Szakértők > Csigás Zoltán >

Szakértő - Csigás Zoltán

Csigás Zoltán
állatpszichológus

Állatpszichológus, kutya és ló/lovas oktató vagyok.

Bejegyzések száma: 188
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
Pulikutya
2011-10-26 08:14:26

Kedves Zoltán!
Van egy 19 éves lányom és egy 6 éves kan pulim. Sajnos a kutyus valamiért nem fogadja el a kis gazdáját, különösen, mióta főiskolára jár, és csak hétvégén van itthon. Morog rá,ha meg akarja simogatni. Pedig a gyerek mindig imádta, gyakran ő látja el, fésüli, sétálni viszi. A lányomat ez nagyon bántja. Múlt hétvégén a jutalom falatot sem fogadta el tőle. Pedig barátságos a kutyánk, idegeneket is beenged, elfogad. A választ előre is köszönöm: Rita

2011-11-01 10:45:51

Kedves Rita!
Lehet, hogy pont azért, mert ritkán látja, előtte pedig mindíg együtt voltak megsértődött a kutyus! A "jutalomfalat" semmilyen helyzetben nem jó módszer! Így látatlanban a tanácsom az, hogy várja meg a lánya, amíg a kutya kezdeményez kapcsolatot, és ne rohanja le a szeretetével, mikor hazaérkezik! Előbb-utóbb a kutya fogja kezdeményezni a kapcsolat felvételét, de addig ne is vegye figyelembe a lánya!
Üdvözlettel!
Cs.Zoltán

Kutya macska barátság?
2011-09-15 16:08:03

Tisztelt Zoltán!
Van egy dalmatám és egy basset houndom....nemrég elveszittetük az idős cicánkat akivel semmilyen problémájuk nem volt...neki született egy kiscicája és ki nem állhatták...ha ott voltunk nem bántották....maximum szimatolták,kerülgették,de mihelyt nem láttak bennünket rögtön neki estek a macskának...és sajnos egyik éjszaka meg is ölték....most hoztunk egy másik kiscicát....akit nagyon nehezen türnek....neki rontanak a keritésnek ugatják mit kellene tennni hogy megbarátkozzanak?Hozzájuk lehet szokatni?(A dalmata 7éves a basset 2)Válaszát előre is köszönöm:Évi

2011-09-18 11:26:31

Kedves Évi!
Ezt már elég nehéz, függ a cicától is, de, ha már sajnos megöltek egy cicát, akkor én nem kockáztatnám meg! Pláne két kutya, jobban el tud szállni az agyuk, ha ketten vannak!

kutya
2011-08-14 08:02:07

Üdvözlöm!Van egy német juhász keverék kutyánk,ivartalanított.Eddig semmi problémánk nem volt vele kutyákkal is barátságos,viszont most tudom hogy elég érdekesen hangzik de szét szedi a kukát...naponta van,hogy 3-szor is.Minden nap sétálunk,van hogy többször is,hetente egyszer erdőben is túrázunk,otthon játszunk vel,tanítjuk,szóval le van kötve.Beszéltünk állatorvossal,hogy hátha valami hiányzik az étrendjéből,de azt mondta hogy nagyon szép kutya.Megvizsgálta,megmérte...minden rendben.Megfigyeltük,nem is eszi meg amit szétszed,csak széthordja...Ha látja,hogy ott vagyunk akkor abba hagyja tudja hogy rosszat csinál...Azt szeretném kérdezni hogy vajon miért csinálja ezt és hogy lehetne rávenni,hogy ne tegye ezt?(Ha ez esetleg számít,menhelyről hoztuk,szóval lehet hogy előte utcán volt,de nem biztos)Válaszát előre is köszönöm

2011-08-15 00:49:28

Kedves Zita!
Sajnos a kutyák hajlamosak ilyesmire! Ha több figyelmet akarnak, és a "rosszaságokért" leszidják, akkor is csinálhatja, mert a negatív töltésü figyelem is figyelemnek számít! A menhelyi kutyák elég sok problémás viselkedésformát felvesznek, de ezekből általában nem lehet konkrét ok okozati összefüggésre következtetni! Ilyen esetekben legjobb, ha elzárjuk a kukát egy időre, amíg késztetést érez a kutya, hogy borogassa! Egyébként, sok kutya boldogítja a gazdáját ezzel a szokással!

kutyaviselkedés
2011-08-05 18:05:41

Kedves Zoltán! Szeretném ha segítene tanácsaival, mert fontos lenne. Van 2 kiskutyám: egy amerikai staffordshire terrier szuka aki 2 hónapos és egy pekingi palotakutya kan aki 5 hónapos, és amikor esznek akkor nem férnek meg egymással, összeverekszenek. Tudom hogy ez a dominancia vitája, de én akarok lenni a falkavezér, de a staffordshire még nem igazán hallgat rám. Tudom neki kemény nevelés kell, de ezt hogyan értelmezzem? Szoktam nézni a NatGeo-n Cesar Millan kutyadoki műsorait és az ő nevelését próbálom utánozni, de ehhez szakértelem kell. Kérem segítsen, hogyan válasszam szétőket és hogyan bűntessem? Szavakkal, vagy csak szemkontaktussal? Kérem segítsen. És még nagy gondom az is, hogy vannak baromfijaink, akikkel szintén nem jön ki a staffordshire, hogyan szerettessem meg vele őket? Eléggé hiperaktív kutya. És nem tudom rászoktatni a pórázra se, mert amikor rácsatolom, akkor hívogatom, de ő csak leteszi magát. Kérem segítsen,
előre is köszönöm: Andi

2011-08-06 15:34:59

Kedves Andrea!
Ezek a kutyák még nagyon fiatalok, ha már ilyen korban nehézségekbe ütközik a nevelésük, mi lesz később!? Nem "falkavezérnek" kell lenni, hanem "szülőnek", olyan ugyanis nincs, hogy farkas falka, csak olyan, hogy farkas család, ahol a szülők irányítanak! A falka egy mesterségesen létrehozott csoport, mint az embereknél a munkahelyi kollektíva, vagy egy BV intézetben összezárt rabok! Az emberi családban is másként működnek a dolgok! A kutya pedig nem más mint egy domesztikált infantilis farkas, tehát e szerint kell viselkedni! Cesar Milannal vannak problémáim, aki egy viselkedési problémát ivartalanítással akar megoldani, vagy egy gazda-kutya viszonyt kutyacserével, annál szerintem bajok vannak a szakmai felkészültséggel, még, ha van is neki TV sorozata! Nem kell hagyni, hogy lefeküdjön a póráz feltételekor, nyugodtan lehet húzni! A baromfit legfeljebb a tányérján fogja szeretni, de, ha megfelelően intergrálódik, a kutyának megfelelő helyen a családba, akkor nem fog hozzájuk nyúlni a gazda kedvéért! Kan és szuka között nincs igazán dominancia vita, általában a szuka a főnök! Minden élőlénynél a határozottság és a következetesség a fontos, nem keménykedni kell!

kutya
2011-07-18 22:09:38

Tisztelt Zoltán!
Van egy kan Németjuhászom aki most 14 Hónapos.
A szomszédba is van egy kutya ő is kan Németjuhász és 16 Hónapos.
Ők 2-en régóta ismerik egymást még kölyök koruk óta.
Nagyon sokat játszottak egymással,kint a mezőn együtt szaladgáltak és jól megértették egymást.
De mikor az én kutyám 11 hónapos lett kezdtek megváltozni.A kerités mögött vicsorogtak egymásra,morogtak ugattak egymásra.
Máig nem is voltak ugy együtt mint régen.De viszont mikor mentünk sétálni a kutyámmal a szomszéd kutya kijött.Mind a 2 felemelte a farkát felborzolta a szőrét és egymásnak mentek.Szó szerint tépték egymást. Nagyon nehéz volt őket szétválasztani.Gyilkos szemekkel ölték egymást.
De ez a viselkedés miért alakult ki nálluk?Igaz mind a 2 kan de kajla koruk óta ismerik egymást és nagyon jó barátok voltak.Nem értem hogy miért videlkednek igy egymással. Talán maga megtudja mondani miért haragszanak igy egymásra.
Előrre is Köszönöm!

2011-07-19 15:54:46

Kedves Petra!
Ez azért van, mert felnőttek, és, ha két azonos nemü kutya találkozik, el kell dönteniük, melyik lesz a "parancsnok" és melyik a "beosztott" ! Az elzárás, és a porázon acsarkodás, csak ront a helyzeten! Alapvetően, ha van annyi önuralma a gazdiknak, hogy az első komolyabb csatánál nem igyekszik szétválasztani őket, akkor általában sérülés nélkül kialakul a rangsor, viszont, ha gyűlik a harag, akkor, ha meg nem is ölik egymást (egyrészt ezt nem akarják a kutyák, másrészt közel azonos erejü kutyák nem is nagyon képesek rá), de lehet sérülésekre számítani, ha összemennek, márpedig ennek megtalálják a módját, előbb utóbb! Ha együtt akarnak sétálni, és még nem túl késö, akkor lehet engedni, hogy megmérkőzzenek, de mindenképp nagy szabad téren, ahol a gyengébb ki tud térni, és semmiképp sem pórázon találkozzanak egymással!

-
2011-06-24 16:00:18

Kedves Zoltán!!
A probléma megoldódott...Már 2.-ára lovagolom ugy hogy rendesen kedvvel dolgozik.Nem tudom mi lehetett a probléma de megoldódott...:)
Ma alig tudtam visszafogni olyan kedvel dolgozott a pályán.
Még most 6 éves a kanca és az lenne a következő kérdésem, hogy hogy tudnám neki megtanitani, hogy folyamatosan száron menjen?Mert egy darabig gyönyörüen megy száron, de ha megunja lehuzza a fejét majd felkapja és minden széttesett...Sok kört csinálunk és utánna egy darabig száron megy utánna megcsinálja a kis trükkjét és ennyi...A következő kérdésem az lenne hogy tanitsam meg neki hogy 4 lábán álljon meg?
Válaszát előre köszönöm!
Lilla

2011-06-26 11:58:36

Kedves Lilla!
Annak megtanítása, hogy a ló támaszkodjon a száron a belovaglás rész, sőt alapja (már a futószáras betanításnál oda kell figyelni rá)! Ez a "kitépkedés" nem a legjobb! El kell érni, hogy a zablát a hordászra vegye, és folyamatosan játszani kell vele, de rángatni nem szabad! (Ez megint egy olyan dolog, amit leírás alapján nem nagyon lehet elsajátítani!:-)) A négy lábra állítást a ló finom egyensúlybamozgatásával lehet elérni!

Ellés után
2011-06-17 14:45:43

Kedves Zoltán!
A véleménye érdekelne..Van egy kanca, amelyik most ellett először..Ellés előtt szuperül ment, nem volt lusta volt munkakedve, minden tökéletes volt...Ellés előtt levettük róla a patkókat, és ellés után eléggé lefogyott..Hagytunk neki időt hogy megerősödjön, és helyre jöjjön az ellés után,,, még mindig sovány de most elkezdtem lovagolni.3-szor ültem rajta.De mindig nagyon lusta volt.Ügetni se akar...Terepen pörgös megy mint régen de bent egyáltalán nem akar dolgozni...Nem értem miért lehet ez...A patkóra és a soványságára gyanakodok, de örülnék ha lenne valami ötlete amitől újra úgy dolgozna mint régen.
Válaszát elöre köszönöm!!
Lilla

2011-06-20 23:54:59

Kedves Lilla!
Ezt látni kellene, de először orvos is jó lenne, ha megnézné nincs e valami egészségügyi probléma! Az is lehet, hogy csak nem akarja otthagyni a csikót! Egyébként mennyi idős, milyen fajta, milyen képzettségi szinten van ez a kanca? Milyen a táplálékfelvétele?

2011-06-17 13:20:59

Kedves Zoltán!

1,5 éve lovagolok úgy alapszinten (lépés,ügetés,vágta) azt szertném megkérdezni,hogy mikor lenne érdemes saját lovat venni.
Válaszát előre köszönöm:Dóri

2011-06-20 23:50:14

Kedves Dóri!
A lóvásárlás nincs időhöz kötve, bár másfél év után szerintem korai! A lóval való foglalkozáshoz nem elég, ha valaki alapszinten lovagol, ismerni kell a lovat, mint állatot is, mert ellenkező esetben sok bánat és igen magas költségek is társulhatnak a lótartáshoz! Ha nem otthon tartja valaki a lovát, egy normális helyen való bértartás 50000 ft/hónál kezdődik+6 hetente kovács+állatorvos, mégha nem betegszik meg a ló akkor sem olcsó! Az otthoni tartásnál pedig egyértelmüen érteni kell hozzá, mert senki más nem tud szólni, ha valami baj van! Ha van megfelelő méretü legelő, az tavasztól őszig megoldja a takarmányozást, ha nincs, akkor folyamatosan szaladgálni kell szénáért-abrakért-szalmáért-stb., el kell végezni a "napi rutint", és a trágyát is el kell szállítani! Ez mind költség és idő! Szóval, ha valaki nem tenyészt és/vagy versenyez + még az infrastrukturális feltételei sem feltétlenül vannak meg hozzá, akkor nem igazán tudom javasolni, hogy saját lovat tartson! Jobban és költségkimélőbben jár, ha lejár egy bérlovardába! Én tenyésztek-oktatok-hagyományőrző bemutatókat tartok, ez valamennyire rentábilissá teszi, de az állatok egész embert kívánnak, főleg a lovak!

Kutya
2011-05-26 20:03:38

Üdvözlöm!

Van egy 7 hónapos groenendael kanom, aki az anyjával( kifejezetten domináns szuka, 3 éves) és a dédnagymamájával (8 éves) él nálam. A "kölyköt" sokszor vittem más kutyák közé, 4-5 hónapos koráig szépen eljátszott mindenkivel. Azonban, ahogy átlépte ezt a kort, az anyuci is sokkal "agresszívabb", határozottabb fellépésű lett vele szemben. Alapvetően a szuka kutyám mindenkit ledominált eddig a környezetében, és a kölyöknek így is kifejezetten sok dolgot enged meg. Mindezek ellenére, a kiskutya nem hajlandó 2 hónapja a többi kutya közelébe menni, és borzalmasan fél tőlük. Elvittem egy olyan kutyához, aki egy helyben állt, nem érdekelte a kicsi, és úgy alapvetően teljesen nyugodt természetű. 3 órányi együtt sétálás után mikor "lefogtuk" (konkrétan csak hozzáértünk) a másik kutya fejét, végre hajlandó volt picit megszagolgatni. Annyi lenne a kérdésem, hogy ezen hogyan lehetne változtatni? Mivel eddig nem működött az újraszocializálás, csak így alapszinten.

Előre is köszönöm a válaszát: Lénárt Lilla

2011-05-27 00:31:41

Kedves Lilla!
Látni kellene, mert nem ilyen egyszerü a dolog, hogy az egyik kutya dominánsabb a másiknál, ráadásul ez idegen kutyákkal nem is szokott magatartásproblémákat okozni! Sokkal valószínübb, hogy a kis kannak van valami gyengesége! Sajnos a belgáknál az ilyesmi nem ritka! Az eröltetés, semmiképp nem vezet erednényre!

kutya
2011-05-15 17:16:03

halgat de olyan kor nem hal nem lát ez a baj

2011-05-15 23:53:24

Kedves Dorina!
Ne vitatkozz velem ha tanácsot kérsz! Fogadd el amit mondok, vagy ne tőlem kérj tanácsot, hanem menj a saját fejed után! A KUTYÁD NEVELETLEN ÉS ELKÉNYEZTETETT!!! Meg kell nevelni!

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache