Szakértők - Leszák Melinda | Farm.hu
Szakértők > Leszák Melinda >

Szakértő - Leszák Melinda

Leszák Melinda
Kutyakiképző

Több, mint 20 éve foglalkozom kutyakiképzéssel; 12 éve, hogy elindítottam Veresegyházon a saját kutyaiskolámat. Szenvedélyem a kutyázás, főállásban a veresegyházi általános iskolában tanítok. Célom, hogy minél több embernek segítsek harmonikus kapcsolatot kiépíteni kutyájával, és egyre többen űzzenek kutyás sportokat! Jelenleg csak kutyázok, mert 2 éves lányommal otthon vagyok, január 4-én megszületett a fiam. Várom kérdéseiteket!

Bejegyzések száma: 432
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
esti séti
2010-08-11 12:23:48

Kedves Melinda!
Meg szeretném kérdezni,hogy miért fél a kutyusom esti sétánál.2 éves múlt,csivi pincsi kan keverék.Esténként nem lehet vele sétizni mivel mindig haza húz,iletve ha valaki jön leül.A leülést van amikor nappal is csinálja.A mióta ki lett ívartalanítva fél a kutyáktól is.Mit lehet tenni? A másik kérdésem,hogy a másik kutyusunk pedig nagyon húz és ugat,tiszta dinka ha kutyát lát:-) Ő terrier keverék 3 év körüli.Ő is ivartalanitott kan .Nem rég lett ki ívartalanitva.Előre is köszönöm a válaszod.
Szép napot.

2011-01-25 18:28:00

Szia!

Az ivartalanításnak nem sok köze van a dologhoz. Bár meg kell jegyeznem, hogy az ivartalanított kutyák helyzete kutyatársaságban mindig érdekesen alakul.
Ha a probléma nem új keletű, akkor sajnos valószínűleg akut problémáról van szó.
Ha kölyökkorától kezdve fél a sötétben, akkor erre a félelmére valószínűleg sajnos még Te is ráerősítettél. Mi emberek hajlamosak vagyunk emberként kezelni a kutyákat, így amikor megijednek vagy félnek valamitől, akkor elkezdjük őket nyugtatgatni, amivel megerősítjük a rossz reakciót.
Tehát igazából a félelemről kellene elterelni a figyelmét, illetve nem foglalkozni a félelmével.
Ha etetés előtt sétálsz vele, akkor megpróbálhatnád, hogy séta közben szólsz neki, s amikor figyel Rád, akkor adsz neki egy-egy falatot. Így akár séta közben meg is etetheted.
Idővel szűnni kell a félelemnek, sőt össze kell hogy kapcsolja az esti sétát a jó élménnyel = enni lehet, jól lakik.

A másik kutyának is el kell terelni a figyelmét, ehhez én két nap egymás után nem adnék neki enni, majd a harmadik nap a vacsoráját szintén séta közben adnám oda neki. Először olyan helyen sétálj vele, ahol lehetőleg kevés kutya van!
Használhatsz még haltit is, mert az kiváló megoldás az ugatásra és a húzásra is. A neten a halti használatáról találsz filmet.

Humánus alternatíva a halti, mert megoldást kínál számos nevelési probléma esetén. Az eszköz lényegében egy olyan (korlátozott mértékig) fojtó nyakörv, amelyet a kutya nyaka helyett a pofájára helyezünk. Használata több kedvező eredménnyel jár:
1) Egy hagyományos pórázrántás (nyakörvvel) ugyan megakadályozhatja, hogy a kutya eltávolodjon tőlünk, rátámadjon egy másik kutyára, vagy felvegyen valamit a földről, ám nem alkalmas arra, hogy a kutya figyelmét is ránk irányítsa, így a rántás után szinte azonnal visszatérhet a nemkívánatos viselkedéshez. A halti használatakor a kutya feje a gazda felé fordul, így biztosan elveszíti a szemkontaktust az ellenféllel, lelassul az irama, hiszen nem látja, merre rohan, vagy szem elől téveszti a földön felfedezett ételmaradékot, nem ugrik az autó után.
2) Nem kifejezetten agresszív, de nem is teljesen megbízható kutyáknál a halti remek szájkosárpótló. Megvan az a nagy előnye a hagyományos szájkosarakkal szemben, hogy a kutya kényelmesen nyitott szájjal liheghet melegben is, és kiképzés közben el tud venni labdát, jutalomfalatot. Agresszív viselkedést jósló jelek láttán azonban a póráz megrántásával a kutya szája biztonságosan összecsukható.
3) Ha gazda dominancia-problémákkal is küzd, a halti több szempontból is segíthet. Egyrészt a kutya a korlátozás feletti dühében nem tud gazdája ellen fordulni, hiszen a hibás viselkedést gátló mozdulat következtében becsukódik a szája. Márpedig mindig a domináns egyed az, amely az alacsonyabb rangú rendre utasításakor jelképes harapással szájába veszi annak pofáját és összecsukja azt, tehát a halti segít a gazda domináns szerepbe helyezésében is.
4) Gyenge fizikumú vagy a kiabálást, fenyítést nem kedvelő gazdák egy laza mozdulattal képesek kontrollálni a kutyát anélkül, hogy fájdalmat okoznának neki, vagy feltűnést keltenének a környezetükben.
5) Nem szükséges olyan gyors reakció a gazda részéről, mint más módszereknél, hiszen például, ha a kutya előre akar rohanni vagy ráugrani egy másikra, a saját mozdulata révén is létrejön a kívánt hatás: az akció lefékeződik, és a kutya orra a gazda felé fordul.

Üdv: Melinda

Harapós kutyus
2010-08-10 21:13:03

Van egy ismerősöm neki van egy 11 hetes Beagle kiskutyája,Könnyen tanul, szépen sétál,amikor kiengedik a helyéről, olyan mint egy kis angyal, de 3 perc után már harap is. Nem is lehet vele úgy játszani, hogy ne harapjon.Nem valószínű, hogy kinövi, mert nem játékból csinálja.

2011-01-25 17:37:32

Szia!

Remélem a probléma megoldódott!
A gondot az okozhatta, hogy kevés volt a kölyöknek az az emberi kontaktus, amennyiben része volt.
Másrészt életkori sajátosság az állandó harapdálás.
Nem tudom, hogy miből gondoltátok, hogy nem játékból csinálja, de remélem elvitték az ismerősödék kutyaiskolába!
A kölyökkel attól a perctől éreztetni kell, hogy ki a "falkavezér", ahogy hazaviszi a gazdi!
Első perctől kezdve szabályokat kell felállítani számára!

Üdv: Melinda

foxi
2010-08-10 13:55:26

Kedves Melinda!
Van egy 5 hónapos foxi kutyánk.Sokat tudok vele foglalkozni,hamar megérti mit kell neki tennie,már tudja az ül,fekszik,marad és gyere ide parancsszavakat.
Mit lehet neki még megtanítani,amihez még nem túl kicsi és meg tudja csinálni?

előre köszönöm válaszod.ildi

2011-01-25 17:26:04

Szia Ildi!

Mindent meg lehet tanítani neki, amivel nem veszélyezteted a növésben lévő szervezetét! (csontok, izomzat...)

Üdv: Melinda

Őrület
2010-08-04 18:14:59

Szia Melinda!
Segítségedet szeretném kérni. Két kutyánk van, az egyik egy labrador-bull keverék kan--vele semmi gond, a másik egy husky, ő szuka. Husky kutyusunk kb. 8 hónapja kifordult önmagából. Nem tudjuk kutyás közösségbe vinni, mert támadólag lép fel a többi kutyával szemben--igaz nem mindegyikkel. Nem tudjuk mi az oka, hiszen addig nem volt semmi probléma. Játszott, kergetőzött, sőt az akkori közösségben volt egy vak kutyus, akivel annyira jól érezték egymást, hogy mindig a mi kutyánk hívta játszani. Mostanában, már a sétáltatást sem tudjuk úgy megoldani, hogy a kutyasétás helyeken szabadon engedjük, mert azonnal összeugrik egyes kutyákkal. Mellesleg kutyaiskolába járattuk, nagyon sok trükköt is megtanult, otthon az udvaron, amikor foglalkozunk vele, maradéktalanul mindent megcsinál. Fogalmunk sincs, hogy mi lehet a gond. Szerinted?

Köszönöm válaszod: Ági

2011-01-25 17:17:14

Szia Ági!

Látni kellene a kutyát, látatlanul én még kevesebbet tudok mondni, mint Ti!
Lehet fizikai oka a dolognak, mint például látás romlás, vagy "lelki" oka, ha valami trauma érte - akár úgy is, hogy Ti nem tudtok róla, vagy csak nem tartjátok fontosnak az eseményt.
Mindenképpen elvinném kutyaiskolába, lehetőleg olyanba, ahol ezt a problémát felelősségteljesen meg tudják oldani.

Üdv: Melinda

vizsla
2010-07-26 15:16:01

Kedves Melinda!
Van egy 3 éves szuka vizslám.Tegnap voltunk vizslatúrán, de az összes kutyától félt.Egyikkel sem barátkozott, amelyik odament azt megmorogta.Szoktam más kutyák közé vinni,de őket már ismeri régóta.Nem tudom mit lehetne tenni, hogy elmúljon ez a félelem.Nem volt eddig semmi konfliktusunk más kutyákkal.Idén ivartalanítottuk.Meg a védőösztöne nagy az utóbbi időben.
Köszönettel:
Márti

2011-01-25 16:38:06

Szia Márti!
Az ilyen kutya esetében általában sajnos félelmi agresszióról beszélhetünk, nem védőösztönről.
Én elvinném rehabilitálni egy olyan kutyaiskolába, ahol foglalkoznak ilyesmivel.
Ezt a problémát nagyon jól lehet javítani, de már csak segítséggel!
Látni kell, hogy milyen testjeleket mutat a kutya, hogyan viszonyul Hozzád ilyen helyzetben, illetve mit csinál, ha ellépsz mellőle, ha nélküled van.

Üdv: Melinda

szocializáció
2010-07-08 20:49:07

Szia Melinda!

AZt szeretném kérdezni, hogy egy kissé félénk 3 hónapos belga juhászt hogy lehetne szocializálni?
Például ha az utcán sétálunk akkor az emberektől megijed, én ilyenkor hogy reagáljak?

köszönöm

2011-01-25 16:15:45

Szia!

Remélem azóta helyrejött a kutya!
Ha még mindig vannak gondok, akkor javaslom, hogy vidd el olyan kutyaiskolába, ahol "falkamozgások" segítségével alapoznak és tanítják a behívást! Rengeteget segít az ilyen kutyának!

Üdv: Melinda

Frizbi
2010-07-07 18:01:53

Szia Melinda!
Egy angol cocker spánielnek vagyok büszke gazdija több, mint 6 éve. Szeretném megtanítani frizbizni, csak az a baj, hogy nagyon fél tőle. A szájában sem tartja meg csak fejjel lefelé. Úgy meg nem lehet eldobni a frizbit. Kérlek segíts nekem, hogy tudnám megtanítani erre a játékra?
Üdv: Viki

2011-01-25 16:12:09

Szia Viki!

Ha nagyon fél a frisbeetől, akkor eleinte rakd abba a jutalomfalatot, az ennivalóját, mintha az lenne a tányérja.
Amikor már nem fél akkor kezdd el gurítgatni neki, és Te is szaladj vele, mintha Te is el akarnád kapni a guruló korongot!
Ha már a guruló frisbeet elkapja, megfogja, akkor érdemes csak tovább lépni!

Üdv: Melinda

Házőrzés
2010-06-24 16:38:28

Kedves Melinda! Olyan problémával fordulok hozzád, hogy két németjuhász kutyusunk van egy 2 éves és egy 5 hónapos (nem anya-gyerek) a nagyobbik kutyusunkat kicsinek mindenki simogatta kerítésen keresztül, bármennyire nem szerttük volna (egész nap nem akartuk kennelben tartani míg dolgozunk) azóta kedves és barátságos mindenkivel és bárki megy az úton, rátapad a kerítésre és simogattatja magát. Ha egy pillanatig nem vagyunk résen, mert emiattaz udvar hátsó részére vannak zárva. Nem tudom, hogy lehet-e még így picit agreszívabbá nevelni vagy próbálkozni sem éri meg. A kicsit nem simogatta meg senki a családtagokon kívül. Amikor ők jönnek, csak akkor nem zárjuk be, mert ha mi valahova elmegyünk, csak ők tudnak segíteni az etetésben és foglalkozásban. Nem szeretnénk ha megtanulná a nagytól a nagy semmittevést. Vele mit kellene csinálnunk. Majd szeretnénk menni suliba is, de államvizsgára készülünk így csak 8 hónapos kora körül fogunk oda eljutni. Az ő apja nagyon jó házörző volt, az anyja pedig csak csibészelve lett. Várom válaszod.Köszi Gabi

2011-01-25 15:43:55

Szia!

Remélem eljutottatok kutyaiskolába és megoldódott a probléma!
Ha mégsem, akkor mindenképpen pórázon személyvédelemmel kezdjétek az őrző-védő képzést, majd ha ez stabil, akkor házhoz is hívjátok a segédet!
Sajnos az emberek plüsskutyaként (simogatás miatt) kezelik a kölyökkutyákat; arra nem gondolva, hogy milyen "kárt" okozhatnak ezzel a gazdinak - megmérgezhetik a kutyát, betörhetnek és még ugatni sem fog....
Üdv: Melinda

Törölt felhasználó
szobatisztaság
2010-07-22 17:27:46

Szia Melinda!
Nekem egy olyan problémám van, hogy a két bolognese fiú kutyámat nem tudom megtanítani a szobatisztaságra, pedig már kilenc hónaposak is elmúltak. Ha kiviszem őket az udvarra, akkor elvégzik a dolgukat, de képesek egy órán belül bepisilni a lakásba. Néha az egyik jelzi, ha vécére kell mennie, de ez nagyon ritkán fordul csak elő. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit csináljak velük.
Válaszod előre is köszönöm!

2010-08-28 01:04:45

Szia!

Először is le kell szögeznem, hogy pelenka és alom ellenes vagyok!
Ezért mindenképpen MÁSRA szeretnélek rábeszélni!!!

Indokolnék:
A kutyapelenkát, az almot a lehető legrosszabb megoldásnak tartom, mert csak arra tanítja a kutyát, hogy a házban 1 helyre végezze el a dolgát. Nem arra, hogy bent a lakásban TILOS piszkítani. Ahogy tágul a kutya tere a lakásban, úgy piszkít egyre több és újabb helyre.
A box a "szűkössége" miatt ösztönzi a kutyát, hogy ne piszkítson be, hiszen a saját "ágyába" senki nem végzi el a dolgát! A lakás viszont elég nagy ahhoz, hogy maradjon kaki- és pisimentes hely, ahol tud aludni, pihenni. A box viszont nagyon erős motiváció a szobatisztaságra!!!

Szerezzetek be két boxot nekik, (2-szer max.5000 Ft-os beruházás-pl.cica szállító) amibe be tudjátok csukni és eleinte csak 2-3 óránként amikor KIVISZITEK pisilni, akkor engedjétek ki a kutyákat! Séta alkalmával addig nem szabad a kutyával bemenni a házba, amíg nem végzi el a dolgát! Ha pisilt, akkor jutalomfalat jár neki és nagy dicséret! Amikor bementek, utána egy fél órát lehet vele játszani, majd a következő pisilésig zárjátok be a boxba!
Amikor már nem játszol velük, rögtön kerüljenek a boxba!
Víz ne legyen állandóan előttük, DE napjában 2-3-szor kapjanak inni!
Az etetés is rendszeres legyen, és 10 percnél tovább ne hagyjátok előttük a tányért! Amit ennyi idő alatt megesznek, annyi bőven elég nekik!
Ezzel a rendszerrel segítetek, hogy a szervezetük is beálljon egy rendszerre!
Éjszakára ismét a boxban kellene altatni őket, amíg a boxban nem stabilan szobatiszták; így az éjszakai baleseteket elkerülhetitek!
Természetesen ahogy a kutyák egyre stabilabban szobatiszták, úgy egyre több időt ki fognak bírni piszkítás nélkül, s a box kiváló utaztató és alvó hely lesz számukra; a szobatisztaság pedig nem fog gondot okozni!
Ha esetleg bentre sikerül a dolog, akkor rosszallóan / szemrehányó hangon morgolódva a lehető leggyorsabban takarítsd fel a "termést" lehetőleg fertőtlenítővel, hogy szaga se maradjon, mert később a szag ösztönözheti újabb benti ürítésre a kutyákat.

Üdv: Melinda

Cica
2010-07-03 15:57:22

Szia Melinda!
Van egy fél éves kan kiskutyusom. Hozzávannak szoktatva a macskáinkhoz. Egyszer azonban átjötta szomszédból egy idegen macska és majdnem szédszedték, pedig tudja hogy a macskákat nem szabad bántani! Mit csináljak? Hogy tanítsam meg neki hogy a cicát nem szabad bántani még akkor sem, ha nem ismeri?

2010-08-28 00:50:16

Szia!

A kutyák általában nem általánosítanak a macskák kapcsán, tehát a saját cicát elfogadják, de az idegen macskákat rosszul reagálják le!
Ennek több oka is szokott lenni. 1. Az idegen macska nincs kutyához szokva, rosszul / a kutya számára szokatlanul reagál. 2. Az idegen cica betolakodó egy falka saját területére.
Én nem vállalkoznék a probléma megoldására, mert 100%-os, de még csak 50%-os megoldás sincsen erre a problémára.
Ennek mint írtam legfőbb oka a macska és annak reakciói!

Üdv: Melinda (BOCSI, hogy nem tudok megoldást! Egy fanatikusan macskabarát kutya és egy fanatikusan kutyabarát macska persze megoldás lenne!)
:))

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache