Tetszik a cikk? Oszd meg!

Mit egyen a macskád?

2009-09-07 | 10 komment

Fontos, hogy a macskánk elegendő fehérjéhez, zsírhoz és szénhidráthoz jusson, hiszen – bár gyakran a lustaság sem áll távol tőlük – alapvetően egy igen mozgékony állatról van szó. Lássuk tehát, mi az amit érdemes adni neki, és mi az amit nem szabad.

Mit egyen?

Sajnos a házimacska hajlamos az úgynevezett táplálék-addikcióra, ami azt jelenti, hogy csak egyféle ételt hajlandó magához venni. Az ilyen állat inkább éhezik, akár napokon keresztül, ha nem kapja az általa megszokott eledelt, hiába is próbálkozunk nála a finomabbnál finomabb jutalomfalatokkal. Ez különösen elhízott állatoknál veszélyes, mivel a többnapos éhezés súlyos, akár végzetes májkárosodáshoz vezethet. Ezért lényeges, hogy kölyökkorától kezdve egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez szoktassuk kedvencünket.

A cicák nem igazán rajonganak a napi egyszeri nagy étkezésért, ha tehetik, inkább többször esznek kisebb adagokat. Az iparilag előállított konzerv vagy alutasakos eledelek tartalmaznak minden lényeges tápanyagot, így kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítanak. Célszerű szárazeledelekkel is kiegészíteni a cica étrendjét, hiszen különösen praktikusak: egész nap megtartják ízüket és ropogósságukat, ami a macskák által kedvelt napi többszöri étkezéshez remekül megfelel. Emellett elősegítik a fogazat tisztántartását is, csökkentik a fogkő lerakódást.

A maradékokból álló házikosztot lehetőség szerint egészítsük ki macskaeledelekkel, mert bár egyes a fehérje, szénhidrát és zsírszükséglet fedezhető vele, nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat.

Mit ne egyen?

Különösen a házi étrenden tartott cicusok esetében kell betartani bizonyos szabályokat. Nyers húst, nyers halat lehetőleg ne adjunk nekik. A máj túlzott fogyasztása az izmok és a csontok károsodását eredményezheti.

Kerüljük a gombát és a hagymát is, mert ezek olyan toxinokat tartalmaznak. A nyers tojás szőrproblémákhoz vezethet, plusz a szalmonellafertőzés sem zárható ki teljesen.

Fontos, hogy a legtöbb cica emésztőrendszere nem termel elegendő mennyiségű laktázt, így a hagyományos tehéntej hasmenést okoz náluk. Laktózmentes tejet illetve kefírt, joghurtot azonban nyugodtan adhatunk kedvencünknek.

A sok édesség nálunk, gazdiknál sem vezet jóra, kedvenceinknél is elhízást, fogromlást, vagy cukorbetegséget is okozhat, így inkább mellőzzük.

Hozzászólások
Összes hozzászólás (10 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
- 2009-11-22 12:07
10
Az én cicusom pedik csak a konzerv kajákat szereti és azt mindig változatosan vesszük meg nem mindig egyformán! Ja és nem szereti a tejetxD kicsit furi mi de én igy imádom!:)   Amúgy nagyon jó ez a cikk hasznos!
- 2009-10-19 13:27
9
Nagyon jó ez a honlap XD
- 2009-09-30 20:50
8
Az én macskámra igaz,hogy megy a hasa a tejtől. :S
De amúgy is nagyon válogatós, sokszor nem tudom mit adjak neki enni.
- 2009-09-28 12:55
7
Nem akarom elhinni hogy a tehén tejtől bajuk lesz!!!
Régen csak tehén tejet lefetyeltek és mégsem volt bajuk.
Én is szoktam a cicámnak adni és nincs baja.
- 2009-09-26 18:28
6
nekem a macskám szreti a tojást meg néha megeszi a húst de eléggé finnyás és egy csomo geret meg madarat öl m,ge de nem esszi meg csak hobbibol de a másik pedig mindent megzabál egy nap 10 szer esznek
- 2009-09-26 18:14
5
A mi cicáinkat is esznek "maradékot" ,viszont szárzeledelt és konzervet is eszenek,és nagyon szépek és egészségesek. Eddig semmi komolyabb bajuk nem volt! Szerintem nagyon fontos a macskák helyes táplálása,föleg kiskorban!
- 2009-09-09 18:14
4
ÉN az macskám is kapott nyershúst és nagyon izlett neki .és semmi baja nem lett tőle !!
- 2009-09-07 22:14
3
Sajnos az én cicám a nyershústól pusztult el! Ajuleszki-kór :-((
- 2009-09-07 21:12
2
Az én macskám is kapott nyers húst én szinte azt szereti a legjobban, mégse lett semmi baja... =)
- 2009-09-07 16:03
1
Szólj hozzá te is a cikkhez, mondj véleményt róla!
Összes hozzászólás (10 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
 
 
cache