Szakértők > Stefan Siman >

Szakértő - Stefan Siman

Stefan Siman
okl. állatterapeuta és kutyatréner

A kutyák az életemben mindig fontos szerepet foglaltak el. Az elmúlt 6 évben Németországban, lehetőségem nyílt nagyon intenzíven a kutyák viselkedésének és nevelésének formáival foglalkoznom. Az utóbbi 3 évben tevékenységemet Magyarországon a 4TAPPANCS vállakozás keretein belül végzem.

Bejegyzések száma: 164
<< Előző    ..  2    3    4    5    6    7    8   ..    Következő >>
kutyusok összeszoktatása
2010-04-18 11:13:28

Tisztelt Stefan!!
Kaptunk egy 5 éves beagle kan kutyust.
Édesanyámék falun laknak szintén van egy kb.5 éves keverék kan kutyusuk.Eddig sokat voltunk náluk és eztán is szeretnénk,de anyuék kutyusa nagyon ellenséges volt Bucival az első találkozásukkor/amire persze számítottunk/.
A kinti kutyust különösebben nem nevelték,hiszen házörző,nem kedvencke.
Szeretném megkérdezni,hogy fogjunk hozzá a hozzászoktatásukhoz??
Előre is köszönöm válaszát,Sági Kornélia

2010-04-22 18:14:45

A kutya továbbra is ellenséges lesz, mert életéből kimaradt a fajtársakhoz történő szocializációs folyamat.
Igan nagy idő és energia ráfordítással, oktatással, tréninggel természetesen összeszoktatható a két kutya.
Előfeltétel: - mind a két kutya ivartalanítása.
Az összeszoktatás részletes leírására itt terjedelmi okoknál fogva nincs lehetőség.

Üdv: Stefan

drótszőrű foxi
2010-04-06 12:34:15

Üdvözlöm,
A kérdésem a következő. 1.5éves szuka foxink van. Rettentő intelligens, makacs, szökős, de idebent kezes bárány. Vele él egy 9éves cesky terrier, aki roppant nyugodt, kiegyensúlyozott kutyus. Ő is szuka.Jóban vannak, ám minden nap szinte 15x rájön egy olyan furcsa morgás. lemerevedik, és egyre nagyobbra nyitott szájjal csak morog. ha odébb zavarjuk, pár másodperc múlva abbahagyja, majd minden ok nélkül előlről kezdi. Néha velem is megteszi, ha pl alvás közben odébb akarom tenni. Nem agresszív és nem harap, de ez a morgás nem normális nála. Tudna nekem segíteni, hogy a falkavezérségre törekvésen kívül lehetséges e egyéb ok?
Köszönettel:
Pecze Erika

2010-04-10 08:54:23

A leírtakból én is arra következtetek, hogy a jelenség a kutya domináns megynyilvánulása.
Elméletileg lehet szervi oka is, - de kicsi a valószínűsége.
Csak egy helyszíni megfigyelés után lehetne a kiváltó okokat meghatározni és megoldási lehetőségeket javasolni.

Üdv: Stefan

kutya
2010-04-08 17:44:33

Tisztelt Stefan!
Van egy 4 éves sima szőrű foxim (panelban lakunk) és ha egyedül hagyjuk otthon akkor folyamatosan nyüszít,ugat és szétszed mindent ami előtte van miért lehet ez és mit lehet tenni ellene?
Meg elég sűrűn előfordul,hogy remeg ez miért lehet?
Válaszát előre is köszönöm!

2010-04-10 08:50:40

A kutyádnak egyedülmaradási félelme (szeparációs félelme) van.
Megoldási lehetőségek:
• fajnak megfelelő tartási körülmények
• szellemi és fizikai igények kielégítése
• tanítás, szoktatás
• terület leszűkítése
• interaktív kutyajáték
• étel eldugása
• Bach-virág terápia
• deszenzibilizáló tréning

Üdv: Stefan

gazdi
2010-04-08 21:05:04

Kedves szakértő!

Most új kutya került a házhoz viszont az idősebb kutyám nem akarja befogadni.Mindig volt mellette valaki ősszel halt meg az anyukája és azóta egyedül maradt.Mivel nem mindig van otthon valaki gondoltuk hogy beszerzünk neki egy társat hogy ne unatkozzon.A kicsi játszani akar vele ö pedig jobb esetben "csak" megmorogja vagy odakap.Hogyan szoktassuk őket egymáshoz?Ha együtt vannak nem teszünk különbséget egyik javára sem nem akarom hogy azt érezze hogy "lecseréltük".

Válaszát elöre is köszönöm.
Tisztelettel,
Judit

2010-04-10 08:47:24

Sajnos bele estetek abba a jelenlegi egyik leggyakoribb hibába amit a GAZDIk elkövetnek, hogy egy másik kutyát vesznek "unaloműzőnek" a meglévő kutya mellé. (Ez főként azért lehetséges, mert itt és most, a túlszaporodás miatt a kutyának nincs értéke!) Pedig a kutya nem azért unatkozott eddig mert nem volt egy másik kutya, ha nem azért mert az embertársa nem foglalkozott vele eleget !!!
Természetesen vannak a 2 , 3 … vagy több kutyával való közös élet kialakításának szabályai, szempontjai és szoktatási lehetőségei. Legfontosabb, legalább az egyik kutya ivartalanítása és ezzel egyidejűleg a szakszerű összeszoktatás, ami a kutyák közötti hierarchikus rangsor megfelelő kialakításával megoldható.
Tehát igen is külömbséget kell tenni a kettő között
A kutyák összeszoktatására esetenként 1 – 3 tréningórára szoktak az aggodalmaskodó, tapasztalatlan vagy valóban problémás kutyákat tartó gazdik fölkérni. Ezt nem tudom neked e-mail tanácsadással pótolni, ráadásul úgy, hogy a kutyákat még csak nem is láttam.

Üdv: Stefan

segítsen rajtunk
2010-03-22 17:46:46

Üdvözlöm! Lenne egy kérdésem önhöz! A kutyám egész nap ugat amíg nem vagyunk itthon és a szomszédokkal is ez miatt megy a veszekedés..:S sajnos nagyon elfajultak a dolgok. ha tudna nekünk segíteni kérem írjon nekem levelet. Nagyon fontos lenne. elvagyunk keseredve nagyon. kérem segítsen! Előre is köszönjük!

2010-04-01 15:35:15

1./ A kutyádnak un. szeparációs, - egyedülmaradási félelme van.
2./ Kutyád örökké az ellenőrzése alatt akar tartani.

Megoldási lehetőségek:
• fajnak megfelelő tartási körülmények
• szellemi és fizikai igények kielégítése
• tanítás, szoktatás
• terület leszűkítése
• interaktív kutyajáték
• étel eldugása
• Bach-virág terápia
• deszenzibilizáló tréning

Üdv: Stefan

vizsla
2010-03-26 11:19:54

Kedves Stefan!

Egy hete kaptam meg életem első vizsláját, aki január 7-én született, így remélem, még javulóképes. :)
Mikor megkaptam nagyon fegyelmezett volt, de pár nap múlva kiderült, hogy ez csupán a megilletődöttségének és az idegen környezetnek volt a következménye. Mostmár hiába szólok rá, koppintok a fejére, alig hagyja abba az ugrabugrálást a nadrágra, csúnyán fogalmazva a "vergődést". Természetes, hisz kölyök és játszanék én vele, de emelett szeretném tanítgatni is, például pórázzal sétálni. Hogyan, milyen fokozatokkal kezdhetném ezt el vele? Előbb nyakörvhöz szoktatás, csak aztán pórázhoz és ahhoz, hogy melyik oldalomon jöjjön mellettem? Póráz hossza milyen legyen? Hogyan bírhatnám engedelmességre? Vagy várjak még vele, mert még fiatal hozzá?

Jelen esetben főleg ezek és az ehhez kapcsolódó kérdések foglalkoztatnak.

Előre is köszönöm a választ!

Nóra

2010-04-01 15:32:30

- ha nem elősször teszed rá a nyakörvet, akkor eléggé problémás a póráz rátétel, ajánlott a 8 hetes kortól a nyakörvhöz szoktatás
- nincs mit várni, mert már így is késésben vagy
A laza pórázon menés előtt még néhány engedelmességi gyakorlatot meg kell tanítani: hívás, nevére reagálás, ülés, stb. - mert ezek nélkül nehézkes, néha lehetetlen a laza pórázon menés 4-8 hónapos korban történő tanítása.

A teljes kutyanevelésre vonatkozó tanácsok és tippek egy könyv terjedelmét is kiteszik, ezért inkább ajánlom figyelmedbe:
Celina de Amo: Kutyaiskola – lépésről, lépésre
Gwen Bailey: Kutyatréning
Doris Baumann: A kölyök kutya
könyveit és a 4TAPPANCS programját, szolgáltatásait.

Üdv: Stefan

Törölt felhasználó
Ugatás!
2010-03-31 15:04:27

Tisztelt Stefán!

Mi egy iker kertesházba lakunk aminek az udvara közös a szomszéddal.Két kutyánk van,egy kis és egy nagy méretű kutyus.A nagy méretű kutyus már 3 éve a családba van,a kis méretű kutyus 9 hónapja került a családba(most 11 hónapos).A nagy méretű kutyusunk jól kijön a szomszéddal,örül neki,csoválja a farkát amikor haza érkezik vagy kijön az udvarra.A kis méretű kutyusunk viszont folyamatosan ugatja.Sokszor probált a szomszéd már közeledni hozzá,volt hogy a kezéből etette,de ugyan ugy ugatja.Kérdéseim:Miért nem tudja megszokni a szomszédot?Hogyan tudnánk leszoktatni hogy ne ugassa a szomszédot?
Válaszát előre is köszönöm!

2010-04-01 15:24:30

A jelenségnek több oka is lehet:
- aktív vagy passzív félelmi reakciók
- helytelen nevelés/szoktatás
- gazdik/ szomszéd reagálásai
- falkán belüli rangsor
- fajtaspecifikus tulajdonságok
- rosszul rögzült, túlzott területvédelmi szokások
- elkényeztetés
stb.

- ezért csak egy helyszíni felmérés és a kutya adatainak és tartási körülményeinek ismeretében lehet felelősségteljes tanácsokat adni.

Üdv: Stefan

játék?? beagle
2010-03-17 17:49:47

Kedves Stefan!

Tegnap előtt találtam egy kóborló Beagle-t a vasútállomásnál. Megkérdeztem egy ott lakó öreg nénit hogy nem tudja-e hogy kié, de mivel azt mondta hogy az életbe nem látta ezt a kutyát, így hazavittem. A kutyus ápolt, és nem sovány, úgyhogy valahol biztos van gazdija. Most Daginak nevezem, egy kicsit hallgat is rá. Az alapvető dolgokkal tisztában van hogy gyere vissza, meg nem szabad, de nem mindig fogad szót. Kan kutyus, és még kölyök. Azt szeretném kérdezni, hogy miért próbálja meghágni mindig a lábamat?? :S és a még egy kérdésem lenne. Ha játszok vele, vagy csak egyszerűen kimegyek hozzá és nézem , akkor miért kezd el rám ugatni, és vonyítani. A mostoha apum szerint csak játszani szeretne, amiben lehet valami, mivel elég jellemző erre a fajtára a játékosság, de mivel nem tudom hogy hogy bántak vele mielőtt hozzám került ideiglenesen, így fő az óvatosság és gondoltam az interneten utána nézek, és kérdezek egy szakértőtől. Ha meg lesz a gazdija akkor sajnos kénytelen leszek visszaadni, hiszen így tisztességes. De ha nem lesz meg, akkor valószínűleg velünk marad és az én kutyusom lesz. Mikor megláttam, rögtön beleszerettem a pofijába ilyen rövid idő alatt is meg tudtam szeretni, és a mostoha apum is.
Előre is köszönöm a válaszát...

2010-03-19 09:27:11

1./ Azért mert így - a szexuális dominancia testbeszéd jelével, - akarja kimutatni a dominanciáját.
2./ Mert megpróbálja a figyelmét magára vonni és Ön valamilyen interaktivitásra motiválni.(apu jól gondolta !!!)

Ajánlom figyelmedbe: Pallós Andrea: A BEAGLE című könyvét !

Üdv: Stefan

Törölt felhasználó
CIPZÁR
2010-02-22 21:36:21

Szervusz Stefan !! Egy nagy kérdésem lenne hozzád.Egy kilenc éves kutyát hogy lehet leszoktatni arrol hogy hogy ne az ágyba aludjon? Le lehet egyáltalán és ha igen nem fog neki lelki törést okozni? Várom mielőbbi válaszod amit előre is köszönök.És további sikeres munkát kivánok neked.Éva

2010-03-04 17:42:14

Le lehet és hosszú távon nem okoz neki lelki törést.
Elsősorban egy, és egyetlen megfelelő pihenőhelyet kell neki biztosítani, ezt a GAZDI és a KUTYA illatanyagával preparálni, a kutyát pozitív megerősítésű módszerrel beleszoktatni, majd fokozatosan távolítani az ágytól.
Ezzel párhuzamosan természetesen az ágy használatát következetesen tiltani.
Az tény, hogy a 9 év alatt belerögzödött elkényeztetés, hierarchia probléma, öleb-szokásrendszer egy jelentős ellenállási tényező a kutyánál !!!

Üdv: Stefan

szomorúság
2010-02-25 21:54:19

Tisztelt Stefan!

3 héttel ezelőtt meghalt az egyik kutyusunk, skót és németjuhász szuka volt, 12 éves.Sajnos a babéziózis végzett vele, későn kezelték a baját, mert az első orvos félrekezelte :( Az egész család gyászolja,de sajnos e mellet engem aggaszt valami.van még 1 kutyusunk, ő egy kan basset hound, kiskora óta együtt voltak, nagyon szerették egymást. Az első napokban nagyon rosszul viselte a hiányát, mindenhol kereste,nyüszített,az de az étvágya szerencsére nem csökkent,mi látjuk rajta, hogy elment az életkedve.Ha kimegyek hozzá csak akkor rázza a farkát ha kiengedem a kennelből, máskor már az ajtónyitásra "táncolt"Azt szeretném kérdezni, hogy lehet valamilyen pszihés problémája abból, ha sokáig egyedül marad. Szeretnénk majd kölyköt mellé, de még sajnos nem találtuk meg a megfelelőt.Menhelyen is nézelődtem, sok kan kutyus is tetszik nekünk, csak nem tudjuk, hogy jönnének ki egymással,főként, ha felnőttet hoznánk, lehetséges lenne-e, hogy összebarátkoznak, mert eléggé ugatós kutyus, utcán sétáltatáskor is megmorogja az idegen kutyákat.
Köszönöm szépen a válaszát!
Tisztelettel, Soós Ildikó

2010-03-04 17:37:15

A falkatárs elvesztését némelyik kutya meglehetősen nehezen tudja feldolgozni.
Ezen Bach-virágterápiával lehet segíteni.
Az egyedülmaradásból hosszútávon nem lehet pszichikai problémája a kutyának.
Minden kutyát lehet ivartalaníttatni, - ezzel nagymértékben megelőzhető a szexuális konfliktusok kialakulása.
Az összeszoktatás sarkallatos pontja elsősorban a két kutya fajtársakhoz való szocializációs szintje. Ezt semleges területen le lehet tesztelni, ki lehet próbálni.
Külön e-mailben (info@4tappancs.hu) el tudom küldeni Önnek egy korábban publikált írásomat amelyik a több kutya együtes tartása témában igyekszik eligazítást és tanácsokat adni a GAZDIknak.
Üdv: Stefan

<< Előző    ..  2    3    4    5    6    7    8   ..    Következő >>
 
 
cache