Szakértők > Stefan Siman >

Szakértő - Stefan Siman

Stefan Siman
okl. állatterapeuta és kutyatréner

A kutyák az életemben mindig fontos szerepet foglaltak el. Az elmúlt 6 évben Németországban, lehetőségem nyílt nagyon intenzíven a kutyák viselkedésének és nevelésének formáival foglalkoznom. Az utóbbi 3 évben tevékenységemet Magyarországon a 4TAPPANCS vállakozás keretein belül végzem.

Bejegyzések száma: 164
<< Előző    ..  4    5    6    7    8    9    10   ..    Következő >>
viselkedés/indokolatlan ugatás
2009-12-09 18:39:54

T.Szakértő,
Ezúton érdeklődnék,hogy egy fekete szőrű(alfaját nem ismerem)belga juhásznál normális-e,hogy egész nap(ill. csak akkor,ha a gazdái távol vannak)szinte megállás nélkül,indokolatlanul ugatja a semmit,vagy vonyít?Kerítésen belül szabadon mozoghatna viszonylag nagyobb területen,de a mozgása gyakorlatilag kb 10 m2 - re korlátozódik.
Előre is köszönöm válaszát!

2009-12-16 09:10:37

Az Ön által említett Belga juhászkutya változat a GROENENDAEL (Grünendál).
Az említett tünet sem ennél, sem más fajtánál nem un. fajtaspecifikus viselkedési forma.
A kutya vagy unatkozik, vagy szeparációs félelme van vagy kontrolálni akarja a gazdit., vagy a közelben lévő más kutyák ingerlik.
Megoldást csak a kiváltó okok ismeretében, a helyszín és a kutya megfigyelése után lehet javasolni.

Üdv: Stefan

Félős kutya
2009-12-12 00:58:50

Tisztelt Siman úr!

A bullterrierem 20 hónapos ivartalanított szuka.
4 hónapos korában került hozzám,addig a teljes szocializáció kimaradt.Retteg zajoktól,látványoktól,emberektől.Megtett olyat,hogy a téren játszott a barátaival,meghallott egy távoli zajt(dobszó hallatszott kb.500 méter távolságról),megmerevedett,aztán hirtelen elrohant.Nem lehet elengedni,mert váratlan zajoktól elmenekül,ha megindult,semmire nem hallgat,nem figyel,csak fut hazafelé.Forgalmas helyen lakunk,busz és villamios is jár.
Kutyaiskolába járunk az alap tanfolyamra,előtte rehabilitáció-szocializáció foglalkozásra jártunk.Használt,de ezt az elrohanást nem szüntette meg.
Soha nem bántalmazzuk,sőt inkább kényeztetjük.
Mit tehetnénk?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Hrotkó Anita

2009-12-16 09:02:32

Valószínűleg sem a kutyaiskolában, sem a rehabilitáció-szocializáció foglalkozásokon nem megfelelően kezelték a tüneteket.
Elméletileg mind a két dolognak hasznosnak kellene lenni, - de mivel itt és most bárki lehet önjelölt szakamber ezen a területen, ezért hasonló esetekkel gyakorta találkozom. Sajnos elindult az a klasszikus kutyaiskolákból jól ismert folyamat, hogy módszerbeli sablonokat igyekeznek ráhúzni esetekre, akkor is, ha az éppen nem illik a kutyára, a helyzetre.
Véleményem szerint a tünetet kiváltó inger ellen kell a kutyát célirányosan deszenzibilizáló tréniggel kezelni és mellette Bach-virágterápiával és speciális diétával hatákonyabbá tenni a tréninget.

Üdv: Stefan

ugatós kutya
2009-11-26 12:11:25

Kedves Stefan!
Van egy tíz éves Bearded collie-nk, rendkívül kedves, gyerekszerető és főleg csendes volt mostanáig. Az utóbbi tulajdonsága néhány hónapja megváltozott és bármilyen eseményre (valaki jön, vagy akár elmegy, ha enni kap, ha sétálni visszük stb)rendkívül hosszan és erős hangon ugat. mindezt sűrü farkcsóva kiséretében. Mi történhetett?
Le lehet erről szoktatni?
Válaszodat előre is köszönöm. D.Gy.

2009-12-08 09:30:51

Ebben az életkorban valamilyen érzékszervi változásra lehet elsősorban gyanakodni. De előfordulhat, hogy valamilyen szerencsétlen véletlenek összejátszása folytán alakult ki ez a vislekedési forma.
Az első esetben inkább csak mérsékelni lehet, a másodiknál meg lehet szüntetni a jelenséget.

Üdv: Stefan

viselkedés zavar
2009-12-02 17:16:27

Kedves Stefan ! menhelyes kutyusom már három honapja nálunk van,ha otthon hagyjuk két három órára nem volt eddig gond nem csinált semmi rosszat ,nem rágot szét semmit.sajnos a mai napon aztán bepotolta lepakolt mindent amit elért ,szétrágot papucsot,mindent a helyére behordot miért csinálhatta ezt,napi háromszor visszük sétálni az alapszabályokat csinálta játszunk is vele,nem értem ezt kérem a segitségét köszönöm

2009-12-08 09:28:01

Jellemző eset a menhelyről kikerülő kutyákra.
Azért csinálta, mert elvesztette az ellenőrzést az embertársai felett.
Ilyen kutyáknál csak a fokozatos szoktatással lehet elérni, hogy rongálás nélkül egyedül maradjanak. A szoktatás idejére mindent el kell pakolni, a területet minimálisra csökkenteni, interaktív kutyajátékot, elrágható bikacsököt, szárított bőrt vagy pacalt kell otthagyni.

félős kuty
2009-11-20 19:00:30

Kedves Stefan,
nagyon köszönöm a választ, nagyon hasznos volt, igyekezni fogok hogy javuljon a helyzet. Természetesen beszámolok majd a fejleményekről.
Még egyszer köszönöm,
Bori

2009-11-24 10:04:46

Sok sikert !

félős kutya
2009-11-21 15:33:09

Jónapot!Én 12 éves vagyok,és tavaly Novemberben kaptam egy kutyát az egyik menhelyről.a kutyám ekkor még nagyon pici volt,és nagyon félt az emberektől,mindenkitől.azóta már kicsit javult a helyzet,a többi gazdihoz már odamegy,megszimatolja őket,nagyon barátságos,szelíd,senkit sem bántana.de az emberektől még mindig nagyon fél,nem tudom miért,ezért nem nagyon tudom vinni sehova sem,utazni sem.Valami biztos történhetett vele mi előtt hozzám került.Hogyan tudnám elérni nála hogy ne féljen az emberektől?

2009-11-24 10:04:19

Azért fél az emberektől, mert korábban nagyon sok negatív élmény érte amit emberektől kapott ! Ez sok menhelyi előéletű kutyára jellemző.
Folyamatos szoktatással, kérd meg ismerőseidet, barátaidat hogy segítsenek:
- sok jutifalat, sok közös játék a kutyával
- keveset vegyétek kézbe, ne eröltessétek vele a testi kontaktust és mindig várjátok meg, hogy a kutya közeledjen, a kuty akarjon tőlletek valamit - nem pedig fordítva !

Bach-virágterápiával lehet a félelmet csökkentését segíteni.

Sok sikert !

Üdv: Stefan

Törölt felhasználó
aggódom a cicámért
2009-11-06 21:13:00

Tisztelt Doktor Úr!
Tegnap óta a cicukámnak könnyedzik a bal szeme és tüsszög is.A szeme nem váladékozik,nem folyik az orra és nem is lázas.Étvágya is és a közérzete is jó.Két hete kaptam egy Westi kiskutyát.És ezért arra gondoltam,hogy talán allergiás a kutyaszőrre vagy macskanáthás lett a cicám.Amikor kaptam a kutyust megvizsgáltattam és egészségesnek mondták.Tenyésztőtől vették nekem a lányaim,azért adták el,mert négy éves és a negyedik ellése nem járt sikerrel.Meghaltak a kicsinyei.Mostmár megszokott minket és el is tudtam vinni a kozmetikába.Oltási könyvében csak a koronavírus oltás nincs,hamarosan pótolni fogom.Remélhetőleg így semmi betegséget nem hozott a kutyus.Várom mielőbbi válaszát,hogy hogyan kezelhetem ki a cicámat,vagy inkább vigyem el orvoshoz.Köszönöm.Tisztelettel:Sárosdi Csilla

2009-11-19 08:50:51

A macskanáthát több különböző vírustól vagy baktériumtól is elkaphatja a cica, tehát elképzelhető hogy a kutya révén ilyenek bekerültek az élettérbe. A tünetek között viszont 1 -5 napon belül viszonylag magas hőemelkedés mutatkozik.
Amennyiben csak a szem váladékozása lenne a tünet, akkor lehet, hogy a kutyaszőr a kiváltó ok.
Talán a legszerencsésebb lenne, ha mind a két állatot egyszerre vinné el az állatorvoshoz.

Üdv: Stefan

félős kiskutya
2009-11-17 20:11:40

Kedves Stefan Siman,
egy problémában szeretném a tanácsát kérni. Doki nevű kutyám most 5 hónapos, nagyon okos, jólnevelt kutya, szobatiszta, minden alapparancsot ismer, profin apportiroz, nagyon barátságos emberekkel, egyszóval vidám, életrevaló eb, de egy hónappal ezelőtt volt egy rossz élményünk, ugyanis megtámadta az egyik szomszéd kutyája, és azóta nagyon fél a kutyáktól. A dolog úgy történt, hogy éppen sétából jöttünk hazafelé, és a sarkon befordulva a szomszéd kapuja nyitva volt amit én a ház takarásból nem láthattam, a kutya kiszaladt és rátámadt a kicsire. Ez a szomszéd kutya antiszociális, ritkán sétáltatják, az udvaron tartják kikötve, és alapjában véve nagyon barátságtalan. Nem történt komoly sérülés, csak megrázta a kicsit a nyakánál, de a gond az, hogy azóta az én kutyán nagyon fél más kutyáktól, egyszerűen nem hajlandó barátkozni, közeledni, játszani, és azelőtt ennek pont az ellentéte volt, vagyis mindig ő kezdeményezett, bátran szaladt kutyákhoz stb.
Én igyekszem feledtetni a rossz élményt, azaz nagyon sokat viszem Dokit kutyás környezetbe, de az a baj, hogy mindig van rossz élémény is meg jó élmény is. Például viszem kutyás barátokhoz, olyan helyre ahol tudom hogy kiegyensúlyozott, jól képzett, nyugodt kutyák vannak, ezekkel szépen játszik is, de utána sajnos mindig történik egy rossz élmény, mert például kóbór kutyák megugatják, vagy a múltkor is a kutyaparkban két terrier nagyon megkergette, és próbáltak a fenekébe harapni. Sajnos a dolog úgy áll, hogy például játek közben Doki sorozatosan menekül az őt üldöző kutya elől, nagyon fél, és a szerep nem igazán cserélődik fel, azaz ő sose meri átvenni az üldöző szerepet. Sétálás közben is úgy vagyunk hogy ha idegen kutya jön velünk szemben, és az barátságosan közeledne, például megszagolgatná, akkor Doki elbújik a lábam köze, vagy ha a másik már nagyon közel találna jönni, például ha már olyan 2 centire van az orruk, akkor Doki megugrik, menekülni akar és rángatja a pórázt, ami nagyon nagy szó, mert nagyon szépen tud pórázon jönni, sosem rángat. Én sose veszem ölbe, próbálom lenyugtatni, hogy nincs baj, ne féljen, de elég kellemetlen a szitu. A félelem nem a másik kutya méretétől függ, mert volt olyan hogy szépen eljátszott nagy kutyával, és volt olyan hogy nála méretre és korra is kissebb kutyától rémülten menekült. Nem tudom a többi kutya miért támadja, és próbál a fenekébe harapni talán megérzik rajta hogy fél és ezt próbálják kihasználni.
Sétálni nagyon szeret, nagyon várja hogy menjünk a parkba, utcai zajoktól nem fél, ha másik kutyát meglátja mondjuk ellentétes oldalon nem foglalkozik vele, nem érdekli, a baj ott kezdődik mikor közel akarnak hozzá jönni vagy akár barátkozni akarnak vele.
Bocsánat hogy ilyen hosszúra sikeredett, csak azt szeretném megkérdezni hogy mit tegyek hogy újra olyan legyen mint régen? Hogyan szoktassam vissza hogy legyen bátor és játékos a kutyákkal? Vagy hagyjam egy darabig, és egyáltalán ne vigyem kutyák közé? Kinövi majd ezt, vagy próbálkozzak tovább a “jó kutyás társasággal”?
Igazából nem tudom miként lehetne kivédeni az olyan helyzeteket hogy például kóbór kutyák, mert már próbáltam játekkal elvonni a figyelmét, de mikor elkapja a félelem semmi nem használ, nem is figyel rám, csak azt nézi hogy hogyan menekülhet. Nagyon rossz érzés hogy nem tudok neki folyamatosan pozitiv élményláncolatot biztositani mert a kutyaparkokban nagyon sok a rosszul nevelt, kiszámithatatlan kutya és gazdája, tehát mindig várható hogy jön egy negativ élmény is.
Szeretném megjegyezni hogy Romániából irok, itt nincs igazán szakember vagy kutyaiskola, amit elértem eddig vele Internetről és szakkönyvekből meg kutyás barátok tanácsaiból vittem véghez, kerestem Bach virágterápia cseppeket is, de az egész városban nem találtam, szerintem ezt itt nálunk még nem ismerik.
Kedves segitségét előre is köszönöm, és még egyszer bocsánat hogy ilyen hosszúra sikerült. :)
Bori

2009-11-19 08:39:49

A leírt problémát csak türelmes, figyelmes és kitartó un. deszenzibilizáló tréninggel, - vagy is a félelmet kiváltó ingerekkel szembeni érzékenység csökkentésével, - lehet megoldani. Ahogy és amit csinált, azt kell folytatnia: minnél több alkalommal pozitív kutyás találkozásba belevinni a kutyát és lehetőleg kerülni a negatív kutyás élményeket.
Az ivarérett korba lépés további - remélhetőleg kedvező, - változást fog okozni.
Bach-virágterápiával lehet a folyamatot eredményesebbé tenni.
Abban igaza van, hogy a hasonló esetekben az idegen fajtársak meglátják, megérzik a kutyán, hogy fél, háttérbe marad, menekül - ezért ennek megfelelően viselkednek vele.

Üdv: Stefan

Törölt felhasználó
Lili teknős
2009-10-30 10:08:18

Tisztelt Doktor úr!

Előre is elnézést kérek, hogy ilyen üggyel zavarom (ami nem is betegség) de számomra nagyon fontos! Nos, Noémi vagyok. Van egy teknősöm akit kb 1 éve kaphattam. Elősször azthittem hogy vörösarcú ékszerteknős, de mivel hogy még nem pirosodik az arcocskája szerintem nemaz. EZ lenne az első kérdésem: Az ékszerteknősöknek mikor kezd pirosodni a csík az arcukon? A másik dolog meg a teleltetés. Nagy gondban vagyok vele. Azt hallottam, hogy ha nem teleltetjük a tekiket elpusztulnak. Szóval a 2. kérdés: HOgyan kell teleltetni? Az mindedj mien idős? Nemfog belehalni a teleltetésbe?
Válaszát előre is köszönöm és elnézést a regényért! Noémi, 11 éves

2009-11-04 09:14:00

Kedves Noémi !
Elősször is pontosan meg kellene állapítani, hogy milyen teknősöd van ?
A vízi ékszerteknősök nem minden fajtájának van szükség un. 'átteleltetés' re.
Az Észak-amerika déli államaiból, Közép vagy Dél-amerikából származók az eredeti életterükben nem tapasztalják meg az európai téli éghajlatot, tehát nem is alakult bennük ki a túlélésnek ez a formája.
Egy jól felszerelt, a vizes és száraz részt megfelelő arányban kialakított akváriumban, ahol a víz/levegő hőmérséklete és a fény szabályozható, - biztosítható számukra a téli hónapokban is a megfelelő klíma.
December és január hónapokban csak nagyon kevés élelmet kell nekik adni, a víz hőmérsékletét lehetőség szerint 10 °C, a levegőét 16 - 18 °C -ra csökkenteni, vagy az egész akváriumot ideiglenesen a lakás leghidegebb helyiségébe áthelyezni, a világtást kikapcsolni.
Vannak vízi és szárazföldi teknős fajták (pld. ékszerteknősök közül az Észak-amerika északi államaiból származók) amelyeknek pincében, kamrában, hűtőszekrényben való átteleltetése valóban komoly odafigyelést és szakértelmet igényel. Ennek pontos leírását szakkönyvben vagy az interneten is megtalálhatod.

cicabajok
2009-10-16 19:20:21

Kedves Stefán!A natursziget oldalán olvastam az irásait a természetes gyógymódokról ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni van e ötlete fülatka ill.férgesség ellen macskáknak :Válaszát előre is köszönöm szeretettel Éva

2009-10-26 09:09:47

A fülatka ellen egyrészt kezelni kell a macska fülét, másrészt meg kell próbálni a környezetében (pihenőhely, szőnyeg, játék, stb.) is megszüntetni az atkák szaporodását.
Speciálisan a fülatka elleni (vényköteles) szer több is létezik, amelyet állatorvos tud javasolni és receptre fölírni. Ezek közül sajnos van amelyiknem a mellékhatása kifejezetten veszélyt is jelenthet, ha pld. a macska lenyalja, tehát a kezelést nagyon körültekintően kell végezni. Vannak szerek amelyik kevésbé hatékonyak, igazából, csak kipróbálásukkal leht többet megtudni.
A kezeléssel párhuzamosan nagyon fontos a fül folyamatos és alapos tisztántartása is. Erre én Ayurveda szer használatát javaslom.
Jelenleg szintén több féreghajtó szer is létezik amelyek recept nélkül is megvásárolhatóak.

Üdv: Stefan

<< Előző    ..  4    5    6    7    8    9    10   ..    Következő >>
 
 
cache