Szakértők > Csigás Zoltán >

Szakértő - Csigás Zoltán

Csigás Zoltán
állatpszichológus

Állatpszichológus, kutya és ló/lovas oktató vagyok.

Bejegyzések száma: 188
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
mázli
2011-03-09 10:50:31

Kedves Zoltán!
Köszönöm a válaszát.Lányom már nem kicsike,18-at tölti.Szinte mindennap a kutyussal van és már elérte hogy az alap dolgokat megcsinálja neki,de nagyon kajla,fogát csattogtatja.Előző gazdája 3 hetesen vette magához a kutyust.Fegyelemmel de nem bántással ki lehet nevelnia nagyfokúkajlaságot vagy pedig úgymond kinővi? Fáradhatatlan akutyus,több órás mozgás,után is:-) előre köszönöm válaszát

2011-03-09 22:22:02

Kedves Krisztína!
Minden kutya igényli a határozottságot, és azt, hogy pontosan kijelölt határok között mozogjon. A rossz viselkedési formákat, tapasztalatom szerint kinőni nem szokták maguktól, sőt, inkább egyre erősödni szoktak a problémák nevelés nélkül! Bántani természetesen nem szabad, viszont a konkrét engedetlenségekért (ha már tudja mit kellene csinálnia), meg KELL büntetni, pl.egy tarkóbőrbe markolással! Ne felejtsük el, hogy egy ragadozó állatról beszélünk, aki voltaképp egy domesztikált farkas, mégha nem is úgy néz ki a fajták többsége! A fogcsattogtatás kimondottan nem jó! Ne hagyják, és főleg ne vonuljanak vissza, ha ezt csinálja! A kölyökkutya sokat ugrál, de később lenyugszik, főleg, ha nem éhes.

félelem
2011-03-06 17:15:40

Tisztelt Zoltán!
Szeretném tanácsát kérni a következőkben.: van egy 8 éves Bichon Havanese fajtájú kan kutyám. 1 éves korában hoztuk el egy igen nem "kutyabarát" helyről ahol nagyon elhanyagolták. sikeresen beilleszkedett az új családba azonban némi szokatlant vettünk észre a viselkedésén. nem szeret labdázni,igen óvatosan néha nem is fogadja el a kaját a kezemből. és ami nagyon aggaszt,h minden nagyobb hangtól fél. ha dörög az ég,vagy vadászrepülő megy el a házunk felett vagy épp tüzijáték van átkapcsol egy teljesen más kutyába. a félelem urrá lett rajta,hiába nyugtatom meg simogatom beszélek hozzá. remeg,liheg,nyűszit és keresi a búvóhelyet. Ez még nem is volt annyira szőrnyű,hisz gondoltuk,hogy mindne kutya félhet. azonban mikor belelépett ebbe a 7-8 éves korban ez a félelem súlyosabodott. búvóhelyét úgy keresi,h mindent szétrág,illetve szét karmol. Kérem segítsen nekem,h mitől lehet ez? az előző helyén ami hisz régen volt ? köszönetem előre is.

2011-03-06 21:23:10

Kedves Klaudia!
Sajnos, azt nem tudhatom, hogy mi történhetett vele az előző helyén, pláne közel 8 év távlatából! Egyébként, elég sok ok vezethet hasonló tünetekhez! Így a legjobb, ha a kellemetlen élményeket kellemesekkel társítják, és a legfőbb, hogy kerülni kell az idegeskedést,(a túlzott nyugtatgatás is igazolja a kutya félelmét, legjobb, ha természetesen viselkednek, mintha nem történne semmi) ha olyan dolog történik amitől fél a kutya, mert a kutya átveszi a gazda idegességét, és társítja a bekövetkező eseménnyel! Az nem baj, ha egy kutya nem labdázik, az én farkasaim sem teszik, és valójában nem is értem, hogy miért kellene egy értelmes kutyának labdák után rohangálnia!:-) (Mint ahogy az is rejtély számomra, hogy 22 ember, hogy rohangálhat másfél órán keresztül egy labda után, az pedig végképp érthetetlen, hogy több millióan képesek ezt végignézni!:-)

autós utazás
2011-03-03 20:13:30

Kedves Zoltán!

Segítséget szeretnék kérni, van egy lassan 2 éves vizslánk, aki ezidáig imádott autózni, több száz kilóméteres utazásokon vagyunk túl, végig aludt nyugodt volt. Kb. 2 hónapja a kocsiban remeg, nyáladzik és liheg egyfolytába. Eddig a hátsó ülésen utazott az ágyán, de most előre forakszik az ölembe, lemászik az ülés mögé. Hozzá se lehet szólni, falatka sem érdekli. A múltkor az állatorvos adott neki nyugtató tablettát, de semmi, annyi hogy nem nyáladzik. Miért fél már a kocsitól? Amikor első alkalommal elkezdett remegni, semmilyen rossz nem érte, kirándulni voltunk. Az állatorvostól nem fél, imádja...
Amikor elindulunk, akkor be is ugrik a kocsiba, ha már visszafelé jövünk, akkor már érzi, hogy rossz jön.

Kérlek segíts, mert így nem tudjuk sehova se vinni és nincs hol hagyni, panzióba nem adom.

Köszönettel,
Kárpáti Heni

2011-03-05 01:05:53

Kedves Heni!
Nyugodtan tegeződhetünk, egyébként sem vagyok oda a magázódásért, nem ettől függ az egymás iránti tisztelet!:-)
A "falatkáztatást" ilyen esetben nem javaslom! Egyébként három féle viselkedést produkálnak a kutyák az autóban, van amelyik nyugodt, van a pörgős, és van az aki rosszul van! Ha eddig nyugodt volt és megváltozott, annak nyomós oka lehet, ezt viszont látatlanban nem lehet megállapítani! Legalábbis én nem szeretek konkrét esetekben távdiagnosztizálni! Látnom kellene!

Mázlika
2011-03-02 23:17:37

Kedves Zoltán!
A lányom be fogadott egy 8 hónapos kutyust.Golden és terrirer keverék.Gazdája altatni akarta.Ő most nem nálunk, van,de minden idejét vele tölti és foglalkozik vele,eteti. Napok óta ott is alszik.Az unokanővérénél van.A lányom attól fél mivel nem velünk él a rokon kislányt fogadja el gazdijának.Mennyi ídő kell hogy a kutyusban tudatosodjon ki a gazdija?Lányom hozta el és első pillanatban elfogadta őt.Fél ha nem lesz ott elpártol tőle. Köszönöm válaszát

2011-03-03 15:13:26

Kedves Krisztína!
A kutyák általánosságban mindenkit elfogadnak aki jól bánik velük, a határozottságot pedig nagyra értékelik! Azonban valóban leginkább ahhoz húznak, aki a legtöbbet van velük! Egyébként kislányokat/kisfiúkat "gazdinak" nem fogadnak el, legfeljebb játszótársnak, ugyanis Ők pontosan érzik, hogy egy élőlény mennyire érett hormonálisan, és egy felnőtt kutya egy gyerektől nem feltétlenül fogad el utasításokat!

cicánk mindenhova piszkít
2011-02-12 16:42:14

Az lenne a kérdésem, hogy most 7 hónapos cicánk kb. két hete mindenhova odapiszkít. 3 hónapos kora óta van velünk, s két nap alatt szobatiszta lett. Egyszerűen nem értem, hogy most miért csinálja ezt ? Az alom mindig tiszta, semmi változás nem történt körülötte, de a családot már őrületbe kergeti ezzel, hogy folyton lépkedünk bele a kupacokba a lakás különböző részein.
köszönöm

2011-02-13 20:50:09

Kedves Mónika!
Az ilyen viselkedés általában jelzés a gazda részére, hogy valami nem működik rendesen a kapcsolatukban! Történt a családban esetleg valami változás?

Kutyabánat
2011-02-12 14:06:25

Kedves Zoltán!A tanácsát szeretném kérni,egy szomorú ügy miatt.Febr.7-én a 13 éves szibériai husky kan kutyám elveszítette 16 éves keverék kan kutyus társát. Halála az egész családunkat megviselte,és hát őt is,mivel 13 évig éltek egymás társaságában. Állatorvosunk először Seduxen tbl-t javasolt neki,de mivel ez nem sokat használt,sőt kicsit izgatottabb lett tőle, váltottunk Frontin(Xanax) tbl-ra,nem sok sikerrel. Folyamatosan keresi,vonyít,ugat,nagyon zaklatott. Talán egy kölyökkutya társ segítene neki valamennyire feledtetni régi társát, vagy elutasítaná? Ha vinnénk mellé kiskutyát fiút,vagy kislányt fogadna el jobban? Tudom,hogy ő is gyászol,de ugyan meddig? Tudom kevés idő telt el azóta, de borzasztó látvány most ő, ahogy szenved!Próbálunk sokat vele lenni,mert korához képest még mindig nagyon aktív,de örökké nem tudunk vele lenni.Mit tegyünk,hogy ezt mindenki átvészelje? Várom mielőbbi válaszát,köszönettel: Zsuzsa

2011-02-13 20:45:32

Kedves Zsuzsa!
Szomorú dolgok ezek, és megviselik a többi élőlényt is, nem csak az embert! A kölyökkutyát nem szokták elutasítani, és lehetőleg lányt kellene venni neki, ezzel megelőzhetőek a későbbi (kb. 1 év) mulva bekövetkező dominanciaharcok is! A mesterséges nyugtatást nem javaslom!

szia
2011-02-11 10:30:38

szia hát sajnos vannak rosz emberek akik meg verék a saját kutyájukat és éheszettik is meg nem adnak neki enni???!!!!!!!!!!????????????

2011-02-12 12:28:05

Vannak, de mi ebben a kérdés? Egyébként szerintem azok az "állatszeretők" sem jobbak, akik nem az adott állatfaj igényei szerint szeretik az állatokat!

Érdeklődés
2011-02-07 10:39:00

Tisztelt Csigás Úr!

Van egy foxikeverék kutyánk,kan.6éve találtuk az utcán,pár hetes lehetett akkor.Össze-vissza volt verve,kék-zöld foltok voltak a testén.Meglett fürdetve.Azóta fél a felnőtt férfiaktól.(Bár tőlem nem).A kaját kézből félve fogadja el.Csak úgy eszik nyugodtan,ha ott vagyunk vele,illetve előtte simogatjuk.Agresszív a fiával szemben is.A gyerekeket azonban imádja.Ahol korábban laktunk,nagy tér volt neki.Kerítést a szomszédok nem csinálták meg,volt mikor átment hozzájuk.Gondolom,bánthatták.Szerette a csirkéket,pedig mindig kapott rendszeresen enni is.Kaja közelében nem szereti,ha ott vagyunk.

Mit tanácsol,hogyan szelídíthetnénk meg?

Várom válaszát!

Tolnai Imre

2011-02-07 16:11:58

Tisztelt Tolnai Imre!
Sajnos 6 év "áldozatos elrontást" elég nehéz helyrehozni! Nem jó, ha egy kutyát kézből etetünk, és egyáltalán nem szerencsés elkényeztetni! Amúgy pedig a kutyának a családban "gyerekként" kell üzemelnie, a gazdának pedig pedig szigorú, határozott ámde szerető szülőként! Tehát ilyen nincs, hogy a kutya nem tolerál valamit a gazdával kapcsolatban! A csirkét minden kutya "szereti" felébreszti a vadászösztönét, bár én farkassal is mentem már tyúkudvarba, és nem bántotta őket, igaz az én állataim úgy vannak nevelve, hogy megkérdezik megtehetnek e valamit vagy sem! A keríté megcsinálásával szerintem egy kutyás-macskás-lovas-stb. olyan állatot tartó embernek nem szélszerü várni a szomszédra, ég akkor sem, ha egyébként az ő dolga lenne!

béke
2011-02-04 09:41:55

Szia Zoli!
Emlékszel nyáron voltál nálunk megnézni Komiszt és a kis bearded colleit?Nagyon féltem Komisz viselkedése miatt, mer agresszív volt.Köszönöm a tanácsaidat sokat segített, most már szent a béke, még azért van egy két morgás és figyelmeztetés Komisz részéről,mert féltékeny.Jókat játszanak együtt, már a fenekük is összeér alvás közben.
Még egyszer köszönöm Ági

2011-02-04 12:37:25

Nagyon szívesen! Örülök, hogy megoldódott!:-)

szökik.:(
2011-02-03 20:56:49

Kedves Zoltán!
Van egy 3 éves német juhász szuka kutyám. Mivel panelban élünk a kutya édesapámnál van, családi házba, nagy udvaron. Igyekszem hozzá minél többet járni, de így is csak heti 2-3 alkalommal jutok le. A baj az, hogy a kutya szökik. Nem megy messzire, csak tesz egy kört a környéken, majd reggelre leül a kapuba, és várja, hogy valaki beengedje. Néha vicsorít a szomszédokra és ebből már volt problémánk. Jártam vele kutyaiskolába és nagyon fegyelmezett kutya. Bármilyen parancsszóra azonnal reagál. Az agresszivitás csak az óta jellemző rá, mióta őrző-védő tréningeken vettünk részt. Már nagyon jól fejlődött és csak akkor támadott a segédre, ha azon védőruha volt. Már próbáltuk bedrótozni a kerítést is, de mindig talál új helyet, ahol kifér. Megkötni vagy bezárni nem szeretnénk, mert az se neki, se nekünk nem jó érzés. Mit tudnék vele csinálni? Sokan mondták már, hogy: "Ha a német juhász szuka szökik, akkor hiába csinálunk bármit, akkor is ki fog menni." Igaz ez? Előre is köszönöm: Dóra

2011-02-03 22:17:16

Kedves Dóra!
Már sokszor leírtam az ilyen "szökős" esetekre vonatkozólag, hogy ilyen esetekben nem megfelelően diferenciált a gazda és a kutya kapcsolata, vagyis a kutya nem "tiszteli eléggé" a gazdát! Elnézést, de erősen kételkedem benne, hogy egy ilyen kutya "nagyon fegyelmezett" lenne, és ne bírálná felül időnként a gazda utasításait! Az sem helyes, hogy a nem 100%-osan fegyelmezett kutyákat a kutyaiskolákon őrző-védő oktatásban részesítik! A lényeg az, hogy a gazda és a kutya között, egy szülő-gyerek kapcsolathoz hasonlónak kell kialakulnia!

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache