Szakértők > Csigás Zoltán >

Szakértő - Csigás Zoltán

Csigás Zoltán
állatpszichológus

Állatpszichológus, kutya és ló/lovas oktató vagyok.

Bejegyzések száma: 188
<< Előző    ..  4    5    6    7    8    9    10   ..    Következő >>
vadászgörény
2010-10-24 12:57:48

Kedves Zoltán!
Egy nagy problémával fordulok Önhöz. Van egy 2,5 éves lány görényem. KB 2 éves volt mikor hozzám került. (Játszópajtásnak hoztuk az ivartalan fiú görink mellé.Mellesleg a kislány is ivartalan.) Akkor is harapott, de azt én betudtam annak hogy idegen és új helyre került.Egészen mostanáig szépen haladt a leszokással. Nap közben kinnt voltak és 1 hónapja éjszaka is .Bár a páromat és idegeneket a mai napig is harapta(éjszaka nem), de így mint mostanában még soha.
KB 2 hete volt itt egy másik lány göri is játszani, nagyon összekaptak. Azóta teljesen megváltozott. A fiú görénnyel nem hajlandó játszani. Mikor közelít felé csak fúj rá. A páromat meg egyenesen terrorizálja. Véresre harapta a kezét és támad folyamatosan. Mindent megpróbáltunk (visszaharapás, nyakánál rángattuk, leszorítás), de csak még idesebb tőle.Eddig elég volt egy erélyesebb nem! és elengedte. Rendesen remeg, a gumilabdáit is rángatja. Nem tudom mit tehetnénk. Ketrecben nem szeretném tartani. De az sem mehet hogy ha megjelenik mindenki húzódozik tőle. Nem tudom összefügghet-e ez az előző helyével.
Ahonnan hoztuk ott a régi gazdája keze tele volt harapásokkal. Valamint már egy éve ketrecben élt két fiú görivel. Amiből az egyik elég adresszív volt.Előtte pedig kollégiumról kollégiumra vándoroltak. Valamint a gazda harapás leszoktatása is orrpöckölés volt. (ezt én tartom jónak).Segítségét köszönöm . Dobos Tünde

2010-10-25 10:15:41

Kedves Tünde!
Az első amit a vadászgörényről mondanék az az, hogy benne van a nevében, hogy "vadász", nem pedig az, hogy házi, vagy, hogy kedvenc! Arra szelektálták, hogy vadásszon, és ezt harapással teszi! Nem nagyon értem, hogy kutya/macska helyett miért tartanak sokan görényt, és főleg miért várják tőle, hogy házikedvencként viselkedjen (persze, ha majd alkalmazkodóképesség alapján szelektálják, eljön az az idő is, amikor alkalmas lesz a faj házikedvencnek), kb. olyan, mintha valaki vadászsolymot akarna tartani kanári helyett, és azért mert kanárinak megfelelő körülményeket biztosít neki, elvárná, hogy kanáriként viselkedjen! Minden görény harap, ki jobban, ki kevésbé, legalábbis én még csak ilyennel találkoztam (ha valaki ismer olyat amelyik egyáltalán, semmilyen körülmények között sem, szóljon, mert szívesen megnézném!) A másik probléma az ivartalanítás! Ha nőnemü állatot ivartalanítunk, akkor megszünik az ösztrogén, progeszteron (női nemi hormon) termelésük, viszont, mivel a női szervezet is termel némi tesztoszteront (him nemi hormont) ez utóbbi túlsúlyba kerül, és indokolatlanul agresszivvá teszi az ivartalanított nőnemü egyedet! Úgyhogy ez van, sokmindent nem lehet tenni, bújós cica, vagy farokcsóváló kiskutya sohasem lesz a görényből!

nyüszögés
2010-10-22 10:09:13

Szép napot!
Meg szeretném kérdezni,hogy miért sípol a kutyusunk amikor le visszük sétálni.Igaz nagyon mozgékony lenn és állandóan kutyát keres,pedig van játszó pajtása otthon Maszat.Amikor rövid pórázon van akkor kevésbé csinálja,illetve ha én viszem le akkor is.Ha a párommal ketten megyünk le a 2 kutyával végig sípolja szinte a sétát rövidebb megszakításokkal.Ívartalanított kan kutyus.

Köszönöm válaszát.

2010-10-23 14:47:28

Kedves Krisztina!
Ezt így a távolból nem tudom megmondani, és az adott információ is kevés! A kutya ugyanis rendkívül sok és sokszor ellentétes érzelmet is "sípolással" fejez ki! Pl. örülhet is a sétának, de félhet is tőle! Ráadásul az ivartalanított állatok, még sokszor a normálistól eltérő reakciókat is produkálhatnak!

problémár paci
2010-10-18 17:38:04

Szépjónapot... nem tudom hogy lóval kapcsolatban tud-e nekem tanácsot adni de már nincs több lehetőségem... sokmindent megpróbáltam már... Lovam 7éves 5éve van nálam és körülbelül 3éve nem engedi magához közel se a lódoktort se a körmölőt... én oltom és egy barát körmöli de még az ismerős állatorvost akit amúgy elfogad ha símogatja oltás vagy vérvétel idején elég erőteljesen elutasítja... Mit tudnék csinálni? ha tudna valami tanácsot adni nekem hálás lennék....
Tisztelettel Yvett

2010-10-19 12:12:42

Kedves Yvett!
Ha elolvasta a bemutatkozásom, vagy megnézte a fótóm, akkor láthatja, hogy aki ott a vállamra hajtja a fejét, az nem egy Tiranosaurus Rex!:-) Természetesen tudok tanácsot adni, de egyrészt az nagyon kevés információ, hogy hány éves a ló, és, hogy mennyi ideje van önöknél, és mennyi ideje ellenkezik! Azt azonban biztosan tudom, hogy valami nevelési/belovaglási/szoktatási hibát követtek el abban az időben, mikor a csikó lóvá érett! Látnom kellene, és sokmindent átbeszélni, hogy valami konkrétat tudjak mondani!

félés
2010-10-15 12:37:12

Szép Napot!
Megszeretném kérdezni,hogy mit tegyek a kutyusommal.2 éves múlt pincsi csivi keverék.Amikor sétálni viszem nappal semmi gond,de amikor este megyünk le fél lenn a sötétben. és csak a megszokott rszen akar lenni.Ha más fele megyünk nem akar.Leül és nehezen indul csak el.Pedig a másik kutyánkat nem zavarja semmi és ilyenkor azt szoktam tőle kérdezni: hol a Manó?:-) erre el kezd a másik után szaladni.Van egy másik gond is vele: amikor otthon vagyok csak velem hajlandó sétálni.Leül a kapuba és semmi féle kérésre nem indul el,ezért feljön aki éppen levitte és olyan elánnal ugrik a nyakamba mintha napok óta nem látott volna:-) Előre is köszönöm a segitséget.

2010-10-16 17:03:16

Kedves Krisztína!
Az normális, hogy, hogy szereti önt, viszont inkább a játszótársának tekinti, mint "gazdájának", úgy látom, hogy a szeretet megvan, de a bizalom kevés a kutya részéről!

Pincsi
2010-10-14 10:16:19

Köszönöm válaszát. 2hete táppénzen vagyok és ez az utolsó hetem itthon, de már ezen a héten is tapasztaltam hogy reggel mikor fölkeltem akkor is levittem és pisílt is meg amikor a gyerekeim levitték 6,30 után akor se minden esetbe végezte el a dolgát.Mostmár egész nap szinte alszik napközben is hosszú órákat és én nem szoktan fölébreszteni,hogy pisíljen de ha föl kel magától akkor se kell neki azonnal. Ez olyan dolog mint amikor a védőnő azt mondja a kismamának, hogy 2 óránként föl kell ébreszteni a babát,hogy egyen ez hülyeség én sose tartottam be. És van 2 egészséges gyerekem. ez valahogy a kutyáknál is így lehet ugy tudom egy kiskutya ís akkor fejlődik jól ha sokat alszik. Mér zavarjam ha jóízűen alszik én se szeretem ha fölébresztenek.Köszönöm Viki.

2010-10-15 01:20:15

Aztán mindenki úgy csinálja ahogy akarja! Amúgy diplomával az emberek egészen biztos, hogy hülyeségeket beszélnek!:-)

A pincsimről
2010-10-13 17:55:11

Először is köszönöm a válaszát. De elnézést én nem azt mondtam,hogy kiabálok a kutyával csak felemeltem a hangom de nem kiabáltam! De azóta nagyon sokat változott a jó irányba. Tegnap mullott 7 hetes. Eddíg éjel bepisilt de tegnap éjel már nem.Lehet,hogy ez nem marad így de szinte napról napra többet okosodik úgy veszem észre. Már nappal sem kell sűrűn levinnem pisilni mer sokáig bírja. Akkor ezek szerint az internetnek se lehet hinni? Ugyanis az interneten olvastam ezt,hogy így kell cselekedni. És ha az internetnek se lehet hinni akkor kinek? Egyébként már én is rájötten,hogy túl fiatal még ahoz,hogy szobatiszta legyen de már nem tudnék semmikép megválni tőle főleg hogy napról napra okosabb olyan nekem mintha a harmadik gyerekem lenne. Majd megnől ő is és nem lessz már vele ijen gond.Köszönöm Viki.

2010-10-14 09:18:34

Kedves Viki!
Egy kölyökkutyával szemben "hangot felemelni" sem szerencsés, főleg nem a bepisilés miatt! Esetleg bútorrágcsálás esetén elfogadható! Az, hogy "sokáig kibírja" még nem feltétlen egészséges a kutyának! Egy ilyen koru kutyát minimum két óránként illik kivinni, főleg, ha megköveteljük tőle a szobatisztaságot, és szeretjük a kutyát!

KÖJÖK KUTYA
2010-10-12 08:37:52

Van nekem egy 7 hetes palota pincsim és nem tudom hogyan szoktathatnám le az éjszakai bepisilésekről amíg föl nem kelek hogy levigyem. Amúgy mostmár napközbe már egész jól kihúzza hogy nem pisíl be. De ha rosszat csinál eréjesen rászólok és akkor tudja,hogy rosszat csinált de mégis néha bepisíl de inkáb éjszaka. A tévébe mondták,hogy be kell zárni éjszakára egy ketrecbe és úgy majd megszokja,hogy ki kell bírnia reggelig. Csak az a baj,hogy tegnap előtt este hajnali 1-ko fölkelt és 15 percig sírt aztán abba hagyta. Tegnap élyel meg majdnem megálás nélkűl hajnali 1-ig sírt. De ő kiválasztott magának egy hejet az ágyam mellet és ha érzi,hogy ott vagyok akkor nem sír, csak viszont éjel bepisíl. ÉS szeretnék tanácsot kérni,hogy mit csináljak vele, hogy ne pisíljen be éjjel. Válaszát köszönöm. Viki.

2010-10-12 12:42:13

Kedves Bali Viktória!
NE KÍNOZZA A KUTYÁT!!!! A 7 hetes kölyök még annyira kicsi, hogy az anyja mellett volna még a helye! Csak bizonyos fajtákat lehet 6-7 hetes korban elválasztani, és a palotakutya nem az a kategória! Minimum 8, de inkább 10-12 hetes korban kellett volna elhoznia! Ebben a korban még az anyakutya eltakarítja a kölyök piszkát, tehát felesleges saját pisiben füröszteni ebben a korban! Az igaz, hogy szűk helyen a kutya kevésbé piszkít maga alá, de csak bizonyos kor után! Miért kiabál a kutyával?? A kutya ilyenkor úgy érzi, hogy megtámadták, és nem szégyeli magát, mint ahogy sokan gondolják!

szia
2010-10-08 14:09:48

Akkor szeretném tanácsodat kérni hogy neveljem meg!!!Köszönöm válaszod!!

2010-10-08 20:58:42

Szia!
Ez nem így működik, hogy levélben le lehetne írni, hogyan kell kutyát oktatni! Ez egy szakma, és egy "dilettáns" csak elrontja (sajnos sokszor a magát kutyakiképzőnek mondó személy is ebbe a kategóriába tartozik!) Ha van a környéketeken kutyaiskola, azt nézd meg, de olyan helyre ne vidd, ahová évek óta járó kutyák még nem vizsgáztak hivatalosan! Sajnos nekem még nincs kész a panzióm, és a távolság miatt megfizethetetlen, hogy házhoz menjek!

Jó napot
2010-10-07 13:37:19

Szeretném megtudni hogy miért neveletlen a kutyám!!!Hiába szóluk rá kicsit erélyesebben nem érti meg!!!Amugy egy nagyon okos kutyafajta golden retriwer!!!Szeretném ha segitene!!

2010-10-07 19:32:15

Kedves Barbara!
A válasz igen egyszerü, a kutya azért neveletlen, mert nincs megnevelve! Bármilyen "okos" fajtáról legyen is szó, nem lehet elvárni, hogy önmagától tudjon dolgokat, tanítani kell, akárcsak az embert! Sosem hallottam még olyat, hogy valaki a gyereke születésénél kifogásolta volna, hogy nem vezeti le a saját születését, pedig az anyja, apja is szülész-nőgyógyász, mert mindenki tudja, hogy ehhez hosszú évek tanulása szükséges! A kutyánál viszont erről sokan megfeledkeznek, és nem értik, hogy az " okos fajtáju kutyájuk" miért nem produkálja magától mondjuk az IPO 3 vizsgát! A igazság az, hogy a munkakutya fajtákat úgy szelektálták, hogy könnyebben és gyorsabban tanuljanak meg különböző feladatokat, ezért az állomány nagyobb része lesz könnyebben tanítható, de a hangsúly a tanuláson van, a készség nem elég!

kutya
2010-10-05 16:29:38

Jó napot kívánok!
Elég bonyolult személyiségű kutyám van. Egyébként valamilyen keverék,,,talán tacskó-németjuhász? Kistermetű,tacskótestű,4 éves.
8 hetesen került hozzám,menhelyből nagyon betegen. Talán parvós volt,hála Istennek és a gondos kezelésnek életben maradt,de nagyon elkényeztettem.
A legnagyobb probléma vele az,hogy itt az utcában nem tűri az embereket. Veszettül ugat mindenkit. Ha messzebbre megyünk ismeretlen területre,vagy csak egy másik utcába,semmilyen probléma nincs.
Egyébként egy tündér,bújós,imád mindenkit aki őt szereti.
De sajnos a lakásban is ugat. Zajokra,léptekre..
Háromszor viszem sétálni egy nap,egy héten egyszer kutyafuttatóra.
Kérdésem,mit lehetne tenni,hogy az utcánkban viselkedjen? Azaz ne ugasson annyira,mert nagyon nem szeretnek ez miatt az emberek minket. Én is részesülök az antipátiából.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv: Gertrúd

2010-10-06 23:44:37

Kedves Gertrúd!
A kutyus valószínüleg nem a megfelelő helyre integrálódott a családba, és ezért bírálja felül a gazdáit, vagyis "intézkedik" a saját belátása szerint! Természetes, hogy ezt csak azokon a határokon belül teszi, amelyet a territóriumának tekint! Látni kellene, hogy pontosabbat tudjak mondani!

<< Előző    ..  4    5    6    7    8    9    10   ..    Következő >>
 
 
cache