Szakértők > Leszák Melinda >

Szakértő - Leszák Melinda

Leszák Melinda
Kutyakiképző

Több, mint 20 éve foglalkozom kutyakiképzéssel; 12 éve, hogy elindítottam Veresegyházon a saját kutyaiskolámat. Szenvedélyem a kutyázás, főállásban a veresegyházi általános iskolában tanítok. Célom, hogy minél több embernek segítsek harmonikus kapcsolatot kiépíteni kutyájával, és egyre többen űzzenek kutyás sportokat! Jelenleg csak kutyázok, mert 2 éves lányommal otthon vagyok, január 4-én megszületett a fiam. Várom kérdéseiteket!

Bejegyzések száma: 432
<< Előző    ..  2    3    4    5    6    7    8   ..    Következő >>
falánkság
2010-02-27 20:42:54

Szia!Nekem egy 6 hónapos palotapincsi és havanez keverék kisfiú kutyusom van. Nagyon könnyen tanul szinte meglepően, csak néha makacsolja meg magát, de akkor is tudtára adom, hogy az van amit én szeretnék. Egy problémánk van, hogy séta közben ha olyan dolgot talál, ami kedvére való a fuj parancsszóra is megeszi,nem köpi ki.ha időben szólok rá néha akkor sem.Bár az esetek nagy többségében akkor sikerül elterelnem a figyelmét Hogy tudnám rászoktatni hogy séta közben ne egyen a földről semmit.

2010-03-06 00:33:45

Szia!

Még semmivel sem vagy elkésve, a tekintélyedet kell megfelelően kiépítened a kutyádnál. Ezt evés kapcsán a legegyszerűbb megtenni; illetve a kutyát a gyomrán keresztül tudod a leginkább meggyőzni.
1) Első lépésként el kellene jutnod etetés kapcsán odáig, hogy a kutya csak akkor nyúljon az ennivalójához, ha te megengeded neki. Ha előbb akar a letett tálban lévő ennivalóhoz hozzányúlni, akkor morogva kergesd el a tányértól, s ne engedd oda! Ha eljutsz odáig, hogy legalább egy lépésnyire vár a kutya a táltól; akkor egy tetszőleges vezényszó kíséretében engedd, hogy elkezdjen enni!
2) Második lépésként el kell érned, hogy evés közben meg tudd simogatni a fejét, az egész törzsét, akár bele tudj nyúlni az ennivalóba. Ha esetleg az evés közbeni simogatásra morgással reagál, akkor te is ismét morogva elkergeted a táltól.
3) Mindezek mellett a behívást is meg kellene erősítened! A kutyában azt kell tudatosítanod, hogy ahányszor odamegy hozzád rögtön jutalomfalatot (virsli/párizsi!!!) kap MINDIG!
4) A behívás megerősítése segít akkor is, ha a kutya valamit ellop/elvisz és szeretnéd visszaszerezni tőle. Ilyen helyzetben NEM szabad a kutya után szaladni, sőt hátat kell fordítani neki / el kell szaladni tőle ellenkező irányba és hívni kell „Hozd!” vezényszóval! Amikor odaér, akkor fel kell kínálni neki a jutalomfalatot és elcserélni a jutalomfalatra az általa elvitt tárgyat. Kellő gyakorlás után bármit visszavisz!

Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a kutya teljes mértékben elfogadjon falkavezérnek.
Hosszútávon azt a hatást fogod elérni a fent említett gyakorlatokkal, hogy a kutya mindig minden helyzetben első szóra odamegy majd hozzád, hiszen jutalmat kap érte.
Bármikor otthagyja a talált élelmet stb. a földön, mert rászólsz, amiben az etetési rituálé fog segíteni, hogy ne nyúljon hozzá (rámorogsz), illetve a behívás megerősítése miatt a rámorgás után, ha magadhoz hívod kapja a jutalmat.
Még egy apróság! A „fúj” vezényszót ne használd a továbbiakban, mert annak már nem 100%-os a hatása, hiszen a kutyád nem mindig reagál rá (így feleslegessé vált.)!

Jó munkát!
Üdv: Melinda

összeszoktatás- harapás
2010-02-23 23:28:27

Szia Melinda!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy 1.5 éves rettentő öntörvényű, akaratos, hiperaktív kicsit vad de imádnivaló drótszőrű foxi fiúm. Kezelhetetlen harapdálással. Néha túl durva. Sajnos sokszor van véres harapásnyom a kezemen. (persze csak hámsérülés de...) A baj az, hogy túl korán vették el az anyukájától így nem volt mellette valaki aki odavágjon neki amikor jöttek a kis fogai és próbálgatta. Az én hibám, hogy nem neveltem meg rendesen de most már szeretnék valamit tenni ellene, mert a csalásban van aki fél tőle. A legteljesebb szeretetben nevelkedett. Kertes házban lakunk, de esténként velem alszik, (ágyban) állandóan szeretgetjük, a család kis kedvence. Nem értjük miért lett ilyen. Ha valami nem tetszik neki, pl. ki akarom tenni- a hátára fekszik, hogy ne tudjam megfogni és harap. De nagyon. El kell engedni mert ha elérné átharapná a kezem. Már lassan én is félek tőle ilyenkor. Ettől eltekintve semmi baj vele. Mert amúgy egy szeretnivaló édes kiskutya. Mintha két énje lenne. Szót egyáltalán nem fogad. Az állatorvost megharapja. Nem tudom mit tudnák csinálni vele. Szeretném megnevelni mieőtt már túl késő lenne. Tudsz nekem ebben segíteni? A másik ami miatt írok neked, hogy....
Pár hete összeszedtem az utcáról egy kiskutyust. Egy lány simaszőrű foxit. Gondoltam csak átmenetileg lesz nálunk, amíg találok neki egy jó helyet, szerető gazdit. De nagyon a szivünkhöz nőtt. Nagyon megszerettük. Meg szeretnénk tartani. De nem tudjuk őket összeszoktatni. Nem engedtük még össze őket. Drótkerítés volt köztük eddig, vagy mindkettő ölben. Esetleg csak a fiút fogtuk ölbe. Szeretném ha összebarátkoznának, de amikor össze akartam őket engedni a fiú foxim már mászott is rá a kislányra. Ugyhogy szétszedtem őket.
Gondoltam arra, hogy hagyom őket, de nem szeretnék kiskutyát és félek attól, mi lesz ha a lány nem akarja és mondjuk odakap. Félek a fiú kutyusom reakciójától. (kétszer akkora mint a kislány és a természetét tudod), illetve még sosem találkozott másik kutyával a szomszédokén kívül). Próbáltatm sétáltatni is, de nem nagy sikerrel. Imádna menni, de nem bírok vele.
Már 3 hete van nálunk a kislány. Naponta találkoznak többször is. Egy légtérben is. Igyekszem lassan de biztosan megismertetni őket egymással. Csak nem tudom van-e esély arra hogy összeszokjanak.
Ha tudsz segíteni nekem bármelyik kérdésben kérlek írj. Nagy szükségem van a tanácsodra.
Nagyon szépen köszönöm.
Petra
ui: a kislány 2-3 éves. És nem reagál agressízven.

2010-02-24 01:02:37

Szia Petra!

Nem egyszerű a helyzet. De megoldható!
1) Első tanácsom az lenne, hogy egyeztess a szüleiddel és hívjatok fel telefonon; mert a fiú kutyád reakcióinak kezelését borzasztóan nehéz lenne leírni; míg egy telefonbeszélgetés alakalmával sokkal könnyebb és egyértelműbb!
Természetesen, ha ez a telefonos beszélgetés nem megoldható, akkor kérlek írj újra és megpróbálom az írást!

2) A fiú kutyáddal kapcsolatban tudatnod kell vele, hogy TE vagy a főnök!
Ezt legkönnyebben a fekhely és az ennivaló segítségével teheted meg! Illetve el kellene kezdened tanítgatni jutalomfalatok segítségével (ül,fekszik,maradjon egy adott helyen stb.)!

1.Az első lépés az ágyból kirakása a kutyának!
A falkavezér = főnök ágyában CSAK a főnök aludhat! A kutya pedig nem főnök, ne is érezze annak magát! Viszont ha veled aludhat az ágyban, az azt jelenti számára, hogy ő is rendelkezik jogokkal, ő is dirigálhat neked / nektek, hiszen veletek egyenrangú.
Legyen tilos neki felülni / felfeküdni a fotelekbe, ágyakra, kanapéra!

2.Az asztaltól nem kaphat enni, nincs jutifalatka napközben; csak a saját tányérjából, csak etetési időben ehet!
Az etetési idő max.: 20 perc! Ha kiemeli a fejét a tálból, akkor rögtön vedd el előle a tálat és ne is add vissza!
Csak akkor nyúlhat a táljához, ha leül előtte, sőt csak engedélyre kezdhet enni! Addig ne tedd le a tálját az ennivalójával, amíg nem ül le, s maradjon ülve, amíg leteszed a tálat. (Ha kell 1000-szer is vissza felemeled a tálat! Ne engedj belőle!) Ha meguntad a próbálkozást, és még mindig nem akarja megérteni, hogy mit szeretnél tőle, akkor ne adj neki vacsorát!
Nem kell megijedni, semmi baja nem lesz egy kis koplalástól, csak rádöbben, hogy TE vagy a főnök, Te döntesz az evésről, tehát célszerű a kedvedben járni, azt tenni, amit Te szeretnél, különben éhes marad!

3. Tanítás: bármit taníthatsz neki, az a lényeg, hogy a tanítgatás kapcsán mindig jutalmazd! Így két dolgot erősítesz meg benne: ha azt teszi, amit mondasz, akkor jutalmat kap, ami jó! Illetve, hogy TE irányítasz, TE dirigálsz neki!

2) A kislány kutya kapcsán nem kell megijedned!
1.A szuka kutya csak a tüzelés ideje alatt eshet teherbe, ami hat hónaponként jelentkezik, s általában 2-3 hétig tart. A tüzelés során először vérzés, majd rózsaszínes, sárgás váladék jelentkezik, s a kutya "feneke" pérája megduzzad.
2.A kan kutyák sokszor akkor is rámásznak "párzási szándékkal" a szuka kutyára, ha az nem tüzel.
Ezt okozhatják a hormonok, de akár a hierarchia, a felsőbbrendűség tudatása is.
3.A szuka kutya, ha ilyen esetben rászól (rámorog, esetleg odaharap, odakap a kannak) a kan kutyára, abból nem lesz verekedés, mert a kan azt visszautasításnak veszi és vagy újra próbálkozik, vagy békén hagyja a szuka kutyát.
4.Mivel a rámászás volt a reakció, nyugodt szívvel összeengedheted őket. Ha bizonytalan vagy, akkor először LAZA pórázon tartva engedjétek őket össze, DE a pórázzal mindig az a baj, hogy beleakadhatnak a kutyák, vagy ha megfeszül a póráz, akkor azt a kutyák félreérthetik. Így az a legszerencsésebb, ha maximum ráakasztod a pórázt, de csak a földön húzza és készenlétbe helyezel egy "kis" vizet, amivel verekedés esetén leönthetitek őket, a pórázzal meg el tudod rántani verekdés esetén valamelyiket (célszerű a fiút).
DE, mint írtam, nem hinném a leveled alapján, hogy verekedéssel végződne az összeengedésük.

Várom a telefonhívásotokat (a részletes bemutatkozásban megtalálod a telefonszámom) vagy a leveledet!

Üdv: Melinda

össze szokás
2010-02-22 13:17:00

Szia melinda.
Van egy 6éves staffordshire terierem és kaptam egy 4honapos kis pitbullt aki kan ellentétben a sztafimmal. Elsö találkozásban a várhato eredmény történt.Családi házban lakom. Össze lehet őket szoktatni vagy inkább ajánlod, hogy keressek neki gazdit?
Válaszod elöre is köszönöm. Üdv.: Zsolt

2010-02-22 18:55:24

Szia Zsolt!

Hol és hogyan találkozott először a két kutya?
Alapvetően hogyan viszonyul a szuka staffid a kölykökhöz?
Részletesen írd meg kérlek, hogy mit reagált a szuka a kölyökre?

Egyébként fajtától függetlenül sokban függ az összeszoktatás sikere attól, hogy mennyire vagy falkavezére a kutyádnak. Hiszen a falkavezér dönti el, hogy ki lehet a falka tagja, és kit kell kiközösíteni. Illetve arról is a falkavezér dönt akár, hogy séta közben "meg kell-e támadni" valakit vagy nem.
Ha esetleg a falkavezéri pozíciót is meg kellene erősíteni, akkor abban is szívesen segítek.

Várom a választ!

Üdv: Melinda

Tivo
2010-02-20 22:08:42

Kedves Melinda!

Nekem egy 1 éves husky kanom van, akire most pár hónapja rájött az agresszív viselkedés, séta közben neki megy idegen kutyáknak (nemtől függetlenül...)! Az esetleg lehet, hogy azzal van baja, ha a másik kutyán póráz van? Mert találkoztunk egy szabadon lévő kutyával, de vele nem veszett össze... Nem annyira véresen komoly harcokról van szó, csak morog, lehet, hogy egy idő után elkezdenének játszani, de nem tudom... Ami még jellemző, hogy amikor meglát egy kutyát, akkor lefekszik... Ez mitől lehet, hogyan tudnám erről lenevelni a kutyám?

Köszönettel: Blanka

2010-02-22 18:37:58

Szia Blanka!

Ahhoz, hogy személyre szabott értelmes választ írjak, rengeteg kérdésem lenne!
Ha idegen kutyával találákoztok, akkor a Te kutyád pórázon van vagy szabadon? Az idegen kutya?
Akkor van a legkisebb esélye a verekedésnek, ha mindkét kutya szabadon van.
Ugyanis a kutyák általában teljesen máshogy viselkednek pórázon, mint szabadon. A pórázon tartott kutya nagyon erősen tükrözi a gazdi érzéseit, esetleges félelmeit; ezáltal több az esélye a verekedésnek, morgásnak.
Sok kutya van, aki morogva, ugatva játszik, s hiába, hogy ő nem gondol semmi rosszra, a másik kutya lehet, hogy nem érti ezt a fajta játékot.
A lefekvés a másik kutya közeledtére nem jellemző, az agresszív kutyára; így ez nem probléma.

Ha idegen kutya közeledik (pórázon / szabadon), akkor szerencsés lenne, ha behívnád a kutyádat; s amikor a másik kutya gazdájával már tudsz kommunikálni, akkor el tudjátok dönteni, hogy engeditek-e játszani egymással a kutyáitokat.
Kicsit próbáld lefárasztani szellemileg a kutyádat, séta közben engedelmes munkát gyakorolni jutalomfalattal stb. (így kisebb lendülettel veti majd magát a játékba.

Várom válaszod, hogy jobban tudjak segíteni!

Üdv: Melinda

vizsga
2010-02-15 22:49:45

Kedves Melinda!

Kutyusommal szeretném lerakni az engedelmességi vizsgát.
Meg tudnád mondani pontosan, hogy milyen gyakorlatok vannak és hogy hogyan zajlik pontosan egy ilyen vizsga?

Köszönöm: Nóri

2010-02-21 01:52:31

Szia Nóri!

Ha tényleg az engedelmes vizsgára gondolsz, akkor az a rossz hír, hogy az minden kutyaiskolán más és más. Néhány dologban természetesen van egyezés.
Ha az egységes "engedelmességi vizsgára" gondolsz, akkor az természetesen mindenhol ugyanaz és BH vizsgának hívják.

BH vizsgából van 1-2-3-as szint. Ebből az alap a BH 1-es vizsga. Ebben van utcai rész és pályamunka is. Az utcai rész eltérő lehet kis mértékben (helyi adottságoktól függ, közterületen történik), de a pályamunka (a kutyaiskolában zajlik) azonos: pórázon vezetés (irány- és tempóváltások, megállás, csoport), ugyanez póráz nélkül szabadon követésben, aztán szabadon követésben menet közben ültetés, majd menet közben fektetés behívással, helyben maradás.

Javaslom, nézz meg egy BH vizsgát, hogy tisztában legyél a bírók elvárásaival! (Ezalatt a kivitelezést értem.)

Azzal még tisztában kell lenned, hogy jutalomfalatot / játékot NEM használhatsz, illetve nem nyúlhatsz a kutyához, sőt kézjelet sem használhatsz, csak vezényszót!
Az ültetéskor és fektetéskor nem állhatsz meg, annak tényleg menet közben kell történni!
Ültetéskor a kutyának ülve kell maradni, amíg elmész tőle, majd szembe fordulsz vele; illetve a bíró jelére mehetsz vissza hozzá!
Fektetéskor a kutyának fekve kell maradni, amíg elmész tőle, majd szembe fordulsz vele.
Fektetés után a bíró jelére hívhatod magadhoz a kutyát. A behíváskor szembe kell ülni a kutyának, majd a bíró jelére kerül lábhoz.

Részletesen megtalálod a neten a BH vizsga anyagát, ha rákeresel.
Ha engedelmes vizsgára gondolsz tényleg, akkor viszont az adott kutyaiskolában kell érdeklődnöd, hogy az adott kutyasuliban mik az elvárások.

Üdv: Melinda

kutya-sport
2010-02-02 18:06:40

Kedves Melinda!
Van egy 2 éves német juhász szuka kutyám, eleget mozog, mivel kertes házban lakunk és sétálni, játszani is szoktunk. Arra gondoltam, kipróbálnám vele a szán(kó)húzást. Ez lekötné a fölös energiáit és jó kondiban tartaná. De szeretnék kérni szakértői véleményt, hogy jó ötlet-e és hogy hogyan is kezdjek hozzá és milyen hámra, felszerelésre van szükség ehhez a sporthoz.
Válaszod előre is köszönöm.

2010-02-21 01:34:13

Szia!

A szánkóhúzás jó ötlet, de a szánhúzás már bonyolultabb dolog!
Viszont nagyon klassz lehet, – ha te is szeretsz sportolni – a kutyás futás vagy a kutyás kerékpározás.
Mindkettőhöz egy húzóhámra van szükség a kutya számára. Illetve a futáshoz neked egy „speciális” csípő/derék körüli övre, amit a derekadra csatolsz és egy húzó szárra (rugalmas pórázra), de eleinte egy hosszú póráz is elég, amit rögzítesz hozzá. Kerékpározáshoz bicikli sisakra, egy „drót” jellegű hosszabbítóra „szárat eltartó antennára/távtartóra” van szükség, amit a kerékpár elejéhez a kormány alá kell rögzíteni; ehhez csatolod a pórázt, s természetesen a hámra.
Meg kell tanítanod húzni a kutyát, de ez egy energikus kutya esetében nem szokott probléma lenni, főleg ha hám kerül rá.
A neten ha rákeresel a canicross-ra vagy a bikejöring-re, akkor nagyon sok hasznos információt találhatsz a felszerelésekről és magáról a sportról, versenyekről.
Egyébként minden fajtájú és keverék kutyákkal is lehet ezeken a versenyeken indulni.
(Egy kutyásunk annak idején egy energikus dalmatával kezdett bele a bikejöring-be és lett Európa Bajnokságon 2-dik helyezett.)

Jó munkát, jó sportolást kívánok!
Ha tudok még segíteni, akkor csak írj!

Üdv: Melinda

kutyawécé...
2010-01-28 23:20:42

Üdv!

Kertes házban lakok, a kutyámnak hatalmas (20méter x 50 méter) kert áll a rendelkezésére, nincsenek "letiltott" területek előtte (a lakáson kívül). A problémám az, hogy a dolga végzésére kiszemelte magának az egész udvar egyetlen olyan foltját, ahova nem kellene piszkítania: a kb 3 méterszer 5 méteres gyepet. (A többi hely is füves, de nem konkrétan telepített gyep.)
Próbáltam a napi sétáltatást, de nem vált be: valamivel kevesebb lett ugyan a gyepen naponta a kutyagumi, de nem szűnt meg a probléma.
A kisgyerek és a munkám -meg a nagy kert- mellett nincs időm arra, hogy naponta többször is kivigyem a kutyát sétálni. Mit tehetnék, hogy a "kert végébe" szokjon? Nem akarom őt egy egyetlen négyzetméteres foltra kényszeríteni, de mégsem állapot, hogy a kisfiamnak le kell mondania az udvar legszebb részéről, csak mert a kutya kisajátította a gondozott gyepet WC-nek!

tanácsát köszönöm,
Orsi

2010-02-21 00:36:33

Szia Orsi!

Remélem nem baj, ha tegeződünk!

Több megoldás is létezik:
1. Lekerítitek egy kis kerítéssel a gyepet, és csak akkor engeditek be a leválasztott részre, amikor figyeltek rá és rá tudtok szólni.
2. A kutyapiszkot "áttelepíted" a megfelelő helyre és megmutatod a kutyának. Majd amikor kb. piszkítana, akkor vagy pórázra teszed és a megfelelő helyre mész vele, majd kivárod, hogy vécézzen és jutalmazod, dicséred! Vagy figyeled és rászólsz, ha a gyepre akar piszkítani, illetve dicséred, ha a jó helyre megy.
3. A kutyának leválasztotok egy kisebb részt, egy kis kennelnyit, ahova bezárjátok és addig nem engeditek ki, amíg el nem végzi a dolgát a "boxban". Így a kennel kutyavécéként fog működni.

Üdv: Melinda
(A sikerhez szükséges idő függ a választott megoldástól, a kutya életkorától; no meg attól, hogy mennyire vagytok szemfülesek.)

újra bepiszkít:(
2010-01-26 18:33:23

Kedves Melinda!

5hónapos német törpenscher-em mostánába elég sűrűn bentre piszkít...Már kezdett leszokni róla erre most megint...Mit lehetne vele csnálni???
Köszönöm válaszát!!

2010-02-21 00:20:00

Szia!

Legutóbb még tegeződtünk. :)
Amikor 8 hetes volt a kutyád, akkor érdeklődtél a szobatisztaságra nevelés módjáról.
Akkor megírtam, hogyan érdemes és egyszerű, általában szobatisztává nevelni a kutyát.
Most, hogy segíteni tudjak tudnom kellene, hogy végül is hogyan neveltétek; illetve mit jelent az, hogy már kezdett leszokni róla???
Ugyanis 5 hónapos kutya esetében már elvárható a szobatisztaság; s csak "extrém" esetben történnek "balesetek".
Mindenképpen - ismét - a boxos megoldást javasolnám, mert ebben az esetben bármi is okozza a problémát, ennek segítségével könnyebben helyre lehet hozni a dolgot.

Tehát: "Szerezzetek be egy boxot neki, amibe be tudjátok csukni és eleinte csak 2-3 óránként amikor KIVISZITEK pisilni, akkor engedjétek ki! Amikor bementek, utána egy fél órát lehet vele játszani, majd a következő pisilésig zárjátok be a boxba!
Víz ne legyen állandóan előtte, DE napjában többször kapjon inni!
Az etetés is rendszeres legyen, és 20 percnél tovább ne hagyjátok előtte a tányért! Amit ennyi idő alatt megeszik, annyi bőven elég neki!
Ezzel a rendszerrel segítetek, hogy a szervezete is beálljon egy rendszerre!
Ha esetleg a játék alatt mégis valahogy bentre sikerül a dolog, akkor rosszallóan / szemrehányó hangon morgolódva a lehető leggyorsabban takarítsd fel a "termést" lehetőleg fertőtlenítővel, hogy szaga se maradjon, mert később a szag ösztönözheti újabb benti ürítésre a kutyát és azonnal zárd be a boxba!
Éjszakára ismét a boxban kellene altatni, így az éjszakai baleseteket elkerülhetitek!
A box kiváló utaztató és alvó hely lesz számára; a szobatisztaság pedig nem fog gondot okozni!"

Mindezek mellett, a bentre piszkítás történhet azért is, mert a kutya nincs tisztában teljesen a családon belüli helyével.

Kíváncsian várom a választ, a részleteket; mert úgy pontosabb, személyreszabott választ tudok adni!

Üdv: Melinda

összeszoktatás
2010-01-25 14:22:00

Kedves Melinda!
Van egy 3 éves Golden Retriever szuka kutyusunk. és októberben kapott a kislányom egy Bichon Bolognese szuka kutyust. A Goldi kint van az udvaron a Bolognese a lakásban és az lenne a kérdésem hogy hogyan lehetne őket összeszoktatni? Most sajnos meg van kötve a Goldi mert ugye ki kell néha engedni a Bolognese-t. Próbáltam odavinni hozzá és szagolgatta de inkább rám ugrált. Elengdni nem mertem. A másik kérdésem pedig hogy hogyan szoktassam le a Goldent az ugrálásról. Két pici lánykám van és nem tudom elengedni ha az udvaron vagyunk mert feldönti Őket. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Müller Rita

2010-02-20 22:50:16

Kedves Rita!

Ha nem gond, akkor tegeződjünk!

Összeszoktatás:
Azt szoktuk javasolni, hogy semleges területen találkozzon először a két kutya, majd együtt érkezzenek haza.
Ebben az esetben a goldit mindenképpen pórázra kallene tenni, illetve a bologneset is szerencsés, majd sétálgatni velük.
Bár őszintén szólva a gazdik ilyenkor mindig elkövetik azt a hibát, hogy megfeszítik a pórázokat, s ez félreértést eredményezhet a kutyáknál.
Szívem szerint azt mondanám, hogy a goldit engedjétek el, a bolognese ölbe, majd közöld a goldival határozottan, hogy a kölyök a tied és hagyd, hogy megszagolja. Nem hiszem, hogy gond lesz velük. Tehát mélyvíz, hajrá! Mivel a goldi szuka, működnie kell az anyai ösztönnek, úgyhogy nem szabad bántania a kölyköt.

Gyerekek:
Felugrik a gyerekekre, vagy feldönti őket???
Ha felugrik, akkor két lábon áll.
Ha feldönti, akkor mind a négy lába a földön van, csak "elsodorja" a gyerekeket.

Mint anyuka nagyon fontosnak tartom, hogy a kutya és a gyerek 100%-osan össze legyen szoktatva!
Első dolgom az volt, hogy a gyerekünknek megtanítottam, hogy a kutyát evés közben nem zavarjuk.
Ugyanakkor sokakkal ellentétben nálam alapvető elvárás a kutyákkal szemben, hogy akár a szájukból is kivehesse a család bármely tagja - akár a gyerek - is az ennivalót!
Ezért kölyökkortól ahhoz szoktatom a kutyáimat, hogy evés közben tűrjék a simogatást, a matatást!
Az ennivalóért tehát le kell ülni a kutyának, és csak akkor nyúlhat a kutya az ennivalóhoz, ha elhangzik az ehetsz vezényszó! Illetve evés közben megsimogatom a kutya fejét, testét, belenyúlok a táljába, s még az ennivalóból kivéve a kezemből adok neki.
Természetesen a gyerek csak az evés kezdetekor simogathatja meg a kutyát, utána életbe lép a "Kutyát evés közben NEM zavarjuk!" szabály; de ha mégis valami máshogy történik - tudván, hogy gyerekről van szó - kicsi az esélye, hogy harapás legyen a vége.

Így válik tökéletesen gyerekbiztossá a kutya.

Az etetést lehetőleg mindig a gyerekkel együtt végezzük. Így a kutya szokja a gyerek jelenlétét, sőt a gyerek mondja a kutyának, hogy ehet.

Ha a kutya fellöki a gyereket, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy ez simán lehet véletlen, ami pont az összeszokás hiánya miatt is van; hiszen ha ritkán találkoznak szabadon egymással, ha a kutya kicsit háttérbe szorul a gyerekek mellett; akkor a találkozáskor a kutya teljes extázisban lesz, nem figyel, túlságosan nagy lendülettel veti bele magát a közös családi programba.

Megoldás: össze kell őket szoktatni!
A gyakorlatban ez a közös etetéssel, majd egy egyszerű jutalmazási feladattal, majd behívási gyakorlattal, a későbbiekben pedig a közös gyakorlatozással érhető el.

Minél többet van a kutya szabadon a gyerekekkel, annál kevésbé fogja őket fellökni.
Hiszen megszokja a jelenlétüket, és hogy figyelni, vigyázni kell rájuk.
1. Közös etetés elkezdése.
2. Közös udvaron lét.
MINDKÉT esetben a felnőtt a gyerek mögött áll, hogy a kutyát csillapítani tudja, illetve a gyereket ne tudja a kutya fellökni. (Így nincs a gyerekben rossz élmény. FONTOS, hogy a gyerek fellökését megelőzni kell, mert a kutya legtöbbször észre sem veszi, hogy felborította, így esés után felesleges a szidás. - Ha előfordul, hogy elesik a gyerek, akkor a gyereket kell azzal vigasztalni, hogy a kutya nem akart semmi rosszat, csak nagy lendülettel véletlenül fellökte! Így kisebb az esélye, hogy a gyerek félni fog a kutya jelenlététől!)
3. Jutalmazás: a kutyát célszerű megmozgatni, majd a gyerekkel kimenni hozzá. A gyerek mögé álljon a felnőtt! A gyerek nyitott tenyerében legyen a jutalomfalat úgy, hogy a felnőtt keze a gyerek keze alá kerül. Mintha átölelnéd a gyereket.
(Ha ugrálásról van szó, akkor ha ehhez a jutalmazáshoz hozzászoktatjuk a kutyát; akkor rövid időn belül nem fog a gyerekekre, sőt a felnőttekre sem ugrálni; hanem a családtagok kezét fogja lökdösni, hogy jutalomhoz jusson!
4. Jutalmazás behívással összekötve: ugyanúgy adjuk a jutalmat a kutyának, hogy a gyerek keze a "tányér", a felnőtt keze a "tálca"! A különbség annyi, hogy most odahívjuk magunkhoz a kutyát. Ez azért érdekes, hogy a kutya lendületből érkezzen hozzánk, s ezáltal megtanuljon kellő időben lassítani, ha a gyerekhez közelít.
5. A gyakorlatozás: a gyerek ülteti, majd fekteti a kutyát a jutalomfalatot mutatva. A felnőtt ebben az esetben is a gyerek háta mögött áll, hogy kontrollálja az eseményeket!

Egyébként a bolognese-zel érdemes ugyanezeket megcsinálni!
Főként azért, mert ő bent van a házban, tehát több olyan eset lehet, amikor fontos, hogy a gyereket teljesen elfogadja, sőt felsőbbrendűnek tartsa a kutya.

Nagyon jó munkát kívánok! (A fényképezőgépet érdemes készenlétbe helyezni, mert nagyszerű pillanatokat lehet megörökíteni! :) Fantasztikus látvány, ahogy a gyerekek "irányítják" a kutyát, ahogy szépen egymáshoz szoknak. Persze MINDIG LEGYEN OTT A FELNŐTT TEKINTETE!!! )

Üdv: Melinda

kérdés
2010-01-26 16:52:12

Jó napot Melinda!
Nekem van egy egy éves német juhász kutyám azt szeretném megérdeklődni hogy hogy lehetne egy kicsit hamisítani és terület őrzésre egy kicsit kiképezni.
Mert ahol én lakom nincs igazán lehetőség kutya kiképző pályára járni.
Előre is köszönöm: János

2010-02-19 01:55:02

Kedves János!

Remélem nem baj, ha tegeződünk!
Őrző-védő munka tanítását otthon nem javaslom, sőt néhány "kutyaiskolán" amit művelnek, az is borzalom (hergelik, dühítik a kutyákat, holott pont a kezelhetőség a lényeg az őrző-védő munka kapcsán)!

A kutya házilag történő hergelése / dühítése szigorúan KERÜLENDŐ!!!

Ha azt szeretnéd, hogy a kutya jó házőrző legyen, ugyanakkor ne legyen egy agresszív vadállat, akkor két dolgot célszerű megtenni!
1) Más kutyásokkal együtt sétálni (ilyenkor simogathatja a többi gazdi), ezáltal a kutya ok nélkül nem fog támadni.
2) Ha a kutya elmúlt 8 hónapos, akkor szoktuk a következő tréninget javasolni:
Valaki megy hozzátok, postás / vendég / vagy csak beszélgetsz valakivel a kapuban; akkor a kutyát zárd be a helyére vagy kösd meg! Ezáltal azt tudatosítod benne, hogy ha valaki odamegy a kaputokhoz, az neki nem jó, hiszen megkötöd / bezárod. Ezáltal egyre komolyabban és ilyesztőbben fogja ugatni a kerítés felé közeledő embereket, hiszen nem akarja, hogy meg legyen kötve, be legyen csukva.
Ez a módszer tökéletesen működik a házőrzés kapcsán, de FONTOS megjegyezni, hogy csak akkor fog működni, ha minden esetben megteszitek ezt a rituálét, s ha olyan személy érkezik hozzátok, aki nem ott lakik, - legyen az akár a nagyszülő - akkor is elkülönítitek a kutyát!

Üdv: Melinda

<< Előző    ..  2    3    4    5    6    7    8   ..    Következő >>
 
 
cache