Szakértők - Stefan Siman | Farm.hu
Szakértők > Stefan Siman >

Szakértő - Stefan Siman

Stefan Siman
okl. állatterapeuta és kutyatréner

A kutyák az életemben mindig fontos szerepet foglaltak el. Az elmúlt 6 évben Németországban, lehetőségem nyílt nagyon intenzíven a kutyák viselkedésének és nevelésének formáival foglalkoznom. Az utóbbi 3 évben tevékenységemet Magyarországon a 4TAPPANCS vállakozás keretein belül végzem.

Bejegyzések száma: 164
<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
Kutyabánat
2011-02-15 10:27:25

Kedves Stefan! A tanácsát szeretném kérni,egy szomorú ügy miatt.Febr.7-én a 13 éves szibériai husky kan kutyám elveszítette 16 éves keverék kan kutyus társát. Halála az egész családunkat megviselte,és hát őt is,mivel 13 évig éltek egymás társaságában. Állatorvosunk először Seduxen tbl-t javasolt neki,de mivel ez nem sokat használt,sőt kicsit izgatottabb lett tőle, váltottunk Frontin(Xanax) tbl-ra,nem sok sikerrel. Folyamatosan keresi,vonyít,ugat,nagyon zaklatott. Talán egy kölyökkutya társ segítene neki valamennyire feledtetni régi társát, vagy elutasítaná? Ha vinnénk mellé kiskutyát fiút,vagy kislányt fogadna el jobban? Tudom,hogy ő is gyászol,de ugyan meddig? Tudom kevés idő telt el azóta, de borzasztó látvány most ő, ahogy szenved!Próbálunk sokat vele lenni,mert korához képest még mindig nagyon aktív,de örökké nem tudunk vele lenni.Mit tegyünk,hogy ezt mindenki átvészelje? Várom mielőbbi válaszát,köszönettel: Zsuzsa

2011-02-15 11:59:12

Nem hiszek azokban a dolgokban amikor olyan feladatokat amit az embernek, - mint a kutyája embertársának, - kell megcsinálniai, azt egy másik kutyára próbálják rábízni.
A két kutya egymáshoz való viszonyát nem lehet jósolni, - mert sok tényező befolyásolja:
- tartási körülmények
- a kutyák karaktere
- a kutyák fajtája
- a kutyák neme
de végső soron csak egy semleges helyen lebonyolított próba után lehet megtudni az eredményt.
Az idős kutyáknak általánosságban zavaró és terhes a kölyök, fiatal kutyák mozgékonysága, játékossága.
A jelenség enyhítésére saját tapasztalataim alapján kitűnően alkalmas a Bach-virágterápia szer, - ráadásul nincsennek mellékhatásai mint azoknak amelyekkel eddig próbálkoztak.

szimat
2011-02-10 16:40:17

Hogy csináljam, kutyaiskola? Nem idős hozzá? Köszi a választ!

2011-02-15 11:51:24

- Vagy kutyaiskola, vagy kutyatréner, vagy a 'saját kutyád, neveld magad' mozgalom keretén belül, amelyhez kitűnő szakkönyvek kaphatók. Vagy online www.szuperkutya.hu
- A kutyák életük végéig valamilyen szinten megtartják a tanulási képességüket és a játékra való hajlamukat.

szimat
2011-02-03 20:48:36

Kedves Stefan! 5 éves keverék kan kutyám néha igen agresszív. Pl, ha megnézném a lábát, mert valamit látok rajta, nem engedi, morog, odakap, ideges.Ha netán kiszökik az utcára, amint megfogom,vicsorítva megharap, odakap.Ritkán van megkötve, ha mégis megtörténik, szintén agresszív. Mi lehet az oka, és mit kezdjek vele? Válaszát nagyon köszönöm!

2011-02-09 10:08:47

A kutyának hiányzik a szocializációja, a falkarangsora nem megfelelő és domináns megnyilvánulásai nem lettek kezelve.
Gyakorlatilag teljesen nulláról kell kezdeni a nevelését, tanítását, amelybe célirányosan bele kell illesszteni, hogy eltűrje a testkontaktust az embertárásaktól.
Üdv: Stefan

Sziréna?!
2011-01-29 14:49:10

Kedves Stefan!
Már rég meg akartam kérdezni van egy kis arany yorkshire terrierem is, nem ez nem vicc ha mentőt vagy rendőrautót meghall szirénázni, el kezd vonyitani, és utánna meg ugy köhög vagy fullad mint egy asthmás.Mit lehet tenni hisz nem állhatok ki az ut testre sziréna elterelőnek, de Őt viszont nagyon sajnálom és rossz hallgatni ahogy köhög?!
Tetszene segiteni tanácsban vagy bármiben mi a teendő?
Köszönettel:Krisztina

2011-01-31 21:27:30

Úgynevezett deszenzibilizáló tréninggel lehet a kutyust fokozatosan hozzászoktatni a számára streszt, félelmet kiváltó hanghoz.
A köhögés sajnos jellemző fajtaspecifikus tünet, mivel a Yorkik méretének csökkentésére törekvő tenyésztés során a szájpadlásuk és a koponyájukban a légcsö kiindulása abnormális elváltozást szenvedett. A stressz, izgalom, idegesség, félelem, ugatás során nem tud kellő ütemben, kellő mennyiségű levegőcsere megvalósulni. Ezért a jellemző, sokszor kacsahápogásra hasonlító köhögő hang.

Üdv: Stefan

Üdvözlöm!
2011-01-16 11:04:44

Nekem egy olyan problémám van hogy a kiskutyám kergeti a bicikliseket, motorosakat,... és minden ami mozog jármű!
De az emberekkel nagyon kedves barátságos és hűséges!
Válaszát előre is köszönöm ! :)

2011-01-19 09:09:03

A jelenség a kutya un. 'túlzott vadászösztöne' okán alakult ki.
Ezt lehet csökkenteni illetve megszüntetni, 4-6 tréningórát követően jelentkezik javulás.
A 4TAPPANCS erre a klasszikus deszenzibilizáló tréning mellett főleg a M-F-I-J tréningmódszert alkalmazza.
A jelenséggel egyébként részletesen foglalkozik a "szuperKUTYA" e-book, amelyet a www.szuperkutya.hu oldalon keresztül érhetsz el.
Üdv: Stefan

Roti
2010-12-18 16:43:12

Olyan problémával fordulok önhöz, hogy a rotim (7 éves szuka) kb. 2 héttel ezelőtt elkezdte az utcán támadni a nagy szatyorral sétáló nőket. Nem tudom mi válthatta ezt ki nála. Tud nekem abban segíteni, hogy mi lehet ennek az oka és, hogy lehetne erről leszoktatni?

Üdv: Reni

2011-01-09 09:36:14

- Valamilyen negatív élménnyel köti össze a látványt, vagy a hangot.
- Ezt un. deszenzibilizáló tréninggel lehet kezelni.
Üdv: Stefan

félős kishölgy
2010-12-28 23:09:19

Kérdésem talán eltér a többiekétől, de bízom a válasz adásban :)

Szeretett menhelyünkre 2 újoncot kaptunk. Természetesen eleinte mindegyik új kutya fél; új hely, új emberek, nem értik a helyzetet.

Az egyik kislányunk viszont csúnyán elgondolkoztatott minket, hiszen miután sikerült kiszöknie a kennelből etetésnél, fél órás "kergetőzés" és könyörgés után sikerült egy simogatást engedélyezni számomra.

Próbáltam szép szóval, próbáltam határozottan, próbáltam jutalomfalatok különböző fajtáival magamhoz csalogatni (aminek kezdetben volt is egy kis sikere), de egyik se vált be igazán.

Édesapám megérkeztével felkapta a kutyát aki egyből csóvált neki és szerette, és a helyére tette.

A felemelés ötletét hirtelen számba se vettem, aggódtam h támadásnak minősíti és még annyira se fog megtűrni mint előtte.

Volt már dolgom félős kutyával, de náluk a szép és nyugodt szó általában célt ért, viszont a kishölgyre nincs valami nagy hatással.

Ráijesztek a határozottabb hangnemmel? Milyen más módszert tudnék még alkalmazni? Főleg ha már a finomfalat se szent...

Előre is köszönöm válaszát :)

2011-01-09 09:34:10

A félős kutyák közötti külömbségeket nagyon nehéz felismerni és ezt követően ennek megfelelően reagálni és kezelni.
A félelem egy része egyben nagyon erős elbizonytalanodást, akarathiányt, döntésképtelenséget is takar. Ilyen esetekben a határozott, céltudatos, magabiztos (ezek az igazi falkavezér tulajdonságok !!! ezek nem idegenek a kutyák részére !!!) fellépés eredményesen kivitelezhető.
Jellemző hibák az állatvédők, állatmenhelyi önkéntesek részéről amiket írtál:
- túlzottan és kizárólag emberi érzelmi megközelítésből értelmezik a "szeretet" fogalmát
- azonnal és örökösen simogatni akarják a félős és traumatikus előéletű kutyákat, pedig azoknak az elvárásaik fontossági sorrendjében valahol hátul van a testkontaktus igény !
- a jutalomfalat, ha 2-3 próbálkozás során nem működik, mert az állatnál a táplálékfelvételi ingert és a szaglási ingert elnyomja a stressz - akkor fölösleges tovább eröltetni !

Üdvözlettel: Stefan

Törölt felhasználó
jó kivánság
2010-12-30 14:01:13

Eredményekben sikeres és gazdag Uj Évet kivánok a Szakértői Fórum összes dolgozójának, és Önnek is Stefan.

2011-01-09 09:25:23

Nagyon Szépen Köszönöm !
Hasonlóan minden jót Kívánok én is Neked !

Aktuális probléma
2010-12-06 21:32:59

Kedves Stefán!
Reménykedem, hogy tudsz valamit javasolni nekem, és 5 éves uszkár kutyumnak. 3 éves kora óta epilepsziás, amit egy szilveszterkor ablak alá dobott petárda váltott ki,a durranás után 2 perccel már jött a roham.Napi 2 x 1/4 Sevenált szed, ezzel aránylag ritkák a rohamok, és nem olyan erősek,több hónapig is tünetmentes. De megint jön a rémálom, a szilveszter, minden évben egy borzalom. Egész éjjel remeg, bújik hozzám, a TV üvölt hajnalig, szóval nem tudom van e valamilyen megoldás. A dokink Sedalin gélt írt fel, de nem mertem beadni, mert ellenjavallott epilepsziás kutyáknak./őszintén meglepődtem, mert nem volt olcsó, és ezt egy dokinak azért illene tudni, és még használni sem tudtam/ Van megoldás, vagy megint rettegnem kell? Köszönöm a válaszod előre is!Üdvözlettel, Buzásné Klári

2010-12-13 11:12:20


Hogy kinek mit kellene és illebe tudni az ügyben nem kívánok nyilatkozni.
Ajánlom figyelmedbe a 4TAPPANCS WEB-BOLT ( http://4tappancs.bolthely.hu ) Bach-virág készítményeit, amelyek jó hatásfokkal hozzásegítik a kutyák félelmi állapotásank csökkentését.

Üdv: Stefan

ugatás
2010-12-10 11:57:31

Tisztelt Stefan úr!

A hozzánk közel lévő telephelyen a tulajdonos két kutyát tart kennelbe zárva. Napi rendszerességgel halljuk, ahogy vinnyogva, méltatlankodva ugatnak. Sosem engedik ki őket, még kerítés sincs a telep körül. Tettünk bejelentést, ám mivel megvan a törvényileg előírt 12 négyzetméter, az önkormányzat nem tesz semmit. A kutyák leginkább akkor ugatnak, ha valaki megy a telepre, és akkor, ha otthagyják őket egyedül. Ilyenkor órákon át képesek ugatni. Bizony, előfordult, hogy vasárnap esete kilenckor, vagy épp éjjel tizenegykor zendítettek rá. A tulaj azzal védekezik, hogy "csak ugatnak". Készítettem hangfelvételt, szeretném megkérdezni, hogy eljuttathatnám-e Önnek valahogy. Én úgy hiszem, hogy ez, amit a kutyák produkálnak, a tipikus figyelemfelkeltő ugatás, még nagyon fiatalok, talán félévesek lehetnek. Nincs mozgásterük, senki nem foglalkozik velük azon túl, hogy enni kapnak. Kíváncsi volnék az Ön véleményére az ugatás típusával kapcsolatban.
Az én e-mail címem: lucas12@freemail.hu

Előre is köszönöm.

2010-12-13 11:08:46

Az ugatás tipusa semmit nem befolyásol ebben az ügyben.
Amennyiben a törvényi előírásoknak megfelelőek a tartási körülmények (ebben azért nem csak a terület előírása szerepel !) és ezt az illetékes jegyző és állatorvos ellenőrizte és rendben találta, akkor további lehetőségnek csak a hang által okozott zavar lehet az egyetlen ok a jogi úton történő rendezésre. Ebben az esetben az adott "zaj" hangereje, gyakorisága, időtartama és időpontja jelenthet tényt. Az hogy a "zaj" milyen állat által elszenvedett érzelmi töltésből ered, az a jelenlegi magyar törvények értelmében, nem tényező. A magyar jogrendben a kutya nem érző, értelmi képességgel rendelkező élőlénynek van definiálva, ha nem "dolog" nak.
Sajnos az értelmetlen és céltalan állattartást ebben az országban semmi nem tiltja és az emberek fejében lezajló minőséget nem lehet állatvédelmi törvényekkel szabályozni.

Üdv: Stefan

<< Előző    1    2    3    4    5    6    7   ..    Következő >>
 
 
cache