Szakértők > Dr. Szalkai László >

Szakértő - Dr. Szalkai László

Dr. Szalkai László
Állatorvos

Az elmúlt időszakban sajnos nem állt módomban a kérdésekre válaszolni. Kérem, akinek aktuális még, ismételje meg a kérdését! Köszönöm! Kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos vagyok, társállatok egészségvédelmével és gyógykezelésével foglalkozom.

Bejegyzések száma: 1164
<< Előző    ..  4    5    6    7    8    9    10   ..    Következő >>
kutya
2012-08-01 16:13:08

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 6,5 hónapos Németjuhászom.
Reggel azt vettem észre rajta hogy a jobb hátsó lábát mintha húzná..(sántításhoz hasonlóan megy)
Elég feltűnő.
Megmaszíroztam neki és megmozgattam..de fájdalmat nem mutatott,nyugodtan feküdt.
Előző nap este még semmi jelet nem mutatott,vagyis szépen ment.Ha fekszik és ugy kel fel lehet látni hogy kissé nehezen áll fel..és mintha ugrásszerűen menne.(a lábára ráál főleg amikor egyhelyben áll)
Diszplázia is lehet?
Jó tenyészetből való,a szülei és a nagyszülők is DP mentesek.
Minőségi táppal etetem (Josera Kids)
És nincs is túletetve.
Előtte való nap kapta meg a veszetség elleni oltását...esetleg köze lehet hozzá...

Válaszát Köszönöm.
Kis Petra

2012-08-10 23:27:06

Kedves Petra!

Elnézést kérek, az elmúlt időszakban nem volt módom az oldalra látogatni.

Az életkorból adódóan lehetséges csonthártyagyulladás, ami a hirtelen növekedés következménye, de nem kizárható a térdkalácsficam illetve a szalagszakadás sem - kivizsgáltatás javasolt!

Westie
2012-07-25 13:59:38

Tisztelt Doktor Úr !
2 kérdésem lenne Önhöz./3 éves a Westie kutyusom/
Egyik: Június vége felé kirágta a fölül a farkánál a szőrét a kiskutyusom,valami volt ot neki,amit levett a párom (lehet kullancs- ez nem biztos), de ez elmúlt, rendbe jött.
Most egy ideje meg iszonyatosan vakarózik (háta,oldala).
Csöpögtettem bolhairtóval, de így is azok a tünetek.
Néha ha foglalkoztatva van, akkor sokáig nem vakakózik,de ha egyedül van (akkor megfigyeltem), hogy szinte mást sem csinál azon kívül.
Nem jó a szer, vagy más baja is lehet ? Féregtelenítve ápr.körül volt, ö kinti- benti kutya tehát fürösztve is van, de van egy 4 éves németjuhászunk is, neki nincs most különösebb problémája.
Esetleg bűzmirigy?

Másik : Kb. 3. hete tüzel és beszökött hozzá egy eléggé beteges (bolhás,stb.)fiú kutya, akitől talán megkaphatta a bajt, na meg persze valószínűleg meg is hágta.
Most jövő hét után valószínűleg (orvossal beszéltem)ivartalanítatni fogom, mivel nem szeretnénk kiskutyákat sem, meg amúgy is tervezve volt ez a műtét, csak mindig halasztgattuk.
Kérdésem, hogy biztos-e, hogy daganat alakulhat ki a kutyusnál, vagy csak feltételezhető ennek esélye a műtétet követően, mert valamit hallottam erről.
A vakarózás miatt vigyem el még műtét előtt orvoshoz, vagy várjak, hogy hátha elmúlik?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát, köszönettel:
Tündi

2012-08-10 23:24:45

Kedves Tünde!

Elnézést kérek, az elmúlt időszakban nem volt módom az oldalra látogatni.
Elég sokféle ok állhat a dolog mögött, vizsgálatok nélkül nem tudom eldönteni, melyik az igazi. Lehet a bűzmirigy, lehet allergia, lehet atka, bőrgyulladás, esetleg a rendszeres fürdetés stb. Érdemes lenne kivizsgáltatni, hogy megoldást lehessen találni a problémára. (bolhairtás esetén a környezetet és a másik kutyát is kezelni kell!)

Helyesen elvégzett ivartalanítás semmi efféle problémát nem okoz, a daganatok kialakulása nincs vele összefüggésben!

öreg nyuszi etetése
2012-07-19 11:13:05

Tisztelt Doktor Úr!
A nyulam orrán két tályog volt.A fogánál kezdődött,de ott nem fakadt ki,ezért átment az orrára.Szegénykének a két első foga kiesett,ezért nem tud keményeket enni.Már a tápot is alig tudja megenni.A lucerna levelét eszegeti.Sajnos már öreg is.Mit adhatnék neki enni??

2012-08-10 23:18:55

Kedves Renáta!

Elnézést kérek, az elmúlt időszakban nem volt módom az oldalra látogatni.
Nem tudom, hogy van a nyuszi azóta, de a két metszőfog hiánya valóban problémát jelent. Esetleg a szálas takarmány jelenthet némi segítséget, ezt továbbra is el tudja rágni...

Érdeklődés
2012-07-14 14:25:13

Tisztelt Doktor úr!

A nagy melegben a gyakori ivóvízcsere,illetve a kutyáink környékén lévő területek fellocsolásán kívül mit javasol,hogyan tehetnénk elviselhetőbbé a kutyusaink számára a hatalmas kánikulát?

Tolnai Imre

2012-07-15 16:30:49

Üdvözlöm!

Ha a kutyák elviselik, őket is lehet locsolni, ha hajlandóak "pancsolni", be lehet nekik állítani lavórt vagy ilyesmit, és természetesen minél hűvösebb tartózkodási helyet biztosítani nekik. A nedves szőrt gyakran kell ellenőrizni, mert a felázott környezetet kedvelik a legyek, petét raknak a szőrbe, a kikelő lárvák pedig berágják magukat a bőrbe, az izomba!

cica
2012-07-14 10:20:43

Kedves Doktor Úr!
A cicám nyakán már alig van szőr,de azért persze van neki még egy kevés,de nem teljesen kopasz és jön fel a bőre a szőrével együtt.A háta tele van nagyon kicsi sebekkel és vakarózik.Ez egy gombás fertőzés lehet?

2012-07-15 16:27:39

Üdvözlöm!
Mindenképp állatorvoshoz kellene vinni a cicát, és szakszerűen kezeltetni. A betegség mögött állhat atka, allergia, bakteriális fertőzés - kezelés nélkül súlyos állapot alakulhat ki. Bolha- és atkaellenes rácsöpögtető készítmény alkalmazása mindenképp javasolt, de önmagában valószínűleg nem elegendő.

fejrázás
2012-06-22 14:23:27

Tisztelt doktor úr!

Van egy kutyám akivel rendszeresen járok sétálni egy erdős területre.Egy hete voltam kint vele ő bele ment egy bozótos kis részhez onnan fej rázva nyüszögve jött ki,azóta is rázza és vakarja nem tudom hogy mi lehet a baja ebben kérném segítségét!! Válaszát előre is köszönöm!

2012-06-22 19:37:23

Kedves Hajni!

Sürgősen állatorvoshoz kellene fordulni, a kutya fülébe nagy valószínűséggel bekerült valamilyen idegen dolog, amit ki kell szedni, és a kialakuló gyulladást kezelni.

kutya
2012-06-14 01:13:31

Tisztelt Doktor Úr!
Josera táppal szoktam etetni a kutyámat.
Szárazon már nem eszi meg,igy beszoktam neki áztatni.Megvárom míg teljesen beszívja a vizet vagy a levest.
Volt aki azt mondta hogy igy a táp veszít a minőségéből.
Ez igaz lehet?

Válaszát Előrre is Köszönöm!

2012-06-15 11:59:56

Kedves Petra!

A táp nedvesítése bevett szokás, komoly minőségi változást biztosan nem okoz.

Érdeklődés
2012-06-12 18:33:35

Tisztelt Doktor Úr!

Palotapincsi kutyánk szeme sárga váladékos. Étvágytalan. Nem találja a helyét.Úgy vettük észre,nagyon ideges,nyugtalan. Mivel kezeljük a szemét? Mit tanácsol?

Üdv.: Tolnai Imre

2012-06-13 09:26:28

Üdvözlöm!

A szemet első körben antibiotikumos szemcseppel lehetne kezelni, de ha 3-4 nap alatt nincs javulás, meg kell mutatni szakembernek! Ha egyéb tünetek is mutatkoznak - pl az étvágytalanság -, érdemes lenne kivizsgáltatni. A leírt jelenségek együttesen utalhatnak betegségre is, de vizsgálatok nélkül ez nem felderíthető!

Lábrágcsálás
2012-06-04 18:37:53

Tisztelt Dr. Szalkai László!

Van egy 5 éves ivartalanított kandúr macskám, aki az utóbbi 1-2 hónapban rászokott arra, hogy a fogaival kitépkedje a szőrt a lábairól és a hasáról. Elvittem állatorvoshoz, a diagnózisa tápérzékenység volt. Kapott injekciót, attól megszűnt a rágcsálás, de csak ideiglenesen. A diagnózis felállítását követően olyan tápot kapott amiben nem volt allergiát kiváltó anyag (színezék, tartósítószer vagy antioxidáns, cukor), illetve a hentestől vásároltunk neki színhúst. A probléma azóta is fennáll, és nem tudunk rájönni mi lehet a probléma. Lehet esetleg valamilyen pszichikai eredetű a gond? Jelenthet megoldást egy gallér felrakása? Arra gondolunk talán így vezeti le a stresszt, mivel a panellakásban elég ingerszegény a környezet!
Szeretném kikérni a véleményét ez ügyben, milyen megoldást tudna javasolni.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Gabriella

2012-06-05 19:02:03

Kedves Gabriella!

A cica valószínűleg szteroid injekciót kapott - ha ettől átmenetileg elmúlt a rágcsálás, az valószínűsíti az allergiás hátteret. Pszichés háttérnél ennek nemigen lenne hatása, a gallér felhelyezése pedig csak a vakarózást akadályozza, a viszketést nem - tehát komoly kellemetlenséget jelent a jószágnak.
Sajnos az állatok - éppúgy, mint az emberek - sok mindenre lehetnek allergiásak. Leggyakoribb a bolha- és a táplálék allergia, de akár a poratkák is lehetnek ludasak a dologban, sok egyéb dolog mellett. A hentesnél vásárolt hús semmivel sem jobb allergia szempontból, mint bármi más! A csirkehús allergia például rendkívül gyakori, de bármilyen más húsra is kialakulhat érzékenység.
A megoldás elvileg az lenne, hogy ki kellene deríteni, mire allergiás a cica. Sajnos, erre a módszer nem csak igen költséges, de sok esetben nem is megbízható. Az antiallergén táp esetleg hozhat javulást, de csak akkor, ha semmi mást nem kap mellé az állat. Meg lehet próbálkozni olyan hússal is, amit eddig még soha nem kapott, így keresve olyat, ami mellett nincsenek tünetek - ehhez nagyjából 1-1 hónap szükséges. A hosszú hatású szteroidok hetekre csökkenthetik a tüneteket, de a végtelenségig nem adhatóak.
Az allergia felderítése és kezelése nem egyszerű feladat, érdemes szakember segítségét kérni!

talált cica
2012-05-30 22:30:16

Kedves László!

egy kérdéssel fordulnék Önhöz a múlt hónapban ide kezdett járni hozzánk egy cica, meg sajnáltam elkezdtem etetni persze ide is szokott rendesen, sajnos nagyon le volt fogyva a szőre gyalázatos volt és legalább 15 kullancs volt benne, nem mertem hozzá nyúlni, de a páromat addig nyaggattam, hogy vettünk neki kullancsirtó nyakörvet állítólag a legjobb fajtát sajnos a nevére nem emlékszem, de állítólag 2, hónapig jó. Azóta nincs benne kullancs és a szőre gyönyörű, mivel mégis egy kóbor cica nem engedjük be a lakásba és etetgetem szépen ki is kerekedett. A kérdésem az lenne, hogy az addig elszenvedett kullancs csípésektől lehet-e baja illetve a tervem szerint ha jön az ősz és a hideg néha be szeretném engedni a lakásba, kell-e előtte valamit tennem vele, féregtelenítés...stb.
Nincs nálunk gyerek sem más állat.
Köszönöm előre is a segítségét, mert sajnos a páromnak a nyakörv vétel óta, ami 4000 Huf volt nem erem mondani az állatorvost és annak a költségeit, természetesen ha azt ajánlja akkor valahogy ráveszem :-)
Amúgy a cicán külsőleg nem látszik semmi egészséges a szőre és egyre kezd kikerekedni.

Még egyszer köszönöm

Molnár Andrea

2012-05-31 19:32:46

Kedves Andrea!

Bár természetesen léteznek zoonózisok - állatról emberre terjedő betegségek -, egy egészséges megjelenésű, jó étvágyú és normális viselkedésű állatot nem feltétlenül kell kivizsgáltatni - a megfelelő hihiéniai szabályokat persze be kell tartani. Ami viszont nagyon fontos, az a féreghajtás! A kóbor, illetve lakásból kijáró állatok ugyanis nagyon könnyen fertőződhetnek, és a velük való érintkezéssel az emberbe is bejuthatnak a féregpeték. Indulásnak két hetes időközzel kétszer-háromszor kellene a cicát szélesspektrumú féreghajtóval kezelni, majd pedig nagyjából három havonta rendszeresen.

<< Előző    ..  4    5    6    7    8    9    10   ..    Következő >>
 
 
cache