Szakértők > Dr. Szalkai László >

Szakértő - Dr. Szalkai László

Dr. Szalkai László
Állatorvos

Az elmúlt időszakban sajnos nem állt módomban a kérdésekre válaszolni. Kérem, akinek aktuális még, ismételje meg a kérdését! Köszönöm! Kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos vagyok, társállatok egészségvédelmével és gyógykezelésével foglalkozom.

Bejegyzések száma: 1164
<< Előző    ..  2    3    4    5    6    7    8   ..    Következő >>
Maszat
2013-03-03 22:05:13

Kedves DR úr! Azt szeretném kérdezni, hogy ödémás szemű cicának lehet- e Brulamycin 3mg-os szemcseppet használni? 1 hete kezelte állatorvos, mondván, valami belekepott a szemébe.Inyjekciókat kapott, úgy tünt, meg is gyógyult. Mostmár mind a két szeme véres!Válaszát köszönöm!

2013-03-04 18:45:44

Üdvözlöm!

A szem meglehetősen érzékeny szerv, ráadásul más betegségek is okozhatnak szemtüneteket, így vizsgálat nélkül nem tudok helytálló tanácsot adni - ettől függetlenül a Brulamycin szemcsepp használható cicának is, 3szor 1-1 csepp. Ha nem javul, vissza kellene vinni az orvoshoz!

kutya
2013-03-02 21:42:50

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat,de lenne még egy kérdésem. 2 éves beagle kutyámat pórázzal,bőr nyakörvvel sétáltatom és nagyon húz,már annyira hogy alig kap levegőt,és néha megáll krákogni is. Hiába szólok neki,mert ha szagot fog be van indulva. Itthon ivás után is minden alkalommal köhög,krákog. Nem károsítja ez a gégéjét? Félek hogy valami baja lesz. Válaszát előre is köszönöm!

2013-03-04 18:41:25

Kedves Anikó!

Ilyen esetben mindenképp javaslom a nyakörv helyett a hám használatát, mert természetesen nem egészséges dolog, ha a kutya séta közben fojtogatja magát.
Hogy ivás után miért köhög, az lehet más probléma - amennyiben a hám használata mellett is megmarad a tünet, érdemes lenne kivizsgáltatni.

kutya
2013-03-01 19:48:42

Tisztelt Doktor Úr!
Chipet és a veszetség elleni oltást..lehet egyszerre adni a kutyának?
Válaszát Köszönöm!

2013-03-04 18:14:07

Kedves Petra!

Természetesen lehet. 2013 január 1-től chip nélküli kutyát nem szabad veszettség ellen oltani, de a két feladat elvégezhető egy időben.

kutya
2013-02-24 15:09:22

Tisztelt Doktor Úr! 2 éves beagle kutyámnak olyan problémája volt az elmúlt két hétben már kétszer,hogy fekszik és egyszer csak felül és nehezen veszi a levegőt,olyan mintha légszomja lenne. Nem tudom mi okozza ezt nála? Nem zihál csak nagyon nagy levegőket vesz,látszik hogy alig kap levegőt. Nem tudom hogy ez szervi vagy lelki probléma nála? Mert nálunk 2 hónapja született gyerek,és azóta nincs mindig rá annyi idő,néha az esti játék elmarad,és többet kell megszidni is ha rosszat csinál. Pl: elviszi a gyerekruhát játszani. Aggódok nagyon érte. Kérem szépen adjon tanácsot! Válaszát előre is köszönöm!

2013-02-25 14:50:30

Kedves Anikó!

Vizsgálat nélkül sajnos nem tudok komoly véleményt mondani, de a leírás alapján ez a jelenség olyan, mintha csak "beszipkázott" volna valamit a kutya a légutaiba... Ha ez csak 1x-2x fordul elő, valószínűleg nincs jelentősége - hiszen akkor meg is szabadult tőle -, de ha továbbra is ismétlődik, orvoshoz kellene vinni és kideríteni, mi okozza a tüneteket.

Szobatisztaság
2013-02-01 16:32:32

Tisztelt Doktor Úr!
Van egy 2 hónapos amsztaffom,hogy tudnám szobatisztaságra nevelni,mert egyszer jó helyre végzi a dolgát,most már vagy 2 napja nem?

2013-02-07 11:19:57

Kedves Henrietta!

A szobatisztaság rögzüléséhez idő kell, ebben a korban még bőven előfordulhat "eltévelyedés". Valószínűleg csak további megerősítésre van szüksége, hogy hol helyes és hol helytelen a dolog - ezt pedig továbbra is nagy-nagy dicséretekkel és következetes megrovással lehet bevésni.

kutya
2013-01-31 21:06:20

Tisztelt Doktor Úr! 2 éves beagle kutyám mostanában nem eszik olyan jól mint máskor,fogyott is 1 kg-ot. Most hogy tüzelési időszak van,meg van bolondulva az utcán nagyon szagol,rohan előre. Ha pedig feljövünk a séta után ott ül az ajtóban és egész nap nyüszít. Állandóan lent lenne egész nap az utcán. Ez lehet a probléma hogy nem eszik? De játszani sem akar velem és azt vettem észre többször szomorú rossz kedvű. Vagy ami okozhatja még ezt nála hogy egy hónapja született meg a kisfiam,és lehet féltékeny rá? Megszokta szagolgatni,mindig benéz a kiságyába is,szereti a babát. Idáig ő volt a középpontba most meg sokat kell foglalkozzak a babával ami lehet nem tetszik neki.Remélem nem betegség áll a háttérben. Válaszát előre is köszönöm!

2013-02-01 14:27:50

Kedves Anikó!

A két dolog - a tüzelési időszak és a baba születése - együttesen bőven okozhat "lelki problémát" a kutyánál, minden további nélkül elképzelhető, hogy emiatt nem eszik, és zavart a hangulata.
Ugyanakkor természetesen ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen erről van szó, és nincs a háttérben semmiféle betegség. Megnyugtató választ csak egy kivizsgálás, esetleg vérlabor adhat - ha a fogyás tovább tart, mindenképpen javasolnám!

Kutyus
2013-01-27 20:17:03

Tisztelt doktor úr!
Van egy 4 éves kan keverék közepes testű kutyánk, akinek az utóbbi időben nem az a jellegzetes kutya szaga van, hanem a
szokottnál úgymond büdösebb.Ezért langyos vízzel megfürdettük, de miután megszáradt, azután is már messziről érezni lehetett a kutyánkból áradó bűzt. A kérdésem az az lenne, hogy ez a bűz honnan, és miért keletkezik, és miért nem lehet fürdetéssel megszüntetni?
Válaszát előre is köszönöm.

2013-01-29 16:38:40

Kedves Nikolett!

Ha nem a száj, a fül, a végbél környéke, vagy valami egyéb körülhatárolt terület felelős a szagért, akkor a háttérben többnyire bőrgyógyászati probléma szokott állni - de előfordulhat persze más ok is. Érdemes lenne valamilyen bőrgyulladás kezelésére való samponnal - pl valamilyen peroxidos készítménnyel - megfüredetni, és a fürdetést 2-3 alkalommal ismételni. Amennyiben ez sem hoz megoldást, illetve netán egyéb tünetek is felbukkannak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

BÚÉK,érdeklődés
2013-01-07 08:30:19

Tisztelt Doktor Úr!


Boldog Új Esztendőt kívánok Önnek ,családtagjainak és Mindenkinek, aki ennek az oldalnak a tagja! :)

A kérdéseim a következők:

Egy 3 éves palotapincsi és egy 8 éves foxi kutyust hogyan lehet megtanítani pacsit adni ?

Mivel tanácsolja a (a vízen kívül) vizes és a kajás edényüket takarítani ?

Tisztelettel :

Tolnai Imre

2013-01-11 18:51:29

Üdvözlöm!

Köszönöm, viszont kívánom!

Ebben a korban (különösen 8 évesen) csökken a fogékonyság az új dolgok megtanulására, de azért egyáltalán nem reménytelen. A legegyszerűbb mód - mint sok minden más esetén is - a jutalomfalatok alkalmazása. Leülteti a kutyát, óvatosan felveszi a mellső lábát a kezébe, megdicséri, megsimogatja a jószágot, és valami apró de kedvelt falatot ad neki. Több kevesebb ismétléssel sikerülni fog a pacsi.
A tálak elmosására tökéletesen megfelel a normál mosogatószer.

Macskafül gyulladás
2012-12-26 17:11:21

Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy van négy cicám, és mindig be van gyulladva a fülük, folyton vakarják és keservesen sírnak. Próbálkoztunk már méregdrága fülcseppekkel is, de nem nagyon értek semmit. Azonban az egyik cicánknak már borzalmasan kóros. Egyszer orrba lőtték légpuskával és nem tudták kivenni a golyót, de jól van eltekintve attól, hogy néha tüsszög. Lehet, hogy ettől, de valamiért az ő fülgyulladása sokkal súlyosabb. A bal füle mögött rendszeresen seb van, annyira kaparja a fülét. Ráadásul már néha büdös is a sebe, és mire begyógyulna újra kipiszkálja. Mitévők legyünk? Annyira sajnáljuk, de már próbálkoztunk sok mindennel. Remélem tud segíteni, válaszát előre is köszönöm. :)

2012-12-30 19:18:33

Kedves Franciska!

Nem tudom, mennyire van ilyesmire lehetőség, de mindenképp érdemes lenne laborvizsgálatra mintát venni a legcsúnyább fülből, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a bajt, és az adott kórokozó vagy kórokozók milyen gyógyszerre érzékenyek.
Cicáknál amúgy nagyon gyakori az atkás fülgyulladás, ehhez szoktak társulni a baktériumok esetleg gombák. Mindenképp érdemes kimosni a beteg füleket, ha sikerül beszerezni, fültisztító oldattal (pl Otodine), de ha más nincs kéznél, felesbe hígított Betadine oldat is megteszi átmenetileg. Amíg ugyanis a váladék, genny, törmelék a fülben van, a hatóanyagok alig-alig fejtik ki a hatásukat. Az említett atkák miatt érdemes lenne Advocat rácsepegtető oldatot használni (ez többek közt bolha és atkaölő hatású), illetve az Otimectine nevű fülkenőcsöt alkalmazni, ami szintén atkaölő. Emellett azonban mindenképp tudni kellene, miféle baktérium illetve gomba van még jelen, mivel ha az alkalmazott fülcseppben olyan hatóanyagh van, amire az adott kórokozó nem érzékeny, nem várható gyógyulás sem.
Súlyos esetben elképzelhető, hogy injekciós vagy szájon át történő gyógyszeradagolásra is szükség van.
Mindezeket figyelembe véve, állatorvos segítsége javasolt!

Érdeklődés
2012-12-22 08:16:20


Továbbá pár nappal ezelőtt a palotapincsi kutyánkra nem szándékosan rálépett az egyik barátom. Másnap elkezdett sántítani. Föl van dagadva a jobb első lába. Mit tehetnénk?

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és boldog Új Évet kívánok!
Üdv.: Imre

2012-12-25 13:25:00

Üdvözlöm!

Ha a tünetek még mindig fennállnak, szükséges lenne egy röntgenfelvétel készítése, hogy eldőljön, van-e törés vagy repedés! Esetleg szalagsérülés is előfordulhat, ezt a röntgen valószínűleg nem mutatja ki, de ebben az esetben is látnia kellene szakembernek.

Köszönöm a jókívánságokat, viszont kívánom!

<< Előző    ..  2    3    4    5    6    7    8   ..    Következő >>
 
 
cache