Szakértők > Leszák Melinda >

Szakértő - Leszák Melinda

Leszák Melinda
Kutyakiképző

Több, mint 20 éve foglalkozom kutyakiképzéssel; 12 éve, hogy elindítottam Veresegyházon a saját kutyaiskolámat. Szenvedélyem a kutyázás, főállásban a veresegyházi általános iskolában tanítok. Célom, hogy minél több embernek segítsek harmonikus kapcsolatot kiépíteni kutyájával, és egyre többen űzzenek kutyás sportokat! Jelenleg csak kutyázok, mert 2 éves lányommal otthon vagyok, január 4-én megszületett a fiam. Várom kérdéseiteket!

Bejegyzések száma: 432
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
yorki pelenkára vagy alomra szoktatás
2010-06-30 11:46:24

Szia!
Csak most találtam az oldaladra és nagyon pozitív benyomást keltett bennem, hogy megpróbálsz minnél részletesebben válaszolni a kérdésekre.
Én egy olyan dologban szeretném a segítséged kérni, hogy nem rég kibővült a "családunk" egy 3 hónapos kan yorki kutyussal.
Folyamatosan próbáljuk, szobatisztaságra nevelni, mivel sokszor nem tudunk vele leszaladni, így egyszerűbb, ha eltudjuk Vele fogadtatni a pelust vagy az almot.
Pelussal kezdtük a rászoktatást 1-2 napon belül sikerült is a pisilést az esetek nagy többségében megoldani rajta, ilyenkor dícséretet kap mindig és úgy látszik hogy megérti, hogy mit szeretnénk Tőle.
Viszont a nagydolgot soha nem akarja ott elvégezni, inkább a lakás elszórt pontjait aknázza alá. Próbáltuk figyelni hogy mikor jön rá, viszont elég rafkós, önérzetes (pl. a szőnyegre pisilésnél ha rászólok hivatalosan megsértődik) és amikor nem figyelünk akkor végzi el, vagy az éjszaka folyamán. Ez sajnos sok szempontból nem szerencsés és szeretnénk ezt valahogy kiküszöbölni.
(Pl. majdnem az egész szobát szőnyeg fedi és így a nyári napokon nagyon bebüdösödik, hiába próbáljuk takarítani)
Most kifogjuk próbálni az almot hátha azt jobban elfogadja majd.
Szeretnénk, ha tudnál valamilyen tanácsot adni, hogy milyen módon tudjuk rászoktatni, hogy egy helyre végezze a kis és nagydolgokat, mert így elég kellemetlen szagok terjengenek, ha nem veszzük észre időben.
Esetlegesen, ha van tipped valamilyen tuti szőnyegtisztítóra ami kiveszi a szagokat, akkor azt is köszönettel vesszük. :-)

2010-08-28 00:41:30

Szia!

Először is le kell szögeznem, hogy pelenka és alom ellenes vagyok!
Ezért mindenképpen MÁSRA szeretnélek rábeszélni!!!

Indokolnék:
A kutyapelenkát, az almot a lehető legrosszabb megoldásnak tartom, mert csak arra tanítja a kutyát, hogy a házban 1 helyre végezze el a dolgát. Nem arra, hogy bent a lakásban TILOS piszkítani. Ahogy tágul a kutya tere a lakásban, úgy piszkít egyre több és újabb helyre.
A box a "szűkössége" miatt ösztönzi a kutyát, hogy ne piszkítson be, hiszen a saját "ágyába" senki nem végzi el a dolgát! A lakás viszont elég nagy ahhoz, hogy maradjon kaki- és pisimentes hely, ahol tud aludni, pihenni. A box viszont nagyon erős motiváció a szobatisztaságra!!!

Szerezzetek be egy boxot neki, (2-5000 Ft-os beruházás-pl.cica szállító) amibe be tudjátok csukni és eleinte csak 2-3 óránként amikor KIVISZITEK pisilni, akkor engedjétek ki! Séta alkalmával addig nem szabad a kutyával bemenni a házba, amíg nem végzi el a dolgát! Ha pisilt, akkor jutalomfalat jár neki és nagy dicséret! Amikor bementek, utána egy fél órát lehet vele játszani, majd a következő pisilésig zárjátok be a boxba!
Víz ne legyen állandóan előtte, DE napjában 2-3-szor kapjon inni!
Az etetés is rendszeres legyen, és 10 percnél tovább ne hagyjátok előtte a tányért! Amit ennyi idő alatt megeszik, annyi bőven elég neki!
Ezzel a rendszerrel segítetek, hogy a szervezete is beálljon egy rendszerre!
Éjszakára ismét a boxban kellene altatni, így az éjszakai baleseteket elkerülhetitek!
Természetesen ahogy a kutya egyre nagyobb, úgy egyre több időt ki fog bírni piszkítás nélkül, s a box kiváló utaztató és alvó hely lesz számára; a szobatisztaság pedig nem fog gondot okozni!
Ha esetleg bentre sikerül a dolog, akkor rosszallóan / szemrehányó hangon morgolódva a lehető leggyorsabban takarítsd fel a "termést" lehetőleg fertőtlenítővel, hogy szaga se maradjon, mert később a szag ösztönözheti újabb benti ürítésre a kutyát.

Üdv: Melinda

agresszió
2010-06-27 13:01:41

Szia!
Van nekem egy 4 hónapos szuka kutyám és más kutyákkal szemben eléggé agressziven viselkedik és domináns akar felettük lenni járok vele kutyasuliba de nem nagyon akar betörni a kiskutya azokat már kezdi megszokni atöbbi kutyát de idegen kutyával egyből harcolni akarna mit csinájlak vele hogy ne legyen ilyen harcias? mert kiállitásokra akarom majd vinni és ott az ilyen viselkedés nem megengedett.

2010-08-28 00:25:49

Szia!

Ha kölyök csoportba jársz, tehát hasonló a korosztály; akkor célszerű lenne, ha a kutyaiskola többi csoportjába is elmennél, főleg felnőtt kutyák közé!
A legfontosabb kérdés: mennyit van szabadon a kutya?
Nálunk a kölyökcsoportban a kutyák 50%-ban szabadon vannak, póráz nélkül dolgozunk, amivel a gazdikból (BOCSI! Nem bántás!!!) fakadó esetleges viselkedési problémákat kiküszöböljük!
Tehát a kölyök nem lesz egyre magabiztosabb a póráz miatt, hanem kicsit mérlegel, mielőtt "vagánykodik"...!!!
Morgás elkergetés a legjobb módszer, tehát morogva elkergeted a kutyádat az adott kutyától!

Szívesen látunk akár egy VENDÉG alkalomra is a kutyaiskolánkban a kölyök csoportban, mert akár egy alkalommal is meg lehet oldani a problémát, illetve meg tudjuk mutatni a gyakorlati megoldást, ha esetleg nem boldogulsz!

Üdv: Melinda

1 Éves Kutya Pórázhoz Szoktatása
2010-06-25 22:03:39

Szia Kedves Melinda!
Az A Problémám Hogy Van Egy Moszkvai Őrkutyám 1 Éves, Nagyon Ügyes És Ragaszkodó, Sokmindenre Megtanítottuk De Valahogy A Póráz Kimaradt. Már Tudjuk Ez Nagy Hiba Volt! Megmakacsolja Magát Ha Póráz Van Rajta. Vagy Húz Ellenkező Irányba De Leginkább Leül Vagy Lefekszik. Próbálkoztunk Már Néhány Dologgal Sajnos Kevés Sikerrel. Egyenlőre Annyit Értünk El, Hogy Már Nem Sértődik Meg Annyira Mint Eleinte Ha Pórázt Teszünk Rá.
Érdeklődtem Már Interneten Keresztül Szakértőktől De Semmi Használhatót, Gyakorlati Tippeket Nem Írtak Csak Definiálták A Helyzetet.

Nagyon Várom Válaszod, Előre Is Köszi És "Tisztelet" Azért Mert Egészen Kielégítő Üzenetekkel Szolgálsz!
Emiatt Álltam Meg A Keresés Közben És Regisztráltam Az Öldalra.
Mégegyszer Köszi, Szia!

2010-08-28 00:18:13

Szia!

Őszinte leszek.
Csak rajtad múlik a probléma megoldása! Első lépésként el kell döntened, hogy mennyire fontos Neked a póráz kérdése!
Két módszert tudok javasolni:
1. Kölyökkutyáknál használatos: néhány napig csak húzza maga után a kutya a pórázt, majd fogom a póráz végét és arra megyek, amerre a kutya akar menni, majd kicsit feszítem a pórázt, de arra húzhat a kutya, amerre akar, a végén pedig már én irányítom a pórázzal. Közben célszerű jutalommal csalogatni, illetve ÉHES kutyával dolgozni!
2. 8 hónap feletti kutyánál én nem szeretek sokat variálni, DE mindig szem előtt tartom a kutya jellemét. Fél / ijedős / lusta / makacs / ellenkezik stb. Ezek alapján döntöm el, hogy mennyire fogom babusgatni és a lelkét félteni, vagy egy nap nem kap enni, ráteszem és megfogom a pórázt, kap egy pici karika virslit, és egyszerűen elkezdem hívni, ha jön, akkor nyert ügyem van. Ha nem akar jönni a virsliért, akkor még egy nap nem kap enni, VAGY addig húzom a pórázon, amíg nem hajlandó mellém érni. Ha odaért hozzám a saját lábán, akkor megy a virsli.
Ebben az esetben ha a kutyával felmosod a földet, akkor sem szabad megállni egészen addig, amíg a saját lábán nem ér oda hozzád!!!

Tudom, ez borzasztóan hangzik, DE ebben a korban egy kutya már kiválóan ismeri a gazdáját és tudja, hogy a gazdi mennyire határozott és kitartó, ezért viselkedik úgy, mint a Te kutyád.
Pontosan ezért általában meglepődik a kutya a gazdi hirtelen határozottságán és 2-3 ilyen egymás utáni húzással meg szokott oldódni a probléma. (Tehát max. 1-2 óra küzdelem!!!)
Akkor nem szoktuk ezt javasolni, ha a kutya fél a póráztól valamiért, DE ez a Te kutyádra nem áll!
Tehát én a helyedben kihagynék 1 napi etetést és az éhes kutyát a pórázon addig húznám, amíg nem jön a lábán!

Üdv: Melinda (Ha megoldódott a dolog, írj! Ha valamiért elakadnál, akkor beszéljünk akár telefonon is!)

Agresszívan játszik a kiskutyánk
2010-07-21 11:28:56

Kedves Melinda!

Szükségem lenne pár igazán jó tanácsra, mert mi már kifogytunk az ötletekből..:)

Már egy hete bújom a netes oldalakat, de nem találok megoldást...Egy 3 hónapos kaukázusi juhász kiskutyánk van. Ismertük a fajtát, volt már ilyen kutyusunk, de eddig mindig volt egy felnőtt kutya is a családban a kölyök mellett, aki úgymond kisegített minket a nevelés terén, ő lehetett a falkavezér, a kiskutya pedig nyugodtabb maradt.
Sajna most nincs így, és a kölyök nagyon vad, amikor játszani szeretnénk vele, vagy szimplán kimegyünk hozzá az udvarba, egyből jön, és játékból ránk támad, belecsíp a lábunkba, a hajamba, a ruhát fogja, szakítja le az emberről, stb. Gondolom testvérként áll hozzánk, és küzd a szerepéért.
Sajnos mivel már most 14 kg, és hatalmas ereje van, ez annyira nem vicces, fájdalmas sebeket, véraláfutásokat okoznak támadásai, néha annyira felhergeli magát, hogy alig tudjuk leállítani.

Próbáltunk már mindent: rászólni, félrelökni, a nyakán a bőrénél fogva a földre húzni, a fenekére ütni, orrára koppintani, mindezeknek ugyanaz lett a vége: játéknak hitte, bármilyen következetesek voltunk, és még jobban kezdett ugrálni és rágcsálni...

Sok játéka van (labda, gurulós autó, műanyag üveg, tömör gumicsont), de ha azokkal is kezd el játszani, a végén akkor is hozzánk fut és rajtunk akarja folytatni a rágcsálást, levezetni felpörgött állapotát. Ha labdát dobok neki, egyszer visszahozza, de utána megunja, és inkább ismét engem próbál megrágni..

Már azt is próbáltuk, hogy amikor rossz volt, bezártuk egy időre, utána kiengedtük és tudomást sem véve róla, bementünk a házba, de egyszer sem fogta fel, hogy most büntetés volt ez a rosszasága miatt.

No, nem is ragozom tovább, biztos van erre egy megfelelő módszer, amit ajánlani tudnál, mert már attól félünk, ha nem tudjuk hamar leszoktatni, később is ilyen marad, és egy 70 kg-s állatnál már tehetetlenek leszünk vele szemben...

Szóval várom szíves válaszod, mi mindent megpróbálunk majd, hogy sikert érjünk el a kutyusnál:)

Előre is köszönöm!!

Eszter

2010-08-27 23:55:02

Szia Eszter!

A legjobb módszer, ami általában mindenkinél be szokott válni, az a morgás és elkergetés.
Egész konkrétan "gyűjtsd" össze a mérgedet, s amikor úgy érzed, hogy képes lennél a falon is keresztül menni, akkor várd a megfelelő lehetőséget és amit produkálja a kutya az általad leírt viselkedést; rögtön lökd / hajítsd félre magadtól és a lehető legerőteljesebben MOROGVA KERGESD EL a kutyát.
Nagyon fontos, hogy határozott legyél! A kutyának azt kell hinnie, hogy menten megtéped, ha utoléred!
Egy-egy ilyen morogva kergetés után mindig várj pár percet, majd hívd magadhoz, ültesd le és adj neki egy jutalomfalatot. Ha ilyenkor megpróbál ráharapni a kezedre, odakap nagy lendülettel, akkor NE add oda a falatot, hanem ismét morogva kergesd el a kutyát!
Fontos lenne, hogy minden etetésnél üljön le a kutya, amíg ugrál, addig NE tedd le a tálat neki, csak akkor, ha leült, és CSAK vezényszóra engedd enni!!!!! Ha bele akar enni a tálba, ahogy leraktad, akkor morogj rá és vedd el a tálat és kezdd elölről a "rituálét"!!!

Kérlek írj, hogy mire jutottál, de ha elég elszánt és határozott vagy, akkor néhány nap alatt javulni fog a helyzet, akár meg is oldódik a problémák egy része.

Üdv: Melinda

kutya tanítása
2010-06-22 16:30:42

Van egy 4.5 hónapos németh juhász kutyám.Folyamatosan rám ugrál és nem tudom hogy hogyan szoktassam le róla.Ebben kérném a segítségét.

Előre is köszönöm!

Benedek Tünde

2010-07-21 00:28:29

Szia Tünde!

Tegeződjünk, ha nem gond!

Felugrálás:
A felugrálásról érdemes tudni, hogy természetes jelenség, amely a rangsor kapcsán kutyáknál úgy jelentkezik, hogy az alacsonyabb rangú megnyalja a másik pofáját. Persze ez velünk szemben nem túl szerencsés.

Egyébként, több módszer is szóba jöhet, a felugrálás leállítására: 1) Ha ismeri az "ül" vezényszót, akkor bármikor ezt kiadva megelőzhető a felugrás, illetve ahogy leült simogasd meg alaposan, jutalmazd! 2) Érdemes jutalomfalattal megelőzni a felugrálást a kézbe tett falatot előre nyújtva odatartani neki (nyitott tenyér, a hüvelykujjal tartjuk a falatot és a tenyerünk néz a kutya felé, mintha lent akarnánk tartani), így távol illetve a földön lehet tartani és ha nem ugrik jutalmat kap.
Ha ebből a két ötletből nem válik be egyik sem (néhány nap alatt fejlődést kell látni), akkor mondom a többi lehetőséget!

Üdv: Melinda

A behívás!
2010-06-20 13:02:55

Hogyan tanítsam meg nyomatékosan a beagle kutyámnak a behívást? Ismerősöm beagléje állandóan elszökik és nem fogad szót!:(
Az én kutyám 10 hetes és nem szeretném ha olyan lenne:(. Kérlek segíts: Kriszti:)

2010-07-21 00:22:48

Szia Kriszti!

KAJA, KAJA, KAJA!!!
Éhes kutyával dolgozz és minden behívást virslivel / párizsival erősíts meg!
Soha ne tudja a kutya, hogy mikor kerül rá póráz, tehát Ne csak akkor hívd be magadhoz, ha pórázt teszel rá!
SOHA NE menj a kutya irányába, ha hívod magadhoz! Kiadod a vezényszót és a kutyával ellentétes irányba menj!!!
Ha nagyon nem akar működni, akkor valamit sikerült elrontanod; DE akkor se keseredj el, csak hagyj ki egy-két étkezést és máris lelkesebb és irányíthatóbb lesz a kutyád!
A "legmakacsabb" fajtákat is meg lehet tanítani a stabil behívásra, csak következetesnek és kitartónak kell lenni!

Üdv: Melinda

vizsla.
2010-05-29 14:25:12

Szia Melinda.
Az lenne a problémánk, hogy van egy 2éves magyarvizsla szuka kutyusunk. Kicsi korában mikor hozzán került egy németjuhász szintén szuka kutyánk volt. Elég jól megértették egymást nem volt semmi gond. Időközben a németjuhász elpusztult igen idős volt már 14 éves. Most kapott a kutyusunk maga mellé egy szintén németjuhász szuka 2hónapos kutyust. A probléma az hogy a vizsla tudomást sem akar venni a másik kutyáról, pedig a kicsi próbálkozn, de a vizsla teljesen érdektelen marad és otthagyja. Hogyan tudnánk ezte a problémát orvosolni?
Válaszod előre is köszönöm.

2010-06-02 00:09:40

Szia!

Ne akarj változtatni a helyzeten; mert a vizsla éppen most tanítja a kölyöknek, hogy kettőjük közül ő a falkavezér. Ugyanis a falkavezér nem szokott foglalkozni a falkatagokkal, azoknak kell küzdeni a falkavezér kegyeiért. (Arról nem is beszélve, hogy a kölyök fogai tűhegyesek, ami nem túl kellemes. Ezért is tarthat eleinte távolságot a kölyöktől.)
Például a gazdik ott követik el az első hibát, amikor a kiskutya után lépnek, mennek. Hiszen egy falkavezér ilyet soha nem tesz! Ilyenkor szokta a gazdi a behívást elrontani; illetve ezzel az aprósággal szoktak a behívási gondok elkezdődni.
Tehát amíg nem akarja bántani a kölyköt, addig nincs gond! Szépen lassan fog játszani a kölyökkel!

Üdv: Melinda (Majd írj ha változik a helyzet!)

Kutya+cica=barátság?
2010-05-17 23:00:49

Szia Melinda!
Nem tudom,hogy mennyire megválaszolható a kérdésem,de felteszem.:)
Van egy kan kutyusom,aki nyár vége-ősz eleje tájékán hozzám költözik.Akkor másfél éves lesz.Azonban a barátomnak van 1 macsekja (ő is fiú),aki két éves lesz ekkor.A kutyám csak a kerítésen kívüli cicákat sasolta,sosem találkozott velük közelebbről,az említett macska pedig még nem élt kutyával.Félek,hogy ellenségesek lesznek egymással,hogy a kutyám vacsorának fogja tekinteni.Igaz,nem kattan be,ha cicát lát,de,ha a többi kutya ugat rájuk akkor ő is vakkant párat.Ha nem kedvelnék egymást,esélyes lenne,hogy megbarátkozzanak?A cicától nem számítok túl nagy együttműködésre,de a kutyimat meg tudnám tanítani,hogy békében legyen?
Köszönettel
Hajnal

2010-06-01 23:57:50

Szia Hajnal!

Az ismerkedés kapcsán a cicát vegyétek ölbe úgy, hogy ne tudjon karmolni!!! Esély mindig van, de a cicán múlik inkább.
A nagyobbik problémát az jelenti az ilyen kutya-macska kapcsolatoknál, ha a cicának van valami rossz tapasztalata és fél a kutyától, vagy alapból támad.
A kutyának egyszerűen meg kell mondani, hogy a macska TABU!!! Ha a kutya tisztel, akkor meg fogja érteni ezt a tiltást.
A macska már nem ilyen....

Üdv: Melinda

egy érdeklődő
2010-05-15 14:33:11

Szia Melinda!
Mint látom kutyakiképző a foglalkozásod.Szeretnék ez után érdeklődni,hogy hol lehet ilyet tanulni és mennyibe kerülne??Van direkt iskola ahol oktatják a kutyaoktatást?Székesfehérvár és környékén van esetleg ilyen?Ha tudsz segits nekem picit:)Köszönöm szépen!Ági

2010-06-01 23:53:49

Szia!

Keress egy kutyaiskolát, majd a saját kutyáddal juss el minimum BH szintre!
Majd keress tanfolyamot (van egy pár - de ez önmagában kevés lesz!), illetve a kutyaiskola vezetőitől kérj segítséget! A gyakorlat a legfontosabb!
(Sajnos tapasztalatból tudom, hogy sok elméletből vizsgázott "oktató" létezik, akiknek a "munkáját" később mi korrigáljuk!....)
Te ne legyél ilyen! Irány egy kutyaiskola!!!!!

Üdv: Melinda (Mi is szívesen látunk, bár nem vagyunk éppen túl közel...!)

engedelmes vizsga
2010-05-15 08:35:25

Szia Melinda!

Köszönöm a válaszod, sokat segítettél! Most itt ahol lakom, szerveztünk egy kisebb kutyás sulit, igaz nem kiképzővel, de van egy lány itt fent, aki nagyon ért a kutyákhoz, és vele gyakorolunk, pluszban még jön pár kutya. Tivoval először azt szeretném megoldani, hogy más kutyákkal (kanokkal) kijöjjön.
Viszont gőzerővel készülünk az engedelmes vizsgára, viszont kutyasuliba nem tudunk járni. Hogyan érdemes, és mikre megtanítanom a kutyámat, hogy átmenjen?

Köszönettel: Blanka

2010-06-01 23:45:12

Szia Blanka!

A BH 1-es vizsga követelményét megtalálod a neten. Két részből áll, a pályamunkából és a forgalom részből (utcai viselkedés).
A következőket kell tudnotok:
"A" PÁLYAMUNKA:
1. Pórázon vezetés, tempó váltások (futó lépés, lassú lépés), irány váltások (hátra arc, jobbra- és balra fordulás), megállás - a kutya vezényszó nélkül leül.
2. Szabadon követésben is meg kell csinálni az előzőeket!
3. Szabadon követésben, menet közben ültetés - otthagyás és vissza, menet közben fektetés - otthagyás, majd behívás.
4. Helyben maradás.
"B" Forgalom.

Üdv: Melinda

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache