Tetszik a cikk? Oszd meg!

Influenza és kennelköhögés

2010-10-26 | 3 komment

A kutyainfluenza gyorsan terjedő járványokat képes okozni, tavaly az USA legtöbb tagállamán végigsöpört a betegség. Gyakran összetévesztik a kennelköhögéssel, ami hasonló tünetekkel jár, de más okozza.

A zsúfoltság veszélyei

A betegséget a H3N8 nevű influenza törzs okozza. Először 2004-ben okozott megbetegedéseket Floridában, ahol légzőszervi megbetegedéssel küzdő agarakban mutatták ki. Az elmúlt években a madár- és sertésinfluenza miatt kialakult világpánik miatt többször felkapta a sajtó a kutyainfluenzát is, de azt tudni kell, hogy ez a betegség az emberekre vagy más házikedvencekre nem veszélyes. A kutyák körében viszont annál gyorsabban terjed.

Főleg menhelyeken, tenyészetekben illetve szaporítótelepeken szokott megjelenni és villámgyorsan elterjedni, azaz olyan helyeken, ahol viszonylag kis területen sok kutya van. Az állatok köhögéssel, tüsszögéssel pillanatok alatt átadják egymásnak a fertőzést. A kórokozó inkubációs ideje 48 óra, kemény felületeken, ruhán és hajon is megél. Mivel nálunk nem okoz megbetegedést, akár az emberek is ráragaszthatják a kutyákra.

A tünetek:

- étvágytalanság
- letargia
- eleinte enyhe, később fokozódó láz
- száraz köhögés

A fertőzök kutyák mintegy 20 %-ánál nem láthatók tünetek. Súlyosabb esetekben nagyon magas láz és tüdőgyulladás is jelentkezhet - ebben az esetben ezt nem a H3N8 okozza, hanem egy baktérium támadja meg a legyengült szervezetet. A betegség körülbelül kéthetes lefutású, ha nem kezelik időben, a halálozási arány az 50 %-ot is elérheti.

Ha a kutyán a fenti tüneteket észleljük, értelemszerűen azonnal állatorvoshoz kell fordulni. A kezelés során infúzióval pótolni kell az elektrolitokat, illetve sok folyadékot kell itatni az állattal. A célzott antibiotikumos kezeléssel jó eredmény érhető el, megakadályozható vele a bakteriális felülfertőződés. 2009 júniusa óta vakcina is létezik ellene, amivel megelőzhető a kór. Ahol több kutyát tartanak, nagyon fontos a higiénia, a kennel rendszeres és megfelelő takarítása, fertőtlenítése.

Kennelköhögés

A kennelköhögés szintén főleg a csoportosan tartott kutyák esetében jelentkező légúti megbetegedés. A kutyainfluenzával ellentétben itt nem egyetlen vírustörzs a felelős a betegség kialakulásáért, általában több kórokozó együttes hatása okozza. Ezek közül a parainfluenza vírusa, adenovírusok és egyes baktériumfajok a leggyakoribbak.

A tünetek hasonlóak a kutyainfluenza tüneteihez, tüsszögéssel, száraz köhögéssel indul, az állat étvágytalan, ha nem kezelik időben, itt is felléphet tüdőgyulladás. A légcső tájékának enyhe nyomására, izgatottságtól vagy a sok mozgástól hányás is jelentkezhet. Stressz hatására a már gyógyulófélben lévő állat is visszaeshet, így különösen fontos, hogy nyugodt, kényelmes környezetet biztosítsunk a lábadozó kedvencünk számára. A gyógyszeres kezelés hatásos, de a betegség lefolyása így is 2-3 hét lehet.

Farm.hu

Hozzászólások
Összes hozzászólás (3 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
- 2010-11-04 21:09
3
Legalább meg menekültek a kutyák.
- 2010-10-26 18:53
2
Mi is túl vagyunk már egy kennelköhögésen. Nagyon nehezen gyógyult ki belőle Zeusz, de érdekes, hogy Lucy nem kapta el tőle, pedig egy fedél alatt élünk. Minden esetre komoly dolog és sok pénzel jár az állatorvos felé...
- 2010-10-26 14:25
1
Szólj hozzá te is a cikkhez, mondj véleményt róla!
Összes hozzászólás (3 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
 
 
cache