Szakértők > Leszák Melinda >

Szakértő - Leszák Melinda

Leszák Melinda
Kutyakiképző

Több, mint 20 éve foglalkozom kutyakiképzéssel; 12 éve, hogy elindítottam Veresegyházon a saját kutyaiskolámat. Szenvedélyem a kutyázás, főállásban a veresegyházi általános iskolában tanítok. Célom, hogy minél több embernek segítsek harmonikus kapcsolatot kiépíteni kutyájával, és egyre többen űzzenek kutyás sportokat! Jelenleg csak kutyázok, mert 2 éves lányommal otthon vagyok, január 4-én megszületett a fiam. Várom kérdéseiteket!

Bejegyzések száma: 432
<< Előző    ..  3    4    5    6    7    8    9   ..    Következő >>
kutyabaj
2010-01-15 10:36:51

Kedves Melinda!
Lenne egy kis problémám a kutyámmal,amire segitséget szeretnék kapni..remélem kapok is:)
Szóval 14honapja kaptunk egy cane corso kölyköt.Mindenki örült neki..hát persze:)Van egy spániel kutyusunk is.Nos az a helyzet alakult ki,hogy mostmár a corso nagy kutya lett...kb 2x 3x akkora mint a spániel és folyamatosan valami rosszat csinál.Én azt sejtem hogy azért csinálja ezt mert féltékeny a spánielre,anyáék pedig azt mondják benne van a vérében mert az apja is ilyen. Folyamatosan leette a gyümölcsöket nyáron a fárol,megrágja keritést,a házát,bármit ami az utjába kerül,mindenkire felugrál,folyamatosan bemászkál a kertbe aminek apu nem örül,és nem fogad szót...azt már megtanulta hogy ül..de miánts arrébb megyek már ugrik is rám:(Le lehet szoktatni ezekről a rossz szokásokrol??(a kutyus apját már elvitték kiképzöhöz nem tudták megnevelni..ugyanolyan rossz)Mit lehet tenni?Várom válaszát és elöre is köszönöm!Ágnes

2010-02-19 01:39:04

Kedves Ágnes!

A probléma a kutyátok apukájánál kiképzéssel azért nem oldódott meg, mert hierarchiai, dominancia gondokról van szó.
Alapvetően a kutyák igyekeznek a falkavezér kegyeibe férkőzni, keresni a falkavezér "kegyeit".
1) A gyümölcsök megevése lehet hiánypótlás és rossz szokás (akár unaloműzés / figyelemfelkeltés) is.
2) Kerítés megrágása általában az unatkozó kutyára jellemző. Ez azt jelentti, hogy nincs eleget foglalkoztatva a kutya. Fizikailag és szellemileg is le kellene fárasztani az ebet! (Nagy séta, trükkök tanítása stb.)
3) A kertbe bemenetelt nem igazán értem. Beugrik valamilyen kerítésen? Ha nincs kerítés, akkor viszont nehéz a kutyán számon kérni, hogy miért megy be.
4) Érdemes lenne megtanítani neki néhány alap fegyelmező gyakorlatot!
5) Meg kellene értetni a kutyával, hogy hol a helye a falkátokban!

Tehát:
1. Etetés előtt gyakorolj vele, akkor tanítgasd! Jutalomfalatnak fél karika virsliket / párizsit használj! A virsli azért jó jutalomfalatnak, mert nem szomjazik rá a kutya, nem kell rágnia (így a gyors és eredményes képzéshez kiváló!); míg a kereskedelemben kapható jutalomfalatokon mindenképpen rágódik.
2. A behívás tanításával kezdj, majd ha az már megy, akkor a felugrálásról szoktasd le!
3. MINDIG jutalmazni kell!!! A jutalom fokozatos csökkentését akkor szoktuk csak elkezdeni, amikor már a jutalomfalatért TÖKÉLETESEN dolgozik a kutya! Akkor is csak nagyon lassan, fokozatosan! Mindezek mellett az átállás kezdetét még a kutya fajtája, makacssága, jelleme is befolyásolja. (Bár érdemes megemlíteni, hogy például egy munkaversenyeken induló pl.: német juhászkutya, mindig kap a gyakorláskor jutalmat; csak a versenyen nem. Még 6 évesen is!)
4. Lehetőleg minden gyakorlattal etetés előtt próbálkozz!
Első lépésnek azt kell tudatosítani a kutyádban, hogy érdemes szót fogadnia neked!

*Behívás: Odamész hozzá, s megmutatod neki a falatot, DE NEM adod oda. Ellépsz egy lépést és hívod "Hozzám!", ha odament hozzád, akkor megy neki a falatka. Ha ügyesen csinálod, akkor le sem tudod rázni majd! Szerencsés a falatos kezedet középen magad előtt tartanod. Az a legjobb, ha a kutya azt tanulja meg, hogy középre kell érkezni.
Ha ez már jól megy, akkor megvárod, hogy eltávolodjon és ismét hívod, megint falat ha odament. Ha nem akar eltávolodni (annyira szeretne falatot kapni), akkor máris kezdhetitek a láb mellett menetel tanulását / a szabadon követést.
Addig kellene eljutnod a behívással, hogy tényleg ne akarjon otthagyni! Mindig menjen a falat, mert így tudni fogja, hogy érdemes figyelni a gazdira!
Tehát minden esetben, ha odamegy Hozzád, akkor falatot kap. DE CSAK akkor, ha nem ugrál! Ha áll, vagy leül az jó; ugrani tilos! FONTOS: a kezedet ne emeld fel magasra előle, ha ugrik (mert még jobban fog ugrálni!), hanem szorítsd a markodba a falatot és tartsd magad mellett a kutya számára kényelmesen elérhető magasságban! Ha már megszokta, akkor magad elé is tarthatod a falatot.

*Felugrálás: A felugrálásról érdemes tudni, hogy természetes jelenség, amely a rangsor kapcsán kutyáknál úgy jelentkezik, hogy az alacsonyabb rangú megnyalja a másik pofáját. Persze ez velünk szemben nem túl szerencsés.
Több módszer is szóba jöhet, most kettőt írok. 1) Ha ismeri az "ül" vezényszót, akkor hazaérkezéskor - illetve bármikor máskor is - ezt kiadva megelőzheted a felugrást, illetve ahogy leültetted simogasd meg alaposan, hiszen nem az üdvözlésről akarjuk leszoktatni, hanem a módján akarunk változtatni, illetve mi akarjuk irányítani / szabályozni. Hiszen a falkavezér dönti el, hogy mikor engedi magához a falkatagot! 2) ) Érdemes jutalomfalattal megelőzni a felugrálást a kézbe tett falatot előre nyújtva odatartani neki (nyitott tenyér, a hüvelykujjal tartjuk a falatot és a tenyerünk néz a kutya felé, mintha lent akarnánk tartani), így távol illetve a földön lehet tartani és ha nem ugrik jutalmat kap. (Érdemes jutalomfalattal elmenni otthonról, s hazaérve megúszhatjuk az ugrálást.)

*Falkavezéri pozíció megerősítése: Pl.: etetés - a tálat a kezedbe véve szólsz neki halkan, hogy "Ül!". MEGVÁROD, hogy letegye a fenekét, majd lerakod elé a tálat.
KI KELL MINDENKÉPPEN ÉS MINDIG MINDEN ESETBEN VÁRNI, hogy leüljön!!!! Nincs olyan, hogy most nincs rá időd!!!!)
Ha eljut odáig, hogy szinte rögtön leül, ahogy meglátja kezedben a tálat / mondod neki a vezényszót és rögtön ül; akkor lehet elkezdeni megtanítani arra, hogy amíg nem engeded enni, addig akkor se nyúljon a tálhoz, ha már letetted elé. Ha mégis megmozdulna, akkor rögtön vedd el tőle a tálat és kezdd újra!

Elsőre ennyi, majd írj, hogyan haladtok, milyen változásokat tapasztalsz!
Üdv: Melinda

verekedés
2010-01-10 12:18:22

jó napot
az én kutyám vérre menő verekedés nem csak játék valahogy nem kedvelik egymást
az egy éves kutyám akarja megverni a 2 éves kutyámat a kisebb nagyobbat
nem tudom miért
és hogy szoktassam le róla hogy kárt tegyen a házba vagyis hogy ne rágja meg a szőnyeget és a falat se tegye tönkre
nem bírok vele
nem akarom megverni mert az nem nagyon vezet jóra szerintem
köszönöm

2010-02-19 01:06:04

Üdv!

Novemberben váltottunk már egy levelet, akkor sajnos nem derült ki számomra, hogy azonos ivarú kutyákról beszélünk-e!
Azonos ivarú kutyáknál, főleg kanoknál, ha ráadásul kicsi a korkülönbség, illetve dominánsabb kutyákról van szó, akkor sajnos gyakori a vérre menő verekedés, aminek a megoldása még egy rutinos kutyakiképzőnek is komoly feladatot jelent, nem hogy egy átlagos gazdinak.
Szóval nem egyszerű és ahogy olvastam a levelet komoly probléma lett belőle.
A probléma megoldásához látni kellene a kutyákat, hogy hogyan telnek a mindennapjaik stb.!
Így csak találgathatok, de azért próbálok segíteni.

1) A kutyák külön egyenek!
2) Nagyon komolyan tartsd be a falka sorrendjét! Legyen egyértelmű a kutyák számára, hogy Te vagy az első; illetve az is legyen egyértelmű, hogy melyikük hol helyezkedik el a falkátokban. Ezt az etetés, simogatás, jutalmazás sorrendjével tudod egyértelműen a tudtukra adni.
3) Érdemes elgondolkozni az ivartalanítás lehetőségén! Ez nagyon sokat segíthet, bár a hatása általában csak kb.6 hónap elteltével érzékelhető.
4) A rombolás és a verekedés jól a háttérbe szorítható, ha a kutyák megfelelően le vannak mozgatva, meg vannak dolgoztatva egyenként és falkában együtt is! Ezt otthon is meg lehet oldani, főként szellemi munkát igénylő gyakorlatok segítségével; ilyen-olyan trükkök tanítása, fegyelmező gyakorlatok végrehajtatása egyesével és együtt is!
5) Amikor hazaérkezel, akkor ne foglalkozz velük, majd kis idő elteltével a megfelelő sorrend betartásával simogasd meg őket!

Sajnos mint már írtam, látatlanul nehéz ezt a problémát megoldani, de remélem javul valamelyest a helyzet!

Üdv: Melinda

Akaratos labi
2010-01-06 01:40:43

Szia Melinda!
Újra én zavarok az akaratos kan labrador(már 8 hónapos) gazdija. Szóval többet abba a kutyasuliba nem mentünk, a Te véleményed (is) megerősített abban, hogy egy kölyök labinak nem kell rögtön szöges nyakörv. DE! Imádom őt tényleg, amióta hazahoztuk, megváltozott az élet. Vannak pillanatok amikor azt hiszem, hogy végre megjön az esze, de nem:( Egyik napról a másikra lett szobatiszta, aztán egyik napról a másikra szokott le a kapu bejárata elé piszkításról, de a házba berohanásról nem tudjuk leszoktatni. Én kitartó vagyok, tényleg. Nem kényeztetem el, szigorú ember vagyok. Ha tanulunk, mindent megcsinál, meg sem mozdul akár 15 percig ott marad, de amint vége a tanulásnak, mint akit kicserélnek. Ha beakarok lépni a házba, szinte kirúg láb alól. Akár 15 percig kint állhatunk az ajtó előtt, türelmesen ül, de amint a kilicsre teszem a kezem, már készenlétben is van:( Ugyanez van ha a kapun megyünk ki.(szerencsére dupla kapunk van) De máskor nyitva lehet a kapu, ki sem teszi a lábát, ha az udvarban vagyok, rászólok, hogy marad, meg sem mozdul. Miért van ez? Ha csak bemegyek valamiért a házba, belép velem, de amint kilépek, követ. De ha én bent szeretnék maradni, magától nem megy ki. Erővel tudom csak kirakni, de nagyon nagy ereje van. A póráz rángatásról lassan leszokunk. En tudom, hogy kölyök, és türelmesnek kell lenni, az is vagyok, de néha elkeseredek, hogy más labija olyan jól nevelt, és én nem tudom megnevelni. Pedig igenis tudja a dolgokat. Mindent tud. Elég csak ránéznem, egy vezényszóra megcsinál mindent. Szépen apportíroz, mégis bánt, hogy ezt az ajtós dolgot nem tudjuk megszoktatni vele. Vannak olyan esetek amikor bent kell aludnia bizonyos okok miatt, de ettől függetlenül szerintem akkor is tudnia kéne, hogy csak akkor szabad bejönnie, amikor én megengedem neki és főleg nem akkor amikor nyakig sáros. Mit tudsz még javasolni? Előre is köszönöm, és elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a levelem, de igyekeztem úgy írni, hogy átlátható legyen a helyzetünk. Emma

2010-02-19 00:23:52

Kedves Emma!

Ezt a problémát, mint már egy válaszomban írtam Neked, tényleg csak abban az esetben lehet megoldani, ha nagyon határozottan lépsz fel a kutyával szemben!
Ez NEM FIZIKAI AGRESSZIÓT JELENT!!! Hanem nagyon erős és határozott fellépést, lelki terrrort, amihez fizikai kényszer nem társul.
Írtam már neked a kihajítós módszert, most egy másikat írok!
Ez a módszer csak megfelelő felkészültség mellett éri el a kívánt hatást.
Ha nem készül fel rá kellőképpen a gazdi és nem elég elszánt, akkor szó szerint hülyét csinál magádból a kutya előtt; ahelyett hogy eredménye lenne a dolognak!

Tehát! Amikor úgy érzed, hogy kellőképpen dühös vagy, már-már felrobbansz a dühtől; akkor a legkönnyebb megvalósítani ezt a gyakorlatot egy gazdinak.
Ugyanis az a feladatod, hogy dühösen, határozottan, morogva elkergesd a kutyát az ajtótól, illetve a kaputól!
Ebben az esetben ha jól csinálod, akkor azt adod a kutya tudtára, hogy TE vagy az első! Te mész be elsőnek, ő csak engedélyre léphet be, illetve Te mész ki elsőnek mindkét kapun ő csak az engedélyed után léphet ki!
Ha ezt jól csinálod, akkor a kutya lapítva (mint akit megvertek) fog elmenni az ajtóból, kapuból és tágra nyílt szemekkel fog figyelni, hogy mikor mondod neki, hogy mehet. Így a fizikai erőnlét nem számít, az sem gond, ha nehezebb vagy erősebb nálad a kutya.
NE feledd, ha nem leszel elég jó színész, akkor többet nem fog komolyan venni az eb! Ezért szoktuk azt javasolni, hogy a rutintalan gazdik csak akkor próbálkozzanak ezzel a módszerrel, ha megfelelően dühösnek és határozottnak gondolják magukat.
Egyébként egy falkában a falkavezér így kergeti el azt a falkatagot, aki "szemtelen".

Üdv: Melinda
(Írj, hogy mire jutottál! Illetve írtam neked a haltit, ha a pórázon séta nem működne, akkor próbáld meg, vagy egy kis koplalást is bevethetsz, az sosem árt!)

nevelés
2010-01-05 16:54:15

Jó napot!
Nem tudom hogy emlékszik-e rám de szerintem nem.Az lenne a kérdésem hogy régebben(másfél évesen) nem volt gondja a kanokkal de most 2 évesen elkezdett bunyózni a kanokkal:( Ezzel mit tehetnék? És msotanában valahogy lecsusztam a rangsorban és egyáltalán nem tisztel(oda kap ha elakarok töle venni valamit,nem mindig hall meg) legalábbis szerintem. Ezeket hogyan javithatnám ki? És a behivás pocsék lett:( Nagyon ritkán jön ha hivom:(Mit tegyek? Amugy semmi különös nem történt hogy ezek a dolgok igy előjöttek.Vagy lehet hogy ő megint a kamaszodás korszakában van?Teljesen úgy viselkedik. És ha lehet akkor irna nekem arról hogy hogyan nevelhetném megint meg hogy visszatérjen az előző éne? Előre is köszönöm a válaszát.

2010-02-18 23:55:07

Üdv!

Emlékszem, és tegeződtünk!
A rossz hír az, hogy a kutyák mindig próbálkoznak, ha azt érzik, hogy a "falkavezér" nem áll valamilyen okból a helyzet magaslatán. Egy dominánsabb jellemű kutya esetén elég, ha a gazdi csak egyszer például nem követeli meg, hogy a kutya leüljön első szóra AZONNAL; s már próbálkozik is a kutya a főnöki szerep átvételével!
Mivel egy 2 éves kutyáról van szó nagyon határozottnak és következetesnek kell lenni vele, ellenkező esetben nem lesz változás!

1) Meg kell értetni vele, hogy Te vagy a főnök! Ezt a legegyszerűbb az étel segítségével a tudtára adni!
Nagyon drasztikusnak fog tűnni az, amit írok, de nem szabad elfelejteni, hogy a kutya KUTYA; illetve FALKAÁLLAT, aki normális esetben a falkavezértől függ!
Tehát a feladat a következő:
1. Amikor hazaérsz NE vegyél róla tudomást! Ha odamegy hozzád "udvarolni", akkor menj tovább, fordulj el tőle! Ugyanis a falkavezér dönti el, hogy mikor engedi magához a falka többi tagját.
2. A nevelés első napján NE adj enni a kutyának! Nem kell megijedni, ez az emésztőrendszerének kifejezetten jót is fog tenni! Majd másnap etetési időben jutalomfalatokkal felkészülve gyakorolj vele! (párizsi / virsli legyen a falat!)
Ha szót fogad és dolgozik, akkor FÉL ADAG kajcsit kaphat.
3. Etetés kapcsán több dolgot is alkalmazhatsz, amivel a főnöki szerepedet erősíted! Akkár mindet együtt is alkalmazhatod!
* Mielőtt odaadod neki a tálat, csinálj úgy, mintha beleennél! Egy darab ropi / keksz segítségével ez könnyen megoldható.
* Az ennivalóért kelljen leülnie, sőt én megkövetelem a kutyáimtól, hogy a letett tálhoz addig nem nyúlhatnak, amíg nem engedem, illetve a szemembe kell nézniük! Ha a kutya megmozdul az ülésből, akkor vissza felemelem a tálat! Ezt addig játszom, amíg nyugodtan nem marad ülve.
* Ha a kutya rám morog, akkor nagyon határozottan, dühösen elkergetem, elmorgom a táltól!!!
Sőt nálam a kutyáknak azt is tűrniük kell, hogy végig simogassam őket evés közben, a tálba, sőt a szájukba nyúljak! Ha morgás van, akkor rögtön elkergetem őket már kölyök koruktól!
Ez azt jelenti, hogy a falkavezér minden helyzetben első! (Illetve nálam a két gyerek miatt is nagyon fontos.)

4. A behívást próbáld meg a koplalós nap után! Ahogy kiadtad a vezényszót, RÖGTÖN kezdj az ellenkező irányba szaladni! NE várd meg, hogy jön vagy sem a kutya!
A behívást a legtöbb gazdi ott rontja el, amikor megteszi az első mozdulatot a kutya felé a vezényszó kimondása után! Egy ilyen alkalom elég ahhoz, hogy a kutya megállapítsa, hogy nem áll a "főnök" a helyzet magaslatán!
Ha már gond van a behívással, akkor pedig azt kell tudatosítani a kutyában, hogy a behívás vezényszavára azonnal menni kell, mert a gazdi otthagyja! Ha odaér hozzád a kutya, akkor jutalomfalat jár neki!
* Ha nem megy így sem, akkor nyugodtan akár 2-3 napot is kihagyhatsz az etetésben, a kutyának semmilyen kára nem származik belőle! Viszont rögzül benne, hogy Te vagy a főnök, Te döntöd el, mint falkavezér, hogy van vagy nincs kaja. Illetve minden lehetőséget meg fog ragadni, hogy jutalofalathoz jusson, tehát azt fogja csinálni, amit mondasz neki!
Rádöbben, hogy nem kiszolgáló személyzet vagy, hanem FŐNÖK, aki dönt a vacsoráról!

A kanok kapcsán tudni kell, hogy ők mindig hajlamosabbak a hierarchia harcokra egymással, de ha elég "dominánsan" viselkedsz mint falkavezér, akkor az ilyen verekedéses helyzetekben is könnyen az értésére adhatod, hogy Te vagy a főnök, ezért Te döntöd el, hogy a "kétszemélyes falkátok" mikor támad meg egy másik kutyát!

Ha kérdésed lenne még, vagy nem teljesen egyértelmű amit írtam, keress meg bátran, akár telefonon is!

Üdv: Melinda

Törölt felhasználó
féltékeny?
2010-01-05 10:32:30

Üdvözlet!
Van egy másfél éves, kan, spicc kutyám. Pici kora óta velem van. Nincs vele semmi gond. De ha a párom itt van nálam akkor nem lehet vele birni. Azt hozzá teszem, hogy imádja őt és a párom is a kutyust, de egyszerűen még át ölelni sem lehet egymást töle, mert ugrál, nyüszít, minden baja van. Mit lehetne tenni ez ellen? Azon kivül, hogy kizárom a szobából...
Köszönöm a választ.
K.

2010-02-18 23:12:59

Szia!

A kutya nincs tisztában a "falkátok" sorrendjével! Jobban mondva úgy gondolja, hogy ő feletted áll a rangsorban!
Egy "családlátogatás" és alapos beszélgetés után, a problémát valószínűleg fél óra alatt meg is lehetne oldani; így viszont csak találgathatok és az általánosságban jellemző / előforduló gondokból tudok kiindulni.
Ami igaz nálatok, azon változtass, ami nem, azzal természetesen ne foglalkozz!
1) A kutya nem aludhat a Te ágyadban! SOHASEM! Nincs kivételes alkalom sem! Legyen saját fekhelye!
2) Amikor a párod megérkezik, akkor ne foglalkozzon a kutyával!
3) Tanítsd meg a kutyát helyben maradni a saját fekhelyén!
4) Jutalomfalatok kíséretében kicsit „gyakorlatozzon" vele a párod!
5) Ha cirkuszol a kutya, akkor morogd el magatoktól! („Kergesd el” morogva a kutyát magatoktól!) Majd ne vegyetek róla tudomást!
6) Ha hisztizik az eb, akkor tüntetőleg kimehettek a szobából, miközben a kutyát bent hagyjátok (becsukjátok a szobába) vagy pont fordítva, kicsukjátok a szobából. Így megértetitek vele, hogy ha a hisztit választja, akkor egyáltalán nem foglalkoztok vele. Ha abbahagyja, akkor jutalomfalat, dicséret jár neki.

Üdv: Melinda (mindenképpen jelezz vissza!)

-
2010-01-03 19:46:08

Kedves Melinda!
Van egy 1,5 éves szuka kutyusom. Van egy kis probléma vele: ha idegen jön a házba nyomban ugat, morog. Én úgy látom, hogy fél, mert hátrál előlük és sosem harap. Sajnos ezért nem engedhetjuük el séta közben sem, mert rámorog az emberekre és ugat. Pedig amint hívjuk, szalad vissza, nincs gond a behívással. Ilyenkor is visszajön, de csak miután "megtörtént a baj". Mit tegyünk, hogy ne tegye ezt? Egyébként menhelyről fogadtuk örökbe, amikor 3 hónapos volt. Más kutyákkal barátságos, és azokkal az emberekkel is, akiket ismer, vagy megsimogatják.

2010-01-17 00:20:01

Szia!

Igazából a hiányos szocializáció okozhatja a problémát!
A menhelyről befogadott kutyák esetében lehet rossz élmény a kiváltó ok, ami egy 3 hónaposan befogadott kutya esetében is előfordulhat, csak olyankor még sikeresen javítható.
Egy hosszabb beszélgetés családi környezetben, a kutya viselkedésének megfigyelése kellene ahhoz, hogy kiderüljön, miért vált ilyenné a kutya; s hogy meg lehessen találni a megoldást.
Az otthoni morgás ugatás elfogadható, sőt teljesen rendben van, hiszen a területét, falkáját védi a kutya. Az, hogy ezt igazából félelemből teszi, az ebben az esetben fakadhat abból is, hogy el kell fogadnia az idegenek jelenlétét, így bizonytalanná vált a házőrzést illetően.
Kutyaiskolába vinném, lehetőleg olyan csoportos foglalkozásra, ahol a kutyák szabadon is mozoghatnak, ismerkedhetnek, játszhatnak egymással, így a szocializációt kicsit lehetne javítani az emberek iránt!

Sajnos látatlanul csak ennyit tudok segíteni!
Üdv: Melinda

Törölt felhasználó
beagle
2010-01-02 10:13:56

Szia Melinda!
Köszönöm a válaszod! Nézegettem a haltiról videókat és azt hiszem az beválna a kutyusnál, úgyhogy ki fogom próbálni. Valószínűleg kutyaiskolába is el fogom vinni, mert egy beagle-t igen nehéz lekötni, annyi energiája van, hogy az már borzalom.:)
Mégegyszer köszönöm!
Üdv:Niki

2010-01-17 00:04:51

Szia Niki!

Mindenképpen érdemes lenne az agilityt kipróbálnotok!

Üdv: Melinda

szokatás
2009-12-30 12:06:40

szia...Fifi kutyusom most másfél éves, és kapott egy ilyen fekhelyet. az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnám öt beleszoktatni mert nem igazán alszik el benne. válaszod elöre is köszönöm...

2010-01-17 00:02:44

Szia!

Remélem, már az új helyén alszik Fifi kutya! Ha mégsem, akkor jutalomfalattal próbáld az új helyre fektetni, illetve ügyelj arra, hogy az új fekhely lehetőleg olyan helyre kerüljön, ahol a kutya egyébként is sokat fekszik!

Üdv: Melinda

help
2009-12-29 17:46:49

Kedves Melinda!
Tanácsért fordulok hozzád!
Van egy 9 hónapos kan labradorom. Imádni való egy teremtés, de hihetetlenül kezelhetetlen. Már teljesen kétségbe vagyok esve, és kezdem azt gondolni, h bennem van a hiba. A kutyus amikor hozzánk került kb. 2 hónaposan, akkor azzal "szórakozott", hogy a lábunkat harapdálta. Ezt úgy kell elképzelni, hogy kimentünk hozzá, a kutyus odaszaladt, neki ugrott a lábszárunknak és nem tágított. Minden egyes alkalommal megkapta érte a szidást, és a taslit. Az sem segített, ha labdát nyomtunk a szájába, kiköpte és ugrott vissza a lábra, az eldobott labda pedig egyáltalán nem érdekelte. Kb. 4 hónapos korára szokott le erről (részünkről hatalmas munka és kitartás árán), az idő alatt tele volt a család minden tagjának a lába kék-zöld véraláfutásokkal. Utána következett az "ugrálós korszak", na annak is nehezen lett vége. Most ott tartunk, hogy a kutyus egy kicsit lenyugodott és lehetne nevelgetni, tanítgatni, de vmiért annyira izgága és figyelmetlen még mindig. Jó pár dolgot megtanult már (ül, egyhelyben marad, labdát visszahozza, stb.), de csak akkor teszi meg ezeket a dolgokat, ha éppen kedve van. Általában 3 perc után ráun, elkezdi rágcsálni a füvet és úgy tesz mintha nem hallana. Attól kezdve még játszani meg odajönni sem hajlandó. Ezenkívül minden apróság eltereli a figyelmét, elég ha elrepül mellette egy lepke, akkor ő már ugrándozva azt követi és még a nevére sem hajlandó reagálni... Jutalomfalattal próbálkoztam, de rögtön kiszagolja a zsebemben, és akkor meg ott ül mozdulatlanul előttem.
Biztos valamit rosszul csinálok (pedig próbálok vele következetes lenni).
A séta a másik nagy gondom. Kicsi kora óta viszem rendszeresen, láb mellé húzom, úttestnél leültetem. Amikor kisebb volt ez működött is, de mivel egyre nagyobb és egyre erősebb, mostmár gyakorlatilag birkoznom kell vele, és akkor sem tudom mellém húzni. Ahogy kiérünk a kapunk elkezd ugatni, ezzel persze felveri a környék összes kutyáját, onnantól kezdve pedig nem lehet bírni vele (ugat, szűköl, ugrál, rángat teljes erővel). Az udvarban szépen tud láb mellet jönni pórázzal (szóval nyugodt környezetben be van gyakorolva a dolog), de az utcán mintha megbolondulna... Pedig nem bir el velem, hiába húz, visszarántom, a póráz is folytja, szabályosan hörög meg öklendezik séta közben. Szóval ha ebből nem ért, akkor miből?
Pedig tényleg sokat foglalkozok vele, sokat vagyok vele. És nem tudom, h mit csinálok rosszul.
A múltkor voltunk az állatorvosnál, aki gúnyosan megjegyezte, hogy a kutyát tanítani is kell, nem csak megvenni. És hogy ez nem is kutya, hanem egy dög. Nagyon rosszul esett :S
Normális az, hogy egy labrador gyerek ennyire izgága legyen??
Az ugatás is nagyon aggaszt. A járókelők elég furcsán és rettegve néznek minket séta közben. Pedig ő a légynek sem tudna ártani, örömében ugat olyankor (ebben biztos vagyok, tudok már különbséget tenni az ugatásai között). Csak hát kívülről nézve ez biztos nem lehet valami bizalomgerjesztő. A múltkor egy bácsi "kedvesen" közölte velem, hogy fel fog jelenteni, mert hogy gondolom ezt a vadállatot utcára vinni, és mi lenne itt ha ez elszabadulna! Hát neki sehogy sem sikerült elmagyaráznom, hogy a kutya bizony örömében ugat, és ez nála ilyen "Jippiii, sétálunk!" örömkiáltásféle.
Amúgy a kutyánál ez a hangos séta új hobby, kb. 1,5 hónapja kezdődött, eddig nem csinálta, most meg az egész utunk alatt be nem áll a szája.
Ne haragudj, hogy ilyen hosszúra sikeredett a levél, kicsit beleéltem magam a mesélésbe.
Ha van esetleg vmi ötleted, jó tanácsod a problémámmal kapcsolatban, azt nagyon megköszönném!
Üdv: Gina

2010-01-16 23:55:19

Kedves Gina!

Leginkább azt tudnám javasolni, hogy menj el vele egy jó kutyaiskolába, ahol pozitív megerősítéssel dolgoznak, illetve segítenek megerősíteni a "falkavezéri" pozíciódat és konkrétötleteket adnak látva akutya viselkedését!

Addig is:
1) A póráz és a fojtó helyes használata nem könnyű, sőt ha a kutya öklendezik, fulladozik, akkor nem éred el a megfelelő hatást.
A kutyát igazából az öklendezés, fulladozás nem nagyon zavarja, hiszen attól függetlenül eléri a célját, arra megy, amerre ő akar, azt csinál, amit akar.
2) Mindenképpen javasolnám, hogy szerezz be egy haltit, ami a kutya pofájára kerül, és úgy működik, mint egy fojtó nyakörv, csak nem a nyakán van és abszolut humánus eszköz!
Amikor a kutya húz, vagy ugat vagy bármi olyat tesz, ami neked nem tetszik, akkor ezzel az eszközzel a fejét magad felé irányítod, mintegy kibillentve az adott cselekedetből / tevékenységből!
A neten még videókat is találhatsz a halti használatáról!
3) Mindenképpen helyre kellene tenni a kutyát egyéb téren is. Például mindenképpen legalább téged maximálisan tisztelnie kellene!
Ehhez a következő alapvető dologokat kellene betartanod:
1. Amikor hazaérsz, NE vegyél tudomást a kutyáról! Úgy menj be a házba, hogy a kutyához NEM szólsz hozzá, NEM nyúlsz hozzá, NEM nézel rá!!!
2. Ha még kétszer eszik, akkor a vacsorát néhány falatkára / néhány szem tápra csökkentsd le!!! Ha csak egyszer eszik, akkor nyugodt szívvel adhatsz neki fél adag vacsorát, vagy ha ez 1-2 hét elteltével sem hoz eredményt, akkor akár ki is hagyhatsz egy-egy étkezést!!
Ez azért lenne fontos, mert éhes kutyát könnyebb irányítani, tanítani; illetve gyorsan megérti a kutya, hogy TE vagy a főnök, olyannyira, hogy ha nem jár a kedvedben, nem fogad szót; akkor bizony nem lakik jól! Így a jutalomfalat végre érdekelni fogja, sőt rá fog jönni, hogy ha dolgozik neked, akkor virslivel pótolhatja a kieső kajcsit.
3. Nagyon makacs kutyák esetében még azt is be szoktuk vetni, hogy a kutya a vacsoráját munka közben fogyasztja el.

4) Első dolog, amit nagyon szigorúan meg kell követelned a kutyától, az a behívás! Ha ezt nem hajlandó megcsinálni mindig, akkor máris kimarad egy adag kaja!!!
Ez ugyanis a legfontosabb, hiszen amíg póráz van a kutyán, addig minden gazdi ura valamennyire a kutyájának, de a póráz és a nyakörv is el tud szakadni...! Nos olyankor jönnek a gondok!
5) Ha a jutalomfalat "láttán" nem akar elmozdulni tőled az nagyszerű! Ez lenne a cél! Nem kell, hogy a kutya otthagyja a gazdit, sőt!!!
6) Az ugatás igazából főként azt jelenti, hogy a kutya a főnök.... Ezzel adja mindenki tudtára, hogy Ő bizony sétáltatja a gazdit. Ha az előbb leírtakat alkalmazod, illetve elkezded használni a haltit, akkor a séta közbeni ugatásnak el kell tűnni! (egyébként, ha szabadon lenne, akkor valószínűleg a hangját se lehetne hallani, de póráz végen legénykedik...)

Jó munkát, majd írj hogyan boldogulsz!
Üdv: Melinda

félénk
2009-12-29 08:37:41

Szia Meli Szálkás szörü tacsi lány kutyusom van májusba lesz 2 éves. Mindentöl fél szó szerint mindentöl. Mit csináljak picit merészeb legyen? Elöre is köszönöm a válaszod. Kozó Melinda

2010-01-02 02:34:00

Szia Melinda!

Mióta / mennyi idős korától van nálatok a kutya?

Üdv: Meinda

<< Előző    ..  3    4    5    6    7    8    9   ..    Következő >>
 
 
cache