Szakértők > Leszák Melinda >

Szakértő - Leszák Melinda

Leszák Melinda
Kutyakiképző

Több, mint 20 éve foglalkozom kutyakiképzéssel; 12 éve, hogy elindítottam Veresegyházon a saját kutyaiskolámat. Szenvedélyem a kutyázás, főállásban a veresegyházi általános iskolában tanítok. Célom, hogy minél több embernek segítsek harmonikus kapcsolatot kiépíteni kutyájával, és egyre többen űzzenek kutyás sportokat! Jelenleg csak kutyázok, mert 2 éves lányommal otthon vagyok, január 4-én megszületett a fiam. Várom kérdéseiteket!

Bejegyzések száma: 432
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
???
2010-05-09 16:52:57

Szia!
Azt szeretném tőled kérdezni hogy szoktassam le hogy a kutya ne huzza a porázt?

2010-06-01 23:34:19

Szia!

1. Etetés előtt jutalomfalattal (párizsi/virsli) próbáld láb mellett csalogatni a kutyát!
2. Ha a kutyát abszolút nem érdekli a jutalom, akkor hagyj ki egy étkezést és utána próbálkozz!
3. Ha végképp nem boldogulsz, akkor elsősorban a haltit javaslom. Erről az eszközről és a használatáról, ha rákeresel találsz a neten anyagot.

Humánus alternatíva a halti, mert megoldást kínál számos nevelési probléma esetén. Az eszköz lényegében egy olyan (korlátozott mértékig) fojtó nyakörv, amelyet a kutya nyaka helyett a pofájára helyezünk. Használata több kedvező eredménnyel jár:
1) Egy hagyományos pórázrántás (nyakörvvel) ugyan megakadályozhatja, hogy a kutya eltávolodjon tőlünk, rátámadjon egy másik kutyára, vagy felvegyen valamit a földről, ám nem alkalmas arra, hogy a kutya figyelmét is ránk irányítsa, így a rántás után szinte azonnal visszatérhet a nemkívánatos viselkedéshez. A halti használatakor a kutya feje a gazda felé fordul, így biztosan elveszíti a szemkontaktust az ellenféllel, lelassul az irama, hiszen nem látja, merre rohan, vagy szem elől téveszti a földön felfedezett ételmaradékot, nem ugrik az autó után.
2) Nem kifejezetten agresszív, de nem is teljesen megbízható kutyáknál a halti remek szájkosárpótló. Megvan az a nagy előnye a hagyományos szájkosarakkal szemben, hogy a kutya kényelmesen nyitott szájjal liheghet melegben is, és kiképzés közben el tud venni labdát, jutalomfalatot. Agresszív viselkedést jósló jelek láttán azonban a póráz megrántásával a kutya szája biztonságosan összecsukható.
3) Ha gazda dominancia-problémákkal is küzd, a halti több szempontból is segíthet. Egyrészt a kutya a korlátozás feletti dühében nem tud gazdája ellen fordulni, hiszen a hibás viselkedést gátló mozdulat következtében becsukódik a szája. Márpedig mindig a domináns egyed az, amely az alacsonyabb rangú rendre utasításakor jelképes harapással szájába veszi annak pofáját és összecsukja azt, tehát a halti segít a gazda domináns szerepbe helyezésében is.
4) Gyenge fizikumú vagy a kiabálást, fenyítést nem kedvelő gazdák egy laza mozdulattal képesek kontrollálni a kutyát anélkül, hogy fájdalmat okoznának neki, vagy feltűnést keltenének a környezetükben.
5) Nem szükséges olyan gyors reakció a gazda részéről, mint más módszereknél, hiszen például, ha a kutya előre akar rohanni vagy ráugrani egy másikra, a saját mozdulata révén is létrejön a kívánt hatás: az akció lefékeződik, és a kutya orra a gazda felé fordul.

Üdv: Melinda (Írj, ha nem boldogulsz!)

két kutya
2010-05-08 14:00:39

Szia!

Az lenne a kérdésem,hogy most készülök venni egy francia bulldogot,akire már nagyon várok!!:)
Ezzel nem is lenne probléma,csak nekünk van már egy szuka kutyusunk!(bichon bolognese) És a francia bulldog is szuka lesz!!
Szerinted lesz probléma,hogy összeszokjanak??
A bichon kislány eléggé barátkozós...de azért kicsit tartok ettől,hogy ne legyen semmi gond köztük!!
Az etetést hogyan oldjam meg? külön-külön a 2 kutyát?
Eleinte a bulldog külön szobában lenne..!
Várom válaszod,ötleted!
Köszönöm!!

2010-05-13 22:58:53

Szia!

Két szuka kutya sokkal jobban elviseli egymást, mint két kan! (többek köztt az anyai ösztönök miatt is).
1. Idegen / semleges helyen ismertesd őket össze! Akár el is viheted magaddal a bichont, amikor mész a bulldogért, majd együtt mentek haza, illetve együtt mentek be a házba.
2. Nem raknám külön szobába a bulldogot, mert az féltékenységre adhat okot, illetve lassabban "csiszolódik" össze a két kutya.
3. Mindenképpen külön célszerű etetni a kutyákat, hogy mindekettő nyugodtan tudjon enni, és az ennivaló ne legyen még véletlenül sem konfliktus forrása.
4. Mindig a bichont részesítsd előnyben! Ő eszik először, ő kap előbb simogatást, jutalmat stb. MINDENT!!!!!

Majd írj!
Üdv: Melinda

viselkedés
2010-05-04 11:00:58

Szia Melinda!
A kérdésem van egy másfél éves bolognese kan kutyusom.
Nem tudom mi van vele mostanában neki megy ,a másik kutyának akivel kicsi kora óta jóban volt. Ha pórázon van támad de ha elvan engedve nem . köszönettel gabi

2010-05-13 22:52:17

Szia Gabi!

Több oka is lehet, látni kellene a reakcióit a "támadás" előtt.
A legtöbbször azok a kutyák "bátrak" /támadnak póráz végen, DE szabadon nem, akik nem érzik magukat teljes biztonságban, illetve úgy gondolják / érzik, hogy nekik kell megvédeniük a gazdit.
Életkor szempontjából pedig most van abban a korban, hogy "keresi a helyét" a rangsorban.
Gyorsan értesd meg vele, hogy Te vagy a főnök, Te döntesz arról, hogy mikor és kit kell megenni, kitől kell megijedni!
Morogj rá, ha kell, akkor dobd le a pórázt és kergesd el magadtól!

Üdv: Melinda

neveles
2010-04-19 17:12:03

Jó napot kívánok

Van egy 2,5 hónapos francia bulldogom, szuka.
2 hónapos korában került hozzám. A társas házhoz tartozó kis földes udvaron "sétáltatom" amíg nincsenek meg az oltásai.
A probléma az hogy amint lerakoma földre azonnal elkezdődik a "porszívó efektus". Ez azt jelenti, hogy mindent de szó szerint mindent fölszed a földről és nem csak megrágja hanem meg is eszi amit tud. Ide tartozik a cigicsikk, föld darabok, növények, kövek, lehullot levelek, moha szóval tényleg mindent.
Az elején még hagytam neki had ismerkedjen. Aztan elkezdtem tiltani a "fuj" es "nem" szavakkal. Amikor nem hagyta a dolgot odamentem kicsit megcibáltam a nyakbőrét. Vagy próbáltam elhívni magamhoz sajt darabkával. Rá sem bagózik.
Most már ott tartunk, hogy olyan mintha direkt csinálná, hogy engem idegesítsen. Próbálom nem figyelembe venni, és inkább otthagyom olyankor de félek hogy valami kárt csinál magában.
Ez még normális az ilyen fiatal kutyáknál ?
Mi lesz ha meglesznek az oltások és kimegyünk a koszos utcára?
Ott is mindent meg fog enni?
Hogyan szoktassam le erről?

A 2. dolog
Elkezdtem vele gyakorolni a behívást, megyeget is de most meg azt csinálja, hogy elfelejt kakilni. Pisi van lent, de kaki...
Vagy engem figyel és a sajtra vár vagy meg "porszivózik".
Ha lent vagyok vele 30 percet akkor sem ürit pedig tudom hogy kellene neki majd miután felmegyünk a lakásba rakja le a csomagot.
Erre mi a megoldás?
Mit csinállok rosszul?
Válaszát előre is köszönöm.

Viktória

2010-05-13 22:06:45

Üdv Viktória!

Tegeződnék, ha nem gond!
"Porszívózás": Jobb lett volna, ha első perctől tiltod! Jutalomfalattal (próbáld a virslit!) tereld el a figyelmét vagy morogva zavard el az adott dologtól, majd ha otthagyta, hívd magadhoz és dicsérd, jutalmazd!
A tiltásnak kell súlyt adnod, meg kell értetned a kutyával, hogy következménye van / lesz annak, ha nem engedelmeskedik a tiltásnak, illetve ha szót fogad, akkor még jutalmat is kaphat.

A behívásnak menni kell!!! A megyeget még kevés!
Az, hogy nem kakil nincs különösebb összefüggésben a behívással.
A megoldás a kakilás próblémájára két dolgban rejlik:
1. Mozgasd meg alaposan a kutyát, jutalmazd is!
2. Addig maradj vele lent, amíg el nem végzi a dolgát!

Sok türelmet, jó munkát!
Üdv: Melinda

Harapdálás.
2010-04-16 22:08:19

2009 május végén kaptuk egy kiskutyát, most február közepén pedig megint vettünk. Amikor idehoztuk a nagyobbik kutya elég barátságtalan volt, több napba tellett mire megbarátkoztak, és már nem piszkálta a nagy a kicsit, csak játszottak. De aztán 1-2 hete jött elő az a probléma, hogy többször összekapnak, és olyankor a kicsi nagyon durva szokott lenni, a nagy is odakap, de mikor közéjük nyúltam véletlen belém haraptak, a nagyé nem fájt, viszont a kicsi harapása elég erős. Szóval hogyan lehetne azt a problémát elkerülni?

A második probléma is hasonló, a kicsi(4 hónapos) rám támad, lehet, hogy ez neki játék vagy nem tudom, de azért fáj, és már a nadrágomat is kiszaggatta. Szeretném ha ez a probléma is elmúlna.

Előre is köszönöm szépen a választ:)
Fanni

2010-05-13 21:48:26

Szia Fanni!

Irány a kutyaiskola, jobban mondva a kutyaovi!
Egyforma ivarú kutyákról van szó? (akkor szerencsés az ivartalanítás!) Ha igen, akkor előfordulhatnak majd komolyabb hierarchia viták. Egyébként viszont látni kellene az összekapásokat, hogy kiderüljön; ezek mennyire komolyak, esetleg csak durva játékról van szó!? Illetve jó lenne tudni, hogy mi a kiváltó ok, ha nem csak sima játékról beszélünk!

Egyébként a kölyökkutya harapása mindig rosszabb, mert még nincsenek megkopva a fogai, a tejfogakról nem is beszélve, amik tűhegyesek!
Ha két kutya verekszik VAGY játszik, akkor NEM szerencsés közéjük nyúlni!
Ilyenkor egy bögre víz többet segít; DE ami mindig kéznél van az a HANGOD!!!
Bármilyen furcsa, artikulálatlan hangot kiadhatsz; sőt az a jó, ha ez a hang erős, éles és semmihez sem hasonlítható! Így a kutyák meglepődnek és aprobléma megoldódik.

A kicsit egyszerűen morogva kergesd el magadtól, amikor elkezd durvulni vagy a nadrágodat szaggatja!
Szó szerint MOROGJ!!! És KERGESD EL!!!

Jó munkát!
Üdv: Melinda

Törölt felhasználó
Egyedül maradás
2010-04-16 12:10:05

Szia!

Van egy fél évek csivavám. 2 hónapja van nálam. Nagyon okos és szófogadó. Egy problémánk van csak az, hogyha egyedül kell maradnia a lakásban kb. egy - másfél óra eltelte után elkezd torkaszakadtából énekelni. Mindenhova azért mégsem vihetem magammal. Milyen módszert tudnál ajánlani, hogy erről leszoktassam?
Előre is köszi!

2010-05-13 21:36:57

Szia!

Szeparációs stressz a probléma neve.
No persze ez még nem sokat segít a megoldásban. :)
Leginkább kistestű kutya esetében azt szoktam javasolni, hogy a gazdi vegyen egy boxot a kutyának, ami jelen esetben max.: 6-8.000 Ft-ból megoldható. Ezt kell komfortossá tenni, hogy a kutya jól érezze benne magát!
A későbbiekben ez a box fogja azt a biztonságot megadni a kutyának, amit a Te jelenléted jelent számára, amikor otthon vagy.
Eleinte hozzá kell szoktatni a kutyát a boxhoz. Erre az a legjobb, ha jutalomfalattal vagy kedvenc játékkal / pléddel / párnával be tudod csalogatni a kutyát. Eleinte nem csukod rá a boxot, csak azt akarjuk elérni, hogy bemenjen, esetleg ott feküdjön. Ha így nem megy, akkor a boxban adsz enni a kutyának úgy, hogy amíg eszik, addig becsukod a boxba!
Ha megszokta a boxot, akkor szépen fokozatosan többször be kell csukni, amikor otthon vagy!
Eleinte lásson téged, amíg be van csukva!
Fontos, hogy ha hisztizik, akkor nem szabad addig odamenned hozzá, amíg nem marad csöndben!!!!!
Éppen ezért fokozatosan növeld a boxban töltött idő hosszát!!!
Később úgy csukd be, hogy NE lásson folyamatosan a bentléte alatt, csak egy-egy pillanatra, illetve beszélhetsz hozzá, ha gondolod.
Aztán külön helyiségben legyetek!
Majd akár rá is csukhatod egy pillanatra az ajtót, és így tovább; nagyon lassan, fokozatosan haladva!
Ha kapkodsz és a kutya elkezd sírni, akkor kezdheted elölről a folyamatot; hiszen azt nagyon kevés gazdi / szomszéd tudja füldugó nélkül elviselni, hogy majd egyszer abbahagyja a kutya és akkor megdicsérjük!

Jó munkát, sok türelmet és kitartást! NE kapkodj!
Üdv: Melinda

Tivo
2010-04-02 13:47:40

Köszönöm a választ!
Esetleg abban tudnál segíteni, hogyan tudnám a behívást jobban gyakorolni vele? Sajnos ez nem megy tökéletesen, pedig jó lenne, ha menne... A másik problémánk a maradás, ezt az utcán nem csinálja meg, pedig a kertben nagyon jól megy!

2010-05-13 21:15:09

Szia!

Nagyon éhes legyen kutya, amikor behívást gyakorolsz vele és soha ne menj a kutya irányába, a kutya után! Egyébként akár ki is hagyhatsz egy-egy etetést, ettől semmi baja nem lesz a kutyának, viszont sokkal érdeklődőbb lesz, ezáltal mindkettőtöknek sikerélményetek lesz; no meg megtanulja a behívást!

Üdv: Melinda

belgám lelke
2010-03-24 20:30:51

Üdvüzletem!

Tanácsot szeretnék Öntől kérni kutyámmal kapcsolatban (tervueren szuka, júniusban lesz két éves). Fajtája jellege, hogy egyemberes, és igen ragaszkodó természetű. Én ennek örülök, hogy csak engem fogad teljesen gazdájának, a családom többi tagját csupán a falkarendszerben "alattam", de maga fölé rendeli. De olyan gondjaim vannak, hogy egy éjszakára se lehet úgy itthon hagynom, hogy ne szenvedje végig az éjszakát. Sír, ugat, és nem hajlandó aludni. Ez nekem is, és neki is rossz. Nem akarom szenvedni hagyni kutyámat, viszont az sem normális, hogy nem lehet itthon hagynom. Legalábbis ez az én véleményem.
Köszönöm, hogy időt szánt rám és, hogy segítene.
Hajni

2010-05-13 21:09:11

Üdv Hajni!

Remélem nem baj, ha tegeződünk!?
Ez sajnos szeparációs stressz.
Fokozatosan megoldható.
Gondolom napközben sem lehet egyedül hagyni!?
Szépen lassan kellene hozzászoktatnod az egyedülléthez.
Első lépésként el kellene dönteni, hogy a családból vonsz be valakit a kutya mindennapjaiba (séta, játék, etetés stb.) vagy teljesen egyedül oldod meg a problémát!
Ha a családtag lesz a megoldás, akkor szépen fokozatosan lesz egy "pótgazdija" vagy inkább "gazdipótlója" a kutyának.
A másik varriáció, ha percről percre növeled azt az időt, amíg magára hagyod a kutyát. Természetesen kezdetben ezt az időt kontrollálni kell, tehát valójában nem mész el, csak például bent hagyod a szobában. Eleinte a probléma komolyságától függően lehet, hogy csak kimész a szobából, becsukod az ajtót és már mész is vissza, jutalmazod!
Folyamatosan és lassan kell növelni az időt, amíg egyedül hagyod, hogy véletlenül se kezdjen el sírni vagy ugatni; hogy a csendben lévő kutyához tudj visszmenni és megdicsérni!

Jó munkát!
Üdv: Melinda

Törölt felhasználó
kérdés
2010-03-23 20:09:29

Szia Melinda!

Linda vagyok és van egy Rottweilerem (1 éves) aki nagyon okos, értelmes rengeteg dolgot megért. Ül,fekszik,marad de kicsit öntörvényű, és kéreti magát. Mindent megértet amit akar. Ha ki akar menni jön és nyűszög ha be úgyszintén vagy zörög a kilincscsel! Kertes házban lakunk kint is bent is lehet ahol akar.(kicsit el van kényeztetve)
KÉRDÉS:1-Ezek a dolgok addig mennek míg nem jön hozzánk valaki akkor mintha ott se lennék hiába mondom hogy marad vagy ül, vár, nem hajlandó megcsinálni mindig meg kell fogni a nyakörvét és úgy tartani!!! (53kg)
Mindenkinek túlságosan örül, és szétnyalogatja!! De ezt nem mindenki viszonozza.Az unokahúgomat kiváltképp imádja 5 perc mire beér az ajtóhoz!Hogyan tudnám erről leszoktatni???
2- ehhez kapcsolódik, hogy ha egy vadidegen odamegy a kapuhoz annak is örül! (én nem annyira) lehetne kicsit tartózkodóbb. Nem azt szeretném hogy vad legyen de csak a nagysága tartja vissza azt aki be akar jönni!

Válaszod előre is köszönöm!
Üdv: Linda

2010-05-13 20:54:07

Szia Linda!

Kicsit lehet, hogy tényleg el van kényeztetve. :)
Bár az én álláspontom szerint inkább nagyon ki van szolgálva! (ki-be menetel kapcsán a zörgés és nyüszögés kapcsán rögtön bemehet....)
De ezek a dolgok nem jelentenek gondot addig, amíg Titeket nem zavarnak.
A vendégek / idegenek fogadása kapcsán mindenképpen javaslom a kutya bezárását / megkötését / pórázra vételét! Ezáltal elkerülhető a felesleges fegyelmezés, illetve a kutya megtanulja, hogy az "érkezőknek" nem kell örülni, sőt el kell őket zavarni, hiszen az érkező vendég számára a megkötést / becsukást stb. jelenti.
(A kutya szemében mindenki idegennek / vendégnek számít, aki nem lakik veletek együtt!!!)

Üdv: Melinda

szia
2010-03-22 17:43:51

Szia! Lenne egy kérdésem hozzád! A kutyám egész nap ugat amíg nem vagyunk itthon és a szomszédokkal is ez miatt megy a veszekedés..:S sajnos nagyon elfajultak a dolgok. ha tudnál nekünk segíteni kérlek írj nekem levelet. Nagyon fontos lenne. elvagyunk keseredve nagyon. kérlek segíts! Előre is köszönjük!

2010-04-11 00:24:09

Szia!

Ezer oka lehet a folyamatos ugatásnak; a legvalószínűbb a szeparációs stressz!
A leggyorsabb megoldás a Ti esetetekben szerintem egy elektromos ugatásgátló nyakörv!
Nem vagyok híve a dolognak, de gyors és hatásos; így biztosan megúszható az esetleges feljelentés vagy kutyamérgezés....

Persze hosszútávon érdemes lenne máshogy megoldani a problémát, de abban csak úgy tudnék segíteni, ha látom, hogy hogyan viselkedik a kutya!

Üdv: Melinda

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache