Tetszik a cikk? Oszd meg!

Egy macska a Himalájáról

2010-04-15 | 16 komment

Nem tudod, mi az a petymeg? Nem láttál még margayt? Nem hallottál még az oncilláról? Semmi gond, most induló sorozatunkban a Föld összes egzotikus macskaféléjét be fogjuk mutatni. Kezdjük a sort egy személyes kedvenccel, a manullal.

A manul avagy pusztai macska (felfedezője után Pallas-macskának is hívják) Közép-Ázsia fennsíkjain él, főleg Mongólia, Kína, Tibet környékén fordul elő, a sivatagok és a hóhatár közötti sziklás, csapadékban szegény pusztákon. A tengeri vidra után neki van a legsűrűbb bundája, azaz tökéletesen alkalmazkodott a meglehetősen mostoha körülményekhez, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokhoz. A szőre akár 10 centisre is megnőhet, ami testalkatához képest igencsak hosszúnak számít. A különleges prém még a Himalája zord vidékén is olyan jól szigetel, hogy a bőrfelszínen körülbelül 20 fokot lehetne mérni.

A mérete közel azonos a házimacskáéval, még ha nagyobbnak is látszik. A szőrzete miatt feltűnően zömök, kerek állatnak tűnik, de ez kicsit félrevezető, a dús bundakabát alatt egy karcsú, izmos macska lapul, ami a fajtól elvárható kitűnő fizikummal van megáldva. Egyes megfigyelések szerint akár egy 5 méteres szakadékot is képes egy ugrással áthidalni.

Szüksége is van ezekre a képességekre, az otthonául szolgáló sziklás fennsíkok ugyanis nem mindig bővelkednek táplálékban, így itt csak a legjobb vadászok maradhatnak életben. Elsősorban rágcsálókkal táplálkozik, fő eledele a pocoknyúl, de néha patkányokat is elejt. Étrendjét kisebb hüllőkkel, kígyókkal, gyíkokkal színesíti és szívesen ejt el madarakat is.

Csodálatos bundája miatt évtizedeken keresztül túlvadászták, mára az ezzel való kereskedelmet betiltották. Az állomány helyzete így sem nevezhető rózsásnak, a problémák a szokásosak: szűkülő élettér, orvvadászok, fogyatkozó élelem. Különösen nagy gondot jelent, hogy egyes területeken a táplálékul szolgáló rágcsálókat méreggel irtják, aminek sok pusztai macska is áldozatul esett már. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján jelenleg mérsékelten veszélyeztetettként szerepel, de ez várhatóan veszélyeztetettre fog módosulni.

Utódok évente egyszer születnek, a nőstény 3-6 utódot hoz egyszerre világra. A várható élettartam a természetben 7-8 év, állatkertben azonban 11 évig, vagy akár tovább is elélhetnek.

Hozzászólások
Összes hozzászólás (16 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
- 2010-05-16 18:28
16
Csodálatos faj remélem nem fog kihalni!!
- 2010-05-05 13:43
15
Még nem hallottam a manulról, de gyönyörű állat. Nagyon cukik a kicsik, remélem nem fog ez a faj is eltűnni.
- 2010-04-27 10:31
14
Tündériek, nekem is kell ilyen :D Bár lehet, hogy itt mele lenne
- 2010-04-27 10:00
13
Nagyon érdekes ez a cikk. A cicák nagyon szépek. A bundájuk gyönyörű. A kölyök cicák bájosak.     
- 2010-04-19 13:55
12
Nagyon jó cikk volt. Megint  sokat tanultam !!
- 2010-04-19 10:03
11
Hű de szépek!:D(L)^^
- 2010-04-18 09:11
10
Ó de édesek és milyen szépek mindannyian! főleg a kölykök nagyon cukik!!!
- 2010-04-16 15:02
9
Nagyon szépek!A kicsik aranyosak de a többi is

- 2010-04-16 13:50
8
Nem hallottam még erről a fajról! Nagyon szép! Még itthon is elfogadnám!Három mellett már simán elférne egy negyedik!:-))))
- 2010-04-15 19:55
7
Nagyon aranyosak ,csak az emberek ne bántják  őket !

Összes hozzászólás (16 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
 
 
cache