Szakértők > Stefan Siman >

Szakértő - Stefan Siman

Stefan Siman
okl. állatterapeuta és kutyatréner

A kutyák az életemben mindig fontos szerepet foglaltak el. Az elmúlt 6 évben Németországban, lehetőségem nyílt nagyon intenzíven a kutyák viselkedésének és nevelésének formáival foglalkoznom. Az utóbbi 3 évben tevékenységemet Magyarországon a 4TAPPANCS vállakozás keretein belül végzem.

Bejegyzések száma: 164
<< Előző    ..  3    4    5    6    7    8    9   ..    Következő >>
szökés
2010-02-22 16:39:32

Kedves Stefan!
Az egyik ismerősömnek van egy 2 éves labradorretriever kan kutyusa.Folyton elszökik, pedig nagyon jó helye van ott, nagyon jól bánnak vele.Megkötni nem akarják.Mit tudnának tenni, hogy ne szökjön el?
Köszönettel:Márti

2010-02-22 17:49:20

A kan kutyák megszökésének elsősorban szexuális indíttatása van, amit tréningtechnikailag csak ritkán lehet megoldani.
- elsősorban ivartalaníttatni kell a kutyát
- másodsorban megtenni minden megelőző intézkedést
- csak ezt követően lehet egyébb tréning, szoktatás, stb. eszközökkel javítani a helyzeten.

Üdv: Stefan

Törölt felhasználó
ágybapisilés
2010-02-03 15:46:53

Szia!Barátnőmnek van egy nagyon jól nevelt,nagyon kedves mentett 1 éves kutyusa. Elég sokat van vele foglalkozva és nagyon nagy szeretetben él. A probléma az, hogy kb 1,5 hónap alatt már másodszor csinálja, hogy összepisili az ágyat. Eddig ilyet nem csinált és nem tudunk rájönni miért teszi. Van esetleg bármi tipped,hogyan lehetne erről leszoktatni?

2010-02-09 10:34:22

1./ Feltehetőleg ezt a kutya "jelölő vizelés" okán teszi.
2./ Nem leszoktatni kell, ha nem változtatni a kutya tartási körülményein és a gazdi-kutya közös falka hierarchikus sorrendjének állapotán.

Üdv: Stefan

kutyám lelke
2010-01-28 14:29:29

Tisztelt Uram!
10 hónapja menhelyről hoztam el egy bernáthegyi keverék ,kb.most 1,5 éves kant. Nagyon összenőttünk,s állandóan azon idegeskedem,hogy amikor eljövök otthonról(kertes ház)ez őt lelkileg mennyire viseli meg. Sajnos 24 órás ügyeleteim is vannak,nehezen tudok ilyenkor a munkámra koncentrálni,miatta.Kérdésem az,hogy mi az az idő,amit távol tölthetek tőle úgy,hogy komoly lelki sérülést okoznék neki.Konkrétan:nem merek elutazni 2-3 napra,mert őt féltem.(Lehet,h.nekem lenne szükségem pszichológusra.)Természetesen a kutyus etetve itatva lenne,a lelkét féltem.
Köszönöm válaszát.

2010-02-09 10:32:15

A fajnak megfelelő kutyatartás kötelezettségekkel és nem ritkán egy bizonyos életmód- életritmus váltással is együtt jár.
Vannak kutyák amelyek 1 órát nem bírnak ki mert a szeparációs félelem olyan nagy mértékű streszt okoz náluk, hogy az súlyos viselkedési zavarokban mutatkozik meg.
Vannak kutyák (sajnos) amelyeknél az embertárs szinte a táplálékadás 3 percére szorítkozik, de belekényszerítve és beletörődve léteznek tovább.
Amennyiben a 2-3 napra valaki átveszi a felelős GAZDI szerepét, akkor nem okozhat a kutyának túl nagy lelki törést az Ön távolléte.

A kis kutyám
2010-02-05 10:42:03

Jó napot csak egy olyan kérdésem lenne, hogy egy rotwellerem van és nem bír ráálni a hátsó lábára, napok óta fájlalja és ma arra keltem hogy a hóban fekszik és nem bir felálni. Lehet vállizületi diszpláziája. Mert azt olvastam hogy öreg korban is elő jöhet. Ő már 13 éves kicsit már túlkoros.

Válaszát várnám, előre is köszönöm Szűcs László (állatimádó)

2010-02-09 10:26:28

Lehet … és még több más mozgásszervi, vagy idegrendszeri megbetegedése is.
Egyenlőre az interneten keresztül nem lehet röntgen vagy ultrahang vizsgálatot csinálni - ezért nem tudom Önnek ezt diagnosztikálni.
Forduljon állatorvoshoz.

Csirkét eszik
2010-02-08 18:45:35

A kutyám 2 éves. 9 csirke van az udvarban rajta kívül . Először csak kergette a csirkéket de most már megevett hármat is. Naponta háromszor kap enni. Nem tudom miért csinálja ezt . Vagy ,hogy hogyan lehetne arra nevelni ,hogy ne bántsa a tyúkokat . Lehet ezzel valamit csinálni?

2010-02-09 10:23:20

Azért csinálja mert a kutya egy húsevő, rafadozó, falka állat !
Egyébként kaptam már olyan kérdést is hogy "Miért ugrál a macska a pintyek kalitkájára ?"
Egyébként lehet valamit csinálni:
Döntse el, hogy kutya vagy csirke?
Vagy elgondolkodni a két állatfaj biztonságos elkerítéséről.

Üdv: Stefan

Tanács kérés!
2010-01-22 21:10:40

Üdvözlöm!
Egy kérdéssel fordulnák önhöz.Van egy kilenc hónapos Angol Staffordshire Bullterrer szuka kutyám,aki fiatal kora ellenére az idősebb kanunkkal aki két éves eléggé agresszíven viselkedik.Főleg esténként van gond,vacsorát a kenneljeikben kapják.Mikor elfogyasztják a szuka figyelme a kanra terelődik és nagyon erősen ugatni morogni kezd felé,csattogtatja a fogát,nekimegy a kennel falának.Már messzebbre is tettük őket egymástól,de ennek ellenére sem hagyta abba ezt a viselkedést.Most már a kan is kezd rá idegesen reagálni.Nem tudom ezt miért csinálhatja??Attól tartok,hogy ez a viselkedés feszültté teheti közöttük a helyzetet és esetleg kennelen kívül összeverekedhetnek.Nem szeretném őket folyamatosan figyelni,külön csukni sem.Nap közben a kutyáink mind velünk vannak egyiket sem szeretném eltávolítani.Miért csinálhatja ezt,és tudnák-e esetleg tenni valamit,hogy feszültségmentesebbé tegyem a helyzetüket??Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel:Kata

2010-01-27 15:17:15

Jól gondolja, hogy mi fog következni.
Az"Angol Staffordshire Bullterrer" - egy harci kutya fajta - akkor is, ha ezt a kifejezést nem szeretjük és Magyarországon - oktalanul - különösen érzékenyen reagálnak rá az emberek !
Ez esetben a genetikailag örökölt domináns viselkedés jelei éppenséggel, (szerencsére!) csak a 'táplálékfelvétel' területén mutatkoznak meg.
Ne kapjanak egy helyen és egy időben enni a kutyák !
Ezen túlmenőleg szigorú, következetes falkarangsor kialakítása ajánlott.

félelem
2010-01-17 12:53:45

Üdvözlöm!
Szilveszterkor a kutyám nagyon megijedt a durrantásoktól, kapkodta a levegőt, remegett, többször hányt, és maga alá pisilt. Azóta minden pukkanás, durrantás jellegű hangtól nagyon megijed, remegni kezd. Más zajoktól nem. Kutyaugatástól, villamostól, szirénázó autótól, zenétől, semmitől nem fél, kivéve a pukkanástól.
Mióta ez történt vele, többször éjszaka bepisil, oda, ahol ő is alszik.
A Bach virágterápia alkalmazása segíthet rajta?
Ez idővel egyébként elmúlik, vagy örökre bennemarad ez az élmény??
Köszönöm.

2010-01-19 10:54:03

A tünet csökkenthető, de nagy valószínűséggel valamilyen fokú félelmi megnyilvánulás meg fog maradni.
A Bach-virágterápia a deszenzibilizáló tréning mellett lehet az egyik formája a kzelésnek.

Üdv:
Stefan

Csuklas
2010-01-05 11:10:55

Tisztellt Stefan ur.kerdesem az lenne ,hogy a 2 honapos bernathegyi kiskutyam napi tobbszori alkalommal csuklik,kulonben minden rendben van vele,jol halad a korahoz kepest,csak hogy mar tobb heten at napi tobbszori alkalommal csuklik.Mi okozhatja ezt???
Valaszat elore is koszonom.

2010-01-14 14:41:15


A tünet legfőbb befolyásoló tényezője - feltételezve, hogy a nyelő és légző szervek rendben vannak !, - a kutya élelem és folyadék felvétele, valamint a testhelyzete.
A tünet alkalmával próbálja valamivel járó mozgásra motiválni és friss ivóvízzel megkínálni, vagy egy nagyon pici, puha (sajt, felvágott, virsli, stb) jutalomfalatot adni neki, amit rágás nélkül le tud nyelni.
Amennyiben 1-2 hét után nem csökken a tünet, akkor alapos állatorvosi vizsgálat javasolt !

Üdv: Stefan

Nem értem a viselkedését
2010-01-06 20:01:01

Stefan!
Van egy 4 hónapos német juhász kutyám és nagyon furcsán viselkedik amit nem értek, ebben kérném a tanácsát!
A virágos kertben megrágta és kitépte a növényeket, mire én erélyes szavakkal megfedtem, később ezt megcsinálta megint amikor már pofont is kapott, majd újra amikor már nagyobb pofont is kapott. Ekkor ezt elhagyta és kezdett egy másik dolgot! Nagyon ügyesen bement az elkerített baromfi udvarba úgy, hogy kinyitotta a kilincset a lábával és megtépázta a tyúkokat, erre én kezdtem ismét szóbeli fegyelmezéssel. Másnap ismét megcsinálta amikor megpofoztam, majd egy kicsit később ismét, amikor már elszakadta cérna és szégyellem de nagyon megvertem. Azt hittem ebből már tanult, de nem mert három napja megint megtépte a tyúkokat, nem tudtam mit csinálni és láncra kötöttem. Nem akarom láncon tartani, de nem is tudom mit csináljak vele! Mindent meg adtam neki, profi kutya házat, tápot, oltásokat, játékot és rengeteget is foglalkozom vele még sem tudom miért így viselkedik. Kérem segítsen, adjon tanácsot mi tévő legyek!!!
Köszönöm!
Karesz

2010-01-14 14:36:26

Azért viselkedik így, mert egy 4 hónapos kutyának természetes igénye van mozgásra, játékra, foglalkozásra (kb. 3-5 óra /nap) - és nem utolsó sorban a fogváltás miatt rágásra. Amennyiben ezek az igényeit nem tudja a GAZDI, irányított tevékenységekkel kielégíteni, a kutyát fizikailag és mentálisan lefárasztani, - akkor az pótcselekvésekbe kezd és megpróbálja önmaga kielégíteni az igényeit: rág, rombol, csirkéket vadász, stb.
Az Ön fenyítési módjait a fiatal kutya játékos konkurencia-harcnak veszi, - ezért nem ér el vele eredményt.
Feltételezhetően a "rengeteget foglalkozok vele" valahogyan hibásan történik.
A tyúkok megvédésére a megelőzés - nagy biztonságot jelentő elkerítés - jelenthet megoldást, mert az ebben a korban lévő kutyának az eredményes vadászat élménye nagyon megerősíti a cselekvéssorozat kivitelezését, - tehát meg fogja ismételni.
A "profi kutya házat, tápot, oltásokat, játékot" - a kutya nem úgy értelmezi ahogyan Ön azt gondolja.
Részletesebb és bővebb kutyanevelési tanácsokat ma már sok sok szakkönyvben olvashat.

Üdv: Stefan

-
2009-12-28 20:51:16

Kedves Stefan!
2 éves szuka kutyám megtámadja az idegeneket. Ha elengedjük, nagyon szófogadó, visszajön, amint hívjuk. De ha egy biciklis, vagy egy sétáló ember mellett megy el, nyomban rájuk morog, ugat. Nem harapná meg őket soha. Szerencsére ilyenkor is visszajön, ha hívjuk. Az emberek azonban megijednek, és félek a következményektől. Ön szerint mit tegyünk? Lehet, hogy elrontottunk valamit? 3 hónapos volt, amikor menhelyről befogadtuk. Érdekes, mert egyébként nagyon barátságos a kutyákkal, szófogadó, kedves. Hallottam a Bach-virágterápiáról is. Ez hogyan működik? Használhat?

2010-01-04 21:28:14

A jelenség oka lehet a kutya menhelyi előélete.
Eredményes tréninget csak a kutya megfigyelése után tudok javasolni.
A Bach-virágterápia csak segítheti a deszenzibilizáló tréninget. egyedüli megoldást nem jelenthet.
A Bach-virágteráőiáról itt olvashat: http://www.viragterapia.hu

Üdv: Stefan

<< Előző    ..  3    4    5    6    7    8    9   ..    Következő >>
 
 
cache