Tetszik a cikk? Oszd meg!

Eltűnnek a jegesmedvék?

2008-10-18 | 35 komment

Az előrejelzések szerint a világ jegesmedve állományának kétharmada eltűnhet 2050-re. Már az egész populáció elhagyta Alaszkát, az Északi-sarkon a globális felmelegedés következtében folyamatosan elvékonyodó jégtakaró miatt. Várhatóan csak az észak kanadai szigeteknél és Grönland nyugati partjainál élő 16 000 jegesmedve marad életben a század végéig.

A témával foglalkozó szakemberek kimutatásai szerint a következő fél évszázadban a jegesmedvék teljesen eltűnnek majd Alaszka északi partjairól és Oroszországból és várhatóan 42 százalékkal kevesebb lesz az Északi-sarki vadászterületük is.

A jegesmedvék élete nagyban függ a jégtáblák minőségén és állapotán, hiszen a fókák, ami a fő táplálékukat jelenti, ezeken vadászhatóak. Nagyon ritka, hogy nyílt vízen, vagy szárazföldön ejtenének el fókákat zsákmányul.

Fotó: Google

Sajnos egyértelmű az összefüggés a jégtakaró állapota és a jegesmedve populációk között. Ha eltűnnek a jégtáblák, velük együtt eltűnnek a jegesmedvék is.

Hozzászólások
Összes hozzászólás (35 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
- 2010-09-03 14:17
35
Na most ebben, sok rossz van, de egy a gond, nagyon nehéz tenni ellene.
Vannak gépeink. Igen vannak de most fizesd azt az elektromos áramot amivel biztosítod egy grönland méretű jégtábla fagyasztását.
Igen lehetne naperőművet építeni a szigetre de azt is fizetni kell...
Sajnos a mai társadalom mondja mondja de senki nem tesz érte... ha pl mindenki beszállna valamennyi pénzel akkor igen, lehetne, de a semmiből csak semmi lesz. Mellesleg erről nem csak az emberiség tehet, mert előbb utóbb eljött volna ez az idő, hogy globális felmelegedés a jégtáblák 90% a elolvad majd jön egy újabb jégkorszak. Szóval a természet tudja mit akar, mit szeretne és azt el is végzi. Ha most meg is történne, hogy esetleg kihal a Ursus maritimus a helyére jön valami, ami bizonyára ragadozó lenne mint korábbi társa, és bizonyára olyan cuki is lenne...
- 2009-03-17 13:27
34
Nem lesz jó ha azok a gyönyörű állatok kipusztulnak!!!!!
De ez mind az emberiség miatt van!!!!Kéne csinálni egy hatalmas jegesmedvéknek fenntartott területet!!!!És (hamár annyi féle gépeink vannak)gépek csinálnák oda a hideget és a jeget!!! NEM?!
- 2009-03-11 07:36
33
Olyan szomorú,h így tönkretesszük a környezetet magunk körül...De a legszomorúbb az,h tudjuk,h rosszat teszünk és azt is tudjuk,h h tehetnénk ellene.Mégsem teszünk "semmit". Tisztelet a kivételnek...
- 2009-03-10 18:48
32
oh, ne haljanak már ki!!
az egyik kedvenc állatom!
Ez olyan nem fer! Ők is ugyanolyan lények, mint mi, nekik is vannak érzéseik, és most az emberek kényelme és kényessége, na meg önzősége miatt meghalnak! És nem csak ők, hanem az összes többi sarkvidéki lény! Ha mindenki csak magával törődne, és önmaga tenne valamit a globális felmelegedés megakadályozásában(de tényleg, mindenki csak maga tenne valamit), akkor meg tudnánk menteni! Én szoktam próbálkozni, de én, vagy az a kevés ember nem megy semmire! Vannak olyanos, akiket egyáltalán nem is érdekel! Amikor meg majd kihalnak, akkor ott fognak sírni. De lusták tenni bármit is!
- 2009-02-26 15:02
31
az ember már túl sok hibát kovet el!!!!
- 2009-01-07 15:00
30
Sajnos erről a problémáról, mi emberek tehetünk. Minden, és mindenki akkor hiányzik amikor már nincs.
- 2009-01-03 14:36
29
Pedig nagyon szépek ezek a z állatok. Vannak akik egyáltalán nem törődnek ezekkel a lényekkel.
- 2009-01-01 11:08
28
Pedig olyan szép állatok!!!
- 2008-11-23 15:12
27
Hát..ezt kegyetlenül ekúrta az emberiség..Ész nélkül rombolunk, és építeni csak hébe-hóba szoktunk..az lenne a legjobb, ha egy egész hónapra leállna minden gyár, semmilyen, a környezetre káros dolog nem jutna a levegőbe, sem a vizekbe. No meg ha már egy hónapig kibírtuk, akkor egy kicsit lejjebb tudnánk venni ebből az őrült szennyezésből. De mi nem vagyunk elegen ahhoz, hogy csillapítsuk a pusztulást. Ha egy egész ország, vagy akár több is összefogna ez ellen, lehetne esély a fény megtalálására az alagút végén... =( 
De addig is.. mi ne szennyezzük a természetet, takarékoskodjunk az energiával, mert azt sem csak úgy adják...
- 2008-11-22 19:02
26
Én nem tudom elképzelni a világot,jegesmacik nélkül....
Ahelyett,hogy csodálná és védené a természetet a környezetét,csak rombolja,aztán a mikor észheztér akkor túl késő..és akkor jut majd eszébe,hogy milyen jó lett volna elöbb gondolkodni....  és tíz-húsz ember kevés ahoz,hogy megváltoztassa a világot,az embereket
Összes hozzászólás (35 db) | Új hozzászólás | Kedvencek közé
 
 
cache