Szakértők > Leszák Melinda >

Szakértő - Leszák Melinda

Leszák Melinda
Kutyakiképző

Több, mint 20 éve foglalkozom kutyakiképzéssel; 12 éve, hogy elindítottam Veresegyházon a saját kutyaiskolámat. Szenvedélyem a kutyázás, főállásban a veresegyházi általános iskolában tanítok. Célom, hogy minél több embernek segítsek harmonikus kapcsolatot kiépíteni kutyájával, és egyre többen űzzenek kutyás sportokat! Jelenleg csak kutyázok, mert 2 éves lányommal otthon vagyok, január 4-én megszületett a fiam. Várom kérdéseiteket!

Bejegyzések száma: 432
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
Kutya
2010-03-17 20:19:26

Helllo, most újra hozzád fordulok!:D

szeretnék egy kutyát,de egyelőre nem tudom hogy milyet. Minden nap más tetszik...
Tudsz olyan kutyafajtákat mondani, ami nagyon jól kiképezhető, közepes termetű, családcentrikus,kertbe, és minden szőrtipus lehet.
Köszike: marcsi

2010-04-11 00:19:57

Szia Marcsi!

Nem szeretek kutyafajtát javasolni! Igazából ezt neked kell eldönteni!
Főként a termet miatt! Már csak azért is, mert a közepes termet nem biztos hogy neked és nekem is ugyanazt jelenti. (Lásd: pl.: labrador - valakinek közepes, másnak nagy; vagy a spániel - kicsi / közepes?)
Aztán a jól képezhetőség legtöbbször a gazdi hozzáállásán múlik, nem a kutyán!
Kicsit próbáld még jobban leszűkíteni a keresést! (Pl.: mit szeretnél csinálni vele, mennél kutyasuliba, valamilyen kutyás sport érdekel stb.)

Üdv: Melinda

Behívás
2010-03-17 12:05:10

Szia Melinda!

Van egy 1 éves kan labrador kutyám. Sokat foglalkozunk vele amennyi időt csak lehet velünk van. Napközben be van zárva egy 4x4 méteres kenelbe amíg dolgozunk. Közös udvarban élünk ahol vannak idős emberek, és kisgyerekek akiket fellökhet, ezért van bezárva. Éjjel bent van a házban velünk, teljesen szobatiszta, több órára otthon is lehet hagyni nem tesz kárt semmibe. Pórázon szépen lehet vele sétálni, lábhoz igazodik, szépen jön láb mellet még azt nem mondom, hogy mehet, ilyenkor hosszú pórázon szaglászhat nyugodtan. (Nem vagyok híve a póráz nélküli sétáltatásnak lakott területen, mindig jöhet valami váratlan dolog.)
A problémám az, hogyha kiengedem a kenelből az udvarra, hogy futkoshasson szabadon, még a nevére sem reagál. Max rám néz oké hallom hogy nekem szólsz, de futás. Fiatalabb volt semmi ilyen problémám nem volt, odajött megsimogattam ment tovább, ha kellet rátettem a pórázt és mentünk sétálni. Most már a kenelbe rá kell tegyem a pórázt különben semmi esélyem. Azt mondtam oké kamaszodik, de ez így nem mehet tovább. Pórázon persze semmi gond.
Tanácsodra lennék kiváncsi, hogy milyen módszerrel tanítsam meg neki, hogy ugyan úgy viselkedjen szabadon, mint pórázon. Azért vagyok tanácstalan, mert póráz nélkül inkább könyörgésnek tűnik a behívás, míg pórázon első szóra igazodik.
Várom válaszod remélem tudsz tanácsot adni.

Köszönettel
Adrián

2010-04-11 00:12:54

Kedves Adrián!

Próbálkozhatsz mindenféle "kutyabűvölési" technikával, de ha eredményt szeretnél elérni, akkor egyszerűen 1 nap ne adj a kutyának enni, majd a következő nap az etetés előtt vegyél magadhoz jópár félkarika virslit, és menj a kennelhez!
Mielőtt kinyitod a kennel ajtaját mutasd meg a kutyának a virslit, majd engedd ki a kennelből!
Ideális esetben két dolog történhet: 1. A kutya el sem akar menni tőled. = Ebben az esetben menj el a kutyától pár lépést és hívd magadhoz! Majd adj neki egy félkarika virslit, majd ezt a gyakorlatot ismételd!
2. A kutya elszalad. = Ekkor szólj neki, és indulj a kutyához képest ellenkező irányba és hívd magadhoz anélkül, hogy felé fordulnál! Ha odamegy hozzád, akkor falat jár neki!
Kb. 10-15 falatot adj neki, majd menj az ennivalójáért és etesd meg!

Ha nem hajlandó foglalkozni a jutalomfalattal, és nem megy oda hozzád; akkor ismét ne adj neki enni!!!
Ettől nem lesz baja a kutyának, viszont két-három kaja kihagyása után nagyon fog rád figyelni, hiszen "farkas" éhes lesz; ami azért jó mert jutalmazva könnyedén meg tudod tanítani a behívást; s így a kutya az egész tanítást egy fantasztikus, szuper dolognak fogja megélni, mivel virslit kap, ha odamegy hozzád!

A póráz nélküli sétának lakott területen belül én sem vagyok híve; viszont mindig elmondom a tanítványaimnak, hogy a legfontosabb az; hogy a kutyát PÓRÁZ NÉLKÜL TUDJUK IRÁNYÍTANI!!!
Hiszen a póráz / a nyakörv elszakadhat, és még ezer más szituáció adódhat, amikor a kutya hirtelenn elszabadul; s olyankor derül ki, hogy ki mennyire falkavezér / főnök a kutyája szemében!

Jó munkát, majd írd meg, hogyan haladsz!
Üdv: Melinda

két kutya összeszoktatása
2010-03-16 19:29:00

Szia Melinda!

A követekző helyzetben kérném a tanácsodat.

Van egy 8 éves kan boxerünk. Sétáltatás közben nem mutat agressziót más kutyák irányában.
Tegnap került hozzánk egy 7 hónapos kan Cane corso kiskutya. Szegény még elég zavarodott, ha kiengedjük a kennelből fel le rohangászik az udavaron, minden zajtól megriad. Ha kint vagyunk vele, koslat utánunk.
Az két kutya összeismertetését úgy kezdtük, hogy a Corsot bezártuk a kennel ée a boxert odaengedtük. A boxer először megmerevedett, egy percig mereven bámulták egymást, majd a corso félrenézett, a boxer csóválni kezdte a farkát. Ma már összeengedtük öket úgy, hogy mi is kint voltunk az udvaron. Szaglászták egymást. Mikor azonban a corsonak is ugyanaz a játék kellett, mint a boxernak, a boxer rámorgott a kicsire és odakapott. Mi rákiabáltunk a boxerre. A corso elinalt.
Hogyan szoktassuk össze a két kutyát?
Nem szeretném, ha bármelyinek is baja esne.

Válaszodat előre is köszönöm.

Humenyik Zsuzsi

2010-04-10 23:53:56

Szia!

A leveled alapján nagy gond nincs, csak néhány alapvető szabályt figyelembe kellene venned!
Ha együtt van kint a két kutya, akkor NE játsz velük! Mindig külön játsz a két kutyával! Esélyük se legyen összeveszni egy játékon, ennivalón, Rajtad!
Ugyanakkkor mindig a boxer legyen az első (simogatás, etetés, jutalomfalat stb.), a corso a második!
Ez azért is nagyon fontos, mert a boxer általában nagyon barátságos és játékos egészen addig, amíg egy másik kutya rá nem morog, meg nem támadja.
Egy szó mint száz, a leírtak alapján semmilyen extra teendőtök sincs; CSAK tartsátok be, hogy a boxer legyen az első a két kutya közül mindeig!

Üdv: Melinda

nevelés
2010-03-16 10:30:58

Kedves Melinda!
Nekem egy angol bulldog 3hónapos kiskutyám van.Még soha nem volt kutyusom és próbálom jól nevelni meg tanítgatni és megy is,de a páromra mintha jobban hallgatna.Neki már nagyon régóta vannak kutyái és persze tudja hogy kell őket nevelni.tulajdonképpen én nevelem ő meg csak játszik vele,tőle kapja a jót tőlem meg jót is és rosszat is.Rá jobban fog hallgatni,vagy jobban fogja szeretni???
Köszönöm válaszod!

2010-04-10 23:37:06

Szia!

Legtöbbször a kutya annak fogad szót, aki tanítgatja, neveli, foglalkozik vele.
A kutya falkaállat, így szüksége van falkavezérre, aki irányítja őt. A falkavezér nem szolgálja ki a kutyát, a kutyának kell a falkavezért kiszolgálnia!
Tehát, ha érted, hogy mire gondolok, a kutya a viselkedésed alapján fog megítélni, nem az alapján, hogy mennyire kényezteted, hanem a határozottságod és a következetességed alapján.
Mivel nem látom sem a kutya viselkedését, sem a hozzátok való viszonyát; így nem tudom megmondani, hogy melyikőtökre fog jobban hallgatni, kit fog jobban szeretni.
Neveld ügyesen, jutalmazd, irányítsd, legyél jó falkavezére és legyen nagyon sok örömöd benne!
Végezetül a legfontosabb, hogy minden kutya nagyon jól nevelhető legyen bármilyen fajta, erről soha ne feledkezz meg!

Üdv: Melinda

Törölt felhasználó
öszeszoktatás
2010-03-15 13:48:20

Kedves Melinda!Nekem van egy 10éves Szibériai huskym és szeretnék hozni mellé egy 2hónapos körüli golden retriever kiskutyát.Az lenne a kérdésem hogy össze tudom őket szoktatni majd vagy a huskym nem fogja elfogadni a kölyköt?És az összeszoktatást hogy csináljam hogy ne verekedjenek össze.Válaszodat előre is köszönöm.

2010-04-10 23:12:07

Szia!

Mindenképpen semleges területen célszerű őket összeismertetni!
Egyébként, ha ellentétes neműek a kutyák, főleg, ha az idősebb szuka, akkor nagyon ritkán szokott probléma lenni az összeszoktatással.
Inkább a későbbiekben szokott általános hiba lenni a gazdik részéről, hogy nem figyelnek a helyes falkasorrendre. Tehát mindig oda kell figyelni arra, hogy az öregebb (illetve a házhoz elsőként érkező) kutya legyen mindenben az első! (jutalom, evés, simogatás stb.!)
Őszintén szólva, ha a huskyd teljesen elfogad falkavezérnek, akkor végképp nem lehet probléma.

Sok sikert az új jövevényhez és jó egészséget a huskydnak!
Üdv: Melinda

tulsagosan bator kutya..
2010-03-09 16:10:05

Kedves Melinda,
már irtam neked egyszer a félős kiskutyámmal kapcsolatban, s most újra a segitségedet szeretném kérni. Most az lett a gond, hogy túlságosan is meg van bátorodva a kuty (kb már 9 hónapos), egyáltalán nem fél, hanem bátran kezdeményez idegen kutyákkal, menne oda játszani, barátkozni. Kb két hete ütött be ez a változás, és ez sajnos azzal jár együtt, hogy néha dühösen megugat egy –egy idegen kutyát, vagy embert, mert valamiért nem tetszik neki, s ilyenkor még a szőr is feláll a hátán. Séta, játék alkalmával ha valami érdekes szimatolnivalót talál, hiába hivom rám se hederit, az alapparancsokat teljesiti, de mondjuk az is úgy van, hogy kb 5 esetből 3x teljesiti, a másik két alkalommal meg elmegy a füle melett...
Ugyancsak kb egy –két hete séta alkalmával elkezdet nagyon húzni, rángatni, ezt eleinte próbáltam klikkerrel korrigálni, de nem vált be, igy szégyenszemre drasztikusabb módszerekhez folyamodtam: ha meghúzott, visszarántottam, mentem másik irányba, és folyton megráncigáltam a pórázt amikor csak elkezdett húzni, és azért sem engedtem abba az irányba ahová ő akart menni. Ezzel az egy módszerrel sikerült visszaállitani a normális séta ritmust, most laza pórázon járkálunk megint, és nagyon figyel engem séta közben.
Mikor valamit jól csinál, klikkerrel és jutifalattal jutalmazom, de nagyon félek nehogy agressziv legyen, s bántson másokat. A múltkor a parkban békésen játszottunk, szaladgált körülüttem, mikor jött néhány gyerek, és minden ok nélkül odarohant és egy bizonyos távolságból nagy dühösen megugatta őket, felállt a szőr a hátán stb. A gyerekek nem csináltak semmit, s szerencsére aztán sem vették figyelembe, úgyhogy elképzelni sem tudom miért csinálhatta... Persze mikor hivtam nem jött, csak ugatott tovább, erre odamentem, rövidpórázra vettem, megszidtam. Nem tudom elegendő volt-e büntetésként amit csináltam, hogy hirtelen pórázra vettem, és a séta végig már csak pórázon volt... Ebben kellene igazából tanácsot adnod, hogy hogyan kezeljem az ilyen helyzeteket. Nem tudom mi alapján dönti el hogy ki az aki nem tetszik neki és akkor azt meg kell ugatni, mert sokszor jönnek melletünk az utcán gyerekek, öregek, szóval mindenféle emberek, és igazából szokva van hozzá, soha semmi baj nem volt. Van egy fura kis böfögő hang amit kiad mielőtt elkezdene ugatni, meg kezd felállni a hátán a szőr, s mikor ezt észreveszem, akkor általában sarkon fordulok, irányt váltok hogy eltereljem a figyelmét az adott tárgyról, vagy helyzetről, de nem tudom hogy jó megoldás-e. Mit csináljak hogy a parkban ha szabadon van mindig minden körülmény között bejöjjön a hivásra? Mindig megjutalmaztam ha bejött, klikk+jutifalat, de mondom, mostanában ha valami leköti a figyelmét pl egy érdekes szag, vagy ha belelendül egy ugatásba, akkor hiába hivom. Meg nem támadott senkit, csak egy bizonyos távolságról ugat, közelebb nem megy a tárgyhoz, vagy személyhez. El fog múlni ez a viselkedés, vagy én csinálok rosszul valamit?
Előre is köszönöm a válaszodat.
Bori

2010-04-10 22:57:42

Kedves Bori!

A „rossz” hírrel kezdeném: a kutyád nem bátor, amikor ugatás közben áll a szőr a hátán, hanem félelmi agressziót mutat! Tehát félelemből „támad” / ugat!
Ez a kutya bizonytalanságából fakad. Igazából célszerű lenne taktikát váltanod, teljesen máshogy kellene viselkedned!
1) Első lépésként a kutyát éhessé kellene tenned! Tehát 1-2 nap nem szabadna enni adni neki! Ettől semmi baja nem lesz a kutyának, sőt mivel éhes lesz sokkal jobban fog Rád figyelni, illetve szót fog fogadni, hogy jutalomfalathoz jusson, így sikerélménye lesz a kutyának, no meg Neked is; arról nem is beszélve, hogy rögzülnek a blökinél a helyes reakciók.
2) A behívás kapcsán három komoly hibát szoktak elkövetni a gazdik, amiből kettőt Te is elkövettél.
1. szabály = SOHA NEM megyünk a kutya felé, amikor hívjuk! Hiszen miért is kövesse a gazdit, ha a gazdi követi őt!
2. szabály = lehetőleg ahogy kiadjuk a „Hozzám!” vezényszót, rögtön el kell indulni ellenkező irányba, mint ahol a kutya van. Meg kell neki tanítani, hogy a gazdi a főnök, és a főnököt követni kell, különben egyedül marad!
Ha ezt a két dolgot szem előtt tartod, akkor a kutyád máris kezelhetőbb lesz!
Mindezek mellett tisztában kell lennie a kutyádnak azzal is, hogy Te döntöd el – mint falkavezér –, hogy mikor kell támadni / menekülni / megijedni stb., illetve tisztában kell lennie azzal, hogy minden helyzetben Nálad kell menedéket keresnie!!!
Azon NE keseredj el, hogy a klikker kevésnek bizonyult; már csak azért sem, mert a klikker tréning is a jutalmazáson alapul. Jutalmazni jutifalattal szerencsés, DE csak ÉHES kutyát tudsz jutalmazni!
Egyébként én a halti használatát szoktam javasolni, mert hatásos és humánus.

Jó munkát! Majd jelezd, hogy mire jutottál!

Üdv: Melinda

Tivo
2010-03-02 17:19:42

Köszönöm a válaszod!
Tivo pórázon van, a huskyk elég makacsak, és nem tudtam annyira megbízhatóan megnevelni, hogy el merjem engedni :( Az idegen kutyák is általában pórázon vannak...
Amúgy Tivo nem annyira agresszív, mert nem akarja széttépni, csak mutatni, hogy ki a király :) Remélem találok pár ismerőst, akivel tudnánk egy kicsit szoktatgatni Tivot az ő kutyájával, hogy ne legyen annyira gonoszka!

Köszönettel: Blanka

2010-03-30 00:24:08

Szia Blanka!

Az északi fajtákat általában a legtöbb kutyaiskolában leírják, sőt sajnos a gazdik is legtöbbször elfogadják, azt a közhiedelmet, hogy ezeknek a kutyáknak a behívhatóságuk sosem lesz tökéletes és szinte nevelhetetlenek. PEDIG nagyon értelmesek, tökéletesen meg lehet őket nevelni, sőt a behívással sem kell, hogy gond legyen!
Én személy szerint mindig meg szoktam kérdezni a gazdit, hogy jólnevelt kutyát szeretne, vagy csak egy "északit"...

A pórázon tartott kutyáknál általában a feszülő póráz szokta a probléma forrását jelenteni! Ebben az esetben minden kutya sokkal bátrabb, hiszen mögötte a "főnök", vagy az az ember, akiről azt gondolja, hogy neki kell megvédenie. A lényeg a lényeg, hogy másképp viselkedik, mint szabadon; főként, ha a póráz még meg is feszül.
Próbálj ellenkező nemű játszótársat keresni neki! Ha elengedni nem mered, akkor minél hosszabb pórázt használj a kutyán, hogy tudjon majd játszani!

Üdv: Melinda

összeszoktatás
2010-03-01 11:33:28

Szia Melinda!

Segitségedet szeretném kérni az alábbi problémámra.
Nox nevü kistermetü/tibeti terrier fajtáju/3 éves szuka
kutyám mellé vettünk egy ugyancsak kis termetü szuka kutyát/most 2 hónapos/.Szombaton vittük haza/csládi házban lakunk/és a fogadtatás ,-amit sejtettünk- sajnos
nagyon negativ volt.Morgás,hátrálás stb.
Nox nagyon félénk kutya.Ha sétálni megyünk nem közeledik
a kutyákhoz: elhúzódik, farkát leengedi és már menekülne.Még egy kutyát sem tudtam a közelébe endegni.
Okos ,tanulékony és nagyon fél más kutyáktól.Ugyanakkor
nagyon jól jelez és védi a területét.Ő kinti- benti kutya
Éjszaka benn alszik,de külön tölünk..Több probálkozás volt.Megmutattuk a Picikét./Még nincs neve/
Lekonyult farokkal és mérges morgással elsomfordált.Velünk szemben is nagyon hidegen, elutasitóan /nem akarodzik odajönni a hozzánk ,nem ül az ölünkbe /viselkedik.
Noxról rövien :12 hetes korában hoztuk haza, ő addig
egy zárt helyisegben egy tv-s dobozban élt testvéreivel,
de ő nem kellett senkinek mivel sérve/már nincs/ volt vagy már akkor észre vették hogy nagyon félős.Mit tegyek-tegyünk ,hogy mindenki/a társammal lakom/jól érezze magát ebben a családban:Köszönöm válaszod.Judit

családban.Válaszodat köszönöm. Judit

2010-03-30 00:00:29

Kedves Judit!

Nagyon jó lenne látni Nox kutya viselkedését! Valószínűleg a hiányos szocializáció is a probléma, illetve Nox szemében a családtagok közül nincs igazán falkavezéri pozícióban senki sem.
Mivel nem érzi, hogy lenne egy kétlábú „vezetője, főnöke”, így a félelme ebből a bizonytalanságból fakad. Aztán persze a szocializáció is erősen hiányosnak hangzik (tv-s doboz…), hiszen a legfogékonyabb időszak nagy részében nem sok inger érte (6-16 hét).

Meg kell értened Nox viselkedését, annak hátterét, így tudsz javítani a helyzeten!
1) Normális esetben egy ijedt kutya félelmében a gazdájához menekül, hiszen a gazdi a főnök, a falkavezér, aki eldönti, hogy támadni vagy menekülni kell; a falkavezér védi meg a falka tagjait!
Sajnos mindezek kapcsán értened kell, hogy Nox nem tekint falkavezérnek...!
2) A kölyökkutyát két okból is jól kellett volna fogadnia! Egyrészt, mert kölyök, és egy szuka nem bánthat egy kölyköt, ha jól van szocializálva. Másrészt a falkavezér dönt az új falkatag befogadásáról, tehát Noxnak nem szabad dönteni a jövevény kapcsán, maximum csak ELTŰRNI!!!
3) Nem dönthet a kutya arról, hogy mikor hogyan viselkedik veletek. CSAK TI dönthettek úgy, hogy nem foglalkoztok a kutyával, hogy haragszotok rá stb. Hiszen TI fölötte álltok a rangsorban.

Teendők:
1. Éreztessétek a kutyával, hogy ő van a falka rangsorában az utolsó helyen!
2. Te, mint falkavezér értesd meg Nox-szal, hogy TE vagy a főnök és minden helyzetben TE döntesz, hogy mi fog történni!
Ezt a következő dolgokkal adhatod a tudtára: 1) Nem veszel róla tudomást, amikor hazaérsz! Ha legalább 5 perc eltelt, akkor hívd magadhoz a kutyát, ha odamegy dicsérd / jutalmazd meg!
2) Csökkentsd az ételadagját egyharmaddal, így motiváltabb lesz és több sikerélményt okozhatsz neki a jutalomfalatokkal, így jobban rögzülnek nála az új szabályok.
3) NE engedjétek ölbe ülni Noxot!
4) Ha nem engedelmeskedik valamelyik utasításotoknak, esetleg morog, akkor NAGYON határozottan MOROGJÁTOK LE a kutyát és miközben morogtok menjetek felé, mintha kergetnétek. Igazság szerint az ő morgására szó szerint azt kell reagálnotok, hogy morogva elkergetitek!!!
5) Séta közben (éhes kutyával sétálj!) próbáld jutalomfalatokkal elterelni a kutya figyelmét a többi kutyáról! Minél éhesebb a kutya, annál könnyebb dolgod lesz!
Nyugodtan csinálhatod a siker érdekében, hogy egyik nap csak fél adag ennivalót kap, vagy egyáltalán nem kap enni, majd másnap etetés előtt viszed el sétálni. Így a jutalomfalattal jobban magadra tudod irányítani a figyelmét, ami a kutyának sikerélményt eredményez, neked pedig lépésről lépésre segít a kutya megnyugtatásában, helyrerakásában.

Ezekkel a viselkedésbeli változtatásokkal a tudtára adjátok, hogy változás történt, TE vagy a falkavezér, és TE döntesz mindenben.

Üdv: Melinda

kérdés
2010-03-06 12:32:04

Kedves Melinda! Olyan problémám van hogy tegnap hoztunk egy 1.5 éves pekingi keverék kiskutyát!Mi vagyunk kb:a 4-ik gazdája! Mindenkit elfogad a családban csak a férjemet nem! Őrá hangosan ugat és még a közelében se megy! Mi lehet ennek az oka és hogyan tudok segíteni? Én arra gondolok hogy egy ilyen forma férfi bánthatta és ezért fél! Szeretnék segíteni de nem tudom hogyan!! Nekem meg állandóan a nyomomban van,a 3 gyerekemet is elfogadta sőt a 6 éves kistestű kutyámat is csak a férjemet nem! Válaszát köszönöm!!!

2010-03-09 23:55:49

Üdv!

Az elgondolása valószínűleg helyes. A kutyának biztosan komoly negatív élménye volt férfiemberrel kapcsolatban, ezért a félelem.
Javaslom, hogy a férje etesse, sétáltassa a kutyát.
1) Hagyjanak ki egy etetést, majd a következő etetés előtt a férje szóljon a kutyának és minél kisebb mozdulattal dobjon a kutya közelébe egy falat virslit! A következő falatot kicsit közelebb dobja, majd egyre közelebb essenek le a virsli karikák! Így egyre közelebb kell a kutyának mennie. Max.: 20 falatka után a férje adjon enni a kutyának!
Ezt a játékot mindig játssza el a kutyával etetés előtt! A cél az, hogy a kutya hívásra odamenjen a férjéhez és a kezéből vegye el a falatot!
2) Ezután a játék után jön az etetés. Természetesen a férje adjon mostantól mindig enni a kutyának!!!
Ha a kutya nem akar a tálhoz menni a férje jelenlétében, akkor álljon kicsit messzebb a táltól! - Minél több alkalommal eteti a kutyát, annál közelebb tud majd állni.
3) Ha már az etetés megy, és a falatkákért odamegy a kutya a férjéhez és el meri venni a kezéből a virslidarabot, akkor indulhatnak el etetés előtt az éhes kutyával az első közös sétájukra először az udvaron / házon belül! Végig virslivel csalogassa a kutyát, mintha csak most szoktatná a pórázhoz!
4) Ezután mehet az utcai séta!

FONTOS lenne, hogy ha a kutya a család többi tagjához megy a családfő helyett, akkor Önök NE foglalkozzanak vele, NE vegyenek róla tudomást! Így rá tudják kényszeríteni a kutyát a családfővel való kommunikációra!

Üdv: Melinda

póráz mélkül
2010-02-28 16:48:11

Szia Melinda!
Abban kérném a tanácsod hogy hogyan tudom az 5 hónapos shar-pei kiskutyámat rászoktatni a poráz nélküli sétához(ezt ugy értem hogy ne szaladjon el más kutyák után)?
A másik amiben pedg a véleményedet kérném az az, hogy egy másik kiképzö olyan orára invitált ahol a kutyákat folytó porázzal,láncal(amit az ö állitása szerint akkor kelett volna használni ha nem azt csinlja a kutya amit kell)kelett volna tanitaom ugy hogy a kutyáknak szigoruan tilos a dolguk végzése a kiképzési területen.
Tehát ez normélis kiképzés vagy csak én látom furcsán a helyzetet?Persze azt is hozá kell hogy tegyem,nekem ez az elsö kutyám igy lehet hogy csak én nem vagyok tisztában a dolgokkal.
Válaszodat és tanácsodat elöre is köszöni Döme és gazdija István!

2010-03-09 23:37:26

Szia István!

Talán azzal kezdeném, hogy az én alapelveim a következők „A kutyát nem a póráz teszi hűségessé!”– Mikszáth Kálmán; a behívhatóság a legfontosabb; illetve az a lényeg, hogy póráz nélkül urai legyünk a kutyánknak!

1) Ha a gazdi a kutyát 3 hónapos korában lehozza hozzánk, a kölyök csoportba és megfogadja a tanácsainkat, akkor a kiképzés kapcsán a fojtó nyakörvre legtöbbször nálunk egyáltalán nincsen szükség.
5 hónaposan csak nagyon extrém esetben teszünk fojtót a kutyára.
Egyébként, ha valaki 8 hónap feletti kutyával jön, akkor sajnos szükség lehet rá. Mivel a mi kutyaiskolánkban nagyon sok gyerek van a kutyájával, illetve gyakran előfordul, hogy a gazdi nem ura semmilyen módon sem a kutyájának; ezért én személy szerint a halti használatát sokkal jobbnak tartom a fojtónál.
A fojtó megfelelő használatához a technikán van a hangsúly, így nem is olyan egyszerű. A halti kapcsán ilyen problémák nincsenek.

2) A póráz nélküli séta kapcsán a rossz hír az, hogy jó esetben a kutya nem akar otthagyni, de ha mégis elmegy tőled, akkor hívásra rögtön visszamegy még a legnagyobb játékból is. Igazából nem az a probléma, ha elszalad a kutya, hanem az, ha nem tudja a gazdi bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben visszahívni!!!
A jó hír, hogy a behívás stabilizálásával elérheted a megfelelő hatást. Tanítsd meg a kutyának, hogy ha odamegy hozzád, akkor jutalomfalatot kap (virslit / párizsit és max.: fél karika egy falat).
FONTOS: A vezényszót határozottan, de nem kiabálva, csak EGYSZER mondd!!!! Majd várd meg, hogy megcsinálja! Ez MINDEN feladatra ÉRVÉNYES!
1. Odamész hozzá, s megmutatod neki a falatot, DE NEM adod oda. Ellépsz egy lépést és hívod "Hozzám!", ha odament hozzád, akkor megy neki a falatka. Ha ügyesen csinálod, akkor le sem tudod rázni majd! Szerencsés a falatos kezedet középen magad előtt tartanod. Az a legjobb, ha a kutya azt tanulja meg, hogy középre kell érkezni.
Ha ez már jól megy, akkor megvárod, hogy eltávolodjon és ismét hívod, megint falat ha odament. Ha nem akar eltávolodni (annyira szeretne falatot kapni), akkor máris kezdhetitek a láb mellett menetel tanulását / a szabadon követést.
Addig kellene eljutnod a behívással, hogy tényleg ne akarjon otthagyni! Mindig menjen a falat, mert így tudni fogja, hogy érdemes figyelni a gazdira!
Ha esetleg nem érdekli a jutalomfalat, akkor megteheted, hogy kihagysz egy étkezést és a következő etetés előtt próbálod vele újra a gyakorlást. Ha még akkor sem megy, akkor akár még egy evés kimaradhat. Ettől semmi baja nem lesz a kutyának, viszont a Te falkavezéri tekintélyed megerősödik.
A behívás kapcsán még egy nagyon fontos szabályt be kell tartani: SOHA NEM szabad a kutya felé még csak mozdulni sem, ha hívod!!!!! Sőt ellenkező irányba kell menni tőle!!!

3) A kiképzési területen több okból sem szerencsés, ha a kutya elvégzi a dolgát - legyen az széklet vagy vizelet.
1. A kutyának nem volt lehetősége előtte a wc-zésre, ami azt jelenti, hogy nem fog megfelelő módon figyelni a gazdára.
2. A kiképzőpályán való ürítés zavarhatja / zavarja a többi kutya munkáját.
3. Végezetül szerencsés, ha a kutya azt szokja meg, hogy munka közben nem ürít!

Üdv: Melinda

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache