Tetszik a cikk? Oszd meg!

Ahol a macska az úr

2011-05-04 | 2 komment

Van egy ódon kolostor Ciprus szigetén, ami lassan kétezer éve kötődik a macskákhoz. A legendák szerint először itt tette mancsát európai földre háziasított macska; az egerészeknek ma is különleges szerepet tulajdonítanak a helyiek.

Ciprust sokan hívják a macskák szigetének és nem is minden alap nélkül. Innen származik a legrégebbi macskás lelet is, amit 2004-ben tártak fel. A régészek egy sírhelyre bukkantak, amiben egy nyolc hónapos macska csontjait is ott találták az ember maradványai mellett. A 9500 éves temetkezési hely a legkorábbi lelet, ami a háziasított macskákhoz fűződik.

Ha macskákról és Ciprusról van szó, legtöbben a Szent Miklós kolostorra asszociálnak, aminek különleges kapcsolata van a cicákkal. I.e. 325 körül építették, akkoriban pedig szörnyű idők jártak a környéken élőkre. A legendák úgy tartják, a vidék hemzsegett a mérges kígyóktól, ami alaposan megkeserítette a helyiek életét. Ennek az áldatlan állapotnak vetett véget Nagy Konstantin császár édesanyja, Heléna, aki 1000 macskát hozatott hajókon Egyiptomból és Palesztinából.

A macskák tették is a dolgukat, hamarosan teljesen visszaszorították a kígyókat, az emberek nem kis megelégedésére. A környékbeli települések anyagilag támogatták a kolostor lakóit, mindössze azt szabták feltételként, hogy mindig éljen ott legalább száz macska és legyen, aki gondoskodik róluk.

Nagy törést hozott a török hódoltság, amikor a kolostorban élőket vagy megölték, vagy elhurcolták, így nem maradt senki, aki az állatokkal törődhetett volna. A macskák szétszéledtek és országszerte elszaporodtak. Valószínűleg ez magyarázza, miért olyan nagy a ciprusi kóbor macska populáció. Az emberek azonban nem felejtenek és ma is kedvelik az egerészeket, etetik őket és gondoskodnak róluk, akkor is, ha kóbor állatokról van szó.

Fotók: smarty-yulia.livejournal.com

A kolostort később újjáépítették, de tartós lakója sokáig nem akadt és a macskákkal kapcsolatos hagyományokat sem ápolta senki. A történet 1983-ban folytatódott, amikor egy csapat apáca ismét beköltözött, méghozzá néhány macska társaságában. Az évek múlásával az állatok száma elkezdett gyarapodni, napjainkban kb. 70 bársonytalpú szaladgál a kolostor falai között. A kormány kismértékben támogatja ugyan az apácákat, de elsősorban adományokból tudnak gondoskodni a négylábúakról.

Farm.hu

Hozzászólások
Összes hozzászólás (2 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
- 2011-05-22 09:46
2
jaj! nagyon aranyosak 1 helyen!
- 2011-05-04 11:05
1
Szólj hozzá te is a cikkhez, mondj véleményt róla!
Összes hozzászólás (2 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
 
 
cache