Mit esznek a kedvenceink? | Farm.hu
Tetszik a cikk? Oszd meg!

Mit esznek a kedvenceink?

2009-12-17 | 5 komment

Az állateledelek piaca a válság ellenére továbbra is növekszik. A gazdasági visszaesés inkább a prémium- és a standardkategóriát érintette kedvezőtlenül, míg a két véglet, a szuperprémium és az alacsony árkategóriájú termékek iránti kereslet egyre nő. Mit esznek háziállataink, és mennyit?

Becslések szerint ma Magyarországon a kutyáink tápanyagigényének több mint 20, a macskáink esetében pedig közel 30 százalékát elégítjük ki állateledellel. Az elmúlt időszakban folytatódott az évek óta megfigyelhető trend: a kutyaeledelek tekintetében a száraz-, míg a macskaeledeleknél az egy etetésre alkalmas nedves eledelek bizonyultak egyre népszerűbbnek. Megfigyelhető az állateledelre jellemző vásárlási szokások változása is, a vásárlók egyre gyakrabban részesítik előnyben a közeli szupermarketeket, kisállatboltokat, a hipermarketekkel szemben.

Az állateledel-piac számokban:
  • az éves hazai fogyasztás jelenleg mintegy 160 ezer tonnára tehető, ebből közel 130 ezer tonnát itthon állítanak elő
  • az elmúlt öt esztendőben a forgalom 25 százalékkal nőtt, 2008-ban elérte a 30 milliárd forintot
  • a Magyar Állateledel Egyesülés tagvállalatai tavaly összesen 408 ezer tonna állateledelt állítottak elő (ez közel 4 százalékkal haladta meg az előző, 15 százalékkal a 2004. évit)
  • a nedves termékek szegmense mára átvette a piacvezető szerepet a száraz termékektől, amelyek az eladásokból értékben mintegy 40 százalékot képviselnek
  • a nedves állateledelek mellett gyorsan bővül a jutalomfalatok részpiaca, igaz, ennek nagysága egyelőre nem éri el a 10 százalékot
  • a kutyaeledelek részaránya a Magyarországon értékesített összes mennyiségből évek óta 60 százalék körül alakul.

A fogyasztói magatartás változása a válság hatására ezen a téren is megfigyelhető: a gazdik sokkal inkább keresik a „gazdaságosabb” termékeket, kiszereléseket, akciókat – vagyis egyre fontosabb szempont számukra, hogy a pénzükért minél többet kapjanak.

Ugyanakkor különösen a macskaeledel-piacon a szuperprémium-kategória is dinamikusan fejlődik. Életkor, testméret, speciális igények, sőt ma már a fajta alapján is választhatunk kifejezetten kedvencünkre szabott eledelt, ami voltaképpen az egészséges táplálás csúcsát jelenti. Ezekkel a termékekkel jelentősen meghosszabbíthatjuk a társállatok életkorát.

Az állateledelgyártás területén szakmai újítások egész sora jelent meg, amelyek dietetikai jelentősége óriási. Gondoljunk csak a különféle prebiotikumok alkalmazására, amik olyan anyagok, amelyek az emésztőenzimeknek ellenállnak és serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását.

Emellett az omega–3, omega–6 zsírsavak optimális aránya, a glükózkontroll, vagy éppen a dental care fogvédő program is segíti kedvencünk optimális, egészségügyi szempontból kifogástalan táplálását. Hazánkban egyébként is növekszik a felelősségtudatos állattartók aránya, így egyre többen fordítanak nagyobb figyelmet a kedvenc egészségére, és döntenek tudatosabban – nem csak az ár figyelembevételével – állateledel vásárlásaik során.

A cikk az Élelmiszer Szaklap 2009/12 számában megjelenő Kedvenceink Menüje című írás alapján készült.

www.elelmiszer.hu

Hozzászólások
Összes hozzászólás (5 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
- 2010-12-15 14:20
5
Nekem csak cicáim vannak de van hogy én nem veszek reggelit,de ők akkor is megkapják a kajájukat. Egyébként neten elég jó akciókat lehet kifogni és 10-15 kg-os zsákban veszem a tápot mert azt kedvelik. Így nagyban a neves jó minőségű tápok is olcsóbban jönnek ki és nem kell állandóan boltba rohangálni. 10 ezer fölött meg ingyen kihozzák. Bár nekem a 8 cica 1 hónap alatt betermeli a 15 kg-ot
- 2010-04-12 10:39
4
Helló!
az én macskáimnak a Darling száraz vált be vagy a Whiskas,de szeretik a konzervet is.A kutya csak tápot kap, a halaim pedig szúnyoglárvát,lemezest,szemcsést ,gyógytápot.szerintem ha vki állatot tart alegjobbat érdemli mindenből,mert ugye ők az egyetlenek akik nem bántanak meg minket és jobban szeretnek minket mint saját magukat:)
- 2009-12-17 12:46
3
Válság ide  vagy oda én a kutyámnak most is megadok mindent ami fontos. Általában mindig az olcsó a drága. Még az esti fogtisztitó csontját is megkapja, pedig nem olcsó.  Ő is  a családhoz tartozik, és ha mi megvesszük magunknak a jót neki is jár.
- 2009-12-17 11:14
2
Az én kutyám és macskám a konzervkaját szeretik nem pedig a szárazat.
- 2009-12-17 10:58
1
Szólj hozzá te is a cikkhez, mondj véleményt róla!
Összes hozzászólás (5 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
 
 
cache