Szakértők > Csigás Zoltán >

Szakértő - Csigás Zoltán

Csigás Zoltán
állatpszichológus

Állatpszichológus, kutya és ló/lovas oktató vagyok.

Bejegyzések száma: 188
<< Előző    ..  3    4    5    6    7    8    9   ..    Következő >>
-
2010-12-28 13:47:58

Kedves Zoltán!
Nemrég kérdeztem öntől a vak pónimról,és azt kérte hogy mondjak meg a balesetről több infót.
A barátnőm kiment vele lovagolni,mert én akkor nem értem rá,és épp amikor vágtáztak akkor egy lehajló vékony faág a pónimnak megsértette a szemét.Az állatorvos megnézte és azt mondta hogy megvakult.

2010-12-31 12:54:26

Kedves Flóra!
Teljesen érthető, hogy nem akarja, hogy lovagoljanak rajta, mert a baj lovaglás közben történt! Az ilyenekre a lovak nagyon jól emlékeznek! Sajnos szoktatni kell, fokozatosan, hogy valamennyire elfelejtse! Felülni, majd leszállni-megdícsérni-elengedni! Ez nem valószínü, hogy pár nap alatt síkerülne, és nem is eröltetni kell, hanem fokozatosan visszaszoktatni!

-
2010-12-27 08:43:39

Kedves Zoltán!
Van egy pónim aki egy hete vak lett a jobb szemére.
Még így is nagyon szépen megy,de ha fel akarunk ülni rá akkor mindig farol,és ezt akkor is csinálja hogyha valaki megfogja,amíg felülünk rá.Nem tudom hogy mit tegyek hogy ne faroljon állandóan.
Az előtt mielőtt megvakult volna,akkor még nem csinálta ezt.Mit tudok csinálni hogy ne tegye a pónim ezt?
Válaszát előre is köszönöm:Téglásy Flóra

2010-12-28 00:13:52

Kedves Flóra!
Hogy vakult meg a lovacska? Ha egy hete történt, lehet, hogy kicsit békén kellene hagyni, hogy szokja a megváltozott érzékelést, és nem feltétlenül a lovaglással nyüstölni! Kérnék kicsit több információt a balesettel, vagy betegséggel kapcsolatban!

alvás
2010-12-24 22:21:28

KedvesZoltán!
Nagyon köszönöm az eddigi válaszait.Most azt szeretném megkérdezni,hogy a terrier keverék amikor ninics lenn akkor a nap túlnyomó részét átalussza.Egészségileg rendben van.Szokott a másik kutyussal is játszani.válaszát előre is köszönöm.

2010-12-24 23:54:54

Kedves Krisztína!
Ha jól értem, akkor arra kíváncsi, hogy normális e, hogy a kutya sokat alszik!? Igen, normális! A ragadozók, mikor nem éhesek, spórolnak az energiával, és sokat alszanak! Nem szabad elfelejteni, hogy a kutya voltaképpen nem más, mint egy háziasított-infantilizálódott farkas!

vágta
2010-12-20 20:18:50

Jó Napot!
Azt szeretném kérdezni,hogy az első évben a futószár nélküli vágtán természetes az,ha az ember még nem tud leülni a nyeregben?Válaszát köszönöm!

2010-12-21 15:20:47

Kedves Renáta!
Még futószáron kell vágtázni tanulni. Pattogni sem az első napon, sem az első évben, sem később nem természetes, sőt rossz és kerülendő! A vágtát vagy kiüljük (kenni a nyerget), vagy kikönnyítjük! Netán valaki mondott olyat, hogy eddig vagy addig természetes a pattogás????

Üdv:)
2010-12-19 15:52:17

Remélem nem zavarom a levelemmel szeretném megkérdezni hogy az állat pszichológiával szeretnék foglalkozni és nem tudom azt hogy melyik iskolába vagy hol lehet tanulni?Ebben szeretném segítségét kérni.Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:Batta Zsanett

2010-12-21 15:15:31

Kedves Zsanett!
Jelenleg ilyen képzés nincs! Leginkább humánpszichológiát kell hozzá tanulni! És természetesen ismerni kell a különböző fajok általános viselkedési mintáit. De jobban jár, ha jövedelmezőbb szakmát válszt, mert itthon leginkább csak telefonos segítséget akarnak kérni, abból pedig csak a telefonszolgáltató profitál, és nem az állatpszichológus!:-))))

Roti
2010-12-18 16:45:10

Olyan problémával fordulok önhöz, hogy a rotim (7 éves szuka) kb. 2 héttel ezelőtt elkezdte az utcán támadni a nagy szatyorral sétáló nőket. Nem tudom mi válthatta ezt ki nála. Tud nekem abban segíteni, hogy mi lehet ennek az oka és, hogy lehetne erről leszoktatni?

Üdv: Reni

2010-12-21 15:09:25

Kedves Reni!
Ilyen, látszólag "érthetetlen" támadásoknak, sokszor az is lehet az oka, hogy a gazdi meglepődve kikerül egy ilyen "nagy szatyrost". Ha ilyenkor némi stresszhormon is felszabadul, a kutya ezt érzékeli, megjegyzi, és igyekszik megvédeni a gazdit a "félelmetes ellenségtől"! Sokszor a gazda az alapszituációra nem is emlékszik, viszont a továbbiakban ő maga generálhatja azzal, ha meglát egy ilyen típusu embert, és elkezd aggódni a kutya esetleges támadása miatt! Legjobb nyugodtnak maradni, és határozottan letiltani a kutyát az agresszív viselkedésről!
Konkrét okot 4 és 1/4 soros levél ismeretében nem tudok megállapítani!:-)

álmok
2010-12-15 07:58:59

Kedves Zoltán!
Megszeretném kérdezni,hogy a kutyák emlékeznek-e a múltra.Az egyik kutyusunk szokott álmában sírni.Olyankor nyugtalan is.Menhelyről hoztuk el,és oda előtte az autópályáról szedték össze.Nem lehetséges,hogy emlékszik a régi életre?Elég sok ídőbe telt amíg rendes kutyus lett belőle.Nálunk félős,visszahúzódó volt.Még a játékkal sem tudott mit kezdeni,fenekén csúszva jött hozzánk.Mára egy rosszcsont lett,lassan túl nagy önbizalommal:-))

2010-12-15 20:27:33

Kedves Krisztína!
A multra természetesen minden élőlény emlékszik, ez az alapja a tanulásnak, és a tapasztalatok felhasználásának is többek között! Álomfejtő nem vagyok ugyan, de valószínüleg ugyanúgy álmodnak az alvás REM fázisában, mint az ember, tehát lehetségesek az átélt élményekből fakadó, és valószínüleg fantázia képek is megjelennek náluk is! Azért az alvás közben tapasztalható hangokból és mozgásokból nem szabad messzemenő és konkrét következtetéseket levonni! A menhelyről hozott kutyáknak nagyon sok, és nehezen kezelhető (a pontos okok ismeretének hiányában) viselkedési problémája van az esetek túlnyomó többségében! Ne hagyják, hogy a fejükre nőjön, nert komoly problémákat okozhat!

bepisilés
2010-12-08 12:59:27

Kedves Zoltán!
Lehetséges e,hogy egy kiskutya(5hónapos)ugyan úgy ahogy egy kisgyermek bepisil álmában?Mert sosem pisilt a kicsi az ágyába de egyik reggel mikor felébresztettem,hogy menjünk pisilni észrevettem,hogy elkéstem a pisi megtörtént csak nem jó helyre a kiskutya viszont aludt.
Köszönöm a segítségét!

2010-12-10 23:20:32

Kedves Gréta!
Elvben természetesen lehetséges, de nem szokásos a kutyáknál! Azonban, ha többször előfordul, érdemes megnézetni nincs e szervi oka!

Fogmosás
2010-11-18 20:25:22

Kedves Zoli! Kell-e a lovaknak fogatmosni?

2010-11-20 20:33:53

Kedves Evelin!
A lovaknak nem kell fogat mosni! Ha természetes táplálékot kap (füvet legel), akkor semmi probléma nem szokott lenni, de az istállós tartás, abrakoltatás, netán "cukorral való kedveskedés" okozhat problémákat! Lónál leggyakrabban előforduló probléma a rendellenes kopás, ez reszeléssel helyrehozható, természetesen ezt állatorvos, legjobb, ha ló és azon belül is fogspecialista végzi!

Fontos tanács
2010-11-11 10:49:11

Kedves Zoli!
Néhány mondatban vázolom problémámat.
2010.májusában lakásban tartott pincsi kiskutyánkhoz (2 éves Molly)), aki egyébként szuka, menhelyből hoztunk egy testvér kutyát. Az új jövevény szintén két éves, fiú kutya (Müzli). Az első találkozásuk alkalmával elfogadták egymást. Most októberben úgy hozta a sors, hogy ismét befogadtunk egy máltai kutyust (Milly), szuka kutya,2 éves majd érkezéséhez számított két nap múlva lányom hozott egy 10 hetes kislány palotapincsit (Törpi).
Az ő érkezésük kb. 10 perc elteltével már nem tulajdonított jelentőséget Molly számára. Mind csak máig. Pár napja feltűnően agresszív a máltai kutyánkkal. A közelébe nem mehet, ha a 3 hónapos kicsivel játszik megtámadja, nagyon durván összevesznek. Egy ilyen szétválasztás alkalmával megharapta a lányom kezét. Ha kimegyek az udvarra, az ajtóban belül összevesznek, hogy melyik jöjjön ki utánam.
Tanácsot szeretnék kérni Tőled, mivel Molly kiskutya kora óta nálunk nevelkedik, nagyon-nagyon szeretjük. Részt vett szinte minden családi dolgunkban, az ünnepektől elkezdve a sétákig, a bevásárlásokban. ő valódi kisbaba, királylány nekünk. Most is nagyon imádom Őket, mindegyiket nagyon szeretem. Kertes házban lakunk, sokat vannak kint, futkároznak, játszanak. Ha délután hazaérek a munkából, sorban állnak az ajtóban, hogy melyik szeressen meg először. Most 2 napja azt csinálom, hogy nem szólok nekik, amikor hazaérek, hogy ne vesszenek össze rajta, csak később amikor már lecsillapodnak. Nagyon szeretném Őket a régi kerékvágásban látni, ugyanolyan nyugodtnak, játékosnak, amilyenek voltak.
Kérlek, adj tanácsot, mit tegyek velük, hogy elfogadják egymást.
Még annyit, hátha fontos lehet, a máltai most tüzelt, őt még nem tudtuk beoltatni ellene, mert a volt gazdája nem tudta megmondani, hogy az előző mikor volt.Molly injekciót kapott októberben ellene.A kicsi nagyon túlfűtött, ő mindegyikkel jól megvan, ugatja, harapdálja őket, de őt nem bántják. Csak akkor van baj, ha Millyvel
játszik, mert amikor morognak egymásra, Molly azt hiszi, hogy bántja a kicsit és nekimegy akkor is.
Fontosnak tartom a tanácsod, véleményedet, mert számomra nagyon fontosak a kutyáim, szeretném, ha Ők is jól éreznék magukat, és nem lennének lelkileg letörtek.
Köszönöm.

2010-11-14 19:10:14

Kedves Mária!
Ez azért összetettebb probléma, hogy ennyi iformációból, megfelelő tanácsot tudjak adni! És néhány mondatban leírni sem lehetne!

<< Előző    ..  3    4    5    6    7    8    9   ..    Következő >>
 
 
cache