Szakértők > Dr. Szalkai László >

Szakértő - Dr. Szalkai László

Dr. Szalkai László
Állatorvos

Az elmúlt időszakban sajnos nem állt módomban a kérdésekre válaszolni. Kérem, akinek aktuális még, ismételje meg a kérdését! Köszönöm! Kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos vagyok, társállatok egészségvédelmével és gyógykezelésével foglalkozom.

Bejegyzések száma: 1164
<< Előző    ..  3    4    5    6    7    8    9   ..    Következő >>
Vadászgörény
2012-12-16 16:37:33

Tisztelt László!

Érdeklődnék van egy fiú ivartalanított görényem és most hoztam mellé egy kislányt aki ivaros.És az lenne a kérdésem hogy az idegen helyen nem bántotta a fiú de most itthon az ő környezetébe támadja ez lehet attol hogy a kislány ivaros és az miatt ?Bár a fiú ivartalanított....
Válaszát előre is köszönöm ...

2012-12-16 20:44:00

Kedves Annamária!

Valószínűleg a területvédelem mit támadja a másikat - érdemes lenne lassan, fokozatosan összeszoktatni őket!

cica kora
2012-12-08 17:02:23

Tisztelt Doktor úr! Én is kérdeztem már korábban, de most megírom újra, hátha lesz majd alkalma válaszolni.
Azt szeretném tudni, hogy mennyi idős lehet a cica az első képen?
http://farm.hu/displayimage.php?act=display&imageid=614690

Mivel elpusztult az anyukája korán el kellett hoznunk, mi 2-3 hetesre tippeltünk.
Minden rendben vele, szépen fejlődik. Köszönöm a választ! Üdv: Enikő

2012-12-10 15:17:54

Kedves Enikő!

A kép alapján elég nehéz meghatározni a korát, de a 2-3 hetes becslés szerintem is jónak tűnik!

kutya
2012-12-09 09:51:35

Tisztelt Doktor úr.!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a Bichon Havanese kutyámnak a heréje eléggé piros, melyet a kutyakozmetikus is megjegyzett, hogy ez szokatlan. Mi lehet a baja.? Mi a teendő.?

Előre is köszönöm válaszát.!

2012-12-10 15:09:57

Kedves Viktória!

A jelenségnek több oka is lehet, látatlanban csak találgatni tudok - sok esetben még vizsgálattal is nehéz kideríteni az okot. Hideg időben a talajjal érintkező herék bőre az alacsony hőmérséklet miatt pirosodhat ki, komolyabb esetben akár felületi fagyások is kialakulhatnak. Bőrgyulladás is okozhatja, különösen, ha az állat nyalogatja. Ennek hátterében allergia, baktérium, ritkább esetben gomba vagy élősködő állhat. Első lépésben javasolnám a Kék Lukács kenőcs használatát, ha nem javul a helyzet, akkor pedig meg kell nézetni szakemberrel.

bűzmirigy
2012-12-06 21:27:00

Tisztelt Doktor Úr!1,5 éves beagle kutyám bűzmirigyével nagyon sok a gond.Havonta kell üríteni de néha már kéthetente. Most már ott tartunk hogy hiába van kiürítve neki akkor is össze vissza pecsétel a lakásban amit állandóan takarítani kell,de ezt nem lehet csinálni napi szinten többször is.Ül egy helyen megfordul elkezdi szagolni a fenekét és utána nyalja azt a foltot amit a helyén hagyott. De nem tudok egész nap utána sikálni és a másik dolog hogy 2 hét múlva kisbabánk születik és szeretném ha ezek a dolgok megszűnnének.Pedig idáig mikor kinyomták neki ezek a dolgok megszűntek de most már el sem múlik. Mit tehetnénk? Eltávolítást nem vállalnak itt Szekszárdon ahol lakunk. Nem is ajánlotta az orvos pedig klinikára járunk vele. Kérem szépen adjon tanácsot! Válaszát előre is nagyon köszönöm!

2012-12-10 15:05:30

Kedves Anikó!

Ha sem a kitisztítás, sem az antibiotikum kúra (nem tudom, volt-e ilyen?) nem segít, akkor pedig mégiscsak a műtéti eltávolítás marad a megoldás, hiszen valóban nem lehet egy ilyen problémával együtt élni a lakásban. Számomra furcsának tűnik, hogy nagyobb klinika nem vállal ilyen beavatkozást, de ha valóban így van, más városokban eghészen biztosan lehet találni olyan intézményt, ahol vállalják. Indokolatlanul valóban nem kell belemenni egy effajta "csonkításba", de vannak olyan esetek, amikor más nem segít!

nem forrik be
2012-11-24 19:34:29

hello, van egy spaniel kutyam 8 eves kb 3 eve fulbetegsege volt allatorvos szerint fu vagy kalasz miatt h belekerult. 3 evig kezeltetem semmi eredmenyel. egyszer eltunt a geny a fulebol es egy teniszlabdanyi csomo lett a nyakan alol. az allatorvos kivagta ,megtakaritotta, de masnapra megnott megint. nagyobb vagast tett ra es jobban kitakaritotta azota nem fort be a vagas,kb egy eve.minden nap kezelem de semmi a geny allandoan jon a sebbol.mar van vagy 10 cm vagas a nyakan. kerem segitsen mert egyre nehezebb. ajanlassal vagy valaki aki mar talalkozott ezzel a dologal. elmegyek barhova ahol segiteni tudnanak. vagy egy tel szammal. valaszat varjuk. koszonom. attila

2012-12-06 17:44:38

Tisztelt Gazdik!

Sajnos az elmúlt időszakban nem állt módomban az oldalra látogatni. mindenkitől elnézést kérek, akinek a kérdései megválaszolatlanul maradtak! Kérem, hogy akinek a problémája még mindig fennáll, ismételje meg a kérdést. Köszönöm!


Kedves Attila!

Ez a probléma sajnos tipikusan olyan, amire nem lehet távolsági megoldást adni, mindenképpen látni kellene az esetet. Ha tájékoztat, milyen környéken keressünk állatkórházat, talán tudok ebben segíteni!

biorezonanciás kezelés
2012-09-23 07:36:26

Tisztelt Doktor úr!
Azt szeretném kérdezni, hogy a humán gyógyászatban egyre inkább alkalmazott pulzáló mágneses kezelés alkalmazható-e a házi kedvenc kis állatoknál is?
A Terramagon mágnesterápiás készülékkel pl. a vér keringési problémákat 8-10Hz frekvenciával, 15 perces időtartammal, napi 2-3 alkalommal javasolják kezelni! Ha a saját magam kezelésekor magam mellett tarom idős kiskutyámat nem fog neki ártani?
Lehet, hogy a kérdés bizarr kissé, de szeretném tudni az orvos szakértő véleményét!
Üdvözlettel:Babus Mátyás

2012-09-24 18:01:22

Üdvözlöm!

Bevallom őszintén, mágnesterápia terén nincsenek tapasztalataim. A jelentős testtömegkülönbség miatt azonban elképzelhető, hogy a humán területen javasolt protokoll túlzás egy kiskutyának!

Fülatka
2012-09-12 20:30:19

Tisztelt Doktor úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy az Otimectin gél kutyáknál is használható-e? Nővérem most küldött nekem egy tubussal, mert az egyik kutyámnak egyik füle és 5 macskám fülatkás. Mikor megláttam, hogy milyen kis mennyiség és mennyibe kerül ennyi állatnak, elgondolkodtam nincs-e más lehetőség sok állat egyidejű hatékony kezelésére? A Charmil gél illetve spray használható-e erre a célra? Vagy hallottam már másoktól a perubalzsamos variációt, ami egyesek szerint igen hatásos, de az interneten nem találtam információt róla hol lehet kapni és mennyibe kerül. Vagy van-e esetleg bármi más alternatív, olcsóbb megoldás amit tudna ajánlani?
Köszönettel
Mráz Alexandra

2012-09-16 18:36:45

Kedves Alexandra!

Az Otimectint a gyártó kizárólag macskáknak ajánlja, hatóanyaga, az ivermectin ugyanis egyes kutyafajtákra veszélyes lehet.
A Charmil gél sebkezelésre kitűnő, fülbe kenni nem javasolnám. Kutyára a Stronghold spot on rácsepegtetős készítmény illetve egyes, fülatkára is hatékony fülcseppek együttes alkalmazása javasolt. Cicákra az Advocate spot on rácsepegtető oldat használható az Otimectin mellett. Mivel a kenőcsöt nem kell naponta használni, talán az 5 cica kezelése sem olyan vészes vele.
Fontos a fülek tisztogatása, az atkatartalmú váladék, törmelék eltávolítása is, erre a célra fültisztító folyadékok (pl Otodine) alkalmasak.

Kutyám
2012-09-07 21:52:42

Üdvözlöm Doktor úr!
Azzal a kérdéssel szeretnék fordulni önhöz, hogy van egy Bichon havanese kutyám és sokszor szokta rágni a lábát. Az elsőket is és a hátsókat. De csak a mancsát. Ott az ujjak közötti részt és nyalogatja is. Ilyenkor próbáljuk terelni a figyelmét, de ez nehezen sikerül. Miért rághatja a lábát? Mitől múlna el?
Előre is köszönöm válaszát.!

2012-09-10 19:28:05

Kedves Viktória!
Tekintettel arra, hogy az unalom illetve rossz szokás mellett esetleg allergia vagy valamilyen fertőző ok is állhat a háttérben, érdemes lenne állatorvoshoz fordulni!

bűzmirigy
2012-09-03 22:20:30

Tisztelt Doktor Úr! Másfél éves beagle kutyám bűzmirigye már kéthetente feltelik. Onnan veszem észre hogy nyalogatja a meg rágja a farka tövét,és a lábait is. Ilyenkor itthon kinyomjuk neki elég szépen ürül,és akkor mindig jobban van. A kérdésem az lenne vigyem e valamikor orvoshoz ezzel vagy jó ha itthon kinyomjuk neki? Mert utoljára tavasszal kapott antibiotikumot is. Válaszát előre is köszönöm!

2012-09-05 19:06:12

Kedves Anikó!

A bűzmirigy nem szakszerű, és ezáltal nem maradéktalan kinyomása ronthat a helyzeten, súlyosbíthatja a problémát. Amennyiben tehát felmerül a lehetőség, hogy nem megfelelő a tisztítás, mindenképp célszerű szakember segítségét kérni - már csak azért is, mert esetleg szükséges lehet újabb antibiotikum kúra is.

kutya
2012-08-25 15:00:53

Tisztelt Doktor Úr!

A 7 hónapos Németjuhász kutyámat Josera Kids táppal etetem.
Viszont minden nap kap csonterősítőt(egyben vitamin) tablettát kap a táp mellé.
És ugy 2 hete adok neki AP-17 ásványi premix-et.

Halottam hogy a minőségi táp mellé nem ajánlatos semmit se adni.Ez igaz lehet?

Vélaszát Köszönöm!

2012-08-27 18:50:36

Kedves Petra!

A kalcium túlzott bevitele valóban káros lehet. Hogy a tápokkal összességében mennyi kerül be a kutya szervezetébe, nagyon nehéz kiszámolni, de a minőségi tápok beltartalma közelít a szükséges mennyiséghez, tehát azok mellé kevesebb kiegészítő kell. Szerintem az AP17re ily módon nincs szükség, elég a "csonterősítő", érdemes esetleg inkább ízületvédő készítményt, például Arthrovet kapszulát adni neki.

<< Előző    ..  3    4    5    6    7    8    9   ..    Következő >>
 
 
cache