Tetszik a cikk? Oszd meg!

Teknősök éltek az Antarktiszon

2010-10-20 | 2 komment

Az argentin Antarktisz-kutató Intézet által indított expedíció 45 millió éves teknős fosszíliákat talált egy szigeten. Egyelőre úgy tűnik, eddig ismeretlen faj maradványairól van szó.

A Seymour-szigeten feltárt lelet két páncéltöredékből áll. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a teknős, vagy teknősök mely fajáról van szó, előfordulhat ugyanis, hogy a töredékek nem egyetlen egyedtől származnak. Ami biztos, hogy a fosszíliák egyetlen ismert fajhoz sem tartoznak, amelyek az eocén földtörténeti korban (55,8 millió és 33,9 millió évvel ezelőtti időszak), a térségben éltek - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Az eocén időszakában bolygónk egészen más képet mutatott, mint napjainkban: e kor kezdetén az Antarktisz és Ausztrália még egymáshoz "kapcsolódott". A hatodik kontinensen az éghajlat lényegesen melegebb volt, az eocén kezdetén még esőerdők borították.

Seymour-sziget - Fotó: Wikipédia

Az évmilliók folyamán a Déli-sark lehűlt. "A páncéltöredékek felfedezése arra enged következtetni, hogy az eocén időszakában sokkal nagyobb volt a teknősfajok sokfélesége, mint eddig feltételeztük" - hangsúlyozta a lelettel kapcsolatban Marcelo D. de la Fuente, a San Rafael-i Természettudományi Múzeum kutatója.

A fajok nagyobb diverzitása a térségben azt jelzi, hogy 45 millió évvel ezelőtt az Antarktisz éghajlata enyhébb volt, mint a tudósok gondolták. "A fajok sokfélesége a trópusi klímára és a mérsékelt égövre jellemző" - jegyezte meg az argentin kutató. Hozzátette, hogy az expedíció az ismeretlen teknős maradványain kívül nagy számban fedezte fel őskori cápák, bálnák, csontos halak és pingvinek fosszíliáit is. A felfedezésről részletesen számol be az Antarctic Science című tudományos folyóirat októberi száma.

MTI / Farm.hu

Hozzászólások
Összes hozzászólás (2 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
- 2010-10-22 07:25
2
Imádom a tekiketRemélem ma is látható ennek az egyik rokona!Amúgy nagyszerű az új felfedezés!Boldogan olvastam végig a cikket!:-)
- 2010-10-20 13:03
1
Szólj hozzá te is a cikkhez, mondj véleményt róla!
Összes hozzászólás (2 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
 
 
cache