Szakértők > Csigás Zoltán >

Szakértő - Csigás Zoltán

Csigás Zoltán
állatpszichológus

Állatpszichológus, kutya és ló/lovas oktató vagyok.

Bejegyzések száma: 188
<< Előző    ..  2    3    4    5    6    7    8   ..    Következő >>
Bogica:A kutyám mindig elszökik
2011-02-01 20:34:06

A kutyánk egyfolytában elszökik és csak pár hét mulva tér haza és nem gyözzük már a sok kölykét.mit tegyek az ellen hogy megszökjön???

Válaszodat köszönöm:Bogi

2011-02-02 17:16:38

Kedves Bogi!
A kutyád nincs megfelelően integrálódva a családba! A gazda-kutya viszonynak a szülő-gyermek viszonyhoz kell hasonlítania, azaz el kell érned, hogy a kutyád felnézzen rád, tiszteljen és tőled várja az utasításokat! Ugyanis a kutya sosem "szökik" csak elindul, mert azt hiszi, hogy az "alárendeltjei" majd követik, viszont, ha ő az alárendelt, akkor sosem megy el!

Félénk magatartás
2011-01-31 20:34:50

Kedves Zoltán!
Van egy 9 hónapos Rottweiler kutyám és eléggé félénk minden emberrel, illetve idegen tárgyal szemben. Gyakran visszük sétálni és mikor meglát valakit az utcán szembejönni akkor megijed, de amint a személy háta mögé kerül rá akar támadni. Az a legfőbb probléma, hogy rokonokkal és barátokkal is így viselkedik. Nem tudom hogy mit kellene tennem? Előre is köszönöm.

2011-01-31 23:25:03

Kedves Márta!
A kutya alapvetően kerülni igyekszik a konfliktust, ha szabadon van inkább kikerüli az ismeretlen objektumokat, ezt az elkerülö magatartást szeretné kivitelezni, amikor önök azt látják, hogy "megijed", de mivel ezt nem tudja véghezvinni, kénytelen felvenni a harcot, ezért támad! Alapvető probléma, hogy a kutya nem a neki megfelelő helyen integrálódott a családba (azaz, a gazda-kutya viszony, nem a szülő-gyerek kapcsolathoz hasonlít) ilyenkor a kutya nem bízik meg a gazda helyes helyzetfelismerésében! Sajnos ezt a gazdák még tetézni is tudják azzal, ha a séták során eleve feszültek, hogy vajon mit fog már megint csinálni a kutya! A kutya ezt megérzi, és beazonosítja pl. a szembe jövö embert az idegesség okaként, mivel az meg sem fordul a fejében, hogy az ő viselkedése lehet az idegesség oka! Határozottabbnak kellene lennie a kutyával, hogy a kapcsolatuk a megfelelő irányba fejlődjön!

Cimbora
2011-01-31 19:44:49

Jó napot!
A kedvenc lovam, Cimbora (akivel a képen vagyok) még régebben sunyított, rúgott és harapott akárki is volt a közelében. Azt mesélték, hogy csikó korában olyan helyen volt, ahol bántalmazták.
De így is a kedvenc lovam maradt - etettem, dédelgettem (amennyire csak tudtam) - , aminek eredménye az lett, hogy mindenkire sunyít, kivéve rám! Nagyon is csodálkoztak, mert még a gazdát is felrúgná.
Létezik valamiféle kötelék ló és ember között? Úgy értem, ilyen erős? Sajnos a nagy távolság miatt csak évente 1x tudom látogatni!

2011-01-31 23:09:33

Kedves Petra!
Létezik, természetesen! Az én lovaimhoz sem kell kötőfék, hogy utánam jöjjenek( sokszor ez zavaró is egy kicsit, hogy mindig ott sertepertélnek, és láb alatt vannak, ha pl. ki akarom takarítani őket!:-)) Bár ennek kialakulásához napi kapcsolat kell, nem hiszem, hogy évi egy látogatás eredményeképp, akár a legjobb bánásmód mellett is kialakulhatna, pléne egy folyamatosan védekező lónál!

agresszív magatartás
2011-01-20 10:04:59

Üdvözlöm Zoltán!
Van egy 2,5 éves kan magyar vizslánk. Kiskorától kezdve minden nap viszem kocsival az anyósomékhoz és munka után megyek érte. Főként a lakásban tartózkodik a kutya. Körülbelül 1,5-2 hónapja nagyon agresszív lett. Nem akar hazajönni, mindenkit megkap, morog. Pedig otthon is ugyanolyan körülmények között van, mint lent. Otthon még azokat is megugatja, támadja, akiket eddig soha. A kérdésem az lenne, hogy milyen büntetéssel lehet rávezetni arra, hogy megváltozzon a viselkedése. Most két napja nem viszem az anyósomékhoz, otthon marad. Válaszát előre is köszönöm.

2011-01-20 16:47:27

Kedves Tímea!
Sajnos ennyi információból nem lehet sokmindenre következtetni! Az azonban kitűnik, hogy valószínüleg, nem a legjobb a kutyához való hozzáállása (azt kérdezi: "milyen BÜNTETÉSSEL lehet rávezetni...") Miből gondolja egyáltalán, hogy egy élőlény viselkedésének, számunkra pozitív irányba való befolyásolásának legjobb eszköze, vagy egyáltalán eszköze a büntetés!? Az élőlényt késztetni kell, és nem kényszeríteni, mert a kényszerítésből legtöbbször baj származik! Azt, hogy az anyósáéknál jobban szeret lenni, valószínüleg az okozza, hogy talán többet, és nyugodtabban foglalkoznak vele, de pontos diagnózist a körülmények, a kutya, és a gazdák ismerete nélkül felállítani nem lehet!

harap a kutyám
2011-01-11 16:37:45

Üdvözlöm Zoltán!

Van egy 2.5 éves törpepincser kan kiskutyánk. Nagyon szeretettre méltó játékos eb! Nagy probléma, hogy megkapja a férfiak lábát. Ill.így kezdődött. Sajna mostmár a szomszédokat is akiket jól ismer és szeretik őt. Tömbházban lakunk, nyitott folyósóval. Ha kinyitom a bejárati ajtót és valaki van a folyosón uzsgyi és csípi a bokájukat!Mikor hozzánk került a szomszéd (ffi)lábbal és táskával próbálta magától távoltartani. Ekkor fél éves volt. Lehet ez a probléma okozója? Egyébként szófogadó hallgat a parancs szavakra,főleg a férjemnek. Ha a párom megy ki nembánt senkit. Félek, hogy előbb utóbb problémánk lesz belőle. Válaszát köszönöm. Judit

2011-01-12 22:05:18

Kedves Judit!
A probléma okozója valószínüleg Ön, mivel nem ura a kutyának, ezért cselekszik saját belátása szerint! Ez abból is látszik, hogy mint írja, mivel a férjének engedelmeskedik, az Ő jelenlétében nem is viselkedik agresszivan! Próbáljon meg túlzott kényeztetés helyett, határozottan viselkedni a kutyával (nem durvábban!!!), szabja meg a határokat, és követeljen tőle!

-
2011-01-07 17:18:06

Kedves Zoltán köszönöm hogy válaszolt előző kérdésemre!
Most lenne még egy:
A lovardában a barátnőm lova (Pumukli) mindig bakol amikor bal kézre vágtáznak vele.A barátnőm tőlem kérdezte meg hogy mit tegyen,de az igazat megvallva én sem tudom.
Mit lehet ilyenkor csinálni?
Pumukli egy 5 éves magyar félvér
Válaszát előre is köszönöm:Téglásy Flóra és Krén Anna

2011-01-07 21:35:01

Kedves Flóra!
Így látatlanban nem tudom miért bakol balkézre vágtánál, de ilyenkor a legjobb előrehajtani folyamatosan (szárat adni, derékkal-csizmával elörehajtó segítséget adni!)

Bepisilés
2011-01-06 18:10:59

Kedves Zoltán!

Körülbelül egy hete kaptam egy Golden retriver kölyköt, aki most 11 hetes. Sajnos gyakran előfordul vele, hogy bepisil. Főleg akkor, ha meglát valakit, de már máskor is előfordult. Szinte "le sem guggol" közben. A kölyök udvaron van tartva, van meleg házikója, hamar megszokta az új környezetet, sokat játszunk vele. Szoktuk sétálni vinni, találkozik más kutyákkal is, nem félős, nem ugat, mindenkivel barátkozós kutyus. A szilveszteri petárdázást átaludta. Mi lehet a bepisilések oka? Lehet rajta segíteni? Gondoltunk arra, hogy felfázott, vagy izgalmában történik a baleset. Lehetséges, hogy pszichés oka van? Megszidni nem szoktuk, hiszen éppen csak most került hozzánk, udvaron amúgy sem zavaró, csak egy kicsit aggódom miatta. Esetleg kinőheti?

Köszönettel: Veronika

2011-01-07 10:02:39

Kedves Veronika!
Ez a "bepisilés" teljesen természetesnek mondható, a kutya örömében csinálja, még sokszor felnőtt kutyák is elcseppentenek pár cseppet, ha nagyon örülnek! Nem kell aggódni, minden bizonnyal kinövi, de, ha felnőtt korában is előfordul nagy örömködés közepette, akkor sincs semmi baj, és megszidni nem is szabad érte! Ez sem nem pszichés, sem nem szervi (inkontinencia) probléma!

lovaglás
2011-01-04 19:52:36

Kedves Zoltán!
Azt szeretném megkérdezni, hogy meg tudod-e mondani, hogy milyen szinten állok lovagolásban körülbelül?
2,5 éve lovagolok, jópár lovon lovagoltam már terepen és pályán is. Lovardában összesen csak 8 alkalommal lovagoltam, ismerősök lovain és könyvekből tanultam lovagolni. Az elmúlt 2 nyáron rendszeresen voltak ugró edzéseim pónival és fiatal nagylóval is 80-90cm-en. Az ágaskodás és a bakolás nem jelent már gondot. Önállóan lovagolok pályán(lépés, ügetés, vágta). Terepre általában egyedül járok.

2011-01-07 09:56:23

Kedves Dóra!
Azt, hogy hogyan lovagolsz, látatlanban senki sem tudja megítélni, ugyanis a "lovaglás" nagyon sok apró dolog helyes végrehajtásából áll, és nem feltétlenül abból, hogy nem esel le! Ez már csak azért is igaz, mert csak az nem esik lórol, aki nem ül fel, és bármikor leeshet, még a legjobb lovas is! Ezért nagyfoku felelőtlenség, hogy egyedül jársz terepre!!!! Ha mégannyira jól lovagolnál is, azért 2,5 év után kezdő lovas vagy, ezért nem szerencsés fiatal lovat lovagolnod, mert elrontjátok egymást, neked, rutinos, tapasztalt lóra van szükséged!

tűzijáték
2011-01-02 12:17:07

Kedves Zoltán.
Van egy 1 éves német juhász kutyám.Szilveszter alkalmából a szomszéd vendéglőben tűzijátékoztak.A kutyám nagyon meg ijedt,hisz elsőre látott tűzijátékot.A hátán felborzolódott a szőr és remegett,mindenhova bújni akart.Azt szeretném megkérdezni hogy tehetünk-e valamit azért hogyne féljen ennyire a tűzijátéktól,vagy ő már mindig ennyire félni fog tőle?
Köszönöm előre is válaszát.

2011-01-07 09:47:20

Kedves Anett!
Lehet a kutyát kondicionálni, azaz hozzászoktatni az ilyen hirtelen hangokhoz-fényekhez, természetesen a fokozatosság elvét be kell tartani! Pl. számára kellemes élményekhez kell kapcsolni az ilyen hírtelen hatásokat! Az is fontos, hogy mi magunk NE féljünk előre, hogy "jaj mi lesz, ha megijed!" mert a kutya megérzi az idegességet, és köti a bekövetkező eseményekkel! Nyilván, ha a gazdi valamitől tart, az egész biztosan veszélyes lehet! A gyerekek is így gondolkodnak, ezért nem lehet állandó féltéssel bátor gyermeket nevelni!

-
2010-12-29 15:24:42

Kedves Zoltán!
Segítségét szeretnénk kérni. Van egy 1,5 éves ivartalanított golden retriever szuka kutyánk. Időnként elvisszük őt futtatni. Ehhez az utcán kb 100m-t kell megtennünk, de ezt a rövid utat is csak nehézségek árán tudjuk megtenni vele. Úgy érezzük hogy fél az autóktól és emiatt nagyon húz és nem lehet normál tempóba menni vele. Vagy az is lehet, hogy már annyira szaladgálna azért viselkedik így? De a kerítésen belülről szívesen nézegeti az autókat, és akkor nyugodt. Mi szeretnénk többször is elvinni őt sétálni a városba is, de így lehetetlen vele közlekedni. A másik problémánk, hogy gyakorta harapdálja a cipőnket, egyszerűen nem lehet tőle lépni. (de viszont az előtte hagyott cipőket nem bántja)
Válaszát előre is köszönjük. Üdv Ildikó

2010-12-31 13:00:07

Kedves Ildikó!
Ezek a problémák a kutya képzetlensége miatt, és azért vannak, mert a gazda, nem gazdája a kutyának, hanem csak a "haverja", akivel azt csinál, amit akar! Meg kellene tanítani normálisan viselkedni! Az autóktól egyébként nem fél, ez egészen biztos, nem azért húz, csak a képzetlensége miatt és azért mert megteheti!

<< Előző    ..  2    3    4    5    6    7    8   ..    Következő >>
 
 
cache