Szakértők > Dr. Szalkai László >

Szakértő - Dr. Szalkai László

Dr. Szalkai László
Állatorvos

Az elmúlt időszakban sajnos nem állt módomban a kérdésekre válaszolni. Kérem, akinek aktuális még, ismételje meg a kérdését! Köszönöm! Kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos vagyok, társállatok egészségvédelmével és gyógykezelésével foglalkozom.

Bejegyzések száma: 1164
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
sérülés
2013-09-26 22:11:54

Tisztelt Doktor Úr! Kutyusunk talppárnáját két napja elvágta egy üvegszilánk. Nagyon vérzett neki,raktunk rá szorító kötést,húztunk rá zoknit így elállt a vérzés. Nem olyan mély a vágás de azért mindig szétnyílik és nagyon fáj,séta közben sántít is. Gondolom ez elég nehezen fog gyógyulni,mivel minden nap azon jár. Mivel érdemes kezelni? Vagy meggyógyul magától is? Séta során érdemes lenne zoknit húzzak rá? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

2013-09-28 10:02:44

Kedves Anikó!

Naponta egyszer Betadine oldattal kellene tisztítani, séta során pedig kötéssel+zoknival védeni. A sebgyógyulást nagyon jól segíti a jó minőségű méz: ezt bekötés előtt célszerű felkenni, naponta tisztítani a sebet és frisset felkenni. Ha viszont sokat nyalogatja a jószág a sebet, az hátráltatja a gyógyulást.

bolha
2013-08-26 22:33:10

Tisztelt Doktor Úr! Hogy lehetséges az hogy az Exspot spot ellenére is van bolha a kutyánkban? Mert most már nem először vesszük észre. Amikor rá van rakva nincs fürdetve 24 óráig,egyébként minden séta után láb és alvázmosás.Mindig pontosan rá van rakva a következő,már 3 hét eltelte után. Másik spotot próbáljunk ki? Biztos hogy jól is van felrakva,mert a klinikára járunk és ott helyben rá is teszik neki. Mi lehet a gond? Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm!

2013-08-28 09:14:12

Kedves Anikó!

Bolhásság esetén mindig nagyon fontos a környezet kezelése is. Erre sprayk illetve porok állnak rendelkezésre. Hogy mi okozza az Exspot "kudarcát", innen a távolból nem tudom megmondani, de ilyen esetekben a (környezet kezelése mellett) valóban érdemes másik terméket kipróbálni - nem ritkán előfordul, hogy valami más beválik!

idegesség?
2013-08-22 21:46:09

Tisztelt Doktor Úr!

Idén júniusban töltötte 7. évét westie szuka kutyusom.
Nem nagyon szoktunk vele utazni,sőt...de előfordult,hogy kocsiba kellett szállnia,pl ha az állatorvoshoz kellett elvinnünk,vagy kisebb kb 15-20 perces utakra.
Nincs semmi baja az autóban,nincs rosszul,nem pisil,nem kakil be,nem hány,szája sem habzik semmi ilyesmi.Csak borzasztó nyugtalan,nem bír megülni a fenekén és végigugatja az egész utat.
Nemsokára költözésre kerül sor,így őt is magunkkal szeretnénk vinni.
2-2,5 órás autóútról lenne szó.
Kérdésem az lenne,hogy (természetesen az orvosunkkal való egyeztetés után) szabad-e neki arra az időre valamiféle nyugtatót/altatót adni,akár homeopátiásat?
Válaszát előre is köszönöm!

2013-08-28 09:11:07

Kedves Bernadett!

Elnézést kérek, de szabadságon voltam, ezért csak most tudok válaszolni: Természetesen van többféle megoldás is, egyeztessenek orvosukkal, ki fogják tudni választani a megfelelő készítményt.

fülgyulladás
2013-08-13 13:29:23

Tisztelt Doktor Úr! Kutyámat elvittem az orvoshoz szőrhullása miatt,ahol kiürítették a bűzmirigyét és megállapították,hogy középfülgyulladása van. Kapott rá antibiotikumot meg allergia elleni gyógyszert is. Az antibiotikum neve AKTIL 250 mg/125 mg filmtabletta ebből 2*1 tablettát kell neki adnom. Nem sok ez egy 15 kg-os kutyának? A másik probléma az hogy mióta szedi a gyógyszereket savat hány a kutya. Mi okozhatja? Mit adjunk neki?

2013-08-14 16:03:56

Kedves Anikó!

Az Aktil alapdózisa 2x0,5 tabletta lenne, komolyabb fertőzés esetén ez azonban emelhető. Nem szeretnék látatlanban beleszólni, ha gondolja, beszélje meg a kezelőorvossal!
Kérdés, milyen gyógyszert kap az allergia ellen? Ezek között lehet olyan, ami a gyomornyálkahártyát izgatja. Javaslom, próbáljanak meg napi egy tabletta 10mg-os Quamatelt adni neki, ez vény nélkül kapható humán patikákban, és a gyomorsav lekötésével védi a gyomornyálkahártyát.

szőrhullás
2013-07-31 21:52:33

Tisztelt Doktor Úr! Beagle kutyánk szőre egész nyáron nagyon hullik. Fésülés közben iszonyatos mennyiség jön ki. Nem tudom mi lehet az oka,de nem emlékszem hogy valaha is ennyi ideig vedlett volna. Bűzmirigyét rendszeresen ürítjük itthon. Az lehet begyulladva neki? Mert arra gondoltam elviszem orvoshoz,ott kinyomják neki és kap mellé gyulladáscsökkentőt is. Vagy valami más lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm!

2013-08-02 11:18:03

Kedves Anikó!

Bár a hosszas nagy meleg eredményezheti a vedlési folyamat "felborulását", a rendellenes, erős szőrhullás mögött betegség is állhat. Ezért azt javaslom, keressék fel állatorvosukat, és vizsgáltassák meg a jószágot!

Törölt felhasználó
Tüzelés
2013-07-21 13:26:43

Kedves Doktor úr!

A kutyusom idén lett 2 éves, menhelyről hoztuk el még márciusban, ahol 4 kölykével került be. Várnunk az ivartalanítással, így úgy gondoltuk, hogy iskola szünetben történjen meg a műtét, hogy itthon lehessek vele. Ám az időpont előtt 1 héttel elkezdett tüzelni (június 26-27).
Első kutyusom, így a tüzelés kimenetele nekem kissé ismeretlen. Elvileg a végén van már ennek az időszaknak, ám kb. 2-3 napja észrevettem, hogy sárgás váladék ürül ki az ivarszervéből. Nem nagy mennyiségben, tehát nem folyik csak kb pár csepp.
Tegnap illetve ma nem tapasztaltam a váladékot, de attól függetlenül aggódok.
Arra gondoltam tudna nekem egy támpontot adni azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet súlyos a probléma.

Válaszát előre köszönöm!

2013-07-23 14:15:28

Kedves Vivien!

A tüzelés elhúzódhat 4 hétig, de normál esetben általában ennél rövidebb ideig tart.
Problémás tüzelés után sajnos kialakulhat méhgyulladás, amikor is genny vagy más váladék/folyadék halmozódik fel a méhben - ezt csak műtéttel lehet orvosolni.
Figyelni kellene a jószág hangulatát, étvágyát, és természetesen a hüvelyét, folytatódik-e a váladékozás. Érdemes lenne megmutatni a műtétet végző kollégának, aki az eset ismeretében eldönti, mikor legmegfelelőbb elvégezni az ivartalanítást!

Hasmenés
2013-07-11 20:33:59

Tisztelt Doktor Úr!
Most 9 hetes kiscicáinknak elég híg hasmenése van mióta 5 hetesen elkezdtek szilárd táplálékot enni. Tejet nem kapnak. A kedvük jó és az étvágyuk is kiváló, bár nagyon válogatósak. Már túl vagyunk egy csúnya kötőhártyagyulladáson is. Sajnos a anyacica nem a leggondosabb anyuka. Ez volt az első ellése. Okozhatja a hasmenésüket, hogy a teje esetleg nem "jó minőségű" vagy hogy nem gondozza őket kellően? Rossz immunrendszer? Vagy csak az étel a ludas? Húst, rizst és száraztápot kapnak. Féreghajtva most voltak, de még meg fogjuk ismételni. Van esetleg valami humán szer amivel a széklet megfogható? Vagy probiotikum? Mit adhatnánk nekik? Egy másik cicánkkal ugyanígy jártunk, de neki idősebb korára megszűnt ez a probléma. Válaszát előre is köszönöm.

2013-07-12 10:28:27

Kedves Alexandra!

A legjobb megoldás egy bélsárvizsgálat lenne, ebből jó eséllyel kiderülne, milyen kórokozó felelős a hasmenésért, és azt mivel lehet kezelni. A budapesti Duo-Bakt állatorvosi labor profi módon elvégzi a vizsgálatot, csak be kell juttatni hozzájuk a mintát.
A féreghajtás fontos a mamánál is, emellett kutyáknak/cicáknak való probiotikummal, hasmenés-gátlóval (pl Diarsanyl paszta, Felipol paszta stb), esetleg Vetrimoxyn paszta nevű antibiotikummal lehet próbálkozni - ezek mind állatorvosi patikiában keresendőek.
Ez a kezelés azonban nem minden kórokozó esetében lesz hatásos!

bélgyulladás?
2013-07-11 14:57:31

Tisztelt Doktor úr! Vasárnap délben kutyám kicsit többet evett a kelleténél,kapott egy kis csontot,meg rizses húst ebédre. Este vacsoránál ott állt az asztalnál kunyerálni,mi adtunk neki akkor is jó pár falat melegszendvicset. Hétfő reggel 3 adagot hányt,ami gyomorsavból és az előző napi ételből állt. Aznap nem adtunk neki enni,nem is kért. Kedden már jobban volt,délben kapott főtt csirkemellet,főtt rizzsel amit megevett. Este megint kunyerált,mi örültünk hogy eszik már és jobban van,így adtunk neki az esti csirkepörköltből mellehúsát,amit jóízűen megevett. Szerda reggel megint hányás. Most azóta reggelenként kap negyed quamatelt és kizárólag diéta főtt csirkemell főtt rizzsel. Most azóta nem hányt,de napközben nem is eszik,inkább csak vacsorára. Kedden estig már nem is ivott,de estére már az is változott. Mostani állapota a kutyusnak annyi hogy nem evett ma még semmit,inni iszik,játszani nem akar velünk,de egyedül viszont kint szaladgál,szaglászik az udvaron,közben pihenget is. Vigyem orvoshoz vagy csak valami gyomorrontása lehet? Vagy bélgyulladás? Meddig érdemes ilyenkor várni? Válaszát előre is köszönöm!

2013-07-12 10:21:17

Kedves Anikó!

Tekintettel arra, hogy a probléma már öt napja fennáll, a biztonság kedvéért érdemes lenne megvizsgáltatni a jószágot, nehogy hétvégére alakuljon ki a nagyobb baj!

duzzanat
2013-06-30 19:52:37

Tisztelt Doktor Úr.
Kérdésem az lenne,hogy a lány kutyusomnak a két leghátsó emlője néha meg van duzzadva,néha pedig normális .Amikor duzzadt,és enyhe nyomással simogatom,akkor pár perc múlva eltűnik a duzzanat.A kutyuson nem venni semmi rossz kedvet vagy étvágytalanságot észre. 3 éves "szűz" lányról van szó(hátha ennek is van jelentősége).
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel :Nánainé Marcsi

2013-07-04 10:40:42

Kedves Marcsi!

Látatlanban sajnos nem tudom megmondani, van-e ennek jelentősége vagy sem - valószínűleg nincs, de azért jó lenne duzzadt állapotában állatorvosnak megmutatni!
(Pl az is érdekes lehet, milyen időközönként mutatakozik... fájdalmas-e... kipirult, melegebb-e a környezeténél... milyen a tapintása... stb)

vemhesség
2013-06-06 10:40:25

Üdvözlöm Doktor Ùr!

Azért ìrok önnek,mert a cicàm ma 64 napos vemhes és ugye ez normàlis még?én eddig ùgy tudtam,hogy még a 69 nap sem szàmít tùlhordásnak.

A cicànak ez a második vemhessége.Az elsőnèl a 67. napon jöttek a kiscicàk.
Az anyuci még jàtszik,a kicsik pedig csak ùgy mocorognak odabennt.

Előre is köszönöm vàlaszát!
Köszönettel: Nikolett

2013-06-07 10:52:51

Kedves Nikolett!

A 64. nap még belefér - úgy pedig különösen, hogy az előző vemhességnél a 67. napon volt az ellés.
Amennyiben azonban az anya kedvetlennek látszik, vagy szűnnek a magzatmozgások, esetleg váladékozás kezdődik, forduljanak orvoshoz!

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache