Szakértők > Csigás Zoltán >

Szakértő - Csigás Zoltán

Csigás Zoltán
állatpszichológus

Állatpszichológus, kutya és ló/lovas oktató vagyok.

Bejegyzések száma: 188
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
Yorki
2012-11-06 10:55:35

Kedves Zoltán.
Szeretnék segitséget kérni yorki kan kutyusom indokolatlan támadásaiban. 3 kutyánk van 2 uszkár és a 6 hónapos yorki. A kan uszkárnak /10 éves// a 3 kg-os yorki kb.másfél hónapja neki támad indokolatlanul. Más kutyával semmi baja. Orvosnál is voltunk vele ott megállapitották, hogy az idegrendszere rendben van, igaz epilepsziája van. Szeretném tudni van-e megoldás,hogy megszünjenek a támadások.
Elöre is köszönöm segítségüket.
Üdvözlettel: Kata

2012-12-01 21:10:59

Kedves Katalin!
Most akkor 6 éves, vagy 6 hónapos a Yorki? Ha 6 éves, akkor az előbb leírtam, ha 6 hónapos, akkor csak a lehetőségeit méri fel a "gyerek", nem kell aggódni, a felnőtt kutya, ha normális, nem bántja a kölyköt (még, ha borzalmas ordítást csapnak, akkor sincs komoly veszély)! Azonban ez a magatartás előrevetítheti a kutya felnőttkori esetleges agresszív, domináns természetét, tehát a nevelése mindenképp célszerü! Tel:06304296928

Üdvözlettel!
Cs.Zoltán

Yorki támadásai
2012-11-04 15:41:39

Kedves Zoltán. Segítséget szeretnék kérni egy 6 éves yorki kan indokolatlan támadásaival kapcsolatban.3 kutyusunk van 2 uszkár/13 éves szuka,10 éves kan/ és a yorki. Kb. Másfél hónapja a yorki nyugudt állapotban neki támad az uszkár kan kutyának, az a baj, hogy a yorki 3 kg az uszkár 7.5kg és még is neki támad,kellemetlen is és félő,hogy egyszer nagy lesz a sérülés.Más kutyákkal nyugodt és barátságos. Orvosnál már voltunk vele és az idegrendszere rendbe van. Szeretnénk tudni van-e megoldás. Üdvözlettel: P.Kata

2012-12-01 21:00:50

Kedves Katalin!
Valószínüleg itt egy rangsorátrendeződésnek a tanui, az öreg kutya gyengül, és ezt a fiatalabb kihasználja az előnyösebb pozíció elérésének érdekében! A sérüélsveszély nem nagy, ha nem próbálják szétválasztani, le kell, hogy rendezzék, és jobb nem beleszólni! A nevelés megoldás lehet, de látatlanban ennél többet felelőtlenség lenne mondanom! Ha úgy gondolják, meg is tudom nézni! Tel:06304296928

Üdvözlettel!
Cs.Zoltán

kutya
2012-09-22 22:36:15

Tisztelt Zoltán! Van egy 1,5 éves beagle kutyánk lakásban tartott. Már régóta terveztük a babát,ami most sikerült és decemberben fog megszületni. Kutyám is érzi a terhességet,mert mindig a hasamhoz bújik még éjszaka is,és az orrával böködi a pocakomat és nyalogatja. Ugyanúgy viszem napi háromszor sétálni mint eddig,és esténként játszunk is ahogy mindig is szoktunk.Nem szeretném ha azt érezné hogy el van hanyagolva. Ezt remélem így jól csinálom? A másik dolog hogy én amíg kórházban leszek a kutya a szüleimnél lenne pár napig. Minden héten szoktuk oda vinni mert családi házban laknak,így egész nap kint van az udvaron.Nagyon szeret ott lenni egy-egy napot már aludt ott,de azért esténként a kapuba ül és vár bennünket. Megviselné ha pár napig ott kéne lennie? Csak akkor mit gondol hogy mire hazajön itt a baba? Ebben szeretnék tanácsot kérni hogyan csináljuk ezt a dolgot? Válaszát előre is köszönöm!

2012-12-01 20:54:35

Kedves Anikó!
Lehet, hogy a kutyát kissé megviseli a gazdától való távollét, azonban ezen hamar túl fogja tenni magát, ha visszakerül! A babát szeretni fogja, mint minden családban( ez a farkastól ered, ahol a másfél-2 éves fiatalok segítenek nevelni a kölyköket)! Itt azonban elmondanám, hogy ez a segítőkészség problémát is okozhat, ugyanis a kutya, ha egyedül marad a babával, akkor a saját módszerei és belátása szerint próbálja meg gondozni, és ez az ember gyerekben kárt tehet, csupa jószándékból megsebesítheti a gyereket! Ilyenkor nem a kutya a hibás, és nem az elajándékozáson, vagy altatáson kell gondolkozni! Tehát, a KUTYÁVAL, SOHA NEM MARADHAT EGYEDÜL KISGYERMEK!!!! (csak azért írtam nagybetűvel, mert megjegyzendő!)
Üdvözlettel!
Cs.Zoltán

Kutya
2012-08-05 12:37:02

Üdvözlöm!Nekem van egy egy éves kutyám,aki kiskora óta nálam van.Eleinte nem volt vele semmi baj,de talán azóta amióta "nagylány" lett minden idegen embertől fél.Megyünk le a lépcsőn és ha jön valaki felfelé megugatja és morog rá.Ha valaki kint ül a lépcsőn nem mer tőle lejönni sem vissza fel.Jön valaki hozzánk azt is ugatja és remeg tőle.Hozzá teszem nem volt bántva sosem.Miért fél ennyire?

2012-09-08 20:03:44

Kedves Tünde!
Ennek sok oka lehet, de az ilyen esetekben leginkább a tenyésztőnél vagy a gazdánál kell keresni a problémát! A kutya idegrendszerével csak akkor lehet gond, ha egészen kis korában is így viselkedett! Téves, hogy a "bántott" kutyák lennének a leginkább félénkek! Itt inkább a túlzott és nem a "kutyának" megfelelő szeretet, és ezzel összefüggésben a gazdiban való bizalom hiánya dominálhat! A kutya úgy gondolkozik, hogy aki vele nem bír és nem tudja az akaratát keresztülvinni vele szemben, az, hogy lenne képes megvédeni őt attól, amit veszélyesnek tart, ezért nem lehet benne megbízni! Sok kutyáját elkényeztető gazdi szembesül ezzel a problémával! Egyéni és valóban megoldást kínáló javaslatot azonban 5 mondatos leírás alapján nem tudok nem tudok tenni! Ha valóban problémát jelent önnek ez a viselkedés, javasolnék egy személyes megbeszélést!
Üdvözlettel!
Cs.Zoltán
megadom az e-mail címem a személyes kapcsolatfelvétel céljára, ha úgy gondolja!
csigas.zoltan@telenormail.hu

nevelési probléma
2012-05-18 21:02:14

Tisztelt Zoltán!
Menhelyről hozott a lányom egy, akkor 4 hónapos németjuhász- tacskó keverék kutyát.Az első egy hónapban nem is volt probléma vele, barátságos volt a fajtársakkal,emberekkel egyaránt.A méretét illetően inkább németjuhász.5 hónapossan már nagyobb volt a környékünkön élő kutyáknál, ami miatt a gazdák nem szívesen engedték játszani a ebekkel.Szinte nem volt kutya akihez odamehetett volna(kutyaiskolába ekkor még nem járt).Egy idő után azt vettük észre hogy agresszívan reagál a fajtársai közeledésére, s főleg a kistestü kutyákéra. Bár belekötött nála kétszer nagyobb kutyába is.Nem tudunk sétálni nyugotan vele, mert a város közepén lakunk és a szomszéd tömbökben kb. 15-20 kiskutya van.Hátán fel áll a szőr és támad.
Tanácsolták, hogy ne reagáljunk ezekre az akcióira,de semmi.Beszélgettem egy ismerőssel, a kutya mellettem nyugodtan ült, s a következő pillanatban, már ugrott volna neki egy kutyusnak, mert nem vettem észre, hogy mögöttem, jönnek.Minden percben, amikor lent sétálunk késszenlétben kell lennem, hogy mikor támad a kutyám?
Levittük kutyaiskolába, és mást nem csinált, csak minden kutyát megtámadott. Most 10 hónapos.
Nem vagyok megelégedve,a kutyaiskolában adott tanáccsal.
Változást nem tapasztaltunk rajta.
A másik problémánk:Az első időben nagyon nyugodt volt otthon. Emeletes házban, a második emeleten lakunk.Egy hangját nem lehet hallani,ami ugy ilyen körülmények között ideális.Kedvesem van vele nagyon sokat otthon,én állandó reggeles vagyok, lányunk iskolába jár.Ő háromszakban és ráadásul folyamatosban,ami azt jelenti, hogy két napot van egy-egy szakban.Keveset van egyedül a kutya, de van.
Egy-másfél hónapja észrevettük, hogy ha kitesszük a lábunkat, akár öt percre is, felmegy az ágyunkra, és leszedi a párom pizsamáját és mindenét, ami az ágyon van.
Kiviszi a helyére és azon alszik.Ezen eddig jót nevettem, de az utobbi időben nem elégszik meg ezzel, hanem szét is tépi a dolgait.Takarót, párnát, pizsamát, stb. Nem lehet még a takróját sem az ágyon hagyni. Olyan érzésem van mintha uralkodni akarna rajta. A lányom nagyon szigoru vele, én is megkövetelem a fegyelmet, tehát amit egyszer nem szabadott, azt sohasem szabad.A párom viszont annyira imádja a kutyát, hogy eddig mindent meg engedett neki.
Mit tegyek, hogy megváltozzon a kutyánk?
Segíségét előre is köszönöm: Zsuzsa

2012-05-22 19:52:44

Kedves Zsuzsa!
Először is elég nagy hiba menhelyről bármit hozni! Kutyát, macskát csak tenyésztőtől (nem szaporítótól)! Egy tenyésztő ügyel tenyészállatai és a szaporulat fizikai és mentális egészségére, ismeri a fajtát és bármikor számithat a segítségére és az állat származása is ellenőrzött! Lehet, hogy vételára drágább, viszont a későbbiekben sokkal kevesebb gondja lesz vele! A menhelyről származó kutyáknál igen nagy arányban fordulnak elő mentális, és sokszor egészségügyi problémák, valamint viselkedésbeli devianciák, mint az önök esetében is! Ezek nagyrészt javíthatók, de nem egyszerü és nem rövid idő alatt! A "nem reagálás" nem megoldás semmire, a kutyának meg kell szabni a határokat és folyamatosan kontrolálni a viselkedését! Látatlanban pontos diagnózist megpróbálni felállítani egy adott egyedről sarlatánság lenne, ha látnám többet tudnék mondani! Probléma lehet még a kutya esetleges ivartalanított volta is, mert az teljesen felborítja az állat neuro-hormonális szabályzását ami kihat az agyműködésre és így a viselkedésre is! Ha gondolja személyesen is meg tudom nézni a kutyát, akkor biztosan többet tudok mondani! 06304296928 a számom.

Üdvözlettel!
Csigás Zoltán

Fél a kutyám
2012-03-11 00:03:27

Kedves Zoltán!
Van egy 10 hónapos moszkvai őrkutyánk(ivartalanított kan) aki az utóbbi időben nagyon félős. Alaphelyzetben is meghátrál a kutyáktól, ha rámorognak vagy ráugatnak, de ez nem jelentett gondot, így jól együtt játszik mindenféle nagyságú kutyával. Járt suliba, elvégezte az alapfokú engedelmességi tanfolyamot. Elmondhatom, hogy sokat foglalkozom vele, figyelek rá. Volt már ilyen probléma, hogy megijedt valamitől, de azt értettem és türelmesen kezeltem ezeket, úgy tűnt sikerrel. Most néhány napja rettentő félős, mondhatni mindentől, olyan dolgoktól amit idáig már rég megszokott, még tán tőlünk is, fél éjszaka ugat, és úgy látjuk oktalanul. Eddig sokat járt póráz nélkül főleg a futtatón, most ez nem működik, mert behívhatatlan, kiszámíthatatlan és látom, hogy fél, rosszul érzi magát. Semmilyen konkrét okra nem tudom visszavezetni, tanácstalan vagyok.
Várom a válaszát.
Köszönettel:
Szabó Katalin

2012-03-12 13:08:40

Kedves katalin!
Az ivartalanítás eleve rossz és hibás döntés volt! Az ivarmirigyek eltávolítása teljesen tönkreteszi az élőlények neuro-hormonális szabályozását, tehát nem csak a nemi működésre, hanem az egész viselkedésre negatív hatással van! Az ivartalanított nősténeknek indokolatlan heves dührohamaik szoktak lenni, a hímmek pedig az ön által is tapasztalt félelmi reakciókat mutatják (félelmében haraphat is), nem beszélve a külső fizikai változásoktól, amilyen az eunuch testalkat, vagy az inkontinencia kialakulása! Az ilyen kutyasulikban tartott "alapfoku engedelmességi tanfolyamokról és házivizsgákról" külön megvan a véleményem, nem egy kutyát képeztem már, akik előtte ilyen vizsgákkal rendelkezne, egyik sem tudott semmit! Az ön esete is bizonyítja, hogy a kutya nem engedelmeskedik, egy valóban képzett kutya pedig minden helyzetben működni fog! Nem hiába van hivatalos vizsgaszabályzat, idegen bíró előtt kell teljesíteni, és a származási lapra is felvezetik. A kutyája viselkedésének az oka az ivartalanítás, és a helytelen, nem eléggé bevésődött "képzés" kombinációja! Az utóbbin lehet segíteni!

Help!
2012-03-09 12:14:20

Jó napot. Van egy Amerikai Staffordshire terrierem és fél az ideg kutyáktól és elég agresszíven is reagál a közeledésükre maga alá húzza a farkát és vicsorog de csak a nagyobb testű kutyáknál csinálja ezt. ha egy fajtársa vagy hasonló méretű kutya társaságában van akkor önfeledt játékba kezdenek. Mit tehetnék hogy ezt a fajta félelmet megszüntessem hogy barátságos legyen minden kutyával?????

2012-03-10 19:41:48

Kedves Zoltán!
Mennyi idős a kutyus? Valószínüsítem, hogy még kölyökről/növendékről van szó!? Az ilyen félelmeket csak közönbösítéssel (sok kutya közé kell vinni) lehet megszüntetni! Sajnos az amstaf harci kutya, ezért a többi kutyával való barátsága meglehetősen ingatag ,és bármikor "robbanhat"! Fontos, hogy a gazda ne "féljen" előre a kritikus helyzetektől, mert a kutya ezt megérzi, és a gazda feszült idegállapotának okozójaként azonosítja a közeledő kutyát (vagy egyéb objektumot más esetekben)!

Törölt felhasználó
Nyuszi
2012-03-05 12:45:04

Lenne egy kérdésem... Nem tudom mennyire tartozik ide, de azt szeretném kédezni, hogy ha a nyulam derekát vagy a háta végét vakargatom akkor nyújtogatja a nyelvét és tátog vagy ha van előtte valami akkor azt nyalogatja közbe. És ezt miért csinálja? Valami reflex?

2012-03-08 10:17:39

Bak vagy nőstény a nyúl? Egyébként a legtöbb emlősnél az ágyék (vesetájék) símogatása, vakargatása (ingerlése) kivált valamiféle reakciót, az élőlényeknek ez a testrésze legtöbbször csiklandós.Összefüggésben van a "tűrési reflexszel.

Új macska
2012-02-04 13:06:26

Lenne egy kérdésem....4napja elhoztam egy perzsa kandúrt a régi gazdijától mert a kisfia allergiás lett rá...a cica 5hónapos.....mióta nálunk van alig akar enni,inni meg egyáltalán nem...most ott tartunk hogy nem is eszik semmit és 4napja nincs széklete sem.....!Arra gondolok hogy biztosan depressziós a régi otthona miatt!De mit tudnék tenni,hogy jobban érezze magát?A másik dolog hogy nagyon büdös a szája....szerintem a whiskas konzervtől van amit adok neki!
Válaszát előre is köszönöm!É

2012-02-06 19:35:28

Kedves Éva!
A macskák érzékenyek a táplálékra és sokszor válogatósak, ezért meg kellene próbálni azzal etetni, amit az előző helyén kapott és elfogyasztott.A környezetváltozást is rosszul tolerálja sok cica, a gazdához való ragaszkodás elmélyülése azonban ebben a korban még nem jellemző! Szeretgetni kell és símogatni amennyiben igényli, de, ha visszahúzódó, nem jó túlságosan zaklatni! A szájszag fog vagy emésztőszervi problémákra is utalhat!

Macska
2011-12-20 09:01:18

Tisztelt Zoltán!

Van egy cicám(nem lakásban élő), aki nagyon barátságos(idegenekkel is), őszintén szólva túl barátságos ,amit meg is járt. 2napi távollét után vasárnap este sérült állkapoccsal jött haza.Nem tudott enni,csak inni volt hajlandó ,még a krémszerű ételeket se volt hajlandó,nem tudott rágni. Szinte biztosra vehetően idióta fiatalok szájba rúgták,mert az alsó fogsora sincs teljesen rendben,amit biztosan nem másik macska okozott.Abban kérnék segítséget,hogyan lehetne fájdalommentesen elvadítani az idegenektől(testi bántalmazás nélkül), hogy ne kerüljön hasonló szituációba és ne legyen ilyen "naív"? Egyébként remélem jó helyre írtam önnek és a cica szerencsére szépen gyógyul.:)

2011-12-21 13:58:47

Kedves Tamás!
Nem biztos, hogy valaki bántotta (természetesen nem szerencsés, ha egy állat túlságosan bizalmas az idegenekkel, főleg, ha önállóan közlekedik!) A macskák állkapocssérülései, inkább magasból leesés, vagy járművel való szerencsésebb találkozás következményei szoktak lenni, mivel a macskák meglehetősen gyorsak , egy rúgás elől rendszerint elég jól kitérnek, vagy csak a szele éri őket, és ez szerencsére nem elég erős ahhoz, hogy ilyen mértékü sérülést okozzon! Azonban az idegenekkel szembeni bizalmatlanság felkeltése jogos, bár egy szabadon kijáró macskára ezen kívül is sok veszély leselkedik (járművek, kutyák, más macskáktól elkapható ferőző, sokszor gyógyíthatatlan, halálos betegségek)! Elvadítani pedig úgy kel, hogy idegen emberek kellemetlenséget okoznak a cicának, pl. fül, farok meghúzása stb., ezek nem fájdakmasak csak ellemetlenek!

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache