Szakértők > Dr. Szalkai László >

Szakértő - Dr. Szalkai László

Dr. Szalkai László
Állatorvos

Az elmúlt időszakban sajnos nem állt módomban a kérdésekre válaszolni. Kérem, akinek aktuális még, ismételje meg a kérdését! Köszönöm! Kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos vagyok, társállatok egészségvédelmével és gyógykezelésével foglalkozom.

Bejegyzések száma: 1164
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
Állandó nyávogás
2014-03-02 16:22:30

Tisztelt doktor úr!
Van egy egy éves Main Coon nőstény cicám.Kb két hónapja vettük.Nappal még el-el van.Hozzáteszem kb 15 ugyanilyen fajta cicával nőtt fel.Nem tudom,hogy ott hogy viselkedett,de mióta nálunk van nem alszunk éjjel.Az egész éjszakát végignyávogja.Megprobáltam már játszani vele az éjszaka közepén,leültem mellé cirógatni,adtam neki enni,bár volt még a tányérjában.Már kifogytam az ötletekből és már nagyon fáradt vagyok.Már azon gondolkodom,hogy visszaviszem,bár az lenne az utolsó amit megtennék.Ráadásúl a kislányom imádja.Néztem ezt a DAP párologtatót.Hát az nekem igen húzós lenne.Tudna Nekem valamit tanácsolni? Köszönettel: Petrovszky Katalin

2014-03-04 11:04:06

Kedves Katalin!

Amennyiben sem a párologtató, sem a kijárás nem jön szóba, esetleg egy másik cica beszerzése lehet megoldás, hiszen a cica hozzászokott a társasághoz. Esetleg meg lehet próbálni az ivartalanítást, ha eddig még nem történt meg.

cica nyávogás
2014-02-15 07:36:11

Tisztelt Doktor Úr!
A macskám 3 hónapja van nálam, kb 2 év körüli, novemberben ivartalanitott, a fajtája európai rövidszőrű.A problémám az vele, hogy nyávog. Mármint ez eleve nem próbléma, de ő éjszaka lefekvés után egyfolytában. És reggel korán is. Ráadásul borzalmasan hangosan amitől lehetetlen aludni. Tudna erre valamit ajánlani?
Köszönettel: Aurelie Leroux

2014-02-21 18:45:58

Kedves Aurelie!

Először is, elnézést kérek, hogy csak most válaszolok, de az elmúlt napokban nem tudtam az oldalra látogatni.
A legjobb megoldás nyilván az lenne, ha kimehetne a cica éjszakára - nem tudom, ez megoldható-e. Persze, a kijárás komoly veszélyekkel járhat számára, különösen városi környezetben.
Amennyiben csak nyugtalanság okozza a nyávogást, meg lehet próbálni a DAP párologtató alkalmazását: ez a szúnyogriasztó párologtatókhoz hasonlóan működik, és egy olyan feromont juttat a levegőbe, ami elvileg nyugtatólag hat a cicákra.

Kutya
2014-01-27 21:41:09

Tisztelt Doktor Úr!Szüleim 14 éves kutyusukra vettünk advantix cseppet amitől a vakarózása megszünt de azt csinálja egész nap hogy forog egyhelyben és nyüszít. Kaparja a helyét,takaróját.Akkor mégis fázhat vagy csak nem találja a helyét? Válaszát előre is köszönöm!

2014-01-31 10:38:47

Kedves Anikó!

A lábrágás is megszűnt?
Nem lehetne átmenetileg bent altatni mondjuk az előszobában? Meg lehetne figyelni, változik-e a viselkedése...

Törölt felhasználó
szájpadlásba záródó fog
2014-01-10 19:21:23

Tisztelt Doktorúr!
Van egy 5 hónapos kölyök kutyám, aminek sajnos az alsó szemfogai rendetlenül nöttek ki, magyarul a szájpadlásába zárodnak. Tudna tanácsot adni, hogy hogyan lehet az ilyen esetet kezelni?nekem azt tanácsolták hogy legyen a szájában mindig kemény labda. Válaszát előre is köszönöm!

2014-01-13 10:55:06

Kedves Réka!

Ha a fogak valóban annyira rosszul nőnek, hogy a későbbiekben sem fognak tudni elhelyezkedni, fogszabályzással lehet segíteni a helyzeten. Javaslom, vegye fel a kapcsolatot erre szakosodott kollégával. A labda nem valószínű, hogy segíteni fog.

mi baja lehet?
2014-01-02 23:03:23

Tisztelt Doktor Úr! Először is Nagyon Boldog Új Évet Kívánok! Szüleimnek van egy 14 éves labrador keverék kutyus,aki mostanában azt csinálja hogy kaparja a kutyaházat és nyüszít. Mindig kinti kutya volt,télre édesapám mindig rak a házába meleg takarót,kabátot,de semmit sem tűr el,mindent kiszed onnan. Most tettek neki be vastagon szalmát,most azon fekszik,azt nem túrta ki. De még mindig szokott nyüszíteni és kaparni. És vakarózni is szokott.Hívtunk állatorvost aki megnézte és azt mondta nem bolhás,nem rühes.Megmérte a hőjét,és az kicsit alacsonyabb volt mint kéne,azt mondta lehet fázik,adjanak neki több zsíros kaját,és ha nem változik akkor el kéne altatni. De napközben jön-megy az udvaron jókedvű ha odamegyünk hozzá,ugrándozik. Nem hinném hogy el kéne altatni,ő nem érzi olyan rosszul magát a korához képest. Az ízületei fájhatnak? Azért nem nyüszíthet? Vagy mi lehet a probléma? A lábait is szokta rágcsálni,ott több helyen nincs szőr és véres neki. De azt sem akarom hogy szenvedjen.Válaszát előre is nagyon köszönöm!

2014-01-04 18:28:03

Kedves Anikó!

Látatlanban természetesen nehéz felelős véleményt nyilvánítani, de a leírtak alapján nem tűnik indokoltnak az elaltatás. Hogy épp nem láttak benne bolhát, még nem jelenti azt, hogy valóban nincs, az atkák pedig szabad szemmel nem láthatóak. A lábrágcsálás allergiás bőrgyulladásnál is igen gyakori jelenség. A szalma berakása előtt is vakarózott? Vannak ugyanis kutyák, amik nem bírják a szalmát.
Mindenképpen megérdemelne egy tisztességes vizsgálatot, szükség esetén bőr/szőrminta laborvizsgálattal, esetlegesen allergia próbakezeléssel - ehhez azonban gondos állatorvosi közreműködés kellene!
Addig is érdemes lenne valamilyen rácsöpögtető bolhairtó készítménnyel (Frontline, Advantix, Ex Spot, Stronghold stb) kezelni, ez házilag is megoldható.
Ízületi fájdalmai persze lehetnek, de a nyugtalanságát valószínűleg inklább a viszketés, a bőrgyulladás okozza.

köszönet
2013-12-24 11:03:05

Kedves László!
Köszönöm a válaszát. Felhívtam a Megyei ÁNTSZ-t elmondtam az esetet és azonnal utasították a hozzám legközelebbi ÁNTSZ ügyeletet az oltóanyag kiadására. Ez egy kis huzavona után meg is történt és kihozták az oltóanyagot, majd a körzeti orvos beadta. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a telefonhívásomtól számítva, ¾ órán belül már meg is kaptam az injekciókat. Kaptam antibiotikumot amit szednem kell, azt mondták az immunrendszer támogatása miatt. Elrendelték a vadászgörényem karanténban tartását és az állat megfigyelését. Azt mondták, mire a vadászgörény tüneteket produkál, addigra az emberi szervezetben a veszettség kórokozója visszafordíthatatlan károkat okoz, aminek halál a vége. Közölték, hogy Budapesten megoldható lenne a veszettség, vérből való kimutatása a görénynél, de sajnos a nyaki érből nagyon nehézkes tőlük vért venni, majd lehetetlen ezért ezt a lehetőséget elvetették.
Kettő állatorvos nézte meg. Az egyik a vadászgörény azonnali elaltatását szajkózza, és hogy rögtön boncolják fel, míg a másik azt mondta, ő nem altatná el, mert még nincsenek látható tünetek, mint például bénulás, víziszony stb. Azt is elmondták, nem házillat a vadászgörény, hanem vadállat, és amíg egy kutyán, macskán, tehénen stb. látványra megállapítható a kór, addig egy ilyen állaton nem feltétlenül mutatkozik meg az összes tünet, csak a végső stádiumban. Mivel ritkán fordul elő ilyen fertőződés, ezért nincs nagy tapasztalatuk az esettel kapcsolatban. Nem szeretném, ha elaltatnák, de elmondták, ehhez innentől kezdve semmi közöm, mert ezzel nem lehet játszani. Most itt tart az eset. Azért írtam meg, mert esetleg tanulságos másoknak az esetem, akik görényt tartanak, és vadásznak is vele, kisrágcsálókra.
Köszönöm a segítségét még egyszer és ezúton kívánok Békés veszettségmentes Karácsonyi Ünnepeket! :)

2013-12-28 12:22:18

Köszönöm szépen a beszámolót! Mindenképpen megnyugtatóbb a védőoltás, mint a kockázatvállalás, örülök, hogy így alakult.

Veszettség
2013-12-20 14:22:26

Kedves László!
Nekem 2 éve van egy lány vadászgörényem. kb. másfél hónapja nekiment egy nála sokkal nagyobb patkánynak, ami megmarta a bal mancsát. Vérzett rendesen, de szépen gyógyult helyrejött. Egy hónapja elkezdett idegesebb lenni, sokat szaladgált a ketrecében, de már volt hasonló periódus az életében de nem ennyire durva. Ezért nem gondoltam semmi rosszra. 2 hete mikor kivettem igen ideges volt, és amikor tettem vissza a ketrecébe akkor visszafordult és megharapta a másik kezem, de úgy, hogy tövig vágta a fogait az ujjamba, ami vérzett rendesen és alig tudtam leszedni róla. A lényeg, hogy elmentem az ügyeleti orvoshoz, aki adott nekem egy tetanuszt, a "rend" kedvéért és mondta, meg kellene figyelni az állatot. Az állatorvos kérdezte szerintem meg veszett, vagy sem. Mondta: nézegessem, és ha valami nem oké akkor majd nekem kell injekciót adni, de addig nem ad az ÁNTSZ míg nem tuti, hogy megveszett. Mivel semmi nem látszik rajta, azon kívül, hogy ideges, és azóta csak kesztyűbe veszem ki, és még most is agresszív, (eszik rendesen és iszik is) csak sokat rohangál ide-oda, nem tudni mi történt vele.
Ha nem kapom meg az injekciót veszettség ellen, akkor azt mondta az állatorvos, hogy a tünetek emberen akár 2 év múlva is előjöhetnek, és olyankor már késő, mert 10 nap alatt elviszi az embert.. Az állatorvos szerint a görények túlélik általában a veszettséget, de attól még hordozók. A görényem nem volt beoltva veszettség ellen, mert az állatorvos azt mondta, mivel Magyarországon csak a kutya vakcina az elérhető az nem olyan mint az amerikai görény vakcina és abba bele is pusztulhat. Azt is mondta, hogy nem nagyon vesznek meg a görények, tehát nincs mitől félni. Nem tudom, a patkány, amivel sikeresen megküzdött veszett volt vagy sem.
Az ÁNTSZ meg nem adja csak úgy ki az oltóanyagot, csak ha az állatorvos veszettnek minősíti, vagy ha az elpusztult állat tetemét beszolgáltatom... Most akkor mi a teendő? Soha nem harapott meg ilyen formán, és nem is tudom mi lehet vele. Kérdeztem, hogy akkor miért nem vesznek tőle vért, vagy vizsgálják meg, de azt mondta, addig nem teszik, míg nem látszik rajta a veszettség tünete... Tehát nem értem az egészet... Felejtsem el, és ne idegeskedjek, vagy mit tehetnék? Az mindenképp idegesít, miért, mitől lett ilyen mikor kézhez volt szoktatva, de az állatorvos szerint, fiú hiánya van...
köszönöm válaszát előre is.

2013-12-23 19:16:13

Kedves Nándor!

Ilyen esetekben a hatósági előírás 2 hetes megfigyelés, amit hatósági állatorvos végez, közvetlenül a harapás után. A két hét elteltével, ha nincsenek tünetek, nem kell oltani a tulajdonost.
A jószág tud enni, inni, nincs szájzár, nincsenek bénulásos tünetek. Az idegrendszeri tünetek (ingerlékenység) valószínűleg mástól lehetnek.
A vérvétel értelmetlen. Ha elhullott volna, akkor boncolás és kísérleti állatoltás a procedúra. Legjobb tudásom szerint csak a denevérek hordozzák a vírust, egyéb emlősök elpusztulnak!!!
Mivel azonban ez egy eléggé speciális eset, a biztonság kedvéért azt javaslom, vegye fel a kapcsolatot az Országos Állategészségügyi Intézet igazgatójával, dr. Abonyi Tamással, és kérje ki a véleményét!

exspot
2013-10-29 21:10:08

Tisztet Doktor Úr! Kutyánkra már több mint egy éve exspot spotot használunk. Az elmúlt pár hónapban minden alkalommal találunk benne bolhát. Elég sok macska van itt felénk,és sok más kutyákkal is találkozunk. De a spot ellenére is belemehet? Mert mikor rárakjuk a spotot 24 óráig nem éri víz de utána séta után sima vízzel le van mosdatva. Ez lehet a gond? Vagy az lehet esetleg hogy a kutya 15 kg és az exspot 15 kg-ig jó? Igy kevés az 1 ampulla rá? Vagy hozzászokott a szervezete? Érdemes lenne vennem advantixot ami 10-25 kg-ig van? Nagyon zavaró ez számomra mert mindig odafigyelünk hogy a spot időben rákerüljön. Kérem szépen adjon tanácsot mi lehet a baj? Válaszát előre is köszönöm!

2013-10-30 18:17:34

Kedves Anikó!

A mosdatás minden esetben csökkenti a spot on készítmények hatékonyságát, így érdemes lenne elhagyni. Ha valahol szennyeződés kerül a jószágra, azt helyileg el lehet távolítani, de a teljes testfelület mosása felesleges.
Ezzel együtt érdemes lehet megpróbálni az Advantix spot ont.

rotavírus
2013-10-22 11:06:12

Tisztelt Doktor Úr! Kutyánk pár napig szüleimnél volt,ez idő alatt a családom rota vírusos lett,hasmenés,hányás és láz kísérte. Kérdésem az lenne hogy a kutya is elkaphatta ezt? Vagy hordozhatja a vírust? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

2013-10-24 10:35:32

Kedves Anikó!

A rotavírus általában csak kölyökkutyákra veszélyes, hordozni is ők szokták. Beteg kölykökben ugyan izoláltak már emberi rotavírust, de ennek jelentősége valószínűleg csekély.

Idős cica örökös nyávogása.
2013-10-17 15:07:25

Kedves Dr Úr.

Van egy 17, éves múlt perzsa cicám (aki süket) 2012- szilveszter éjjelén volt agyvérzése majd ebből majdnem nyomtalanul ki gyógyult, de ez év június elején ismét beteg lett komoly koordinációs járása, szédüléssel járó betegség ismét elvittem az orvoshoz, de ebből nem sikerült már kigyógyítani nem igazát tudjuk mi a baja nyomásra nem érzékeny, nagyon sokat eszik, és a vizeletet sem tudja olykor tartani, de június óta szörnyű nyávogás, is társult artikulált nagyon hangos amit nehéz elviselni, de kb: 3, hete ez folyamatossá lett
jön megy járkál csak nyávog szüntelen a türelmünk igen csak próbára teszi szegény cicám.
Mit tegyek Dr Úr?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
Üdvözlettel B Ircsi

2013-10-24 10:31:38

Kedves Ircsi!

A kor és a lezajlott betegségek miatt sajnos elképzelhető, hogy valamiféle tudatzavar okozza az örökös nyávogást. Ebben az esetben nemigen lehet megszüntetni. Előfordulhat fájdalom is, ennek felderítése nem könnyű feladat, de talán nem reménytelen. Egy teljeskörű laborvizsgálat talán nyújthat támpontot.
Kevés az esély, hogy ténylegesen segít, de egy próbát talán megér: létezik egy "nyugtató feromont" párologtató készülék (olyan, mint a folyadékos szúnyogírtók), ezt zárt térben kell használni, ahol a cica tartózkodik. Bizonyos esetekben jótékony hatású.
Ha semmi nem hoz eredményt, sajnos előbb-utóbb el kell gondolkodni az eutanázián - ez az élet sem önöknek, sem a cicának nem jó.

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache