Szakértők > Leszák Melinda >

Szakértő - Leszák Melinda

Leszák Melinda
Kutyakiképző

Több, mint 20 éve foglalkozom kutyakiképzéssel; 12 éve, hogy elindítottam Veresegyházon a saját kutyaiskolámat. Szenvedélyem a kutyázás, főállásban a veresegyházi általános iskolában tanítok. Célom, hogy minél több embernek segítsek harmonikus kapcsolatot kiépíteni kutyájával, és egyre többen űzzenek kutyás sportokat! Jelenleg csak kutyázok, mert 2 éves lányommal otthon vagyok, január 4-én megszületett a fiam. Várom kérdéseiteket!

Bejegyzések száma: 432
<< Előző    ..  4    5    6    7    8    9    10   ..    Következő >>
Törölt felhasználó
kutyaiskola
2009-12-23 20:59:21

Szia!
Remélem nem baj, hogy letegeztelek! Érdeklődni szeretnék kutyaiskolával kapcsolatban. Van egy szörnyen neveletlen másfél éves beagle kutyám, akit anyukám elkényeztetett. Alapdolgokat tud, mint például ül, fekszik stb. De egyszerűen nem lehet leszoktatni arról, hogy ne húzza a pórázt. Póráz nélkül nem is merem sétáltatni, mert akkor nem is létezem a számára. Tudsz tanácsolni valamit, hogy leszokjon erről? Próbáltam jutalomfalattal is tanítani, hogy hívásra visszajöjjön, de sajnos a kíváncsisága nagyobb. Próbáltam fojtó nyakörvvel sétáltatni, de attól ugyanúgy húzott, még ha kis híján meg is fulladt. Mit tanácsolsz? Kutyaiskolába számít milyen idős egy kutya? Szeretném kutyaiskola nélkül megnevelni, de ha inkább azt tanácsolod, akkor elviszem. Előre is köszönöm és Kellemes Ünnepeket!
Üdv: Niki

2010-01-02 02:31:59

Szia Niki!

A kutyaiskola, főleg a csoportos képzés, azért nagyszerű, mert ingergazdag környezetben tanul a kutya. Így amit ott megtanul, azt nagy valószínűséggel máshol is elvárhatod tőle!
Az egysoros fojtó nyakörv használata nem olyan egyszerű egy kezdő gazdi számára. (Még a rutinosabb gazdik is megizzadnak vele.) A lényege pont az, hogy folyamatosan rántjuk, majd rögtön el is lazítjuk a pórázt, de ez a gazdiknak nem megy olyan könnyen, mint amilyen könnyűnek hangzik!
Ezért én a halti használatát szoktam javasolni a gazdiknak! Ha rákeresel a neten, akkor még filmet is találsz a használatáról. Mindezek mellett pedig egy abszolut humánus eszköz.
Akár egy-egy étkezést ki is hagyhatsz a tanítás sikerének érdekében, illetve a tekintélyed növelésének céljából.
Természetesen azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy beagle-ről van szó, ezért érdemes lenne agyilag lefárasztanod például agilityvel!

Tehát én javaslom, hogy keress egy jó kutyasulit, sőt az agilityt is ajánlom nektek!

Üdv: Melinda

Levél
2009-12-15 19:50:34

Tisztelt Melinda. Levelem óta rendeződött a kapcsolatom segítségel. Zalaegerszegi kutya iskolából kértem segítséget egy állatorvos- kutya oktatotól. Eljött és meg álapította, nincs semmi baj a kutyával csak én egyen rangúként neveltem a kutyát. Mivel a kutyus nagyon okos a rossz nevelés hatására át akarta a rangsort venni, vagyis engem akart hátréb küldeni. A jó tanácsok lassan célba érnek és mindenki vissza kerűl a helyére. Még egy kicsit tartok tőle ha szemből jön de ezen is dolgozunk. Kaptam még egy nagyon jó tanácsot, és meg vettem azt a könyvet ami a minden napok dolgaiba ad tanácsot, biztossan ismeri. Korom Gábor/Neked Ugatok, című könyve. Köszönöm válaszát és nagyon szép ünnepeket kívánok önnek és családjának.Katalin.

2010-01-02 02:21:08

Kedves Katalin!

Örömmel hallom, hogy kezd helyreállni a rend Önöknél!
Korom Gábor barátom könyve tényleg kiváló, örülök, ha segített rávilágítani a problémákra és a megoldásra!
További jó munkát és sok türelmet, kitartást kívánok négylábú barátjához!

Üdv: Mellinda

Ugatás
2009-12-15 08:04:47

Szia!
A kutyusom 1éves és még a mai napig őrületes ugatásba kezd ha kaputelefon,csengő szól a panel lakásunkba de akkor is ha mi érkezünk haza!Addig tart még be nem érünk a lakásba.De ha a szomszéd van a folyosón akkor is ezt csinálja.Hogyan tudom leszoktatni róla.A másik kérdésem két hete séta közben nem messze töllünk petárdát dobtak el és azóta ha nagyon távolról is hallja már fordul is a haza vezető útra és nem tudom megnyugtatni,hogy maradjunk.Sajnos ez decemberben egyre sűrűbb lesz és nem szeretném ha idefent végezné a dolgát.Amúgy nagyon eleven volt eddig a séták alkalmával most ha sétál is csak kullog mögöttem és fel akar ugrani rám!!
Válaszodat előre is köszönöm!!
Üdv:Rózsa.

2010-01-02 02:17:50

Szia Rózsa!

Ez a probléma sajnos rengeteg dologra visszavezethető a helytelen falkasorrendtől kezdve, a félelmen keresztül az unalomig. Igazából látni kellene a kutya reakcióit és hallani az ugatását a különböző helyzetekben. Ezekből lehetne megmondani, hogy mi lehet a háttérben.
A séta kapcsán a félelem a rossz élmény miatt érthető, a kutya nem érzi magát biztonságban. Remélem azért nem fajult el jobban a dolog!
Így látatlanul az ugatásra csak egy ugatásgátló nyakörvet tudok javasolni; DE hangsúlyozva ismétlem, az ugatás problémáját meg lehet oldani egyéb módon is, ha az ember látja és hallja a kutyát a szituációkban!

Üdv: Melinda

Összeszoktatás
2009-12-14 20:59:09

Kedves Melinda !
Segítségedet kérném. Van egy 6 éves rottweiler kan kutyusom
és hozzánk kerűlt egy 6 hetes németjuhász kiskutya . Hogyan tudom őket összeszoktatni? A roti igen mérges bár "kicsit csóvál is .
Előre is köszönöm
"Boszorkány"

Tímea

2010-01-02 02:07:45

Kedves Tímea!

Elnézést, hogy így megkéstem ezzel a válasszal! Remélem sikerült megoldani a problémát!
Egyébként a legtöbbször a probléma az azonos ivarú kutyák tartása esetén szokott előfordulni, főleg, ha két kanról van szó. Ezen kívül a gazdik szoktak még abban hibázni, hogy nem ismeretlen helyen ismertetik meg egymással a kutyákat (főleg ha várható hogy probléma lesz), hanem csak hazaviszik az újdonsult lakótársat.
A későbbiekben adódhat még probléma a kölyök túlzott előtérbe helyezéséből, kényeztetéséből.
Célszerű ezekre odafigyelni, illetve betartani azt a fontos szabályt, hogy mindig az elsőként érkező / öregebb kutya legyen mindenben az első!!! Elsőként lép ki a kapun sétakor, elsőként kap enni, simogatást, jutalmat, mindenben ő legyen az első!
Ha mégsem sikerült még megoldani a problémát, akkor javaslom, hogy a rottweilert határozottan fegyelmezd, és egy semleges területen próbáld az összeszoktatást szinte elölről kezdeni az előbb leírtakat figyelembevéve!

Üdv: Melinda

Neveletlen kiskutya :-)
2009-12-14 19:13:49

Szia Melinda!
A nyáron kaptam egy kiskutyat a szulinapomra.Alig volt egy hónapos, nagyon haragudtam is erte,h. ilyen hamar elszakitottak az anyjatol. Feltem,h. meg sem fog maradni. De a sok torodes es figyelem meghozta a gyumolcset!!! Ma már fél éves, és hát mit ne mondjak minden csak ne szófogadó! Mindig harapdál, pedig tudja,h. nem szabad! Nem hallgat rám, pedig tudom,h. erti,h. mit mondok, olyan, mint ha direkt provokállna! Es lenne itt meg egy valami: ha elmegyunk setalni nagyon húz, tobben azt mondtak,h. csinaljak neki szoges nyakorvet, az majd visszatartja es megtanulja,h. nem szabad annyira rohanni, de en ezt nem szeretnem.Milyen más megoldást tudál még erre a problémára ajánlani? És hogyan érjem el,h. szótfogadjon nekem?
Válaszodat elorre is koszonom!
Anikó

2010-01-02 01:57:29

Szia Anikó!

1) Elmennék a helyedben egy jó kutyaiskolába!
2) Ha mégsem, akkor el kellene kezdened vele a következetes foglalkozást!
Teljesen az alapoktól lenne érdemes felépíteni kettőtök kapcsolatát! Az alapozás lépéseit megtalálhatod itt a fórumon előző válaszaimban, de ha mégsemm találnád, akkor kérlek írj és megírom!
3) A szöges nyakkörvet NEM ajánlom senkinek sem!!! Sőt kifejezetten állatkínzásnak tartom. Igazából profi kézben jól használható eszköz, de véleményem szerint közel sem profi a mai módszerek mellett az, akinek szüksége van rá.
Egy egysoros fojtó bőven elég.
Illetve én leginkább a haltit szoktam javasolni, mert ehhez az eszközhöz nem kell semmilyen technikai tudás, sőt még egy gyerek is ura lehet a segítségével egy nagytestű kutyának.
Ha a neten rákeresel, akkor még bemutató filmet is láthatsz a használatáról. Már többször ajánlottam.

Üdv: Melinda

Szobatisztaság
2009-12-14 14:08:26

Kedves L. Melinda
Van egy majd' 9 hónapos keverék kutyusom.A szobatisztasággal gondjai vannak.3 tesójával lakik együtt, így nehéz volt mindig résen lenni,hogy ki mikor a ludas,amikor nem mentek ki az "illemhelységre" és a házban végezték el a dolgukat.Valamikor szeretném elvinni őt huzamosabb időre,hogy velem és a barátommal lakjon,de nem tudom,hogy mennyi esélye van annak,hogy még megtanulja az illemet.Emellett panellakásról van szó,így nem tud akármikor kimenni.Szeretném,ha a barátom családja nem akadna ki,mert különben egy kedves,néha kicsit szeleburdi,de jó kutyus.Nem szeretném "drasztikus" módszerrel a helyes útra téríteni.Egyik ismerősöm azt javasolta, hogy az orrát nyomjam a saját végtermékébe,de én ezt nem akarom megtenni vele,és félek azt fogja hinni,hogy meg kell ennie.Szóval nem túl késő még "teljes" szobatisztaságra nevelni?Elég, ha tettenérés közben mordulok rá?
Köszönettel Hajnal

2010-01-02 01:46:15

Kedves Hajnal!

"Ha menni kell, akkor bizony menni kell!" - mármint vécézni!
Nem tudom, hogy mi számít a szerinted "drasztikus" módszernek, de én mindig a mobil boxos / ~ketreces megoldást szoktam javasolni!
Egy akkora összecsukható ketrecbe kellene bezárni őt, amiben le tud feküdni. Általában 3-4 hónapos kor után a kölyökkutya törekszik arra, hogy a szűk értelemben vett helyére (fekhelyre) ne végezze el a dolgát, így ha egy megfelelő méretű ketrecbe van csukva, akkor nem fog bepiszkítani. Általában 1 éves kor körül szoktak annyira stabilan szobatisztává vállni, hogy a box használata nélkül is szobatiszták a megszokott kkörnyezetben. Nyaralás, több napos kirándulás esetén is praktikus egy ilyen box, hiszen könnyen viheti az ember magával négylábú barátját és akár a szobában hagyhatja egy étkezés vagy fürdőzés idejére.

Üdv: Melinda

Yorki
2009-12-12 17:51:29

Szia!
Nekem van 1 yorki kutyám másfél éves, 9hónaposan került hozzánk.
Nagyon aranyos, szófogadó, kivéve 1-2 dologban.
Az egyik elég zavaró : amikor jön hozzánk valaki akit nem ismer nagyon megugatja és nem hagyja abba akármit is csinálunk, ott áll a lábánál és ugatja nagyon mérgesen, hiába szólunk rá. Ez még sétakor is ígyvan néha, ha jön valaki az utcán odamegy és ugatja.. nemtudom hogy lehetne leszoktatni erről. ha nem is teljesen de valamennyire.. Van valami megoldás?
A másik probléma amit nem értek, hogy amikor kiengedjük az ajtón (kertes házban lakunk) mindíg beleharap az ajtóba.. és mérgesen ugatja.akárhogyis mondjuk hogy nemszabad.. már összevissza harapdálta :S
Segítségedet előre is köszönöm. Szilvi

2010-01-02 01:24:43

Szia Szilvi!

1) Látatlanul nem tudom sajnos megmondani, hogy az idegenek megugatásának mi az oka, így arra is nehéz válaszolni, hogy hogyan lehetne megszüntetni.
Ennek a viselkedésnek bizonytalanság, félelem, sőt a helytelen "falkasorrend" is lehet az oka. Ez a kutya ugatásából, testtartásából, a különböző helyzetekben mutatott viselkedéséből látszik, dönthető el.
2) Az ajtó esetében a kiengedés legyen szabályokhoz kötve! Üljön le a kutya viszonylag messze az ajtótól, majd maradjon ülve addig, amíg azt nem mondjátok neki, hogy "Mehet!".
Fontos, hogy addig kellene eljutnotok, hogy a nyitott ajtó ellenére is ülve maradjon a helyén a kutya!

Üdv: Melinda

pedagógiai csőd
2009-12-11 13:26:44

Kedves Melinda!
Van egy kuvasz kisfiunk, aki most lesz 7 hónapos. 6 hetes kora óta van nálunk és rendszeresen foglalkozunk vele, csekély eredménnyel. Ülni már leül, de többet egyenlőre nem sikerült elérnünk. Illetve labdázni nagyon szeret, vissza is hozza, de nem adja oda, még finomságért sem. Ezért nevelési (szakmai) tanácsot illetve szakkönyv ajánlatot szeretnék kérni, mert ezígy nem lesz jó a későbbiekben. Az előző kuvaszunk lány volt (11-éves),de vele nem volt ilyen nehéz az együttélés! Van mellette egy schapendoes 9 éves leányzónk is (és 3 macsek is). Őt pedig terrorizálja. Természetesen nagyon-nagyon szeretjük!!! De muszáj lenne megneveli!
Várom segítő válaszodat. Üdvözlettel: Karsai Kriszta

2010-01-02 00:48:11

Szia Kriszta!
Szakkönyvet nem mernék ajánlani, inkább minél több könyvet olvass el, így válogathatsz a különböző módszerekből, kipróbálhatsz több mindent; hiszen a kutyák sem egyformák, ami az egyiknél működik, az a másiknál semmire sem jó.
A legjobb megoldás az lenne, ha találnál egy klasz kutyaiskolát, ahol a kiképzők látva a kutyát gyorsan tudnának segíteni a képzésében.
Próbáld meg, hogy etetés előtt foglalkozol vele, és mindent kezdj elölről! Több alkalommal is leírtam már az alapozás lépéseit, ezeket kellene Neked is csinálni! Annyi a különbség egy 7 hónapos kutya esetében, hogyha nem hajlandó jutalomért (párizsi / virsli) megcsinálni a feladatokat, akkor adhatsz neki a teljes ételadagja helyett fél adagot, sőt akár nyugodtan kihagyhatsz egy étkezést!
Ha esetleg nem találod az alapozás lépéseit az előző válaszaim között, akkor írj és újra leírom!

A labdázás kapcsán használj két egyforma labdát! Eldobod az egyiket és a másikkal hívod magadhoz, majd amikor odaér hozzád, akkor addig incselkedj a nálad lévő labdával, míg az elsőt ki nem köpi! Ha kiköpte, akkor dobod neki a nálad lévő második labdát.

Üdv: Melinda

félős kiskutya
2009-12-08 21:52:31

Kedves Melinda,
irtam neked a múltkor a félős kis Doki kutyámmal kapcsolatban, s megigértem hogy beszámolok majd a fejleményekről. Szóval úgy vagyunk hogy javult a helyzet, de ez annak köszönhető, hogy stabil kutyákkal megyünk játszani, azaz olyan ismerősökkel járunk össze, akiknek a kutyáival már teljesen összeszokott, ezektől nem fél, és teljesen felszabadult ha velük van. Idegen kutyákkal a következő van: ha békések és barátságosak akkor megengedi hogy megszagolgassák, ő is megszagolgatja azokat, és ha még tovább vannak együtt akkor egy idő után békésen megvannak, még játszanak is. De saját magától nem megy oda más kutyához, nem nagyon akar barátkozni, csak ha megbizonyosodik hogy nem veszélyesek. Zajoktól, kutyaugatástól már nem fél, de ha elmegyünk egy kapu előtt és hirtelen felcsahol egy kutya nagyon mély hangon, akkor még mindig összerezzen, és kicsit megiramodik hogy minél hamarabb túlmenjünk a „veszélyes” zónán. Remélem még javul a helyzet, egyébként nagyon barátságos mindenkivel, azokkal a kutyákkal akikkel összeszokott hihetetlenül jókat játszanak, ha van időd kérlek nézd meg van két videot amit feltöltöttem, szerintem ezeken már látszik a fejlődés.
Nagyon köszönöm a jó tanácsokat, igyekszem továbbra is betartani őket.
Bori

2010-01-02 00:16:23

Szia!
Örülök, remélem egyre jobb lesz a helyzet!

Üdv: Melinda

Törölt felhasználó
harapdalas
2009-12-15 20:46:49

Ujra irok Melinda.
A keverék kutyusomnak van egy rossz szokása ha akar valamit vagy néha csak ugy elkezdi harapdálni a zokninkat a lábunkon vagy akármit harapdál nem lehet leszoktatni róla . Nem tudom hogy kiskutyakorában ért trauma-e ez mivel menhelyrol valo most 11 hónapos ivartalanított szuka kutyus. (bocsánat a helytelen írásért, de nem tudok helyesen irni Szlovákiábol vagyok ) MOstanában állandóan harap mindent ha lehajolok hozzá akkor a trikóm ujjaá kapja el azt kezdi harapni tépni ha simogatom a nadrágomat vagy zoknimat, pedig van neki jatéka is és papucs is amit rághat. Nem tudom már mitévo legyek. Nagyon élénk kutyus. Amúgy semmi baj nincs vele aranyos imadjuk csak ez a baj vele és ha nem okoz gondot akkor még tanácsot szeretnék kérni hogy szoktathatom le hogy másokra ugraljon. O orul mindenkinek igy ugral rajuk . Elore is koszonom válaszat . Viktoria

2010-01-02 00:14:29

Kedves Viktória!
A harapdálás kapcsán célszerű megpróbálni, hogy a kutya figyelmét elterelik a tiltással egy időben valamilyen játékkal. Ha ez kevés, akkor a nyakbunda megfogásával kellene a kutyát fegyelmezni!
Nagyon jó módszer a kutya határozott lemorgása, de ehhez általában szakember irányítására van szükség, hogy a gazdi célhoz érjen ezzel a módszerrel.
Én mindenképpen elmennék vele kutyaiskolába, mert az általános engedelmes munka nagyon jót tenne a kutyának. Az állandó harapdálása a gazdival szemben (a játék közbeni harapdálás más téma) legtöbbször a helytelen "falkasorrendet" jelenti. Tehát a kutya szemében nincs megfelelő tekintélye a gazdinak.
A felugrálás esetében két dologról kell beszélni!
1) Ha a családtagokra (a kutyával egy háztartásban élő emberekre) ugrál fel a kutya, akkor például a lábuk felemelésével lökhetik el maguktól. Ennél hatásosabb (minden helyzetben - ruházatban használható), de macerásabb módszer, ha a kezükbe jutalomfalatot tartanak és azzal tartják távol és a födön a kutyát, közben a tiltó szót hassználva.
2) Ha az Önökhöz érkező vendégekre ugrál fel a kutya, azt a legegyszerűbben a kutya elzárásával, megfogásával tudják megoldani.
Ugyanis a kutyától nem várhatjuk el, hogy tiszteletben tartsa az idegeneket!

Üdv: Melinda

<< Előző    ..  4    5    6    7    8    9    10   ..    Következő >>
 
 
cache